VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Stăpânii leilor. Marin Moloşag
 Descarcă
Iunie 2012, Nr. 98

Stăpânii leilor. Marin Moloşag

Comentează   |   Cuprins

Marin Moloşag
Prim-viceguvernator al BNM

La prima impresie avem în faţă un om rece, calculat, distant, poate. Vorbeşte puţin. Absolut firesc, pentru că funcţia îl obligă – este al doilea om în Bancă, oricum ai da. Patronează domenii serioase, pe care nu le poţi gestiona în glume şi poante (politica monetară şi valutară, gestionarea rezervelor valutare, balanţa de plăţi s.a.). Plus că este jurist, vine dintr-o familie în care jurisprudenţa e la ea acasă, iar schimbarea a făcut-o spre un domeniu nu mai puţin serios – economia. Are o abordare complexă în tot ce face, inspirându-se din „Arta războiului” a generalului şi filosofului chinez antic Sun Tzu, lucrare despre filosofia războiului şi regulile de a învinge luptele, care pot fi aplicate cu succes şi pe timp de pace în diplomaţie, administrarea publică, managementul afacerilor. Prima impresie trecând, aflăm lucruri interesante şi deosebite despre prim-viceguvernatorul BNM, Marin Moloşag. Că serveşte un vin roşu bun când e cazul, ascultă muzică clasică, flamenco la chitară, jazz. Ştie şi de glume, la fel, când e cazul.

Născut la 25 ianuarie 1971, la Chişinău. A absolvit dreptul la USM, Institutul Internaţional de Management (bănci şi finanţe), doctorantura în dreptul bancar (USM), are în cont peste 60 de săptămâni de cursuri, seminare şi alte participări cu tematici în domeniul politicilor macroeconomice, monetare, valutare, pieţe financiare, bănci, investiţii etc. În 1992 a venit la stagiune la BNM, fiind în anul cinci la facultate, loc unde a rămas până în prezent, ajungând până în postul de prim-viceguvernator. Decorat cu ordinul „Gloria Muncii”. Este căsătorit, creşte un băiat şi o fată. Genul muzicii pe care o ascultă depinde de dispoziţia lui: clasică (Mozart, Beethoven, Strauss, Vivaldi), rock, blues sau o combinaţie dintre acestea (l-a redescoperit recent pe Joe Bonamassa), jazz (nu poate uita timpul petrecut în Kansas City, leagănul jazzului), flamenco (în special, interpretat la chitară), dar nici folkul nu-i este străin. Se conduce de sloganul „Nimic imposibil”.    

Noul cadru de politică monetară este orientat spre menţinerea nivelului inflaţiei la un nivel jos şi relativ stabil, fapt ce va stimula invesţitiile pe termen lung, sprijini creşterea economică de durată,  crea locuri de muncă, va duce la creşterea productivităţii, proteja veniturile fixe ale păturilor social-vulnerabile. Toate acestea vor îmbunătăţi calitatea vieţii populaţiei.

Acum, sectorul bancar este bine capitalizat, cu suficiente lichidităţi, cu o calitate a portofoliului relativ nu rea. Pe vremuri bune o astfel de capitalizare şi lichiditate nu neaparat pot fi privite doar pozitiv. Astăzi însă, putem să ne „mândrim” cu această stare de lucruri. Mai este, însă, de muncit la transparenţă, guvernare corporativă, implementarea noilor instrumente financiare etc.

Pentru ca leul să nu zburde, îl ţinem legat de zgardă. Mai devreme îl ţineam mai din scurt. De ceva timp, fiind mai dresat, probabil, i-am dat frâu aproape liber. Din câte observaţi, se pare că e cuminte. Moneda naţională reflectă economia autohtonă, dar având şi un impact semnificativ din partea sectorului extern – a economiei globale. Nu ne confruntăm prea des cu speculaţii pe piaţa valutară – aceasta este relativ mică, nu prea avem mari jucători, iar forţele BNM sunt suficiente pentru a contracara astfel de încercări.

Suntem o echipă tânără, dinamică, bine pregătită şi ambiţioasă. Schimbul generaţiilor în sectorul bancar şi în particular la BNM este un proces continuu. Avem mulţi tineri bine şcoliţi, harnici şi cu ambiţii de a-şi realiza obiectivele. Totuşi acuma, sincer, nu ne este simplu să găsim cadre bine pregătite în toate domeniile. Timp de doi ani am fost în căutare permanentă a mai multor specialişti în macroeconomie şi econometrie, aşa că nu am mai reuşit să cooptăm numărul necesar de angajaţi.

Am ajuns aici în mare parte din întâmplare. Făcând parte din prima promoţie cu specializare în dreptul afacerilor economice externe, la anul cinci, am primit câteva oferte de a merge la stagiere, printre care şi de la BNM. Profesorul meu mi-a zis: „Marine, eu nu ştiu ce înseamnă BNM (era anul 1992), dar odată ce este cuvântul «bancă», probabil sunt şi bani acolo. Mergi şi vei vedea dacă îţi place”. Şi mi-a plăcut, dar nu din cauza banilor. Peste o lună am şi fost angajat la serviciu.

Cea mai mare problemă a noastră, pe termen mediu şi lung, sunt copiii lăsaţi fără educaţie necesară, supraveghere adecvată, gingăşie părintească – condiţii indispensabile pentru creşterea unei societăţi sănătoase din toate punctele de vedere: economic, social şi moral.  

Fiind o ţară mică, situată la răscrucea multor interese de diferite genuri, am fost influenţaţi de mulţi factori, atât de ordin endogen, cât şi exogen în calea pe care am mers până aici. Totuşi, sunt sigur, calea aleasă este una corectă, iar aptitudinile şi capacităţile oamenilor noştri sunt pe măsură să ne asigure mişcarea în această direcţie. Dacă e să citez din Sun Tzu, „Nu-ţi fie teamă să înaintezi prea încet. Teme-te dacă te opreşti”.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

De ce nu v-ati documendat corect? M.Molosag s-a nascut la Soroca, aici a si absolvit scoala medie nr.1. Sau poate Dumnealui ii e rusine sa recunoasca, ca este nascut la periferie?
Inessa   -  
25 Iulie 2012, 15:07
Sus ↑
Corect! Soroca!
V M   -  
23 Iunie 2013, 15:14
Sus ↑
este pe prim plan un profesionalist si asta spune totul iar celelalte nu conteaza
ion   -  
18 Februarie 2015, 08:36
Sus ↑
este om cu suflet mare
ion   -  
18 Februarie 2015, 08:40
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău