VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Stăpânii leilor. Emma Tăbârţă
 Descarcă
Iunie 2012, Nr. 98

Stăpânii leilor. Emma Tăbârţă

Comentează   |   Cuprins

Emma Tăbârţă
Viceguvernator al BNM

Din start înţelegem că doamna de fier Emma Tăbârţă, supranumită şi „arma secretă” a lui Dorin Drăguţanu sau a  Băncii Nationale, dacă vreţi, nu este deloc de fier şi are un simţ al umorului aproape molipsitor. E simplă, caldă cu prietenii şi severă în relaţiile de serviciu. Nu că ar deranja-o părerile celor care nu o cunosc, dar aşa este ea – la muncă e ca la  muncă, iar după ora şase, şapte sau opt, e femeia fericită şi împlinită de lângă bărbatul drag sau prietena perfectă pentru cei apropiaţi. Doar că nu o să facă conferinţă de presă pe tema „cine este Emma Tăbârţă cu adevărat”.

Dacă nu ai probleme bancare, financiare sau de politică monetară, poţi afla de la dna viceguvernator o mulţime de poveşti – despre Oleg, băiatul ei de 19 ani, care îi calcă pe urme, despre călătoriile în care îi place să se abandoneze uneori, despre muzeele pe care le explorează indiferent în ce ţară s-ar afla, despre Italia, castelele vechi şi shoppingul care o relaxează.

S-a născut la 30 august 1970 la Regina Maria, Soroca. A absolvit Colegiul Financiar-Bancar din Chişinău (1988), specialitatea activitate bancară, după care Academia de Studii Economice din Moldova (1993) specialitatea contabilitate, control şi analiza activităţii economice. În iunie 2005 a susţinut teza de doctor în economie. A participat la o serie de seminare şi stagiuni internaţionale. A început activitatea profesională la Banca de Economii, loc unde a muncit timp de 15 ani de la deservirea clientelei la ghişeu până la şef al Secţiei analiză şi metodologie a Direcţiei credite şi membru al Comitetului de credite. Din 2003, este vicepreşedinte al Cârmuirii BC „Businessbank” S.A., iar începând cu 2008, viceguvernator al Băncii Naţionale. Decorată cu Ordinul „Gloria Muncii”, căsătorită, are un fiu. Ascultă muzica uşoară moldovenească, populară şi cea clasică, este copleşită de jazz şi îi place ritmul vioi al saxofonului. La ocazii speciale, preferă şampania. Reciteşte cu plăcere romanul „Pe aripile vântului”, lecturează cărţi şi reviste de specialitate (economie).

Pot să-i dezamăgesc pe cei care mai cred că noi avem cei mai mulţi bani, dacă tot controlăm toate băncile, că dormim pe o grămadă de dolari şi că în fiecare dimineaţă scoatem câte un pachet pentru micul dejun: Banca Naţională a Moldovei îndeplineşte funcţia de bancă centrală, dar nu este angajată în activitatea bancară comercială.

Banca veghează mereu piaţa valutară şi dispune de un şir de instrumente necesare pentru a atenua fluctuaţiile excesive ale cursului de schimb al leului moldovenesc faţă de dolarul SUA. Astfel noi îl protejăm şi îl „învelim” pe timp de „furtună”.

Până a ajunge la nivelul de acum, am parcurs o cale destul de lungă. Pornind de jos – deservirea clientelei la ghişeu. Treptat, am reuşit să avansez în sistemul bancar de la front office până la vicepreşedinte de bancă. Acum, iată-mă-s viceguvernator al Băncii Naţionale a Moldovei. Unde mă va prinde următoarea etapă în cariera mea? Pot spune doar că nu aş putea lucra într-un alt domeniu decât în sistemul bancar.

Băncile m-au captivat încă din şcoală, deşi, pe atunci, activitatea bancară era un domeniu încă neexplorat în Moldova. Mama şi-a dorit să fiu profesoară – deja se interesa de concursul de la Şcoala Pedagogică din Soroca. Tata m-a susţinut şi a convins-o să-mi dea libertatea alegerii.

Cineva poate să-şi câştige respectul prin stilul său autoritar, intransigent, rigid. Pentru mine însă, respectul poate fi câştigat şi altfel: prin exemplul personal, prin apropierea sinceră, entuziasm şi combustie interioară, prin respectul pentru lucrurile bine făcute.

Mă scoate din sărite indiferenţa, absenţa dorinţei de cunoaştere, fapt ce privează individul de capacitatea de a-şi recunoaşte lipsa de performanţe. Şi persoanele arogante şi incompetente, care se cred geniale...

Nu există şcoli de bun-simţ, acesta nu poate fi învăţat din cărţi. El se „învaţă” acasă, în primii ani de viaţă, pe care fiecare trebuie să şi-l cultive ulterior. Este calitatea pe care o apreciez şi un fel de slogan de viaţă.

În toate mă ajută intuiţia şi se pare că sunt norocoasă în acest sens. Un mod de gândire matematic este important, dar capacitatea de a simţi oamenii este un avantaj deosebit.

Nu cred că femeia se împacă cu banul altfel decât bărbatul. Totuşi, viaţa arată că femeile sunt mai circumspecte, în timp ce bărbaţii sunt mai aventuroşi.

Femeile sunt mai complicate, au mai multe labirinturi. La ele predomină emoţiile. Bărbaţilor li se par simple şi au năravul să simplifice psihologia lor, pentru că aşa le este mai uşor. Deciziile bărbaţilor sunt aplicate unei logici, pe când femeile intuiesc. Aici e diferenţa. De aceea bărbaţilor le este foarte greu să pătrundă în lumea noastră.

O femeie nu are timp să vorbească puţin, iar un bărbat îşi face suficient timp să nu o asculte.

Numele meu mic nu e unul moldovenesc. Mama, fiind însărcinată cu mine, a întâlnit în policlinică o fetiţă foarte drăguţă cu acest nume şi a decis să mă numească la fel. Mie îmi place.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Bravo dna Emma Tabirta
Nalina   -  
04 Decembrie 2012, 23:39
Sus ↑
poate si sunteti o femeie de succes, insa cu unele "laude" va gresiti amarnic....
sofia   -  
25 Iunie 2013, 16:05
Sus ↑
E o Doamna Super !! si frumoasa ca o femee !!!
mihai bradu   -  
12 Septembrie 2013, 23:30
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău