VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Spiridon VANGHELI. Niciodată nu m-am uitat la copii de la înălţimea anilor
Iunie 2006, Nr. 26

Spiridon VANGHELI. Niciodată nu m-am uitat la copii de la înălţimea anilor

Comentează   |   Cuprins

Duceam spre redacţie, în braţe, ca o studentă exemplară, patru volume de „Carte de citire şi gândire” – toată munca lui Spiridon Vangheli  din ultimii cinci ani. Le-am răsfoit curioasă chiar în stradă, descoperind o lume cu totul specială, în care cele mai frumoase poezii şi povestiri pentru copii erau completate de momente din copilăria şi viaţa oamenilor celebri care au schimbat lumea. Spiridon Vangheli şi-a dorit demult o carte în care să includă numai ceea ce-i place cu adevărat şi care ar contribui la formarea unei personalităţi. O carte care să fie aproape de Copil, de învăţător, de părinţi şi bunici, o carte pentru lecturile în familie.

L-am sunat exact în perioada în care ciocanele din forjeria atelierului lui de creaţie şi-au luat un respiro, norocul nostru, căci Spiridon Vangheli nu a mai dat interviuri de câţiva ani buni. Iată-ne faţă-n faţă cu tatăl lui Guguţă, acel băiat cu care am crescut împreună şi am fost şi colegi de bancă şi de viaţă, până la urmă. E prea serios (cum zice şi fiul său Radu, poartă pe umeri toată gravitatea universului), dar Spiridon Vangheli se transformă imediat când vine vorba de copii.

Dle Spiridon Vangheli, ce grăunţe de adevăr aţi semănat în noul dvs. proiect, „Carte de citire şi gândire”, în patru volume, destinat elevilor din clasele I-IV?

În momentul cel mai emoţionant al unui film sau meci de fotbal numaidecât veţi vedea un spot publicitar. Uitaţi-vă în manualele de limbă ale copiilor noştri – vă emoţionează ceva? De ce unii sunt gata să plătească miliarde de dolari pentru a prinde un val de emoţii, iar alţii le subestimează? Păi, iată acum cinci ani m-am apucat să fac o carte unde fiecare pagină ar emoţiona copilul. Numai aşa mesajele pot influenţa şi se vor ţine minte. Am dorit să fie interesantă şi pentru copii şi pentru maturi. Drept că am inclus doar lucrările care îmi plac mie cu adevărat, dar am mizat şi pe încrederea copiilor şi a părinţilor. Aşa, în cele patru volume, au fost incluse lucrările a 151 de autori din 35 de ţări, de la Plutarh la Laureatul Premiului Nobel, Iosif Brodski, copilăria multor oameni care au schimbat lumea, istoria personalizată a zborului, istoria automobilului, pagini din istoria teatrului şi a cinematografiei, pagini alese de umor şi multe altele. Doi ani, zi la zi, am lucrat cu extraordinarul pictor Eduard Maidenberg asupra desenelor.

Care este partea forte a „metodicii” Vangheli?

Doriţi să-mi laud „ciocul şi pana”? Apreciez mult tăcerea unui scriitor. Cuvintele trebuie lăsate să se odihnească prin dicţionare. Înainte de a pune mâna pe stilou, scriitorul ar fi bine să intre într-o bibliotecă să vadă miile de cărţi şi să se întrebe: „Oare le voi spune oamenilor ceva nou?”. În ceea ce mă priveşte, asta se referă nu numai la literatură, nu am complexe nici de inferioritate, nici de superioritate. Nu mi-am permis să mă uit la copil de sus, nici de la „înălţimea anilor”, nici de la „înălţimea meritelor”. Am înţeles de la bun început, că în orice moment copilul este în drept să întrerupă comunicarea noastră, închizând cartea şi plecând la joacă.

Un capitol important din „Carte de citire şi gândire” este dedicat momentelor din copilăria şi viaţa oamenilor care au schimbat sau influenţat lumea. Care este secretul transformării acestor micuţi în Oameni Mari?

„Secretul” acestor oameni se află în copilăria lor. Mai bine zis, în părinţii şi maturii care se aflau alături în momentele-cheie ale copilăriei. Dacă nu ar fi fost efortul mamei lui Edison, mamei lui James Barrie, Newton, dacă nu se implica tatăl lui Bill Gates, Paganini, Ford, tatăl şi unchiul lui Einstein, bunicul lui Moliere etc. – numele astea nu ne spuneau astăzi nimic. În multe familii ale viitorilor oameni celebri se practica cititul în glas cu maturii. Lectura împreună cu părinţii influenţează extraordinar copiii – râzând împreună, mirându-se sau întristându-se, discutând cele citite, părinţii îi arată copilului atitudinea lor faţă de diferite situaţii, îi învaţă să aleagă principalul de secundar, să facă concluzii.

Cartea concurează astăzi cu televizorul şi calculatorul. Cât şi cum poate supravieţui cartea?

Nu avem încotro, concurenţa trebuie acceptată. Dacă e box, box să fie. Dar cartea trebuie făcută aşa de interesantă, încât să lupte singură pentru a supravieţui. Să corespundă cerinţelor copilului de azi şi nu închipuirilor noastre de ieri. Mă refer la frază, intrigă, mesaj, desene. Cât va supravieţui o carte? Dacă vă referiţi la cartea de hârtie şi carton – nu tare mult. Imediat ce vom avea pe ecran o claritate de cinci-şase ori mai mare – cărţile se vor muta în calculator, aşa vor fi mai ieftine şi mai accesibile. Dar asta nu schimbă cu mult esenţa cărţii, poate că îi dă chiar nişte posibilităţi mai mari, de pildă, efectul unui text ar putea fi amplificat cu ajutorul unei melodii subtile etc. Deci un scriitor peste 10 ani ar trebui să fie mai iniţiat în programare.

Datele din Moldova arată că astăzi copiii noştri citesc puţin, iar părinţii practică şi mai puţin lecturile în familie. Aici să fie „buba naţională”?

NU. Categoric nu sunt de acord. Avem, cred eu, probleme care pot fi rezolvate şi nu „bube naţionale”. Dacă cineva sesizează problema, nu are ce arăta cu degetul la alţii, el trebuie să-şi asume şi responsabilitatea de a oferi soluţii. În cazul lecturii, consider că oamenii noştri sunt foarte bine intenţionaţi, ei doar trebuie informaţi, orientaţi şi convinşi de rolul „cititului în familie”. Lucru pe care încercăm să-l facem şi noi acum. Pe de altă parte, autorii şi editorii trebuie să ofere cărţi competitive şi nu să stea la coada curriculumului şcolar sau la uşa Băncii Mondiale.

Ce se întâmplă cu lectura copiilor la nivel mondial?

Problema lecturii copiilor în societate a fost sesizată în Occident în anii ’80. Ea a fost ridicată la nivelul programelor electorale ale candidaţilor la preşedinţia SUA sau la postul de cancelar al Germaniei. Sunt incluse toate motoarele pentru a promova cititul şi, în special, cititul în familie. În Marea Britanie, de pildă, pentru a stimula taţii să citească cu copiii, a fost implicată liga superioară de fotbal (Premier League). Nu sunt lăsate nici mamele de o parte. Eforturile depuse au început să dea rezultate: în SUA, Marea Britanie, Suedia, aproape 70 % dintre părinţi citesc regulat cu copiii lor (problema rămâne în familiile imigranţilor).

Cum sunt copiii de astăzi faţă de cei de ieri? S-au schimbat şi părinţii acestora?

Da, s-au schimbat mult! Copiii cresc lângă televizoare şi calculatoare, unde informaţia este transmisă mai mult sub formă de imagini care se schimbă. Ca rezultat, lor le este mai greu să-şi concentreze şi să-şi menţină atenţia („attention span” engl.), inclusiv asupra textului. S-au schimbat maturii. Mai ieri aveai câteva zile pentru a te gândi la o informaţie. Azi, avalanşa de informaţii impune un alt mod de gândire. Una pot să vă spun – mie îmi plac mult şi copiii de azi şi mulţi dintre părinţii lor. Dar uitaţi-vă chiar la echipa revistei „VIP Magazin” – nu sunteţi părinţii de azi – energici, gata să-şi asume responsabilităţi, să facă un lucru repede şi competitiv? Şi dacă vreţi, voi treziţi şi interesul pentru limba română, fiindcă în această limbă oferiţi ceva ce interesează lumea.

Ce părere aveţi despre succesul lui Harry Potter? Guguţă poate concura sau nu cu el?

Cred că succesul lui a venit la un moment de răscruce, trezind interesul pentru cartea scrisă al copiilor şi maturilor. Dar ştiţi că Guguţă şi Harry Potter s-au întâlnit în 2002 pe masa cunoscutei scriitoare Beatrice Masini din Italia? Aşa s-a întâmplat că ea l-a tradus în italiană şi pe Harry Potter şi pe Guguţă concomitent. Povestea chiar ea la lansarea cărţii „Guguţă”, care a avut loc la Târgul Internaţional de Carte pentru Copii din Bologna în 2003, că traducea câteva capitole din Potter, pe urmă câteva pagini din Guguţă. Aşa că ambii sunt finii de botez în italiană ai lui Beatrice Masini. De concurat cred că nu concurează – ei se află în categorii de greutate diferite.

Interpretul Pavel Stratan, în felul său, cântă acelaşi subiect preferat de dvs. – copilăria. Are dreptul la existenţă universul creaţiei lui?

Drumurile noastre nu se intersectează – eu mă adresez copiilor şi în cărţile mele eroii doresc să schimbe lumea. Pavel Stratan se adresează maturilor, apelând la nostalgia acestora faţă de lumea copilăriei lor (mai degrabă adolescenţei). Nu sunt de acord cu unii care îl resping. Îl consider un interpret talentat care se află acum la o anumită etapă în creşterea sa.

Care este cel mai mare vis din copilăria dvs.? S-a adeverit?

Îmi pare că viaţa noastră la toate vârstele 90 % este făcută din vise. Din copilărie, prin ceaţa anilor, îmi răzbate un vis aparte. Când am început a umbla cu caii, îmi închipuiam cum o duc pe mama în brişca noastră printre zgârie-norii New York-ului la fratele ei plecat în America. Mama a murit când aveam 12 ani, dar visul ăsta mă urmăreşte şi azi.

Cum au fost părinţii dvs.? V-au pedepsit vreodată? Cine v-a pus numele de Spiridon?

Pe bunicul meu îl chema Spiridon, aşa că prenumele vine de departe. Tata avea o gospodărie mare. De mic făceam treabă cât unul cu 2-3 ani mai mare. Dar şi când vroiam ceva, părinţii trebuiau să-mi intre în voie. Atunci o scoteam pe mama din răbdări şi ea mă „aghesmuia”. Apoi îi părea rău, şi eu aveam remuşcări. Copilăria mea, părinţii şi timpurile acelea le-am descris în cartea „Tatăl lui Guguţă când era mic”.

Cel mai bun prieten?

Soţia.

Cum v-aţi cunoscut?

La facultate. Şedeam în banca din spate cu Valentin Mândâcanu. Înaintea noastră era Eleonora cu o colegă. Avea nişte cosiţe lungi, frumoase. Odată, fără să observe, i le-am legat de speteaza scaunului. Era un seminar. Când a întrebat-o profesorul şi pe Eleonora, ridică-te, dacă poţi!  Era foc de frumoasă, o blondă elegantă cu ochi albaştri şi un nume deosebit. Abia mai pe urmă mi-am dat seama că, de fapt, atunci i-am legat cosiţa nu de scaun, ci de destinul meu. Prin atâtea am trecut în viaţă că, fără sprijinul Eleonorei, demult nu mai eram.

Copiii vă seamănă? Sunt aşa cum vi i-aţi dorit?

Copiii mei degrabă vor deveni şi ei bunici. Ce să vă spun? Când veneau în casa noastră Grigore Vieru, Liviu Damian, Igor Vieru, Aurel David ori prietenii mei din România, Ţările Baltice sau Rusia, insistam să ia parte şi copiii la discuţii. Vreau să ştiţi că pe timpurile celea discuţiile noastre depăşeau cu mult cadrul literaturii. Când Radu a împlinit 12 ani, am mers cu el pe jos de la Chişinău până dincolo de Bălţi, la bunicul. Pot să vă spun că în familia noastră, soţia mea şi cu mine nu prea am acceptat justificările, dar am cerut soluţii şi eforturi.

Staţi cu nepoţii la taclale?

O, da. Uneori mi se pare că ei ne încredinţează şi nişte taine de care încă nu ştiu părinţii lor. Viorel, fiul Rodicăi, e un băiat de caracter. Anul trecut a reuşit să treacă concursul şi la Universitatea din Milano şi la Universitatea din Praga (examenele le-a susţinut în limba cehă). A ales Praga – e mai frumoasă. Ştefan, fiul lui Radu, tot îmi place. Când a simţit că nu i se oferă anumite şanse, şi-a schimbat liceul, s-a pregătit o vară, a susţinut cu succes examenele şi a trecut din clasa a şasea în a opta. Acum iată ne-a spus că a reuşit la un concurs şi pleacă şi el să-şi continue studiile în America.

De ce vă este cel mai tare dor?

De mama. Tare aş fi vrut s-o cunoască pe soţia mea, Eleonora, să-mi vadă copiii şi nepoţii.

Când aţi râs ultima dată până la lacrimi?

Îmi place Charlie Chaplin. Când îi văd filmele, nici nu ştiu – râd sau plâng, ştiu doar că-mi curg lacrimile (l-am inclus în „Cartea de citire şi gândire” – volumul II şi III).

Scriitorul şi politica – legătură primejdioasă sau...?

Dacă vă referiţi la participarea scriitorilor în politică, cred că un scriitor bun poate fi şi un politician bun, exemplele lui Havel, Hasdeu, Iorga etc. ne-o dovedesc. Dacă scriitorul e mediocru, atunci şi politicianul din el va fi la fel. Totul depinde de puterea personalităţii. Dacă vă referiţi la relaţiile dintre scriitori şi politicieni, aici mi se pare şi mai simplu. În cazul când scriitorul are un proiect pe care îl consideră important pentru societate, el trebuie să bată la uşa puterii (indiferent care partid conduce ţara) şi să găsească toate argumentele pentru a o convinge şi a cere susţinere. Or, copiii nu pot aştepta cu anii. Aşa am procedat eu cu Vieru când în 1970 am făcut primul abecedar naţional pe care mulţi îl ţin minte până azi. Pe de altă parte, dacă puterea se opune tuturor argumentelor ca, de pildă, în cazul alfabetului latin, este firesc ca scriitorii să convingă societatea şi să ceară susţinere.

Din ce trăieşte astăzi un scriitor?

Azi, ca şi în alte timpuri, un scriitor, dacă vrea să fie liber, trebuie să-şi asigure şi alte surse de existenţă. Altfel, sau îşi condamnă familia sărăciei sau îşi pune pana în serviciul celui care îl plăteşte.    

Rodica Trofimov
Locaţie: Restaurantul “Robin Pab“.
Mulţumim pentru sprijin.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

vreu ca copiilor sa le placa cartile mele
spiridon vangheli   -  
08 Februarie 2010, 21:15
Sus ↑
Va rog, de unde se poate de cumparat " Cartea de citire si gindire"?
ANGELA   -  
01 Februarie 2011, 19:51
Sus ↑
mia placut cartea de gindire si citire este foarte in teresanta
felicia   -  
27 Decembrie 2011, 11:40
Sus ↑
Care a fost scopul Dumneavoastra sa ajungeti scriitor?
Vadim   -  
19 Ianuarie 2012, 19:04
Sus ↑
vreau sa zik ca aveti niste povesti extraordinare
da ' avetui si poezii?
daniela   -  
26 Ianuarie 2012, 16:25
Sus ↑
aneti carti interesante
nastea   -  
31 Ianuarie 2012, 20:56
Sus ↑
aveti carti interesaante dar unde sa le gasesc pe net?
xxx   -  
05 Februarie 2012, 17:17
Sus ↑
Sunt o mare amatoare ale cartilor scrise de Dumneavoastra, de aceia voi participa la un concurs in cinstea voastra
Daniela   -  
12 Februarie 2012, 18:57
Sus ↑
textele lui sunt super
S,Vanghele   -  
15 Februarie 2012, 14:34
Sus ↑
am crescut cu Guguta si priietenii lui,acum sunt bibliotecara la o scoala primara rusa,promovez opera,am o dorinta de oa organiza o intilnire cu Dumnevoastra si copiii n069422528 Oprea Miropia
Miropia   -  
19 Februarie 2012, 09:09
Sus ↑
(Y)
euu   -  
22 Februarie 2012, 19:02
Sus ↑
unde gasesc informatii despre sotia,copii si nepotii Dumneavoastra?
ddana   -  
03 Martie 2012, 10:46
Sus ↑
particim la concursul "La izvoarele intelepciunii'',dar nu stiu citi copii si nepoti aveti.Cine stie ajutati-ma !
ana   -  
03 Martie 2012, 10:57
Sus ↑
spirido Vangheli te rog sa ne scrii o poiezie


ion Manea sitic Valentin   -  
11 Martie 2012, 13:01
Sus ↑
eu am sa particip la un concurs cu oprele lui
:)
B.Catalina   -  
12 Martie 2012, 15:27
Sus ↑
Shi eu vreau!!!(poezie)
B.Catalina   -  
12 Martie 2012, 15:29
Sus ↑
Si eu particip la acest concurs si voi cistiga sunt sigura
B.Catalina   -  
12 Martie 2012, 16:02
Sus ↑
vrau sa scrieti o poiezie despre numele ana din cl4 c scoala academia copiilor
ana   -  
14 Martie 2012, 16:17
Sus ↑
eu deasemenea voi participa
marin   -  
10 Aprilie 2012, 18:28
Sus ↑
super
Mihai   -  
09 Iunie 2012, 23:50
Sus ↑
Da ce nu pot eu sa copii acest interviu ca mie imi trebue la un proiect la scoala
Ana   -  
14 Ianuarie 2013, 23:04
Sus ↑
super
spiridon vagheli   -  
29 Ianuarie 2013, 20:04
Sus ↑
Super...ati putea sa mai scrieti poezii..sunt frumoase
Anka   -  
04 Februarie 2013, 18:51
Sus ↑
Super ce sunt interesante cartile sunt transmise in alte tari copii citesc ele sunt scrise
in38 de limbi ...........
Spiridon Vanghele   -  
06 Februarie 2013, 20:15
Sus ↑
super
Spiridon Vanghele   -  
06 Februarie 2013, 20:21
Sus ↑
dumnevoastra sunteti o ersoana care nea inspirat de mici cu guguta si alte personaje si as dorea sa va intreb ati dori sa va intoarceti in copilaria dumnevoastra??????????
cristina   -  
09 Februarie 2013, 12:21
Sus ↑
e o carte exceptionala.... ea cuprinde zeci de texte si poezii ale multor scriitori, de care probabil nici nu am auzit, si acestea sunt pur si simplu extraordinare! de fiecare data cind le rasfoiesc, parca aflu altceva, ceva nou! si chiar daca e pentru clasele primare, o poti citi la orice virsta! Multumim!
sorina   -  
22 Februarie 2013, 20:37
Sus ↑
intrebarile sunt super si desigur ca si raspunsurile.....
Danny Ella   -  
15 Martie 2013, 20:31
Sus ↑
mama mia mai oameni buni voi chiar aproape nu stiti nica mai eu citesc in fie are zi apucativa de citit chiar nu stiti aproape nica el este un scritor ROMAN ducetiva la oriece BIBLIOTECA ca sun multe carti am parcitipat la 3 concursurile am avut locul 1 la toate locurile ca am stiut cam parcitipat ei bine eu plec sa mai citesc de vreo 4 5 ori pa
spiridon vangheli   -  
25 Martie 2013, 17:25
Sus ↑
spiridon vanghele aceasta sunt eu dana-maria fata care a zburat alaturi de dumnevoasta.Eu sunt foarte bucuroasa ca vam intilnit.Va doresc multe sucese!!!!!!!!!!!!
dana-maria   -  
25 August 2013, 23:07
Sus ↑
Somule S.Vangheli sunteti cel mai important poet in viata unui copil.Va apereciez mult!
Sofia   -  
10 Noiembrie 2013, 15:56
Sus ↑
u nuni plasi di poietul ista in ghilimeli
dddddddddddddddddddddddd   -  
22 Noiembrie 2013, 20:58
Sus ↑
uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
dddddddddddddddddddddddd   -  
22 Noiembrie 2013, 20:58
Sus ↑
Guguță e un veritabil român,prin gindurile și sentimentele sale.În el totodata se regăsesc copii de pe tot globul pămîntesc
Cristian Ciocoi   -  
24 Noiembrie 2013, 18:09
Sus ↑
dcxjy
vasea   -  
13 Decembrie 2014, 18:41
Sus ↑
mia placut foarte foarte tare cartea de citire si gindire este foarte interesanta
Spiridon Vangheli   -  
04 Februarie 2015, 20:06
Sus ↑
mia placut toate cartiile lui sunt pline imaginatie de insiratie toate cartile au povestis diferite
spiridon vangheli   -  
12 Februarie 2015, 16:02
Sus ↑
sunt foarte imresionata de toate cartile lui spiridon vangheli
mihaela   -  
12 Februarie 2015, 16:04
Sus ↑
SPIRIDON VANGHELE sa stiti ca pe bunicul meu tot il cheama tot asa ca pe dumneavoastra eu am citit casa paritasca
aniu   -  
13 Martie 2015, 19:10
Sus ↑
super
spiridon vangheli   -  
08 Septembrie 2015, 17:45
Sus ↑
vreau sa scrii o poezie dedicata profesoarei
s sss   -  
17 Martie 2016, 18:25
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău