VIP Magazin
30 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Serghei Cebotari. Portretul unui preşedinte
Decembrie 2013, Nr. 115

Serghei Cebotari. Portretul unui preşedinte

Comentează   |   Cuprins

În virtutea faptului că îndeplineşte cu succes funcţia de preşedinte al celei mai mari bănci din ţară, „Moldova Agroindbank”, Serghei Cebotari este un bancher versat. Nici nu ne îndoim de asta, la cât de multe ştie despre cum „respiră” cele două segmente importante şi complexe din sectorul bancar – corporate şi retail.

Bancherul are o prestaţie de invidiat, fiind respectat de oameni de afaceri, de colegii săi şi de clienţii băncii. Aşa că votul acordat pentru candidatura sa în unanimitate de către acţionării băncii acum jumătate de an a fost pe bună dreptate. Deşi preferă să rămână în umbra camerelor de luat vederi, oamenii îl cunosc bine pe Serghei Cebotari, şi asta datorită talentului său profesional şi managerial, interesul lor pentru persoana lui fiind alimentat de influenţa pe care o are în business şi în mediul bancar. Spre deosebire de alţii, noi am încercat să îl abordăm pe preşedintele MAIB într-o ipostază nouă, pentru a oferi publicului, poate pentru prima oară, posibilitatea de a-l cunoaşte şi din punct de vedere personal.

>> Cum aţi ajuns în domeniul în care faceţi carieră? A fost voia sorţii sau un plan bine pus la punct?
Aş spune că soarta a mers mână în mână cu un plan bine pus la punct, deci cariera oricum a avut o evoluţie logică, fiind bazată totuşi, cred, pe vocaţie. Activez în cadrul MAIB din anul 1995, în 2000 am fost numit în funcţia de vicepreşedinte, iar în iulie 2012 – de prim-vicepreşedinte al Comitetului de conducere al băncii. După cum cunoaşteţi, în vara anului 2013 am fost votat în funcţia de preşedinte al Comitetului de conducere. La o anumită etapă a carierei, şi mai ales a vârstei, nu-ţi mai poţi schimba atât de uşor calea, pentru că prea multe lucruri deja sunt aranjate, iar tu eşti responsabil în faţa prea multor oameni care te înconjoară în viaţa personală şi în activitatea profesională.>> Cu ce strategii noi aţi venit la conducerea MAIB? Aveţi o viziune de administrare a instituţiei diferită de felul în care a condus banca preşedintele anterior?
Ani buni am dirijat diviziunea activitate corporativă a băncii şi domeniul investiţiilor, MAIB având un portofoliu solid de clienţi corporativi – companii locale, străine, mixte. Graţie eforturilor comune ale echipei de la Corporate, în 2010, în semn de apreciere a realizărilor în domeniul deservirii clienţilor corporativi, bazată pe calitate, eficienţă şi confort, BC „Moldova-Agroindbank” S.A. s-a învrednicit de titlul „Cea mai bună bancă pentru businessul corporativ în Comunitatea Statelor Independente”. Iar în ultimii ani am dirijat şi cel de-al doilea segment major al clienţilor MAIB – retail. Vreau să cred că în noua funcţie am ajuns înarmat cu suficiente cunoştinţe şi experienţă practică de gestionare a afacerii MAIB. Acum, în faţa echipei managerilor superiori ai băncii stă sarcina nu doar de a menţine statutul de lider al MAIB, ci şi să mergem mai departe, să dezvoltăm instituţia în baza tradiţiilor şi experienţei prin utilizarea activă a soluţiilor moderne, conforme cu exigenţele pieţei.

>> Cum se creează o relaţie de încredere între bancă şi client? Cum aţi putea face mai prietenoasă această relaţie?  
Ne-am propus să punem un accent mai mare pe calitatea produselor şi serviciilor, pe tehnologizarea tuturor proceselor bancare, şi, cel mai important, pe transparenţa în deservire şi atitudinea loială faţă de client. Aceste două criterii – transparenţa şi corectitudinea, alături de abordarea individuală şi calitatea impecabilă în deservire,  determină credibilitatea faţă de o instituţie bancară, de care binemeritat se bucură „Moldova Agroindbank”. Iar acest lucru este şi mai important în condiţiile unei concurenţe crescânde pe piaţa bancară din Moldova. Personal, cred că o bancă bună trebuie văzută ca un „medic de familie”, deci confidentă, credibilă, responsabilă.

>> De-a lungul carierei aţi cunoscut foarte bine lumea afacerilor. Este vreo diferenţă între felul în care o afacere este condusă de o femeie şi una condusă de un bărbat? Cu cine e mai uşor să lucraţi?
Un om de afaceri, iar mai cu seamă un bancher, trebuie să corespundă descrierii clasice a funcţiei de conducător, care implică voinţă, energie, inteligenţă, un grad înalt de informare şi încredere în sine, în spiritul mottoului „cel care are încredere în el însuşi va câştiga şi încrederea celorlalţi”. Aici mai contează mult stăpânirea de sine. Pentru businessmeni, această capacitate este foarte importantă, căci te ajută nu doar să „developezi” esenţa a ceea ce-ţi spune interlocutorul, ci şi să obţii un echilibru în discuţii, în relaţii. De asemenea, cred că exigenţa faţă de membrii echipei este miezul conduitei morale, iar asta vine din caracter, cultură şi educaţie. Acum, ajung să răspund la întrebarea dumneavoastră propriu-zisă: dacă managerul întruneşte calităţile de mai sus, atunci nu mai contează dacă e femeie sau bărbat.

>> Să conduci o bancă în Republica Moldova devine tot mai palpitant şi uneori periculos... Cum reuşiţi să vă păstraţi echilibrul şi calmitatea? Care este secretul?
„Legea tăcerii”. Când este vorba de bani, de banii clienţilor, respect această „lege”, pentru că banii iubesc liniştea. Iar pedantismul, acurateţea, calmitatea sunt absolut fireşti în domeniul bancar. Personal, le aplic nu doar în calitate de preşedinte al băncii, ci şi în viaţa de zi cu zi, în relaţiile interumane. Apreciez la cei din jur responsabilitatea, inteligenţa, discreţia şi frumuseţea, în toate sensurile.>> Povestiţi-ne despre familia dumneavoastră. Cu ce se ocupă soţia dvs., ce visuri legate de copii aveţi?
Soţia mea, economist de profesie, conduce o afacere elegantă, care îi oferă satisfacţie şi aduce bucurii femeilor, făcându-le şi mai frumoase… Cât priveşte copiii, întotdeauna mi-am dorit ca cele două fiice ale noastre să devină, în primul rând, personalităţi. Se pare că visul meu s-a împlinit. Le doresc un viitor senin!

>> În ce se măsoară fericirea?
Oricine poate fi fericit. Sunt mii de motive care îţi zâmbesc în fiecare zi şi îţi amintesc că ai pentru ce trăi. Chiar dacă Tolstoi a spus că „toate familiile fericite sunt fericite la fel”, eu cred că fiecare este fericit în felul său propriu. Ştiu că trăim timpuri complicate. Totuşi, chiar dacă pentru cineva, aparent, nu există motiv pentru fericire, deşi eu, categoric, nu cred în asta, trebuie doar să ai imaginaţie pentru a identifica lucrurile care te fac fericit.

>> Dumneavoastră vă consideraţi un om fericit?
Lăsând emoţiile deoparte, vă spun doar că am avut întotdeauna puterea de a trăi exact aşa cum îmi doresc şi de a face exact ceea ce îmi place.

>> Ce v-a învăţat viaţa în ultimii ani?
Că mai am multe de învăţat…  

(Foto: Ion Pleş Alexandru, Loc: Nobil Luxury Boutique Hotel)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău