VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Roland Folz. Expertul german care ştie totul despre bere
Octombrie 2010, Nr. 79

Roland Folz. Expertul german care ştie totul despre bere

Comentează   |   Cuprins

Dr. Roland Folz este unul din experţii germani recunoscuţi pentru activitatea în domeniul cercetării şi dezvoltării tehnologiilor de fabricare a berii, consultanţă şi dezvoltarea proiectelor comune la nivel internaţional în acest domeniu. Ştie totul despre băutura tot mai mult preferată de moldoveni, este un profesionist în expertiza calităţii berii şi explică importanţa aprecierii unui produs la nivel internaţional.

Dr. Roland Folz face parte din acea categorie a experţilor care au o experienţă bogată, îşi fac meseria cu pasiune, sunt ghidaţi de tradiţii, dar aduc inovaţii şi îşi pun amprenta personală în domeniul lor de activitate. A lucrat mai mulţi ani pentru fabrica de bere „Beck’s Brewery” din Bremen, Germania. După ce şi-a luat diploma de inginer în tehnologii de producere a berii la Universitatea Tehnică din  Berlin, a lucrat la fabrica de bere „Preussen Pils” din Pritzwalk, Germania.

Din octombrie 2006 este expert–consultant internaţional la „Institutul de cercetare ştiinţifică şi formare profesională în domeniul producerii berii” din Berlin (VLB), iar din ianuarie 2009 conduce Departamentul Ştiinţelor Aplicate despre băuturi şi fabricarea berii. În afară de activitatea de consultanţă se ocupă de proiectele de cercetare şi coordonează activitatea internaţională a institutului. Din 2010 conduce şi „Labo Tech GmbH”, partea VLB responsabilă de echipamente de laborator, care asigură utilajul  pentru cele mai performante laboratoare din lume.

Timp de 127 de ani, Institutul VLB din Berlin este una din cele mai competente instituţii în domeniul cercetării aplicate, dezvoltării şi formării profesionale pentru industria producerii berii. La momentul actual, peste 120 de persoane activează în cadrul Institutului VLB în domeniile cercetării, formării profesionale, informării, consultanţei şi prestării serviciilor în domeniu. Institutul VLB colaborează cu Universitatea Tehnică din Berlin în domeniul producerii berii, precum şi în industriile aferente acestei ramuri.

>> Dle Folz, am înţeles că este prima dvs. vizită în Moldova. Cum vă simţiţi la noi în ţară?
Nu ştiam aproape nimic despre Moldova înainte să vin aici, dar mi s-a părut interesant să călătoresc într-o ţară a vinului pentru a vorbi despre bere. Din păcate, am avut doar câteva zile la dispoziţie să cunosc această ţară, dar Moldova mi-a lăsat o impresie foarte bună. Oamenii sunt foarte prietenoşi. Mi-a plăcut zona rurală, iar Chişinăul nu mi s-a părut atât de febril ca alte capitale. Deja aştept cu nerăbdare următoarea vizită în Moldova.

>> Ce fel de instituţie este VLB şi cu ce anume vă ocupaţi dvs. în cadrul acesteia?
Institutul „Verscuchs und Lehranstalt fur Brauerei” din Berlin (VLB) a fost fondat în 1883 şi este recunoscut drept unul dintre cei mai importanţi experţi internaţionali în fabricarea berii, a producerii de malţ şi a băuturilor fără alcool. Eu activez în cadrul institutului din octombrie 2006. Echipa cu care lucrez este formată din ingineri tineri şi talentaţi care se ocupă de proiecte de cercetare în domeniul perfecţionării tehnologiilor de fabricare a berii, de instruire şi de consultanţă. Colaborăm şi prestăm consultanţă mai multor producători de bere, din toată lumea. Institutul colaborează deja de câţiva ani şi cu cel mai mare producător de bere din Moldova – „EFES Vitanta Moldova Brewery” (EVMB), ceea ce cu siguranţă are o influenţă pozitivă asupra procesului de lucru din ambele instituţii. Experienţa este un lucru de nepreţuit, care se obţine şi se acumulează anume în timpul colaborărilor de acest tip. EVMB are grijă ca angajaţii ei să frecventeze trainingurile, master-class-urile şi cursurile de recalificare, organizate de VLB.

>> Cu siguranţă aţi avut ocazia să vedeţi fabrica de bere şi să degustaţi berea produsă de „EFES Vitanta Moldova Brewery”. Cum vi s-a părut?
Din ceea ce am reuşit să văd până acum, atât berea, cât şi fabrica în sine corespund standardelor internaţionale. Datorită asigurării unui control strict al întregului proces de producţie, berea produsă de EVMB corespunde celor mai înalte standarde de calitate. Echipamentul utilizat aici îl veţi găsi în multe fabrici internaţionale mari de bere. De asemenea, vreau să remarc accentul pe care îl pune compania pe transformarea ciclului de producţie într-un proces ecologic, un lucru nu mai puţin important decât asigurarea standardelor internaţionale de calitate.

>> Care este diferenţa dintre berea din Moldova şi cea germană?
u ştiu dacă e posibil să compar berea din cele două ţări, pentru că în Germania berea e diferită în fiecare regiune. De exemplu, eu sunt originar din partea de nord a ţării, unde se consumă mai mult berea amară, cu un conţinut mai mare de hamei. În schimb în Bavaria oamenii preferă o bere mai „moale”, mai puţin amară. Există un tip de bere –Cologne - care se produce doar în regiunea din preajma oraşului Koln. Se spune că dacă vrei să produci o bere Cologne, trebuie să poţi vedea catedrala din Koln din locul în care te afli. În Moldova am impresia că se consumă mai mult berea Lager (blondă), la fel ca şi în toată lumea, de altfel. Berea trebuie să fie în aşa fel, încât să te provoace să mai bei una. Cert este că, atât în Germania, cât şi în Moldova, consumatorii apreciază berea proaspătă, iar EVBM are grijă de acest lucru.

>> În acest caz, vă rog să ne explicaţi cum să facem diferenţa dintre o bere de calitate şi una mai puţin bună?
Primul lucru important pe care îl fac eu este să simt mirosul berii, aşa că inspir profund. Apoi, pentru a o degusta, trebuie să iei deodată o înghiţitură mare, pentru că senzorii gustului amar sunt situaţi la baza limbii. Din prima înghiţitură trebuie să percepi cât mai multe senzaţii, pentru că, spre deosebire de vin, berea conţine arome foarte volatile, care se evaporă rapid. În general, o bere de calitate are o coroană de spumă înaltă, compactă, aromă plăcută de malţ sau hamei, culoare clară şi gust pur, fără arome secundare.

>> Cât de mult contează pentru un brand de bere o medalie câştigată la un concurs internaţional ?
Am participat, în calitate de membru al juriului, la mai multe concursuri internaţionale şi vă pot confirma că procesul de desemnare a  învingătorului este unul extrem de complex, iar rezultatele obţinute derivă dintr-o mare diversitate de analize. Faptul că berea produsă în Moldova a cucerit medalia de aur în acest an, nu a fost o surpriză pentru noi. Urmărim şi asistăm dezvoltarea companiei pas cu pas, mulţi specialişti din cadrul ei şi-au făcut studiile în cadrul institutului nostru. Medalia este o confirmare a calităţii înalte a berii „Chişinău” şi o recompensă pentru munca şi eforturile depuse de-a lungul mai multor ani. Cred că moldovenii ar trebui să fie mândri că o astfel de bere se produce chiar aici, în Moldova.

>> Care sunt cele mai importante momente din istoria industriei producerii de bere din Germania?
Probabil că au fost multe momente importante în istoria foarte lungă a producerii berii în Germania, având în vedere că cea mai veche fabrică de bere, care încă funcţionează, a fost fondată cu peste 1000 de ani în urmă, în Bavaria. Cu siguranţă, un moment foarte important în ultimele decenii a fost reunificarea Germaniei în 1990. A fost nevoie de peste 10 ani pentru a moderniza fabricile de bere din Germania de Est.

>> Dar care este cea mai importantă tradiţie a berii în Germania?
Cu siguranţă, este Reinheitsgebot („legea purităţii berii”). Această lege a fost introdusă de ducele bavarez Herzog IV în 1516 şi funcţionează şi astăzi în cadrul Legilor Berii din Germania. Legea limitează ingredientele care pot fi folosite la producerea berii la malţ, hamei, apă, drojdie de bere şi interzice categoric oricare alţi aditivi, ca enzimele tehnice, aromele artificiale sau conservanţii.

>> Aveţi o bere preferată?
Nu, dar îmi place berea clară. Ca şi degustător de bere, îmi dau seama imediat dacă este o aromă străină într-o bere, ceea ce nu îmi este de mare ajutor când doresc pur şi simplu să-mi savurez berea.  

(Text: Irina Tribusean. Foto: fotoroom.md)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Sint un amator foarte mare de bere, si tot timpul cind vad o bere noua o probez neaparat. Calatoresc mult prin diferite tari. Dar mi se pare absurd, faptul ca berea Chisinau a luat medalia de aur anul trecut. Deoarece este cea mai rea din toate berile care le-am gustat pina acum, dar de calitate nici vorba! Ne ramine inca foarte mult pina vom fi la nivelele internationale.
slim   -  
17 Mai 2011, 00:02
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+2°