VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Rodica Panașescu
Noiembrie 2014, Nr. 125

Rodica Panașescu

Comentează   |   Cuprins

Povestea culturii din sudul Moldovei spusă de Rodica Panaşescu

Tot mai mulţi pesimişti îşi fac o listă de prognoze privind supravieţuirea culturii. Nu ştim ce se întâmplă în alte ţări, dar suntem martorii a ceea ce se petrece la noi acasă. Ne-am obişnuit să îi aducem osanale Chişinăului nostru, fiind nedrepţi cu viaţa cultural-artistică din alte colţuri ale Moldovei. După ce am făcut „săpături” arheologico-jurnalistice, am găsit o doamnă elegantă care susţine valorile culturii noastre aşa cum ştie ea mai bine. Vorbim despre Rodica Panaşescu, directoarea Palatului de Cultură din raionul Cahul, o adevărată promotoare a celor mai frumoase tradiţii din sudul ţării, dar şi ale neamului nostru. O prezenţă plăcută şi interesantă, doamna Panaşescu a fost precum un sipet deschis de istorii culturale pe care le-a împărtăşit cu drag şi revistei noastre.

>>> Am făcut un pact cu domeniul culturii încă de la 7 ani. De la această vârstă am frecventat Centrul de Creaţie al Copiilor „Mioriţa” din Cahul, ca la 16 ani să devin profesor de dans la Centru. De atunci şi până în prezent, îi învăţ pe tineri paşii, ritmul şi magia coregrafiei. Au urmat studiile la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cahul, apoi cele de la Facultatea de Istorie a USM. A fost un moment de cotitură în viaţa mea când am fost nevoită să continui studiile de istorie la Cahul, şi nu la Chişinău. Zece ani frumoşi am petrecut la Centrul de Creaţie, timp în care am format ansamblul de dansuri „Iuventa”. În 2000 acesta primeşte titlul de ansamblu-model pe care îl deţine până în prezent.

>>> Mă uit cu toată admiraţia la oamenii care muncesc la turaţii maxime cu entuziasm şi pasiune pentru a promova cultura din raionul nostru. Cu mult drag voi enumera acei eroi care şi-au dedicat viaţa în numele artei: Ansamblul de Dansuri şi Muzică „Izvoraşul”, care include şi o orchestră populară. Activitatea acestuia începe din 1975. De aici vin rădăcinele carierei dinastiei Botgros şi Stîngă. Dansatorii sunt conduşi de domnul Ion Arabadji, un adevărat profesionist, şi de conducătorul artistic domnul Stîngă. Nu pot să uit de ansamblurile de muzică şi dans pentru copii „Nufărul” şi „Bobocelul”, primul fiind condus la fel de domnul Arabadji, al doilea – de Eugenia Jabineţ. Respectul meu se îndreaptă şi spre grupul de interpreţi „Lăcrimioara”, unde toţi membrii sunt nevăzători. Domnul Alexei Ababii este conducătorul acestor bravi cântăreţi. La Cahul se joacă mult teatru graţie studioului „Masca”, unde membrii au vârsta cuprinsă între 6 şi 20 de ani. Şahul este, de asemenea, o activitate îndrăgită, fiind organizate diverse competiţii de profil.

>>> În anul 2011 raionul Cahul a fost numită Capitala Tineretului. Am avut parte de un ocean de activităţi şi manifestări în care am promovat cultura şi talentele raionului nostru. Am profitat şi de faptul că suntem membrii regiunii Dunării de Jos, lucru ce ne permite să colaborăm cu vecinii din Galaţi, să facem schimb de experienţă şi inovaţii. Nu pot să uit faptul că am câştigat în 2012 un proiect destinat costumelor populare. Scopul proiectului era de a afla elementele comune, dar şi distinctive din portul popular ale celor trei regiuni Reni, Cahul şi Galaţi. Noi am obţinut seturi de costume create sută la sută după metoda tradiţională.

>>> Anul acesta Palatul de Cultură a celebrat 30 de ani de activitate. Am avut parte de o paradă impresionantă în care au fost implicaţi 500 de copii. Toate colectivele artistice au prezentat un program inedit, prin care şi-au demonstrat talentul păstrat de atâta timp. Pot spune că mai toate grupurile au avut ocazia să evolueze în ţările Europei, iar ansamblul „Izvoraş” a fost chiar în Irak şi India. Ansamblul pe care îl conduc din 1994, „Iuventa”, a participat în acest an în Franţa la un eveniment din oraşul Port-sur-Saône, localitate înfrăţită cu raionul Cahul. Din 2005 evoluăm la festivalul internaţional de folclor şi dansuri etnice din acest oraş. În acest an am obţinut Cupa Simpatiei Publicului, cel mai mare trofeu al festivalului.

>>> O surpriză plăcută pentru mine a fost faptul că am primit statutul de cetăţean de onoare în Liga Degustătorilor din Port-sur-Saône. Aici sunt incluşi oamenii care contribuie la dezvoltarea culturii franceze prin activităţile pe care le promovează. Sunt prima femeie din RM care deţine acest titlu!

>>> Cultura şi politica sunt două subiecte care nu ar trebui să se intersecteze prea mult. Fără a face politică, pot spune că suportul ministrului Culturii, Monica Babuc, a fost unul esenţial în dezvoltarea tradiţiilor şi valorilor din sudul ţării. Întrunirile dumneaei cu oamenii de cultură din raionul nostru mereu au adus în prim-plan atât necesităţile din acest domeniu, cât şi găsirea unor potenţiale soluţii. Îmi doresc să trăim pentru a promova frumosul, indiferent de cine ne conduce. Politicienii vin şi se duc, dar valorile rămân. Sunt o fire optimistă şi sper să fim în continuare promotori ai culturii noastre.

Text: Doina Bîcu, Foto: Ion Savin

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

<bravoooo aceasta doamna este o mindrie pentru toti!!!
alina   -  
08 Aprilie 2015, 16:07
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău