VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Ridha Tekaia. Preşedinte Mobiasbancă – Groupe Société Générale
Mai 2014, Nr. 120

Ridha Tekaia. Preşedinte Mobiasbancă – Groupe Société Générale

Comentează   |   Cuprins

De doi ani de zile este preşedinte al Mobiasbancă – Groupe Société Générale. O personalitate caldă şi comunicativă ce predispune orice interlocutor. Cu Ridha Tekaia poţi vorbi despre tranzacţii financiare, credite, management, dar şi despre o multitudine de alte lucruri cum ar fi călătoriile, lectura, sportul. Poţi râde până la lacrimi (aşa cum i-am surprins râzând în timpul sesiunii foto pe cele cinci personaje pe care vi le vom prezenta în cele ce urmează) şi poţi să descoperi un om simplu cu o misiune grandioasă, un om căruia îi pasă de viitorul celor din jur.

>> Până la 50 de ani timpul a trecut foarte repede, dar o să rămân la această etapă o vreme… Sunt încă tânăr în mintea mea.

>> Am început să călătoresc foarte devreme, încă din stadiul de concepere, din faimosul Paris, de la intersecţia străzii Saint-Germain-des-Prés cu bulevardul Saint Michel şi până în faţa mării Mediterane, în Tunisia, cu o vedere superbă, unde m-am născut.

>> Am absolvit Universitatea Paris VII de Matematică şi Economie, cu intenţia de a gestiona propria mea afacere. Înainte de asta, am decis să acumulez experienţă şi să-mi aplic cunoştinţele teoretice, aşa că m-am angajat. Iniţial am fost distribuitor pentru o companie lider din Franţa, la care am aflat mai multe despre activitatea comercială şi managementul echipei comerciale. Apoi am activat într-un hotel faimos în Franţa cu scopul de a asimila servicii de calitate pentru satisfacţia clientului. După aceea m-am alăturat unui grup mare pentru a conduce un proiect start-up ce presupunea crearea unei reţele de restaurante. A fost o experienţă minunată. Am plecat după 23 de deschideri cu succes, iar reţeaua funcţionează bine şi astăzi, la nivel internaţional. A patra experienţă a început când m-am alăturat grupului Société Générale pentru a învăţa cum să structurez finanţarea pentru viitoarea mea companie. Şi iată-mă-s… 27 de ani de experienţă diversă şi demnă care m-a condus prin diferite regiuni ale Franţei. Am descoperit Cote d’Azur, unde într-un final mi-am format o familie. După, cariera internaţională m-a purtat din Africa Centrală până în centrul Europei, apoi în Africa de Nord şi Europa de Est. De fiecare dată, un mediu diferit, o provocare, o altă cultură, dar şi o experienţă minunată şi noi oameni pe care i-am cunoscut.>> La 150 de ani Groupe Société Générale înseamnă un model de acurateţe în business. Grupul este prezent în 76 de ţări şi are peste 154 de mii de angajaţi. Oamenii ne cunosc mai mult ca o bancă universală, cu numele Société Générale, dar grupul mai desfăşoară  şi activităţi de leasing, investiţii şi gestiune a acţiunilor la bursă.

>> Cel mai important rezultat înregistrat de companie în cei 150 de ani de activitate este faptul că a menţinut intact spiritul de echipă după atât de multe încercări pe care le-a înfruntat.

>> Groupe Société Générale a ajuns în Moldova în 2007, când a achiziţionat Mobiasbancă. Această acţiune a făcut parte din strategia de dezvoltare teritorială. Grupul are o prezenţă bună în Rusia cu Rosbank şi este prezent în România prim BRD, aşa că a decis să fie prezent şi în Moldova, situată între ele. Pot spune că am construit un pod între Uniunea Europeană şi Comunitatea Statelor Independente iar pentru aceasta am achiziţionat Mobiasbancă – un pod între două valori economice.

>> Mobiasbancă a fost creată acum 24 de ani şi era deja o bancă universală. De fapt, modelul de business al Mobiasbancă era deja dotat cu caracteristici similare cu cele ale Groupe Société Générale. Noi am adus valorile, strategia şi procedurile grupului. Treptat am transferat şi „know-how-ul” de la grupul nostru colegilor din Moldova.

>> Fiind deja de doi ani preşedinte al Mobiasbancă, mă cucereşte zi de zi spiritul de echipă. Nu e doar un slogan, ci o legătură reală.  Mă întristează însă şi nu-mi place când cineva din echipa noastră pleacă la pensie. Suntem un tot întreg, iar asta înseamnă să ne lipsim de o parte din noi.  >> Uşa mea este mereu deschisă şi cred că munca noastră de bază este să avem grijă de clienţi. Prin urmare, nu îmi pot imagina să petrec o singură zi fără a întâlni măcar unul sau doi clienţi. Cel mai des îmi place să pătrund în esenţa businessului pe care îl deţin clienţii noştri. Pentru aceasta, nu obişnuiesc să-i primesc în oficiul meu decât foarte rar, dar cel mai des călătoresc prin ţară şi îi vizitez. Ultima oară am fost la o fabrică de lactate şi proprietarul îmi explica procesul de producere. Îmi place să văd că proprietarul sau liderul companiei îşi cunoaşte afacerea… Ei împărtăşesc cu tine experienţa lor şi este mult mai valoros să apreciezi o companie fiind prezent în inima sa decât pur şi simplu să citeşti rapoartele financiare, care, de altfel, sunt şi foarte plictisitoare.

>> Am îndrăgit Moldova. Iubesc Moldova pentru faptul că este o ţară bilingvă, biculturală. Acesta este un avantaj. Ar trebui să avem grijă ca o cultură să nu vină împotriva celeilalte şi ca în şcoli, programul să ofere două tipuri de învăţare în paralel.

>> Ce încă nu pot să accept în Moldova sunt maşinile parcate pe trotuar şi pietonii care merg pe carosabil doar pentru că nu este întreprinsă nicio acţiune (iniţiativă) de a construi parcări.  

>> Pentru Moldova, Mobiasbancă este o bancă de încredere – poţi fi sigur că te va susţine fără gânduri ascunse. Noi urmăm principiile promovate de Groupe Société Générale: inovaţia, responsabilitatea, transparenţa, calitatea serviciilor, profesionalismul şi spiritul de echipă. Colegii noştri, clienţii, dar şi partenerii sunt parte a echipei. An de an suntem mai proactivi şi vizibili, iar aceasta se datorează dinamismului întregii echipe.

>> Dacă e necesar ca succesul şi puterea să meargă mână-n mână? Eu încă mai insist că succesul înseamnă muncă în echipă. Prin urmare, în loc de „putere” voi utiliza „capacităţile de persuasiune” pentru a convinge echipa, dar, în principal, aceasta este o abordare consensuală.

>> O companie puternică este cea care poate să supravieţuiască peste 150 de ani, depăşind crizele mulţumită solidarităţii angajaţilor săi şi a clienţilor. Mobiasbancă, în calitate de parte componentă a Groupe Société Générale, este o companie cu adevărat puternică.  

>> O concurenţă trebuie să fie dură, altfel fiecare dintre jucători va adormi. Concurenţa aduce beneficii pentru consumatori. Nu contează dacă este acerbă sau nedreaptă, cel mai important este să lupţi şi să rezişti, respectând valorile corecte.

>> La Mobiasbancă am şansa de a conduce o echipă foarte entuziastă, tânără (vârsta medie în bancă este de 32 de ani) şi gata să accepte orice provocare. Cu toţii suntem mândri să lucrăm la Mobiasbancă şi să facem parte din grup. Ambiţia colegilor mei nu are limite. Prin urmare, avem două ingrediente de bază: mândrie şi ambiţie. Ce altceva mai trebuie pentru succes?

>> Cea mai mare realizare personală de până astăzi este escaladarea muntelui din Camerun, la doar trei zile după ce a erupt vulcanul. Realizarea familiei noastre este construcţia împreună cu copiii mei a piscinei noastre de acasă.

>> În ultima perioadă, am învăţat că noi le spunem prea rar celor dragi cât de mult îi iubim. Uneori este prea târziu. Din fericire, eu încă mai am câteva rude cărora urmează să le-o spun.

>> Viaţa mea este animată de două categorii de hobby: sport (înot, golf, squash, schi) şi lucrul manual – modelarea lemnului. Timp de zece ani am creat tot mobilierul familiei mele. Am acasă tot echipamentul ca să fiu lemnar.

>> Îmi place să citesc, dar timpul liber limitat îmi reduce şi din orele de lectură. Ca să-mi relaxez mintea, am început să citesc cărţi pentru copii – fără complicaţii, pur şi simplu pentru distracţie. Am început cu câteva cărţi pentru copii în rusă. Este un mod amuzant de a învăţa o limbă complicată.

>> ...Am mai multe exemple de cum nu trebuie să fii decât mentori. Mai mult, am traversat calea care mi-a arătat ce nu trebuie să faci… ceea ce, de fapt, este mai bine decât să copiezi în totalitate un singur mentor, riscăm să îi preluăm de asemenea şi defectele. E mai bine să fii inspirat de tot ce este mai bun în fiecare persoană pe care o întâlneşti.

Foto: Victor Pictor
Text: Doina Popa

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău