VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Raisa şi Adrian Tănase. Dragoste reala
Octombrie 2005, Nr. 18

Raisa şi Adrian Tănase. Dragoste reala

Comentează   |   Cuprins

Ce apreciaţi la un bărbat?
Raisa: prietenia, corectitudinea, inteligenţa, erudiţia
Adrian: fidelitatea, simţul bărbătesc de a gândi şi a acţiona

Ce apreciaţi la o femeie?
Raisa: capacitatea de organizare şi de a conduce, frumuseţea
Adrian: intelectul, frumuseţea, modestia, capacitatea de muncă

Care este secretul unei căsnicii fără rateuri?
Raisa: multă dragoste, înţelegere, răbdare, compromisuri şi un singur scop – de a avea o familie fericită
Adrian: dragoste, respect, obligaţii, responsabilitate, dorinţa de a face lucrurile mai bine ca ieri şi ca astăzi

Ce definiţie aţi da dragostei?
Raisa: un sentiment deosebit ce atrage şi completează două persoane
Adrian: sentimentul ce mişcă totul înainte şi fără de care nimic nu se poate face

Şi totuşi dragostea durează. Să nu-l credeţi pe Frederic Beigbeder că sentimentul se evaporă şi dispare după trei ani. A glumit şi el, sărmanul, punând la încercare, probabil, „durabilitatea” sentimentelor umane. Zilele trecute, am asistat la o dovadă grăitoare de iubire, ce durează iată de 30 de ani. Putem începe articolul despre Raisa şi Adrian Tănase, cunoscuţi medici în republică, chiar de aici, din foişorul în care ne-au primit cu bunăvoinţă, tot întrebându-ne dacă chiar despre dragoste vom vorbi... Să vedem.

Un love story medical în care inima n-a cedat nicicând

Ca orice început, şi dragostea lor a avut un „A fost odată”... Romantic. Emoţiile îi copleşesc pe ambii, căci nu au vorbit niciodată public despre ei, despre dragostea lor, despre acel 1975 când, tineri şi frumoşi, s-au văzut prima dată cu alţi ochi. Dl Adrian Tănase caută, vădit tulburat, un foc, iar vocea dnei Raisa, ce răsuna până acum energic în toate colţurile casei, nu se mai aude... E un minut în care amintirile năvălesc şi ambii zâmbesc ştrengăreşte (mă conving că dl profesor Tănase are un zâmbet extrem de frumos, noi ştiindu-l o persoană severă). S-au pomenit în acel august în care Ea mergea la mare cu o prietenă, iar El, de unul singur, tot spre litoral. Îl ştia de la Institut, era cu un an mai mare ca ea. Înalt, deosebit, cu ochii negri care fixa totul în jur. Ea era o fată tăcută şi modestă, dar şi o voleibalistă împătimită, vedeta competiţiilor universitare. Aşa că, a fost odată o vară în care ambii ţineau aceeaşi cale spre Sergheevka. De atunci, au pornit pe acelaşi drum în viaţă.

- Adrian nu ştia cum să ajungă la baza lui de odihnă şi, împreuna cu prietena mea, ne-am oferit să-l conducem. În schimb, el ne-a ajutat să ducem bagajele. Era prea frumos ca să mă apropii de el, îşi aduce aminte dna Tănase.

- În autobuz nu m-am gândit la nimic. M-am gândit pe urmă, - completează dl Tănase.

Au fost puţine plimbări sub clar de lună, în schimb, s-au revăzut toamna, fiind la „munci patriotice” în colhoz. Într-o seară i-a făcut Raisei o surpriză, aşteptând-o în pragul casei. A mers opt kilometri pe jos numai ca s-o vadă! În seara ceea, s-au plimbat, au discutat câte-n lună şi-n stele şi... nu s-au pupat, râd cei doi. Prima declaraţie de dragoste a urmat mai târziu şi totul a pornit de la sine. În noiembrie au şi făcut nunta. Raisei nu-i venea a crede că se mărită. Atunci când Adrian a cerut-o în căsătorie, s-a asigurat că aude bine ceea ce i se spune.

- Dacă a fost da, asta a fost. Lucrurile acestea câteodată mai bine le simţi, decât poţi să le spui. Mulţi ştiu să spună vorbe meşteşugite frumos. Pentru mine, câteodată, ceea ce simt cântăreşte mai greu decât ce spun, - încearcă să deschidă parantezele dl Tănase.

Ne dăm seama că viaţa de familie a doi medici - dna Raisa este şefa Secţiei gastroenterologie a Spitalului Clinic Republican, dl Adrian – şeful Catedrei de Urologie şi Nefrologie Chirurgicală a USMF „N. Testemiţanu”, doctor habilitat în ştiinţe medicale şi specialist principal al Ministerului Sănătăţii – e o chestie complicată, lucru ce i-a făcut să se apropie şi mai mult şi să se înţeleagă din priviri. Suferinţa oamenilor i-a făcut să fie şi mai îngăduitori unul faţă de altul, urmând principiul „fără suferinţe în familie şi certuri de genul cine a uitat tubul cu pasta de dinţi deschis”.

Cu toate perindările pe la gazde şi debutul vieţii în doi, Adrian Tănase s-a dedicat ştiinţei, iar grijile casei au căzut pe umerii soţiei. Au urmat doi băieţi (Dorin este şi el medic, iar Eugen a ales cariera de economist) şi două teze ştiinţifice – prima susţinută la Kiev, cea de-a doua – la Chişinău. Raisa a preluat tot ce se putea asupra sa – casă, familie, copii. Ambii au muncit mult ca să se afirme. A fost mereu alături de soţ, indiferent de timpul acordat tezelor, lucrărilor medicale, operaţiilor, stagiilor şi deplasărilor peste hotare. Ultimii 20-25 ani, Adrian Tănase şi-a dedicat viaţa şi timpul serviciului de hemodializă şi transplant renal. Dna Raisa îşi aduce aminte de perioada când soţul venea târziu de la serviciu şi ea îl aştepta acasă, la început cuminte, apoi nervoasă şi apoi răbdătoare, căci niciodată nu se ştie când se va încheia ziua de muncă a unui medic.

- Într-o familie, toate trebuie să meargă alături – dragostea, respectul, înţelegerea. Dacă o verigă cade, atunci căsniciile se desfac foarte repede.


O influenţă asupra cuplului nostru au avut-o tradiţiile din societatea noastră, faptul că activăm în aceeaşi instituţie şi ne-a facilitat existenţa, dar şi ne-a „complicat-o”, - ne spune dl Tănase.

Prejudecăţile despre care vorbeşte dl Tănase n-au împiedicat-o pe Raisa să-şi urmeze propria carieră, căci după „tradiţie” nu ar fi trebuit să conducă colective. În această privinţă, familia Tănase este cu adevărat liberală. Dinamică şi mereu ocupată, dna Tănase este ca un vulcan în erupţie: nu poate trăi fără serviciu, fără muncă, în general. Şi cei doi fii sunt firi independente, părinţii nu le-au impus reguli şi nu le-au cerut să aibă meserii ca ale lor. Sinceră şi obiectivă, recunoaşte că soţul ei are un caracter cam dificil, dar ea e înţelegătoare şi cedează, ca să fie bine în familie. De fapt, formează un cuplu Leu (ea) - Taur (el). Dna Raisa râde: - Vă imaginaţi la ce poate duce o astfel de combinaţie? Dacă ne punem amândoi coarnele în pământ... Dar nu e adevărat şi să nu credeţi în poveşti din astea. Chiar dacă s-a întâmplat ceva pe dos, rezolvarea am găsit-o întotdeauna.

Încă o notă de optimism. Dl Tănase trage cu urechea la ceea ce spune soţia. Parcă ar fi de acord... îşi admiră soţia care nu se teme de nimic, nici de vraful de cămăşi, vreo 21 la număr, ce trebuie călcate. În pofida grijilor, a rămas energică şi suplă, ca şi când ar juca în continuare volei. Face shaping de cinci ani, de două ori pe săptămână. Şi ea îl priveşte cu mândrie, gingăşie, îl îmbrăţişează şi recunoaşte că este cel mai bun soţ din lume.

Sunt sigură că, dacă le mai făceam o vizită, era să ne cunoaştem mai bine. Şi într-adevăr, dragostea lor nu a dispărut în timp: îşi vorbesc atent, cu multă-multă afecţiune, ea este Mămica, iar el - Puiu. Le place să facă glume, le place să cânte. Dl Tănase este un acordeonist talentat, fiind, într-o tinereţe nu prea îndepărtată, membru de orchestră. „Gigantill”-ul lui italian din 1934 ştie să cânte şi cântece populare, şi romanţe, iar când cheful se încinge, se aud şi melodii de estradă, şlagăre din tinereţe. Şi dacă până acum îşi dedicau timpul liber serviciului, acum îl dedică vilei. Vin aici, chipurile, să se odihnească, dar îi prinde seara cu nasul în iarbă – au o grădină frumoasă, cu flori aduse din ţări vizitate împreună. Nu-şi închipuie viaţa fără fiii lor, cărora le doresc să se realizeze în tot ceea ce fac.

... şi despre toate acestea v-am spus, de fapt, pentru că soţii Raisa şi Adrian Tănase vor împlini în noiembrie 30 de ani de căsnicie. Adică, vor face nunta de perlă, simbolul unei vieţi în care sidefurile s-au aşezat straturi-straturi cu grijă şi iubire. Şi nu le vine a crede că au trecut atâţia ani... parcă mai ieri s-au văzut, parcă mai ieri şi-au zis „da”...

Rodica Trofimov

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

nu stiu ce face d-na Tanase, dar stiu cu siguranta ca domnul profesor Tanase este un medic extraordinar, absolut incorupt si trateaza cu aceeasi dare de sine si un mosnegut dintr-un satuc, care abia de mai sufla si tineri, care spera spre o viata la buna. Nu generalizati va rog cind vorbiti despre medici. Daca nu-i cunoasteti nu puneti stampile urite, care in primul rind indica ce persoana este cel care vorbeste in acest fel. Multa sanatate domunului profesor si multi pacienti tratati. Meritati cele mai frumoase cuvinte de multumire!!!
cornelia   -  
16 Decembrie 2011, 11:16
Sus ↑
Sint pacienta Doamnei Tanase,intilnind-o , mi-a redat speranta de viata,este un medic si un om cu litera mare.E o doamna care cunoaste cu desavirsire codul deontologic.
pacient   -  
23 Mai 2012, 10:00
Sus ↑
O cunosc pe doamna Raisa din toamna anului 1995, de cind eram internata in sectia de gastrologie intr-o stare foarte grea. Eram disperata, dar bunul Dumnezeu mi-a trimis un Inger Pazitor- pe doamna Raisa. Este un medic inascut, care stie sa lecuiasca si cu privirea si cu o vorba buna. ,,Cum mamunii te simti azi?- aceasta-i era intrebarea zilnica. Este o persoana plina de veata, care-ti insufla curaj si tarie, care-si cunoaste bine profesia si care are nu-si cruta puterile pentru a o prctica.Colectivul o stimeaza mult datorita calitatilor ei organizative. I-i doresc sanatate, succes si spor in toate
Zina   -  
08 Iulie 2012, 23:35
Sus ↑
Familia Tănase tratează pacienţii fără medicamente, fiindcă în preajma lor orice durere îşi pierde puterea ruinătoare... Dar celelalte, care se cer a fi spuse, le vor afla chiar în orele apropiate a zilei de 10 noiembrie 2013, căci la o întâlnire cu Măriile Sale mergem.
Familia Ţărnă   -  
10 Noiembrie 2013, 13:30
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău