VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Radu Dolgan: „Sunt un om Norocos”
Martie 2012, Nr. 95

Radu Dolgan: „Sunt un om Norocos”

Comentează   |   Cuprins

A moştenit de la tatăl său măiestria şi profesionalismul unui adevărat cântăreţ de muzică uşoară. A crescut în Formaţia „Noroc”, a respirat aceeaşi muzică pe care o trăiau din tot sufletul părinţii lui şi a luat iniţiativa de a renaşte această formaţie după zece ani de pauză, în amintirea tatălui său. Împlinirea adevărată i-a mângâiat sufletul în ziua în care Loredana, femeia iubită, i-a spus „da” în faţa altarului şi, mai târziu, când a venit pe lume feciorul lor Elisio. Cu bucurii, amintiri şi un enorm dor de tată, Radu Dolgan ne dezvăluie crâmpeie din viaţa sa.

>> Pentru familia Dolgan, muzica este tot.
Muzica este modul nostru de viaţă, este profesia mea şi tot ce-nseamnă  familia noastră.

>> Nu m-am gândit dacă feciorul meu îmi va urma calea. Dacă Elisio va avea aptitudini şi dacă va dori să facă muzică, eu n-am să spun „nu”,  îl vom ajuta. El stă la pian, cântă cu mama sa acasă când stau mai mult în doi, pe parcursul zilei.

>> Cu Loredana ne înţelegem foarte organic la capitolul artă.
Ea este actriţă de profesie, ştie ce înseamnă scena mare. A activat cu cei mai mari actori din România, a făcut şcoala la Bucureşti şi a participat într-un spectacol grandios cu care a fost în turneu în toată lumea.  

>> Povestea noastră este ca un scenariu de film, nu am programat niciodată lucrurile. Cred că tot ce s-a întâmplat în viaţa noastră a fost de la Dumnezeu. Noi nu suntem deosebiţi, ne place să petrecem frumos timpul, să mâncăm îngheţată iarna...

>> Dacă vom pleca definitiv în Canada sau nu, timpul şi circumstanţele vor hotărî. Elisio este cetăţean canadian şi Loredana la fel. Acolo sunt părinţii ei şi nu avem nicio problemă să ne reîntoarcem. Totul depinde de cum vor merge treburile aici.

>> După ce taică-meu a plecat dintre noi, mi-am spus că am să continui şi am relansat formaţia „Noroc”. Pentru mine, formaţia nu este un proiect, este profesia mea şi ceea ce mi-a lăsat tata drept moştenire.

>> Tatăl meu este liderul dintotdeauna al formaţiei „Noroc”, chiar dacă nu este printre noi, iar eu continui treaba lui. „Noroc”-ul este casa mea, m-am născut în trupa aceasta. Sunt copilul culiselor, copil crescut  în turnee.

>> Nu sunt genul de om care îşi aminteşte lucruri aparte. Pentru mine, fiece zi trăită cu părinţii mei, mai ales pe când am fost invitat în formaţie, era un eveniment. Sunt multe amintiri, multe.

>> Lecţiile adevărate se dau pe neobservate. Eu am avut prea multe posibilităţi din astea, fiind mic, să casc gura şi să mă uit la tatăl meu când compune, când este în fază de repetiţie, sau în concerte. Abia când m-am maturizat, am început într-adevăr să înţeleg că stau în casă cu o personalitate mare. Aproape toţi muzicienii şi soliştii consacraţi din ţară au trecut şcoala lui Mihai Dolgan.

>> Observ asemănări dintre mine şi tata mai mult acum decât pe timpuri, când eram cu el. Sunt lucruri pe care le fac din subconştient, lucruri ce ies de la sine: modul de a vorbi, de a comunica cu muzicienii, de a conduce repetiţiile sau comportamentul în concerte.

>> Nici într-un caz Radu nu trebuie să fie muzician, îi spunea tata bunicii. Iar eu am făcut exact invers. Ei erau în turneu, iar eu am trecut comisia de admitere la liceul de pe lângă conservator. Când a aflat, tata mi-a zis: „Fii atent, din ziua asta să ştii că tu singur ţi-ai ales destinul!”

>> Prima piesă scrisă de tatăl meu pentru mine a fost „Îndrăgostit de o fată”. Eram pe atunci tânăr, avean 18 ani. Piesa a devenit şlagăr, rula la discoteci, era ca un imn al îndrăgostiţilor.

>> Muza este un Ceva care îţi apare la un moment. Ea îmi vine de fiecare dată în mod diferit, sub diferite forme. De obicei, lucrurile astea se întâmplă foarte repede şi nu înţelegi cum.

>> Simt prezenţa tatălui meu la fiecare concert, nu ştiu cum se întâmplă. Fizic, el nu este printre noi, dar spiritual este. Sunt chestii pe care mi-e greu să le explic în cuvinte.

(Text: Doina Popa. Foto: Fotoroom.md)  

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

eu, zic, ca Radu Dolgan este cu totul deosebit...poate si asta este motivul, ca nu sa incadrat in partidul asa zisele vedete autohtone, care se tin fie pe banii parintilor, fie prin alte modalitati..nu sa incadrat in partidul celor, care isi zic "artisti", numai din faptul, ca canta la nunti, in fond eu nici lautari nu pot sa le zic, daca ma gindesc cum si ce se canta ei la chefuri.. intuiesc, ca asa zisele "vedete" chiar nici nu-si doresc , ca Radu Dolgan sa fie parte din "tusovcile" lor, ori evident ar fi cap de afis si atunci cu ce ramin "stelutele"? Radu Dolgan ar fi trebuit sa fie acolo, unde se face muzica adevarata, unde este concurenta sanatoasa, unde se creieaza, unde se canta "LIVE", l-am ascultat in concerte pe sait de socializare, si am impresia, ca nici spectatori nu prea sunt , ca sa patrunda in nervul cantat de Radu Dolgan...are sigur neajunsuri - este prea cumsecade (o fi genele lui Mihai Dolgan, pacat, ca nu le-a mostenit pe ale maica-sii), nu are tupeu, nu stie sa negocieze banii, nu are indrazneala sa-l intreBe pe dll. Valentin Goga, de ce nu este bagat in concertele, care le organizaza Moldova-Concert, ori se stie, ca este angajat acolo, nu stie sa faca scandal in media, nu POATE FI, CA TOTI CEI, CARE NU PREZINTA NICI O VALOARE, DAR CUNOSC BINE FONOGRAMA SI O DUC IMPARATESTE, caci REUSESC SA CANTE LA 4-5 NUNTI PE SARA... Pentru mine Radu Dolgan este o revealtie si deseori imi palace sa-l ascult...pacat, ca nu se gaseste vre-un cetatean cu bani, care ar investi in el, si sigur ar fi multumit apoi de ce ar primi, pacat, ca traim in timpul non-valorilor. Din suflet ii doresc curaj, o veata personala frumoasa si NOROC!!!
STEFAN   -  
21 Aprilie 2012, 19:03
Sus ↑
Un om de nota zece,un talent extraordinar , si cite modestie are acest om, ceea ce mult, mult lipseste multora dintre noi. Bravo Radu ,si bravo fratii Bivol, ati sustinut un concert absolut gratis si lipsit de interes in ajunul sarbatorilor si ati bucurat micutii gimnaziului Nr 7 din Chisinau, sa aveti parte de multa sanatate si multumim pentru ca existati si dati dovada ca mai exista omenie in prezentul atit de sumbru, multa sanatate va dorim!!!
Diana   -  
26 Decembrie 2014, 00:22
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău