VIP Magazin
23 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Puterea lui Gheorghe Gonţa
Septembrie 2015, Nr. 134

Puterea lui Gheorghe Gonţa

Comentează   |   Cuprins

Îl cunoaştem de pe micile ecrane, acolo unde moderează dialoguri serioase ce pot schimba mersul lucrurilor în ţară. Sofisticat, inteligent, cu un zâmbet discret, dar plin de sinceritate, Gheorghe Gonța a reușit să devină ”fața” postului NATIONAL 4. Emisiunea sa inspiră calitate și profesionalism, ceea ce nu întârzie să adune aprecieri din partea publicului său. Pe  lângă imaginea de prezentator a emisiunii Puterea a Patra, Gheorghe are şi o viaţă interesantă în afara studioului, pe care nu s-a sfiit să ne-o povestească. Îşi împarte orele între familia sa frumoasă şi platoul de filmare, se inspiră din opera lui Dostoievski şi crede că fericirea se obţine, nu se aşteaptă.

Zi de zi avem parte de schimbări. Care au fost cele mai importante schimbări din viaţa prezentatorului Gheorghe Gonţa din ultimii doi ani?

 De anul trecut sunt tată – am un fiu, Ion Gonța! Iar de aici pornesc toate schimbările – de la regimul de somn și priceperea de a schimba un scutec, până la dorința de a face cât mai mult: a munci, a iubi, a fi fericit zi de zi, a trăi frumos și bine, a suferi în singurătate pentru a nu-i afecta pe cei din jur.

Pe plan profesional, schimbarea se va vedea foarte curând, odată ce va fi gata noul studio al emisiunii „Puterea a Patra”. Evident că un nou studio nu aduce de la sine mai multă substanță cenușie prezentatorului, umilei mele persoane și nici invitaților, dar este cert că eu și echipa suntem obligați să facem un produs mai bun. Va fi sau nu așa, telespectatorii vor decide!

 Jurnalismul politic este unul maleabil şi neaşteptat. Cum ai decis să îl „îmblânzeşti”?

 Exact ca și toți jurnaliștii din lume, eu nu m-am născut în vreun studio de emisiuni politice, ci la maternitate. Astfel că după ce mai mulți ani am scris cu drag despre orice, am ajuns să scriu știri despre politică. Acestea, de altfel, presupun cam orice – de la trădare și cuțite-n spate până la dragoste declarată care se încheie tot cu trădare! Și asta nu e numai la noi, doar că în Moldova aceste lucruri se produc ceva mai primitiv – vorba aia: suntem în perioadă de tranziție și învățăm. Păcat numai că nu prea învățăm, ci ne prefacem și astfel timpul trece, iar oamenii devin din ce în ce mai nemulțumiți.

 Cum aduci pe traiectoria dorită un invitat care monopolizează dialogul?

 Aici îmi e mai complicat. Dialogul unu la unu presupune și mult tact față de invitat, astfel îl las să zică ce are de spus fără a-l întrerupe brusc și arogant. Însă uneori eu dau dovadă de prea multă toleranță față de politician, iar acesta, de la întrebarea „de ce s-a scumpit pâinea?”, ajunge să-mi povestească ce crede despre teoria conspirației potrivit căreia americanii nu au fost nicicând pe lună. Asemenea momente sunt dese, dar sunt benefice uneori, căci, nefiind deja concentrat, invitatul îmi răspunde la unele întrebări în așa fel încât a doua zi apar știri cu declarații tari pe care invitatul le regretă, dar deja e târziu. Așa că în orice problemă e și un beneficiu.

 Ai avut vreodată ce să înveţi de la invitaţii tăi?

 Nu am negat nicio singură dată că de la politicieni ai ce învăța. Dacă aceștia au ajuns unde au ajuns înseamnă că au muncit mult pentru asta, chiar dacă, ajungând sus, au uitat că vin de jos și tot acolo vor ajunge. Probabil cel mai bun lucru pe care-l poți învăța de la politicieni este abilitatea de a ieși din orice încurcătură. Or, viața constă anume din dificultăți care trebuie soluționate, iar mai bine decât cei care fac politică nu cred că o poate face cineva.

 Cum poţi simţi sinceritatea invitaţilor tăi?

 Sunt credul de felul meu. Emisiunea „Puterea a Patra” o moderez din 2012. Atâta „sinceritate” am simțit de atunci și până acum, încât deja ar fi trebuit să trăim ca-n Elveția sau Singapore, dar nu e așa. Cel mai simplu e să faci abstracție de sinceritatea invitaților, însă aici există riscul să dai dovadă de lipsă de respect față de telespectatori, așa că ești nevoit să-i prinzi acolo unde mint. Dar cum poți să depistezi o minciună spusă de politician drept adevăr desăvârșit și în care crede ca-n propria viață?!

 Lăsând pentru moment emisiunea, spune-ne mai multe despre familia ta, mai ales că s-a mărit cu un membru.

 Fiul meu e cel mai frumos și minunat copil din lume! E și normal ca fiecare părinte să spună asta, doar că, în cazul meu, e chiar așa (zâmbește)! Soția mea, Cristina, e la fel de minunată – crește copilașul, e cea mai tare gospodină, nevastă, mamă, amantă, iubită și prieten, deși nu obișnuiesc să-i plâng pe umeri și să-i povestesc despre greutăți, căci nu e treaba ei. Datoria ei este să fie fericită, iar pentru asta eu muncesc, o mică dovadă fiind și acest interviu pe care-l citește acum cu plăcere.

 Cum găseşti echilibru între job şi cei de-acasă?

 Chiar deloc nu caut echilibru! Eu nu sunt killer, și nici măcar mediatic, pentru a căuta echilibru – exact așa cum sunt la muncă, așa sunt și acasă, la fel de sincer, doar că fără cravată. Soției și fiului le povestesc ce se mai întâmplă în țară, ce decizii se mai iau, ce cred eu despre ele și dacă sunt sau nu de acord cu parcursul omenirii și al Universului. Băiatul îmi dă dreptate de fiecare dată – râde și scoate niște sunete amuzante pe care eu le interpretez drept confirmări a ceea ce zic! Iar soția mă întreabă dacă îmi e foame sau nu.

 Ce sau cine te inspiră în viaţa de zi cu zi?

 Cafeaua și țigările. Iar dacă e să fim serioși, nu prea am nevoie de inspirație. Eu muncesc nu pentru că așa e mersul vieții – să fac bani de pâine și apă, ci pentru că îmi place! „Fă ceea ce-ţi place cu adevărat şi nu vei mai munci nicio zi în viață”, spunea cineva. Asta mă caracterizează și cu asta mă mândresc!

 Ce apreciezi cel mai mult în Moldova, chiar dacă e într-o bătălie politică de la Independenţă până în prezent?

 Speranța și răbdarea. Câtă speranță și răbdare au moldovenii, nu avem concurență. Asta și este tragedia poporului nostru! Nu știu dacă eu voi reuși să prind vremurile pe care toată lumea le așteaptă, dar nu-mi rămâne decât să sper că băiatul meu le va vedea și chiar va contribui ca acestea să vină. Iată asta e și culmea – părinții noștri au sperat dintotdeauna că noi vom face schimbarea, noi sperăm că ai noștri copii o vor aduce și tragedia ar consta anume în asta – dacă și ei, la rândul lor, vor spera că ai lor copii vor crea aici ceea ce așteptăm de la Independență încoace.

 Emisiunea „Puterea a Patra” revine după o vacanţă bine meritată. Ce mesaj aveţi tu și întreaga echipă pentru telespectatori?

 Să trăiți frumos și bine, oricât de bune sau proaste vor fi emisiunile din acest sezon! Dar vor fi bune, vă promit!

 Chestionarul lui Proust

 

Sunt mândru că în anul 2015 sunt mai puțin mândru decât în 2016.
Principala calitate a mea e autocritica.
Principalul defect pe care îl am e că uneori îmi pare că-s deștept.
Fericirea e atunci când n-o aștepți, ci o obții!
Locul în care mă întorc cu mare plăcere este acasă și la serviciu.
Trei cărți pe care le-aș recomanda cu drag noii generații sunt „Crimă și pedeapsă”, „Frații Karamazov” și „DEX-ul”.
La oamenii care mă înconjoară, apreciez cel mai mult că s-au născut în perioada mea.
Succesul este când nici nu-ți dai seama că l-ai obținut, iar ceilalți te invidiază că-l ai!
Sunt fericit atunci când mă sună soția și nu prea are ce-mi spune. Prin urmare, nu s-a întâmplat nimic și totu-i bine!

 

 Text: Iuliana Mămăligă     
  Foto: Denis Liviţchi

 

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon






* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău