VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
„Profesia de avocat este pentru mine mai mult o pasiune”
Martie 2010, Nr. 71

„Profesia de avocat este pentru mine mai mult o pasiune”

Comentează   |   Cuprins

Este un tînăr de factură nouă. A făcut parte din primele generaţii de moldoveni care au putut opta fără probleme pentru o facultate în România. Studiile de calitate şi munca asiduă l-au ajutat să ajungă foarte aproape de visurile sale. La nici 30 de ani a fondat propriul birou de avocaţi şi a reuşit să-şi facă o listă impresionantă de clienţi, în mare parte străini. Şi-a orientat serviciile după cerinţele pieţei şi lucrează alături de cei mai profesionişti avocaţi. Cu toate succesele obţinute, susţine totuşi că avocatura este doar o mare pasiune de a sa, iar adevărata realizare este familia.

Eduard Digore
fondator al Biroului Individual
de Avocaţi „Digore Eduard”


Data şi locul naşterii: 14 mai1977, s. Cobusca Nouă, r-nul Anenii Noi
Specialitatea: avocat
Studii şi stagiuni: Facultatea de Drept, Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj –Napoca, România
Activitate profesională: Lector universitar la Universitatea de Studii Umaniste şi Universitatea Moldo-Americană, avocat în cadrul Biroului asociat de Avocaţi „Volcov & Asociaţii”, fondator al Biroului de consultanţă juridică „Eduard & Co”, în prezent avocat, fondator al Biroului Individual de Avocaţi „Digore Eduard”, avocat de încredere al Ambasadei Italiene în RM.
Pasiuni: pescuitul, călătoriile
Sporturi practicate: tenis, fotbal
Stare familială: căsătorit, un copil

Cum aţi ajuns în actuala poziţie profesională şi de ce aţi ales acest domeniu?  
În adolescenţă mă preocupa foarte mult ideea de a urma o facultate care mi-ar da posibilitatea să apăr şi să promovez drepturile şi libertăţile omului. Îmi plăceau ştiinţele exacte, dar nu atît de mult încît să ajung arhitect sau inginer. Mă atrăgeau şi ştiinţele umaniste, dar nu mă gîndeam să devin vreodată actor sau scriitor. Decizia de a alege dreptul se întemeia pe o intuită pasiune sau vocaţie pentru cariera de avocat, fiind totodată o combinaţie foarte potrivită pentru mine între rigoarea pe care o impun ştiinţele exacte şi libertatea de expresie a stiinţelor umaniste. Nu a fost simplu să ajung pe poziţia actuală. A fost o cale lungă şi destul de complexă. A necesitat multă muncă, implicare, ambiţie, instruire etc.

Consider că profesia de avocat este cea mai nobilă. Pentru mine, însă, este mai mult o pasiune, un mod de a fi. Îmi oferă cea mai mare libertate în activitate, posibilitatea de  promovare, de a trăi senzaţii tari, stres, tristeţe, bucurie şi multă plăcere sufletească.

Cum a fost primul interviu şi prima angajare?
Îmi amintesc foarte bine acest moment de parcă ar fi fost ieri. În realitate au trecut 10 ani de atunci. Primul interviu de angajare l-am avut în România, imediat după absolvirea facultăţii. Încercam să mă angajez în cadrul unui birou de avocaţi. Am fost acceptat ca  avocat stagiar.

După ce am revenit în Moldova, m-am angajat iniţial în calitate de lector la Universitatea de Studii Umanistice şi la Universitatea Moldo-Americană.

Care este specificul activităţii biroului dvs. de avocatură?
Biroul Individual de Avocaţi „Digore Eduard” încearcă să acopere prin activitatea sa tot spectrul de servicii juridice. Tocmai din acest considerent este dificil să evidenţiem un anumit specific al activităţii noastre.

Ceea ce ne deosebeşte de concurenţii noştri este că oferim asistenţă juridică profesională şi în limba italiană. În caz de necesitate, acordăm asistenţă şi pe teritoriul altor state. Şi, probabil, sîntem singurul birou de avocaţi din Moldova care oferă astfel de servicii. Acest atu ne-a  dat posibilitatea să creăm o listă impresionantă de clienţi italieni (80 la sută din clienţii noştri) şi societăţi cu capital italian.   

Cîţi angajaţi aveţi?
Am trei angajaţi, dar în cadrul biroului colaborează mai mulţi specialişti şi avocaţi atît din Republica Moldova, cît şi de peste hotare.

Sînteţi un şef bun? Ce principii asigură un parteneriat eficient între şef şi angajat?
Relaţia dintre şef şi angajat se bazează pe transparenţă, comunicare, colegialitate. Mă străduiesc să nu încalc aceste principii. Pentru mine cel mai important capital sînt resursele umane, fie că mă refer la avocaţi sau la personalul tehnic. Nu uit niciodată să încurajez angajaţii. Nu trece nici o zi fără să mă gîndesc cum să păstrez această echipă. Sînt atent la nevoile angajaţilor, tocmai pentru a-i motiva şi a-i simţi aproape.

Ce înseamnă să fii un avocat bun şi ce calităţi trebuie să aibă acesta?
Iniţial te gîndeşti că pentru a fi un avocat bun trebuie să fii talentat. Practica, însă, demonstrează că talentul este perfecţionarea continuă a abilităţilor deja existente.

Avocatul trebuie să fie foarte riguros, să aibă mintea ageră şi bine structurată. Un avocat bun înseamnă un avocat instruit foarte bine. Să posede un bun vocabular, să fie un orator excelent. Această meserie iubeşte dăruire, autodisciplină şi nu în ultimul rînd, profesionalism.

Din punct de vedere al avocatului, cum aţi caracteriza clientul din Republica Moldova?
Clientul din Moldova este astăzi mult mai bine informat, decît acum cîţiva ani. Treptat, dispare obişnuinţa clienţilor de a se adresa după ajutor juridic doar atunci cînd se confruntă cu o problemă. Aceştia se adresează din timp după consultanţă pentru a vedea toate scenariile posibile ce i-ar ajuta să evite un conflict. Avocatul negociază pentru clientul său un contract, tocmai pentru ca acel contract să nu ajungă pe masa judecătorului. Avocatul îi dă sfaturi clientului său, pentru ca acesta să nu ajungă în conflict cu administraţia financiară. Avocatul asistă o companie în iniţierea unui  business pentru ca aceasta să evite costurile exagerate şi să facă o investiţie sigură şi de durată.

De ce clienţii trebuie să aleagă serviciile dvs.?
În avocatură, performanţa se măsoară în primul rînd prin clientelă. Iar clientela poate fi atrasă doar cu rezultate pozitive. Astfel de rezultate obţin doar cei competenţi. 

O vorbă veche spune că “dacă faci sandale bune, lumea vine la tine chiar de la capătul lumii“. Biroul nostru nu intervine doar în cazul unui litigiu. Noi sîntem parteneri juridici de încredere pentru străini, participăm la activitatea acestor societăţi comerciale (în plan social sau fiscal), precum şi la evenimentele majore (cum ar fi crearea unei filiale în străinătate, deschiderea unui punct de lucru, fuziune etc.), oferim servicii, inclusiv în limba italiană. Pentru asigurarea acestor cerinţe complexe ale clienţilor există ceea ce se numeşte avocatură de business. Dezvoltarea a fost dictată de evoluţia economiei şi de numărul important de societăţi comerciale care activează pe piaţă.

Avocatura de business include un spectru larg de domenii juridice interesante. Printre acestea, cele mai importante sînt dreptul comercial şi al societăţilor comerciale, dreptul bancar şi financiar, dreptul fiscal, dreptul imobiliar, dreptul concurenţei, proprietatea intelectuală, achiziţiile publice.

Care sînt principiile după care vă ghidaţi în meserie?
Deosebit de importante pentru mine sînt demnitatea şi onoarea. Pentru a te bucura de încrederea clienţilor, a instanţelor de judecată, avocatul trebuie să demonstreze că este demn de încredere.

Cîte ore munciţi pe săptămînă şi cum arată o zi tipică de lucru?
Nu ştiu exact, dar foarte multe. Stau puţin pe acasă, deşi acolo este cel mai confortabil şi mai plăcut loc pentru mine.
Ziua de muncă cuprinde întrevederi cu clienţii, reprezentarea în cauzele aflate pe rol în instanţele judecătoreşti, pregătirea cauzelor, studierea dosarelor şi legislaţiei,organizarea pentru ziua următoare etc.

Ce activităţi mai aveţi în afară de cele legate de avocatură?
Nu am alte activităţi. Meseria mea este compatibilă doar cu activităţi didactice, pe care nu le pot continua din lipsă de timp. Sper să revin într-o zi la catedră.

Care a fost cel mai fericit moment de împlinire profesională?
Au fost mai multe. Îmi aduc aminte cu plăcere şi mîndrie de prima mea pledoarie de avocat, cînd mă aflam pentru prima dată în faţa unui complet de judecători. De experienţa în asistenţa şi în negocierea unor contracte pentru clienţi de anvergură. Precum şi încheierea contractului de colaborare cu Ambasada Italiei în calitate de avocat de încredere.

Însă, au fost situaţii în care, cu dreptatea în mînă, am pierdut în faţa unor judecători, lucru care m-a consumat. Pentru cineva ambiţios, care vrea să aibă succes, e frustrant să pierzi pe nedrept.

Consideraţi că v-aţi realizat visele?
Cel mai mare vis al meu realizat este familia. E ceea ce am mai scump şi sfînt pe lume. Iar avocatura este pasiunea mea şi cred că am reuşit să impun un stil personal, însă mai am multe de învăţat.

Cît de mult v-au ajutat studiile în carieră?
Studiile mi-au marcat pozitiv evoluţia profesională. Am avut norocul să învăţ de la cei mai buni profesori a celei mai prestigioase şi cu tradiţie Facultăţi de Drept  din Cluj-Napoca, România. Am studiat la Universitatea “Babes-Bolyai”. Am avut mereu convingerea că mediul universitar românesc e unul de calitate, deoarece după ce am finisat studiile, consider că eram capabil să soluţionez orice problemă de ordin juridic.

Ce planuri aveţi pentru viitor?
Intenţionez să-mi extind activitatea. Pentru viitorul imediat aş vrea să creez sedii ale biroului la Bălţi, Cahul şi unul în Italia.


Text: Rodica Bileţchi
Foto: www.fotoroom.md
Locaţie: Restaurantul „Passione”

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Pentru cei care nu cunosc în cadrul biroului individual de avocaţi poate activa doar un singur avocat, dacă activează doi avocaţi deja e birou asociat.
Ady   -  
09 Aprilie 2010, 21:15
Sus ↑
Pentru Ady...

Acest avocat inca viseaza orgasme romanesti...

eu cred ca niste probleme mai serioase cu specific autohtoh il vor ateriza in lumea reala...

Un avocat bun niciodata nu se va gandi sa se impuna in fata clientului prin faima si onoare...

Din experienta stiu ca atunci cand te conduci de buchia Legii, nu ai cum sa devii mare in fata clientilor tai...


Radu   -  
16 Aprilie 2010, 00:24
Sus ↑
acest domn este un exemplu pentru tineretul din ziua de azi....fiindca el este un om deosebit...il cunosc fiindca imi este consatean...
cristina   -  
29 Aprilie 2010, 13:18
Sus ↑
Pentru Radu...
cred ca mai ai multa mamaliga de mincat pina vei ajunge la nivelul acestui avocat.
Pentru avocatul Digore jos palaria.
Popescu   -  
04 Mai 2010, 15:11
Sus ↑
Tot respectul draga prietene, tine-o tot asa inainte ...
Igor   -  
07 Mai 2010, 00:34
Sus ↑
Nu am cunoscut familia Digore la locul de munca ci in alte circumstante,dar pot spune ca sunt niste oameni deosebiti. Ar fi bine ca acele persoane care au ajuns la nivelul fam.Digore pe plan profesional sa ramina la fel de educati, politicosi si cumsecade precum aceasta familie. Mult succes in continuare!
Virginia   -  
31 Iulie 2010, 12:21
Sus ↑
Bravo pentru Eduard ,imi este vecin si il cunosc,e un baiat cumsecade...asa so tiii..
mirnii   -  
26 Decembrie 2010, 21:07
Sus ↑
BRAVO EDUARD ITI DORIM SATI CONTINUI MAI DEPARTE ACEST SERVICIU SI NE BUCURAM PENTRU TINE.... SI FAMILIA TA ....DUMNEZEU SA TE AGUTE IN TOATE
ALIONA DIGORI   -  
06 Iunie 2011, 11:14
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău