VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Portret de familie: Aura, Veaceslav, Lori şi Beti (I)
 Descarcă
Noiembrie 2011, Nr. 91

Portret de familie: Aura, Veaceslav, Lori şi Beti (I)

Comentează   |   Cuprins

Veaceslav a împlinit zilele trecute 40 de ani. Aura îl ajunge din urmă la interval de câteva săptămâni. Vârsta oricum nu e o problemă pentru ei. Se simt încă foarte tineri, relaţia lor durează de zece ani, iar gemănuţele celebre din piesa Aurei au mers anul acesta în clasa întâi.

Fetiţei Lori îi place băieţelul Cristi şi îi roagă să nu vorbească despre dragoste în familie, că se îmbujorează, iar blonduţa Beti îi asigură că o să-i anunţe când îşi va găsi şi ea „un tip”. Casa lor emană o stare de bine. În toate sensurile. Fetele îmi arată camera lor de prinţese, Aura alege pantofii pentru şedinţa foto, iar Veaceslav, îmbrăcat în uniforma sa de colonel, îşi pierde zâmbetul  din cauza unui telefon de la serviciu: „La noi permanent se întâmplă câte ceva...”. Iese la balcon, iar când termină de vorbit, revine şi, ca să schimbe subiectul, ne întreabă dacă ştim cum se serveşte tequilla.

Instrucţiune: Acest material se recomandă a fi consumat de cititorii serioşi nelipsiţi de simţul umorului.

Portret nr. 1
Veaceslav Ceban

(tot el dl Slava, tovarişci nacialnik, soţul Aurei, tatăl lui Lori şi Beti, director al Departamentului Penitenciare)

Despre visele milităreşti ale copilăriei, visele deţinuţilor din Moldova şi gustul puterii

În cele câteva luni de când este şef la penitenciare, fotografiile lui decupate din „Ziarul de gardă” sau „Jurnal de Chişinău” au ajuns lângă icoanele din celulele cetăţenilor cu mai puţine drepturi. Dl director Veaceslav Ceban este un fel de Dumnezeu despre care se crede că ar putea împlini visele rezonabile şi modeste ale deţinuţilor din Moldova. Adică cele care se referă la condiţiile de detenţie un pic mai omeneşti. De restul întrebărilor, la nivel de Guvern, răspunde ministrul Efrim.

>> de mic copil am visat să ajung militar. Dacă venea cineva din armată, în sat se ştia că Slavic va fi a doua zi prezent la poartă. După chipiu. Eram înnebunit de uniforme, chipiuri şi tot ce era legat de militărie. Mama a vrut să mă vadă ofiţer şi i-am împlinit visul, sunt colonel. Dacă nu s-ar fi destrămat URSS-ul, probabil că aş fi rămas în armată.

>> tata a vrut să devin muzicant. Nu l-am dezamăgit nici pe el. Am studiat baianul dintr-a patra până într-a opta. Dacă s-ar face o statistică, aţi vedea că mai mult de 30 la sută dintre angajaţii din instituţiile de forţă au studii muzicale.

>> după armată, nu am putut să-mi continui studiile muzicale la institut,
deoarece baianul a fost considerat un instrument rusesc. Mă pregătisem serios toată vara, aşa că m-am supărat foarte tare că m-au respins. Zece ani nu m-am atins de acest instrument.  Nu puteam. Astfel, am ajuns să-i împlinesc visul mamei, am devenit militar.

>> nu sunt şi nu am fost niciodată un dur. Imediat după armată, cât m-am pregătit de institut, am lucrat la grădiniţă ca lucrător muzical.  Aveam 20 de ani, eram neînsurat şi umblam toată noaptea pe la discoteci. La 7 dimineaţa ajungeam în pat, iar pe la 9, vreo cinci copii erau deja la poartă şi strigau în cor „Dl Slaaaaaaaava!”. Mama mă bătea uşor pe umăr să mă scol, iar eu îi spuneam: „Mamă, dă-le baianul şi spune-le că eu vin din urmă!”. Parcă văd şi azi cum nişte buburuze mici se mişcă cu baianul meu în spate. Apoi, puneam un scaun în mijlocul sălii, mă aşezam, înjghebam o melodie cu capul în stare de readormire sprijinit de baian, iar copiii alergau în jurul meu până nu mai puteau. Era ca o melodie care curge de pe un disc de vinil zgâriat, care repetă la nesfârşit acelaşi refren. Dacă directoarea întreba de ce copiii aleargă şi aleargă, îi răspundeam foarte serios: „U nas segodnea toliko beg!”.

>> grădiniţa mi-a rămas şi în carnetul de muncă. Prin ’92, când am venit să mă angajez în serviciul pazei de stat, cei de acolo s-au uitat straniu la mine. Imaginaţi-vă, în faţa celor de la cadre stă o nămilă de om, iar în carnet scrie „muzrabotnic v detskom sadike nomer dva”. „Unde aţi lucrat până acum?”, m-au întrebat. „Strungar înainte de armată şi lucrător muzical la grădiniţă, după armată”, le-am spus eu de parcă era normal ca în poliţie să se vină după un job la grădiniţă. M-au luat la lucru, în grad de plutonier.

>> în paralel, am făcut şcoala de poliţie, apoi dreptul la universitatea de stat, apoi masteratul la Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele RM. Timp de 19 ani,  am activat în diferite funcţii în MAI. Dar, la o nevoie pot preda şi dreptul, pot fi şi primar, pot fi şi strungar, şi la grădiniţă mă pot întoarce, dar şi cu un minister al culturii m-aş descurca, cum mai glumeşte uneori Aura.

>> gustul puterii este un pic straniu. Pentru mine puterea înseamnă responsabilitate faţă de oameni. Trebuie să fii foarte atent cu puterea, să ştii cum să o foloseşti ca să nu te strice. Am în subordine peste 3000 de colaboratori şi 6.300 de condamnaţi. Îmi place disciplina, îmi place munca mea nu pentru că pot lua decizii, ci pentru că am mereu ceva de făcut, am nevoie să fiu ocupat 24 din 24. Sigur că nu reuşeşti mereu să eviţi greşelile, dar nu mi-e ruşine să întreb subalternii despre ceea ce nu ştiu încă.

>> viaţa din penitenciarele noastre nu bate filmul american. E mult mai liniştită. Când vin moldovenii extrădaţi din Rusia, parcă nimeresc în Soci la sanatoriu. La noi sunt multe ONG-uri care monitorizează situaţia, avem o mulţime de avocaţi în drepturile omului, deţinuţii se pot plânge cui vor. Au tot dreptul.

>> obişnuiesc să merg personal prin penitenciare. Intru din celulă în celulă, vorbesc cu oamenii. Acum, la Soroca, cineva mi-a zis: „Nam holodno, tovarişci nacialnik!”. „Păi, nici grădiniţele încă nu se încălzesc”, le-am zis. „Da, dar copiii merg seara la părinţi, iar noi rămânem aici...” Serios vorbind, condiţiile lasă de dorit, dar nu putem avea standarde europene cu finanţare moldovenească. Guvernul ne ajută, şi Ministerul Justiţiei face tot ce-i stă în puteri să întindă o mână spre noi, dar suntem încă foarte departe de normele la care ne dorim să ajungem.

>> aş schimba condiţiile de detenţie pentru mulţi dintre cei care stau aici. În Estonia unele categorii de deţinuţi poartă o brăţară electronică ce permite monitorizarea lor şi aceştia îşi pot ispăşi pedeapsa la domiciliu, alături de familie. Vreau să ajung în Estonia să examinez mai bine cum stau lucrurile la ei şi să implementez şi aici practicile umane de acolo. Misiunea noastră este să facem tot posibilul ca cei condamnaţi să poată reveni în societate, nu să le ucidem personalitatea. În decembrie, departamentul nostru aniversează 15 ani şi sper să avem nişte lucruri bune de trecut în revistă...

>> avem demersuri de la licee prin care se solicită acordul nostru pentru vizite în penitenciare. Recent, un grup de elevi din clasa a XII-a a fost la penitenciarul nr. 13. Ei au discutat cu tineri de vârsta lor care stau acolo şi au ieşit îngroziţi, au înţeles ce bine e acasă. E o experienţă foarte utilă şi bună de implementat. Sunt sigur că înainte de a consuma un drog sau o sticlă de votcă, aceşti tineri se vor gândi foarte bine la ce poate urma.

Text: Rodica Ciorănică.
Foto: Fotoroom.md.
Hair-style: Ion Ţurcanu.
Make-up: Gabriela Ciubara.
Vestimentaţie Aura: Valentino, MaxMara, magazin VERNISAJ.
Vestimentaţie Lori şi Beti: Benetton.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Bravo Domnule Ceban, aveti convingerile si viziunile necesare tuturor functionarilor publici. Sa nu va pierdeti principiile niciodata. Sa traiti!
Marinna   -  
16 Decembrie 2011, 01:35
Sus ↑
Am ris in hohote la "U nas toliko beg". Voi sunteti o familie frumoasa! Semnat Moldovenii din Canada.
Rodica   -  
21 Decembrie 2011, 19:55
Sus ↑
...imi place AURA...e un model pentru mine...sa fiti sanatosi si mereu impreuna...
Anitsirc   -  
14 Ianuarie 2012, 15:56
Sus ↑
O familie foarte frumoasa!!! Se vede ca sotul Aurei este un barbat si sot foarte bun! Are ochiii plini de bunatate !!!
Ania   -  
20 Ianuarie 2012, 21:20
Sus ↑
Aura,esti tare bravo si pozitiva! fetitzele tale sunt niste scumpe,iar sotul tau-cum a mai zis si un alt comentator se vede ca este un om bun! o familie extraordinara! sa ramii mereu asha vesela si pozitiva ! apropo,esti si foarte frumoasa in poze si video..numai cuvinte de lauda pt aceasta familie!
gabriela   -  
23 Ianuarie 2012, 21:15
Sus ↑
Sunteti o familie demna de luat exemplu,iar fetitele sunt super de cochete!!!!!!!!!!!!! Bravo voua si in continuare numai realizari cit mai frumoase cu un rezultat fructuos!!!!
Catalina   -  
24 Ianuarie 2012, 17:25
Sus ↑
Da frumos, atîta "bunătate" mai rar găseşti la un funcţionar public, care îţi permite de toate.
Ina   -  
30 Ianuarie 2012, 14:45
Sus ↑
o familie minunata
alina   -  
04 Martie 2012, 17:38
Sus ↑
sunt o familie?
benq   -  
08 Aprilie 2012, 19:47
Sus ↑
ascult mereu piesele lui aura lori si beti.apropo foarte frumos potretul.
denisa   -  
17 Decembrie 2012, 18:56
Sus ↑
frumoasa familie!!!tot timpul ascult melodiile lui:Aura,Lori si beti.
denisa   -  
17 Decembrie 2012, 19:02
Sus ↑
Felicitarii!!!!!!!Domnule Ceban!!!!!!!!!!!!!!
Natalia   -  
26 Iunie 2016, 07:14
Sus ↑
Felicitarii!!!!!!!Domnule Ceban!!!!!!!!!!!!!!
Natalia   -  
26 Iunie 2016, 07:15
Sus ↑
Felicitarii!!!!!!!Domnule Ceban!!!!!!!!!!!!!!
Natalia   -  
26 Iunie 2016, 07:15
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău