VIP Magazin
19 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Oleg Ţopa. Pompierul ce stinge... eşecurile
Iulie 2006, Nr. 27-28

Oleg Ţopa. Pompierul ce stinge... eşecurile

Comentează   |   Cuprins

Reţeta succesului lui e simplă: corectitudine şi profesionalism, plus curaj şi dăruire. După caz, a mai adăugat optimism şi răbdare. Până a face cunoştinţă cu omul de afaceri Oleg Ţopa, ce are afaceri în construcţii şi se bucură de respectul şi încrederea colegilor din domeniu, faci cunoştinţă cu râsul lui sonor. Femeile îl iubesc pentru că este simpatic şi mereu bine dispus. Este un bărbat ne-egoist şi e greu să te cerţi cu el. Îl credeţi că are 40 de ani, o afacere pusă pe picioare, trei copii şi este singur? Noi nu l-am crezut.

Zile de naştere

În februarie a împlinit 40 de ani. Nu a făcut mare tămbălău - cu o seară înainte sărbătorise furtunos Ziua Îndrăgostiţilor cu prietenii şi cu iubita lui. „În general, nu prea îmi place să-mi sărbătoresc zilele de naştere, nu-mi place să fiu în centrul atenţiei – ai emoţii, trebuie să te concentrezi, pentru că simţi că ai o responsabilitate pe umeri. Din această cauză, nu prea mi-a plăcut să fiu mire – trebuia să ţin piept tuturor privirilor îndreptate spre mine”.  

Culoareapreferată: în ţinută - albastru, automobile – negru, interior - piersic
Automobil: Mercedes, BMW
Film: „Gladiator”, „Scarface”
Actriţă: Angelina Jolie
Actor: Al Pacino
Accesorii: Cartier, Longines
Parfum: Issey Miyake, Burberry
Casa: Maximum durabilitate, comoditate şi fashion, cu un finisaj perfect al tavanurilor, al pereţilor şi al podelelor
   

Erou la 21 de ani

Este unicul copil în familie şi atunci când tatăl i-a părăsit, a simţit alături întotdeauna umărul mamei. El, la rândul său, încerca să o protejeze de notele de „trei” luate la şcoală, de geamurile sparte. „Au fost ani în care am simţit lipsa tatălui. Mi-au lipsit cred că lecţiile de bărbăţie. De aceea, cred că uneori sunt prea bun la inimă” (râde). După clasa a X-a a mers la Colegiul de Culinărie din Chişinău, iar după armata făcută la Semipalatinsk (Kazahkstan), a făcut Şcoala Militară din Lvov, pe care a absolvit-o cu menţiune. Doar două nume din Moldova sunt incrustate pe placa de granit din curtea şcolii, unul dintre care este al lui. Revine în patrie şi este numit ofiţer în Serviciul de Pompieri al municipiului Chişinău. În vara lui 1987 despre Oleg Ţopa scriau toate ziarele: tânărul de 21 de ani salvase dintr-un groaznic incendiu o fetiţă. Bărbăţia şi vitejia lui – atât de „ne la modă” astăzi! din păcate, au fost apreciate cu o menţiune. „Am plecat din post în 1992, când nu se mai putea trăi cu un salariu lunar de 10 dolari. Era o bătaie de joc”.

Afaceri

Acum, când îşi aduce aminte de primii paşi în business, îl umflă râsul: toată lumea era fixată pe cumpărare-vânzare. Prima ţeapă n-o uită niciodată, când aşa-zişii parteneri din Rusia nu le-au achitat banii pentru marfă. Era anul 1995. „De câteva ori  mi-am început afacerile de la zero şi din tot „negativul” am tras propriile concluzii. Important e să nu te laşi bătut cu una cu două. Iar un business se dezvoltă atunci când îl faci corect şi profesionist. Cel mai greu a fost în perioada default-ului. Astăzi, lucrurile s-au schimbat spre bine în ţara noastră. Stabilitatea din ultimii ani le oferă businessmanilor posibilitatea de a-şi dezvolta afacerile, pentru că mergem înainte şi cred că vom putea depăşi toate problemele de moment”.  Printre obiectivele reconstruite şi reparate de firmă se numără Tabăra pentru copii din satul Başcalia, secţia de chirurgie a spitalului din Basarabeasca, restaurantul „Codru”, Oficiul poştal din satul Trifeşti şi multe altele.

Caracter

Are cerinţe mari la serviciu. În schimb, acasă este cel mai îngăduitor om de pe planetă. Câteodată lumea îi spune că trebuie să fie mai dur. „Timpul nu mi-a schimbat caracterul. Sunt la fel de vesel şi optimist ca înainte. Probabil m-am schimbat din punct de vedere al încrederii faţă de oameni, am avut prieteni care au pus mai presus interesele personale decât prietenia”.

Ele

„Eram după armată, răsfoiam o revistă şi un prieten de-al meu zice: „Uite, cunosc o fată exact cum e asta din revistă!”. Şi l-am rugat să mi-o arate. Aşa am făcut cunoştinţă cu prima mea soţie cu care am fost împreună 6 ani... 6 e o cifră cu ghinion, pentru că după şase ani m-am despărţit şi de a doua soţie. Încă nimeni nu a trecut de „linia” asta. Prima căsătorie a fost aşa, „din tinereţe”, se vede că am fost doi oameni diferiţi, nu aveam nici interese comune, nici nimic altceva.

Îmi aduc aminte de prima dragoste. Ţin minte primele mele emoţii serioase, era o fată cu o clasă mai mică, am fost mort după ea vreo câţiva ani. Când m-am întors din armată, i-am cerut mâna, iar ea şi-a pus ţigara între dinţi şi mi-a spus că nu are de gând să se mărite... Normal, că peste un an s-a căsătorit cu un marinar – pe timpurile celea era foarte prestigios să te căsătoreşti cu marinari sau şoferi de curse lungi – ăştia aveau bani, vedeţi, şi atunci se alegea după statut.

Cu a doua soţie, Natalia, am trăit o dragoste mare şi chiar şi după despărţirea noastră, am rămas prieteni. Nu regret nici o clipă că am întâlnit această femeie în viaţa mea”.  „Mă pasionează femeile frumoase, care au ceva a spune, care nu insistă pe demontarea caracterelor. Femeile care, în egală măsură, acceptă aventura şi au o lume interioară bogată. Care te acceptă aşa cum eşti la 40 de ani şi cu tot ceea ce ai acumulat. Cred că din această cauză nu m-a înţeles prietena mea, de care m-am despărţit recent”.

Superstiţii

„Pisica neagră, căldarea goală şi întoarcerea înapoi sunt trei reguli de aur. Au fost cazuri când veneam târziu acasă, din deplasare, şi dacă îmi trecea o pisică drumul, mă opream şi aşteptăm să treacă altă maşină în faţa mea (râde în hohote). Dacă uit ceva acasă, scuip peste umărul stâng şi mă uit în oglindă. Şi cifra şase, cred... Nu pot trece peste asta, chiar dacă preoţii îmi spun că e păcat, iar eu sunt credincios”.

Copiii

„Primii doi copii – Cristina (18 ani) şi Marian (13 ani) - locuiesc în Italia. Mi-ar plăcea să trăiască în Moldova, dar dacă ei se simt mai bine acolo, e mai bine pentru ei. Aş vrea să-i ştiu în preajmă şi să comunicăm mai strâns. Pe mama mea o vizitez aproape în fiecare zi pentru că ştiu că are nevoie de o astfel de comunicare. Aş vrea să am şi eu bătrâneţile pe care le are mama. Feciorul mai mic, Vlad (10 ani), este mai alintat, el ştie că nu pot să-i refuz nimic şi în detrimentul meu, îi cumpăr tot ce-şi doreşte el”.

Prietenie

„Sunt câţiva, încercaţi de vreme. Am prieteni şi printre femei, cu care pot să-mi împart bucuriile şi necazurile. Înainte spuneam că poate să existe prietenie dintre o femeie şi un bărbat. Dar prietenia aceasta are atât de puţine şanse la existenţă, pentru că de regulă cei doi sau au avut relaţii mai apropiate care ulterior s-au transformat într-o prietenie, sau cuiva dintre ei îi place mai mult decât ca de un prieten şi prietenia ia o tentă intimă. Este un hotar destul de subţire. Şi astfel de prietenie nu întotdeauna este înţeleasă de persoana de alături”.  

Trădare
    
„Nu cred că o partidă de sex este trădare. E mult mai grav când bărbatul fidel transformă viaţa soţiei sale în coşmar, încât femeia, uneori, este gata să-i ierte toate trădările, decât să suporte scandalurile şi porcăriile. Sunt şi bărbaţi egoişti şi tirani care îşi transformă soţiile în sclave fără dreptul la cuvânt... Există şi bărbaţi care îşi iubesc familia şi copiii. Cred că părerile sunt diferite şi putem vorbi la infinit. Cred că trebuie să existe adevăr într-o relaţie. Şi dacă eşti gata să jertfeşti slăbiciunile sexuale pentru o relaţie stabilă, trebuie să o faci. Dacă nu-ţi preţuieşti relaţia, eşti liber să faci ce vrei. Nici pe bărbat şi nici pe femeie nimic nu-i va ţine locului”.

Dragoste

„Cred că dragostea există, pentru că am trăit-o şi eu din tot sufletul. Din păcate, noi nu ştim când se va termina aceasta. Şi cele mai dureroase sunt despărţirile. Dacă bărbatul şi femeia îşi ocrotesc dragostea, cred că ea ţine mulţi ani. Omul nu-şi doreşte pe altcineva atunci când iubeşte, când are alături marea dragoste. Am întâlnit oameni care îşi ascund sentimentele după şapte lacăte şi nu am crezut că sunt capabili să iubească. Dar întrebarea e simplă până la urmă - e gata omul să se dedea acestui sentiment sau nu. Fiecare decide – să se deschidă sau nu în faţa dragostei”.
Singurătate

„Sunt momente în care vreau să fiu singur, nu se întâmplă foarte des, dar mai ales când totul este bine – ai un om iubit alături, copiii sunt bine şi te simţi obosit, nu ştiu cum. Când tristeţile îmi dau târcoale, dimpotrivă, ies din casă, vreau ca cineva să fie alături, nu neapărat o femeie, pot să fie copiii, mama, prietenii. Feciorul meu cel mai mic este un adevărat catalizator care ştie să-mi neutralizeze foarte bine toate emoţiile negative şi atunci simt că trăiesc din nou”.
Lacrimi

„Bărbaţii pot să plângă şi nu este nimic ruşinos în asta. Bărbaţii puternici nu se tem de slăbiciunile lor, nu le este ruşine să spună că un lucru poate să-i sensibilizeze şi să-şi arate lacrimile, e normal. Bărbaţii slabi de fire vor să pară mai mult decât sunt în realitate, de aceea ei îşi vor ascunde cu orice preţ toate slăbiciunile”.

Timpul liber

„Îmi place să fac sport, merg regulat la Clubul „Niagara”. Iar în week-end abia aştept să mă văd cu feciorul meu Vlad, cu care îmi petrec tot timpul liber. Mergem la distracţii împreună, luăm masa, facem cumpărături împreună. Îmi fac timp să mă întâlnesc şi cu prietenii, suntem o gaşcă numeroasă. Ne place să ne vedem acasă la cineva, la o masă de discuţii neoficiale”.

Concediu în Thailanda

„Prefer să călătoresc în ţări diferite ca istorie şi cultură de-ale noastre. Îmi plac Africa şi Asia. Dacă mergi în Thailanda, ai senzaţia că ai nimerit pe altă planetă. Nu-mi place Europa – mulţi sunt înnebuniţi de Londra, dar eu voiam mai repede să plec de acolo. Thailanda este un colţ de rai, unde totul este făcut pentru a te simţi perfect – să te relaxezi, să admiri natura exotică, poţi să te plimbi pe elefanţi, să îmbrăţişezi girafele şi crocodilii – lucruri pe care nu ai de unde să le întâlneşti în Europa. Aici nu te gândeşti la serviciu şi la probleme”.

Hobby

Cam ciudat pentru un bărbat. Oleg se mândreşte cu colecţia sa de fluturi exotici, vreo 40 de exemplare de specii rare, din anii ’50-’60. Are şi câteva exemplare de gândaci glamuroşi şi scorpioni cu coada uscată. „Fluturii, ca şi dragostea, sunt frumoşi, strălucitori şi... efemeri, dar şi una şi alta devin „nemuritoare” anume din acest motive”.

Rodica Trofimov

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Acest om merita tot binele din lume, si nu in ultimul rind o viata plina de clipe fericite alaturi de cei dragi
Oly   -  
12 Octombrie 2010, 14:09
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău