VIP Magazin
25 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Petru Eşanu. Destin în muzică
Iulie 2006, Nr. 27-28

Petru Eşanu. Destin în muzică

Comentează   |   Cuprins

Solist vocal, bariton liric. Face parte din generaţia de aur a muzicii naţionale. A concertat pe cele mai mari scene ale lumii, alături de nume sonore ale muzicii internaţionale.

La finele lui august va sărbători 63 de ani. Născut la Bălţi, într-o familie de viţă veche, pasionată de muzică. Mama se numea Natalia, tatăl - Ion, iar unchiul său – faimosul interpret de muzică populară, Gheorghe Eşanu. Cântăreţii Petru şi Gheorghe Eşanu au înscris un capitol aparte în istoria culturii muzicale naţionale. A fost primul care a interpretat piesele “E luna mai” (muz. S. Lâsoi, text Gh.Vodă), “Colinele Moldovei” (muz. V. Slivinschi, text Gr. Vieru), “Cântecul vierului”(muz. O. Negruţă, text M. Roman).

L-am găsit foarte ocupat şi mai îngândurat ca oricând. Gândurile Domniei sale sunt îndreptate spre cartea autobiografică pe care se pregăteşte să o lanseze în toamnă, carte în care se va oglindi viaţa unui om de scenă, trecutul muzical impresionant, faptul că a trăit prin şi pentru muzică.   

Cum aţi devenit artist?

M-am născut într-o familie pasionată de muzică şi carte. Mama colecţiona cărţi şi discuri de vinil. În 1957, mătuşa mea, care locuia la Bucureşti, mi-a dăruit câteva discuri cu Maria Tănase şi Gică Petrescu. Tata era muncitor, dar cânta foarte bine. Fratele său, Gheorghe Eşanu, cântăreţ de muzică populară, a fost cel care m-a îndrumat pe această cale chiar de la începuturi. Din copilărie am visat să devin artist. Am cântat în corul şcolar, în scurt timp devenind şi solist. Cred că sunt norocos, pentru că pe atunci am fost observat, în cadrul unui festival, de şeful catedrei de canto a Institutului de Arte „G. Musicescu”, domnul Nicolae Chiosa. El mi-a fost profesor şi îndrumător spre visul din copilărie. Până astăzi păstrez sincere amintiri despre el.
      
Nu aţi regretat vreodată că aţi jertfit copilăria pentru muzică?

Nici pentru un minut nu m-am gândit la altceva în afară de muzică. Nu cred că o să regret vreodată, pentru că prin muzică trăiesc, muzica m-a apropiat de oameni. Datorită muzicii am călătorit şi am evoluat pe cele mai mari scene.   

Cine au fost persoanele care v-au influenţat cel mai mult în viaţă?

Părinţii mei, soţia şi copiii, care m-au ajutat să-mi realizez visul din copilărie.

Care sunt cele mai importante evenimente într-o viaţă de artist?

Multe evenimente pot să le consider importante, dar sunt sigur că în viaţa oricui cele mai semnificative sunt începuturile. Cu plăcere îmi amintesc de concertul organizat cu ocazia Congresului al VI-lea  al Uniunii Compozitorilor din URSS, desfăşurat în luna noiembrie 1979, la Moscova. Aici participau vedete deja afirmate ca  I. Kobzon, L. Leşcenco, S. Zaharov, S. Rotaru. Eu reprezentam Moldova. Am interpretat cântecul „Colinele Moldovei”. Aveam mari emoţii, dar până la urmă, m-am descurcat. Atunci s-a apropiat A. Pahmutova de mine şi mi-a spus:  „V-am ascultat cu cea mai mare plăcere”. Am câteva piese noi şi aş dori să colaborăm”. Peste o lună, concertam împreună în cadrul unui festival în oraşul Sverdlovsk (Ecaterinburg). Mai târziu, am fost invitat de onoare la multiple festivaluri şi concerte.

Cu cine aţi mai colaborat?

Am colaborat cu vestitul dirijor Iurie Silantiev, cu compozitorii Alexandra Pahmutova, Vladimir Şainski, Eduard Kolmanovski, A. Vasecikin, V. Rotaru, V.Slivinski, A. Sokirianski, Ion Bass, Ştefan Petrache, Nadejda Cepraga şi mulţi alţii.

O paralelă între „ieri” şi „azi”. Cum se cânta atunci şi ce se întâmplă în scenă astăzi?

Au apărut multe nume noi, compozitorii Liviu Ştirbu, Marian Stârcea, interpretele Nelly Ciobanu, Nătăliţa Barbu, Anişoara Puică. Aceşti artişti, în afară de talent, au şi o pregătire foarte bună şi cunosc excelent tehnica interpretativă.

Dar au apărut şi o mulţime de copii şi tineri care nu ştiu ce înseamnă muzică. Datorită utilajului tehnic performant, ei fabrică piese ce umplu frecvenţele şi apar la televizor fără nici o treabă. Nu ştiu dacă ceea ce fac ei se poate numi „cultură”, pentru că în afară de versuri în trei cuvinte şi muzică în patru note, ei nu spun nimic. Artistul adevărat „arde” în scenă, face ca spectatorul să trăiască alături de el. Acum aşa sunt timpurile. Generaţia tânără nu vrea să se complice şi trăieşte după cele mai simple principii.

Aţi spus că aţi avut mare noroc de părinţi. Ce fac copiii Dvs astăzi?

Copiii mei sunt aşa cum mi i-am dorit: fiul Dorian este absolvent al facultăţii de jurnalism şi mi-a dăruit primul nepoţel, pe Alexandru. Fiica Tatiana a făcut ASEM-ul şi a plecat să-şi continue studiile la Sorbona. După absolvire, a ales să rămână acolo, angajată în domeniul economiei. Copiii sunt cei mai scumpi pentru mine şi împreună cu soţia ne-am străduit să nu ducă lipsă de nimic, i-am lăsat să facă ceea ce le place şi întotdeauna am fost alături de ei.

Tot muzica a fost cea care v-a unit cu femeia ce şi astăzi vă este alături?

Am făcut cunoştinţă pe scările Conservatorului. Ne-a întâlnit destinul. Tamara avuse examen la canto în acea zi. Era atât de frumoasă – cu ochi albaştri, un zâmbet frumos, veselă. Se ducea acasă şi eu i-am propus să o conduc. Ne-am întâlnit trei luni şi ne-am căsătorit. Întotdeauna am ştiut că anume ea a fost să fie a mea. Mi-a fost alături mereu, chiar dacă mă aflam în Franţa sau China. Acum suntem doi bunici fericiţi, împliniţi, şi suntem mândri de ceea ce am realizat în viaţă, atât în plan profesional, cât şi în familie.

Ce virtuţi îl determină pe om să rămână om?

Cred că nimic nu este mai important decât însăşi omenia. În viaţă ai parte de orice, dar trebuie să rămâi treaz, indiferent de situaţie. Viaţa unui om se scrie zi de zi, filă cu filă, paragraf cu paragraf. Nu mai e noutate zicala că în viaţă omul trebuie să sădească un copac, să sape o fântână, să construiască o casă şi să lase în urma sa copii educaţi. Copiii vor trăi şi ei aceste pagini şi vor reciti amintirile părinţilor prin aceleaşi fapte şi pilde care le vor da, la rândul lor, urmaşilor.  

Ce face artistul Petru Eşanu astăzi?

Mă bucur că am ajuns la o vârstă atât de frumoasă şi că nu sunt uitat de lume. Şi astăzi sunt invitat la diferite evenimente, lansări. Sunt prieten cu mulţi artişti.

Doina Cernavca

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

ce rau
neznakomilasi   -  
31 Ianuarie 2011, 15:46
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău