VIP Magazin
22 Octombrie 2018
Print
Print
Print
Print
Pavel şi Cleopatra Stratan. Prima lor copertă
Mai 2006, Nr. 25

Pavel şi Cleopatra Stratan. Prima lor copertă

Comentează   |   Cuprins

Ce spuneţi despre o copertă cu Pavel Stratan şi fiica lui, Cleopatra? Personaje perfecte, care nu au nevoie de nici un decor, pentru că celebritatea tatălui creează atmosferă (nicidecum tensiune!) numai bună pentru prima pagină. Şi pentru că Pavel, de câteva luni, ne ţine pe jar şi o face pe misteriosul, pentru că ambii sunt Stratan, am decis să spargem „codul” şi să le facem public secretul. Surpriză! În curând, vom asista la lansarea micuţei Cleopatra în muzică. Are talent şi-i place să cânte. Tati i-a scris 12 piese, i-a făcut un videoclip şi vrea să ne invite, de la mic la mare, la primul concert live – de două ore – al Cleopatrei! Toate acestea la ai ei trei ani şi ceva. O performanţă care, pare-se, va fi trecută în cartea recordurilor Guiness. Ce mai spuneţi acum despre coperta cu Cleopatra şi Pavel Stratan?

Fără pălărie (e doar o imagine, deşi iarna preferă să poarte mantou şi pălării cu boruri mari), într-un costum perfect (Pal Zileri), pantofi superlustruiţi (te vezi ca-n oglindă, neascuţiţi), mai slab cu 5 kg (nu mai are timp pentru sport), cu cheile de la maşină (una mare), cu mobilul (un „Nokia”, de la care a vorbit cu şinu’ şi cu cumătra Aliona), cu dispoziţie (aşa, cel puţin, vroia să ne arate). Pavel Stratan. Alcătuit din dragoste (sinceră), dor (nebun), nervi (un ghemotoc mare), emoţii (pure), lacrimi (numai el ştie), filozofie (pidosnică), trăiri (nici nu ştiţi de care), sentimente (nu aţi mai văzut) şi forţă (destulă). Preocupat mai mult de lansarea fiicei sale, decât de „Amintiri din copilărie” Vol. IV. Ne-a dat aceeaşi impresie de cuminţenie şi de simplitate. Cu mici-mici excepţii. Ştie cum să pozeze (care fotografii merg şi care - nu), ce fel de interviuri să dea şi cam atât. Fiţe? Se prea poate, doar îi place să facă lucrurile cel puţin la nivelul României.

Întreaga familie Stratan arată foarte bine (deşi înainte cu o seară cei trei tocmai sosiseră de la Bucureşti, pentru a face această şedinţă foto). Pe Cleopatra o văd pentru prima dată în faţa mea şi am norocul să facem un schimb de rujuri (pe ascuns de mama ei). Îmi arată poşeţica ei roză cu cosmetică şi jucării. Ne pregătim de shooting conştiincios, lui Pavel îi plac toate cămăşile pe care i le propunem pentru filmări (are un vagon de haine acasă şi o căruţă de costume, de la Versace la Hifilger), una în mod deosebit – cea albă, cu inscripţii italiene (se pare că i-o vom face cadou). Încercăm să aflăm de ce Rodicăi, soţiei lui, nu-i place să pozeze cu ei. Nu e treaba ei. Cleo ne cântă bucata cu Liza, apoi ceva din repertoriul ei (o să vă placă).

Interviul îl facem a doua zi, ne vedem la restaurantul în care obişnuiesc să prânzească. După ce mănâncă o salată, Cleopatra începe jocul în farfuria cu zahăr, săpând gropi şi înălţând munţi, cu o preocupare de arhitect. Cea mai mare pedeapsă pentru ea e să stea cu mâinile în jos. Pavel se face că nu vede chiar tot ce face ea, deşi Rodica propune o corecţie... La plecare, chiar dacă ne scârţâie zahărul sub picioare, plecăm veseli în compania Cleopatrei şi a părinţilor ei. Ea e steaua familiei Stratan.  

Prima bătaie.
Eram aşa de mic, că nu mai ţin minte când a fost. Cureaua era mai aproape de tata, că o purta tot timpul cu el. Tata mă snopea şi plângeam de mă auzea şi o bucată de mahala şi de sat.

Primele versuri.
Îi scriam fratelui meu scrisoare din armată şi, la un moment dat, am început să-i scriu în versuri. Am luat chitara şi am făcut o piesă.

Prima chitară.
N-am mai păstrat-o, era o chitară de-a fratelui. Părinţii nu mi-au cumpărat niciodată chitară, cum s-a scris prin alte părţi. Tata mai degrabă cumpăra o sapă.

Clasa a întâi.
Mama mă trăgea de mână şi tata mă împingea, cam aşa a fost. Şcoala mi-a plăcut pentru că mă aflam acolo o jumătate de zi, pe când la grădiniţă trebuia să stau toată ziua.

Primul cadou făcut soţiei.
I-am dat un pup şi de atunci ea mi-l cere în fiecare zi.

Primul interviu în R. Moldova.
Anul 2004. Ziaristului Marcel Toma.

Prima pereche de fini.
Sunt Ecaterina şi Viorel Ţigănaş. Viorel e un om extraordinar, e unul dintre cei mai importanţi oameni din cariera mea muzicală. Împreună cu Rodica, îl ascultam la radio şi când era în formaţia „Dublu Sens”. Astăzi suntem foarte buni prieteni.

Primii bani câştigaţi.
Am jucat seca, trânca de la cinci ani şi câştigam foarte mulţi bani. Îmi cumpăram dulciuri de la magazinul din sat şi multe haine.

Primul costum.
Umblu toată viaţa la costum, atât de tare îmi place!... Primul costum – unul negru - aşa cum îl visam eu.

Dragă Pavel, ne-am văzut acum un an şi jumătate pe paginile revistei. Cum a curs viaţa ta după 2004, când ai dat primul tău interviu în „VIP magazin” şi te grăbeai spre Vaslui, la unul dintre primele tale concerte din România?

Numai un minut nu-mi aduc aminte să nu fi fost preocupat de ceva. Şi până atunci eram foarte ocupat, pentru că mă gândeam la multe lucruri odată (sau pe rând). Acum, când a apărut o bază, când mi s-a deschis un drum, am decis să merg pe el. Îmi aduc aminte de tot ce e legat de copil, de concerte, de public: n-am avut timp să mă relaxez.

Dar munceşti extrem de mult, eşti cam tras la faţă. De ce nu iei o pauză?

Nu, nu pot, mi s-a părut că în viaţă sunt lucruri pe care le faci, le închei şi gata. Cu cât mai multe faci, cu atât mai multe reuşeşti să faci.

Ce valoare au pentru tine banii?

Banii nu mi-au schimbat niciodată dispoziţia... Asta-i o întrebare foarte grea: fără bani nu se face nimic. Norocul meu a fost că nu mi-am făcut nici un proiect, n-am investit bani, n-am făcut nimic. Succesul a venit uite-aşa şi m-a scos din casă. Dar banii n-au o valoare mai mare decât cea pe care o au.

Cele mai mari satisfacţii?

În afară de zâmbetul copilului şi înţelegerea dintre mine şi soţie, creaţia ar fi cel mai important  lucru care-mi oferă satisfacţii. Atunci când găsesc locul a două cuvinte sau a unui vers – în clipa ceea sunt cel mai fericit.

Şi ce faci când eşti fericit?

Sar în sus, sar în jos, şi-n părţi, sar şi pe pereţi. Câteodată, nu pot trage aer în piept de fericit ce sunt. Atât e de dulce viaţa asta, când parcă descoperi ceva!  

Ce ai vrea să compui şi nu reuşeşti?
 
Eu niciodată nu compun ceea ce nu pot compune. Nu stau şi-mi zic - azi trebuie să compun ceva. Vreau să fac hip-hop, să scriu o carte, nu reuşesc, pentru că nu-mi ajung cele 24 de ore. Ceea ce mă preocupă acum cel mai mult este Cleopatra.

Ce sentimente ai trăit când ea a apărut pe lume?

E greu să spun prin cuvinte cât de mult mi-am dorit acest copil. Nu ştiu, nu ştiu... dar a fost cea mai importantă întâmplare din viaţa mea. Mai ales că am creat acest copil cu mulţi ani înainte de a veni pe lume.

Nu te-a dezamăgit? Este aşa cum ai desenat-o?

Nu m-a dezamăgit niciodată. Numai că nu ştiam dacă va fi fată sau băiat. Şi eram sigur că o să muncesc foarte mult cu ea ca să ajungă la ceea ce-mi doresc. Este adevărat că unii se nasc cu dar, dar dacă nu-i cineva care să-l dezvolte (doar de să aibă norocul meu ca tata să nu-ţi dea voie şi oricum să faci ceea ce vrei), acestea se pierd. În cazul Cleopatrei, ar fi mare păcat să nu observ toate fenomenele pe care le descopăr la ea.

Îmi place cum comunicaţi. Te înţelegi cu ea dintr-o privire, dintr-un cuvânt, vorbiţi de la egal la egal...

Tata întotdeauna mă bătea şi nu-mi spunea de ce. Dacă reuşeam cumva să-i dau răspuns la întrebare, tata nu găsea pricină ca să mă bată. Prefer să-i explic Cleopatrei totul. Desigur că o mai certăm, dar cred că ea şi-a ales cel mai bun tată şi cea mai bună mamă din lume.

Gurile rele zic că-i furi din copilărie, că ai „impus-o” să cânte prea devreme pe scena mare...

Foarte mulţi încearcă, dar nimeni nu face. Sau nici nu încearcă.  N-am făcut nimic rău şi sunt sigur că există atâţia copiii talentaţi ai căror părinţi nici nu-şi dau seama că copiii lor au talent... Cleopatra a fost cea care mi-a dat de ştire că ea ar putea cânta. Dacă îmi fac o piesă, ea o învaţă mai repede ca mine. Ştie poeziile tuturor copiilor de la grădiniţă. Mă miră muzicalitatea ei. Are un ritm pe care nu-l greşeşte niciodată. Eu pot să mai dau greş, ea – nu. Are un auz muzical extraordinar. Doamne fereşte, n-o impun să cânte – e cel mai urât lucru să forţezi sau să profiţi de un copil. Dimineaţa, când se trezeşte, îmi zice: „Tată, hai să repetăm piesa „Mama”. Ea ştie că o aşteaptă scena şi depinde cum primeşte provocările scenei, dar îi place să fie aplaudată sau să i se aducă flori.

Ai răbdare cu ea?

Foarte multă, dar răbdarea tot ea mi-o cultivă. Pentru că Cleopatra niciodată nu face mai rău decât a făcut. Poate să facă numai mai bine. Dacă azi a învăţat un vers şi-l cântă, mâine nu poate să-l cânte mai rău. Astfel, îmi dă puterea de a răbda, de a sta ore întregi cu ea, să fac exerciţii de dicţie. Eu, la vârsta ei, abia învăţam să beau.

Cum o vei proteja de boala stelară?

Nu ştiu dacă o să i se urce gloria la cap. Eu, cel puţin, nu sufăr de vedetism. Dacă într-adevăr sunt vedetă, aş vrea ca viaţa să nu-i spună niciodată sufletului meu că sunt vedetă, nu vreau să trăiesc după un model anume... Lucrurile se schimbă în viaţă, însă în sufletul meu nimic nu s-a schimbat. Dacă în aceşti trei ani totul a rămas ca înainte, înseamnă că succesul nu are nici o şansă să mă doboare. Cred că totul depinde de educaţie. Îi voi spune Cleopatrei că cel mai frumos lucru e să fii un om simplu. Deseori sunt întrebat: cât efort depun ca să fiu cel care sunt? E foarte comod să fii acel care eşti. E mai complicat să te schimbi, să nu fii tu însuţi.

Ce surpriză ne pregăteşti?

Este vorba de lansarea primului album al Cleopatrei, pe care-o planificăm în vară. Până atunci, vom prezenta primul ei videoclip, la piesa „Noapte bună”. Deci, surpriza este lansarea micuţei Cleopatra – cred că aşa o să se numească şi albumul ei de debut. Albumul conţine 12 piese, scrise de mine şi de dânsa, căci ea îmi dă idei. Îmi duce stilul, are acelaşi sound, aceeaşi temă, plus câteva teme noi, a copilăriei (minus tema băutului, pe care ar fi păcat să o atingă), a dragostei, cu o ironie fină faţă de pisici, căţeluşi, părinţi. Chiar şi un matur poate să se regăsească în piesele ei. Bănuiesc că va avea mulţi fani.

Crezi că va ajunge şi ea la dublu disc de aur?

Am planuri foarte mari cu Cleopatra. Primul ei concert live va dura două ore, în care ea va cânta 12 piese din volumul ei şi patru dintr-ale mele. Sunt sigur că o să facă mult mai mult decât am făcut eu. Ecoul succesului ei nu se va lăsa mult aşteptat.

Cleopatra, câte cântece ştii tu?

Mai multe.

Îţi place să fii pe scenă?

Da.

Şi ce faci tu pe scenă?

Dansez. Şi sar în sus. Cânt cu tata.

Cine sunt prietenii tăi de la grădiniţă?

Ioana, Alexandra, Jony, Ştefan, Tara, Lenuţa, Ligica. Ioana e prietena mea dragă. Ligica este verişoara mea.

Ce ai în poşetă?

Îl am pe Bebică şi rujuri. Îl cert pe Bebică atunci când nu mă ascultă. Vrei să te dau cu ruj portocaliu pe buze?

Ce cântec de-a lui tata îţi place?

Mie îmi place cântecul lui tata cel mai tare în care eu cânt singurică, „Şansa”.

Şi despre ce este cântecul?

Despre o margine, despre omul care a venit la Dumnezeu să ceară pământ.

Rodica Trofimov
Foto: Roman Canţîr
Make-up şi ţinută: Marianna Petrenko
Locaţie: Salonul de mobilă „Natuzzi”.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

ce misto e melodia mos craciun
andrei   -  
10 Decembrie 2010, 21:59
Sus ↑
SA STI CA CINTI FOARTE BINE
andrei   -  
10 Decembrie 2010, 22:00
Sus ↑
cIn faci conert?
cleopatra stratan   -  
06 Ianuarie 2011, 11:08
Sus ↑
sa Fii sanatos a cleopatra success pe viitor
elena   -  
15 Ianuarie 2015, 22:12
Sus ↑
Clepatra as vrea sa vii la mine la ziua verisoarei mele Marea 10 aprilie daca poti sunt un fana ta nr 1din toata lumea eu as vrea sa tecunosc mult poate poti veni la ziua Marei eu stau in buzau comuna maracineni sat capatanesti strada elesteului nr 27
Zecheru Florentina   -  
06 Aprilie 2016, 21:47
Sus ↑
Clepatra as vrea sa vii la mine la ziua verisoarei mele Marea 10 aprilie daca poti sunt un fana ta nr 1din toata lumea eu as vrea sa tecunosc mult poate poti veni la ziua Marei eu stau in buzau comuna maracineni sat capatanesti strada elesteului nr 27
Zecheru Florentina   -  
06 Aprilie 2016, 21:47
Sus ↑
Clepatra as vrea sa vii la mine la ziua verisoarei mele Marea 10 aprilie daca poti sunt un fana ta nr 1din toata lumea eu as vrea sa tecunosc mult poate poti veni la ziua Marei eu stau in buzau comuna maracineni sat capatanesti strada elesteului nr 27
Zecheru Florentina   -  
06 Aprilie 2016, 21:47
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+10°