VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Parfum de femeie. Victoria Răcilă
Noiembrie 2008, Nr. 55

Parfum de femeie. Victoria Răcilă

Comentează   |   Cuprins

Victoria Răcilă este de 35 de ani în medicină, într-un domeniu în care înfloresc speranţele familiilor de a avea copii. Este medic-ginecolog la Centrul republican de reproducere umană, genetică medicinală şi planificare a familiei – numele ei nu are nevoie de lungi prezentări. O femeie extraordinară de la prima întîlnire, este pasionată de astrologie şi visează să facă o călătorie în Tibet. Inepuizabilă, un medic-prieten, dacă vreţi. Pe masa ei, sub sticlă, se păstrează fotografiile cu micuţii care au apărut pe lume – cea mai mare recompensă pentru munca ei de zi cu zi.

Dnă Răcilă, de ce nu vă vedem muncind în cadrul unei clinici private sau în fruntea propriei afaceri?

Cel mai important lucru e ca medicul să-şi facă bine meseria, indiferent de locul de muncă. Dar, cred că unui specialist îi este mult mai interesant să lucreze într-o instituţie de stat, unde există catedră, profesionişti cu care poţi concura, spre deosebire de o clinică privată, unde eşti de unul singur. Cei mai buni specialişti se află anume în instituţiile de stat, unde se fac seminare, unde te perfecţionezi continuu, ţii prelegeri, ai loc pentru a creşte şi unde există fluxul de bază al pacienţilor – să nu uităm de acest aspect. Pentru mine contează enorm faptul că activez în singura clinică din republică ce se ocupă de fertilizarea in vitro, care a fost înfiinţată graţie străduinţelor profesorului Veaceslav Moşin. Este atît de interesant cînd ştii că stai la începutul începutului vieţii, cînd vezi cum se divizează celula şi poţi da speranţă unei familii de a avea copii!

Nu aţi fost tentată nici de ideea de a lucra într-o clinică europeană, de exemplu?

Nu m-am gîndit niciodată să plec de acasă ca să muncesc peste hotare. Oricum, toţi concetăţenii noştri care lucrează în străinătate sînt „fideli” medicilor moldoveni şi vin şi se tratează acasă. Pacienţii sună din Canada, America sau Israel şi cer sfaturi: pentru ei, medicina de acolo nu este atît de accesibilă. În general, medicii noştri sînt de altă factură, au sufletul mai deschis, sînt gata la orice oră a zilei sau a nopţii să sară în ajutor.

V-a fost greu să luaţi decizia de a vă face medic?

Părinţii credeau că sînt prea sensibilă de fire – nu vedeau în mine „capacităţi” de doctor. Mama mea, care toată viaţa a lucrat în maternitate, mă vedea mai degrabă profesoară decît medic. Dar, le-am zis, ori intru la medicină, ori mă duc în Siberia... La început, într-adevăr, am rezistat cu greu anatomiei, periodic eram scoasă pe braţe din sala de studii. Era complicat: aveam momente în care credeam că, totuşi, n-am să reuşesc. Dar toate s-au aranjat la locul lor şi n-aveam nici un dubiu că am să fiu ginecolog. Mai ales că am avut în viaţă două modele extraordinare – mama şi mătuşa mea, ginecolog cu renume, Zinaida Prisăcaru. În cazul în care ceva nu-mi reuşea, mă gîndeam ce ar fi făcut mătuşa în situaţia dată şi găseam imediat soluţia. Ea întotdeauna spunea: „La serviciu, trebuie să vii cu plăcere şi să pleci cu mîndrie”.

Prin cabinetul dvs. s-au perindat sute de familii, fiecare cu speranţele şi problemele sale. Dacă ar fi să le priviţi dintr-o parte, ce aţi spune despre cuplurile de astăzi?

Că sînt frumoase, traumate psihologic, dar cu o speranţă în suflet. Cel mai important lucru pe care îl avem în viaţa noastră sînt copiii. Putem atinge nu ştiu care culmi, dar omul poate fi fericit numai atunci cînd are urmaşi.  

Cu ce probleme de sănătate se confruntă pacientele dvs.?

Pacientele mele sînt femeile cu prematuritate (care nu pot duce sarcina pînă la capăt). De cinci ani lucrez în programul fertilizării in vitro, care permite conceperea în afara corpului uman şi vreau să vă spun că avem rezultate frumoase. Toată lumea vorbeşte despre centrele de fertilizare de la Kiev, Moscova, Bucureşti. Dar de ce să nu vorbim despre Centrul republican de reproducere umană, genetică medicinală şi planificare a familiei de la Chişinău, unde avem un centru solid, accesibil din punct de vedere financiar, cu medici dintre cei mai calificaţi? Pentru mine, de fiecare dată există un impuls de a merge mai departe atunci cînd vezi copilaşii crescînd. E un stimulent extraordinar, care nu poate fi descris în cuvinte.

Cine sînt duşmanii sănătăţii femeii?

În primul rînd, bolile infecţioase cu transmitere sexuală. De asemenea, pentru sănătatea femeii contează factorii imunologici, avînd în vedere faptul că trăim în secolul imunodeficitar. Avorturile timpurii, la fel, reprezintă un duşman de neglijat al sănătăţii. Chiar dacă astăzi comunicăm fără fire şi ne considerăm suficient de informaţi la capitolul sănătăţii, cred că avem nevoie de o informare şi mai amplă a publicului despre metodele de contracepţie şi bolile cu transmitere sexuală.

În majoritatea cazurilor, vă implicaţi emoţional şi psihologic în viaţa viitoarei mămici. Ce este prioritar - să păstraţi viaţa, sănătatea femeii sau a copilului?

Un medic trebuie să fie un profesionist înainte de toate. Atunci cînd e un risc pentru sănătatea mamei, trebuie să fii dur şi decizi în favoarea ei. Primul postulat al medicului este să nu dăunezi.

Faptul că ai netezit pacientul pe cap şi i-ai spus două vorbe calde, încă nu înseamnă că i-ai tratat boala. Desigur, un medic bun e acel care ştie să îmbine cunoştinţele şi abilităţile sale cu sufletul şi inima sa. Asta şi lecuieşte omul – încrederea în medic. Rezultatul devine şi mai bun atunci cînd există o cooperare şi o concordanţă psihologică între medic şi pacient. O astfel de colaborare dă rezultate pozitive cînd pacientul îşi ia nişte angajamente şi urmează prescripţiile medicale. Mă bucur foarte mult cînd găsesc limbaj comun cu pacientele mele, în caz contrar – nu ne putem bucura de roade.

Ce fac copiii dvs.?

Fiica mea este profesoară de design vestimentar la Universitatea „I. Creangă”. Ea ne-a dăruit-o pe Maria, nepoţica noastră, fără de care nu-mi imaginez ultimii 11 ani. Feciorul este inginer IT şi lucrează într-o companie spaniolă. Nu demult, nora a adus pe lume un nepoţel, am aşteptat cu sufletul la gură acest eveniment şi acum sîntem cu toţii fericiţi.

Unele femei, din cauza carierei, preferă să „amîne” maternitatea. Ce părere aveţi la acest capitol?

Ştiu că astăzi multe femei sînt prinse în caruselul obligaţiilor profesionale şi al ambiţiei de a reuşi în carieră, dar ele neapărat trebuie să găsească timp pentru a deveni mame. Este adevărat că, pe măsură ce înaintăm în vîrstă, scade capacitatea organismului de a procrea, dar nu trebuie să ne pierdem speranţa: sentimentul matern nu poate fi comparat cu nimic de pe lume. Mie îmi plac femeile puternice, care reuşesc peste tot, care au copii, o familie şi o carieră frumoasă în spate.

Ce pasiuni de viaţă aveţi, în afară de munca dvs.?

Sînt pasionată de astrologie şi filozofie. E atît de inexplicabil tot ceea se întîmplă în acest infinit stelar, încît îţi pui foarte multe întrebări şi ajungi la concluzia că stelele ne pot influenţa destinul. Îmi este aproape de suflet filozofia budistă. Visul meu e să ajung în Tibet, însă nu ştiu dacă se va realiza vreodată. Vedeţi cum se întîmplă în viaţă, cineva vrea la Paris, cineva – în Tibet.

Rodica TrofimovSus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Am auzit multe lucruri bine de dumneavoastre si eu ma tratez la colega dumneavoastre sa stisti ca sunteti o echipa puternica care munceste foarte mult.Va multumim pentru ca existati
Tatiana Ghiletchi   -  
21 Decembrie 2010, 18:11
Sus ↑
Intr-adevar dna Victoria Racila este un medic -ginecolog extraordinar!!! Trebuie sa ne mandrim cu asa doamne , de o cumsecadenie deosebita...
Tamila Muntean-Stepanenco   -  
22 Decembrie 2010, 13:30
Sus ↑
D-na Victoria este o femeie cu suflet mare. Ea m-a ajutat sa aduc pe aceasta lume gemanutii mei(doi baietei). Dupa numai 2 saptamani de tratament am prins sarcina, apropo, pe cale naturala. Va veti intreba de ce gemeni? S-a transmis ereditar, mama mea soacra e din gemeni. II transmit d-nei Victoriei multa sanatate, succese si realizari frumoase!!!!!!!!!!!!!!!!
NATALIA JECHIU   -  
28 Ianuarie 2011, 11:11
Sus ↑
Da e oDoamna cu ltera mare ce se deosabeste de multi alti specealisti,ii dorim din suflet multa sanatate si cite mai mari succese si mai departe.
Galina   -  
27 Februarie 2011, 20:22
Sus ↑
Bine ca exista asa medici buni.Am incredere in Doamna Racila si cred ca o sa avem si noi rezultate mult asteptate in curind.I-mi aplec capul in fata dumneaei
Valeria   -  
15 Aprilie 2011, 12:00
Sus ↑
Am fost la ea la prima consultatie si s-a comportat cu mine parca eram deja pacienta ei. Am ramas foarte multumita. Eu foarte mult sper si am increderea ca impreuna cu ea voi deveni si eu mamica
irina   -  
27 Mai 2011, 13:57
Sus ↑
Spuneti-mi, va rog frumos, cine o cunoate pe dna Victoria o adreasa sau un numar de contact ca sa pot lua si eu legatura. Multumesc anticipat. Scrieti-mi va rog pe adresa de e-mail: taniushelu@mail.md
tatiana   -  
31 Mai 2011, 13:02
Sus ↑
Ar putea cineva sa-mi dea si mie un numar de contact al doamnei Victoria?Scrieti-mi va rog pe adresa de e-mail : amintiri@mail.ru
Irina   -  
15 Iunie 2011, 22:20
Sus ↑
un articol nemaipomenit...mi-a trezit speranta ca o minune poate fi aievea... imi doresc nespus de mult sa o cunosc pe doamna Racila...daca e cineva ce imi poate lasa un numar de contact al dumneaiei,va rog sa i-mi scrieti pe:mikuta.89@mail.ru
va multumesc anticipat....
Mihaela   -  
29 Iunie 2011, 18:19
Sus ↑
am o intrebare la dumnevoastra am o trompa scoasa si una legata si meas dori un copil asi vra sami dati vriun sfat daca se poate sa mai sper ceva va rog sami scrieti pe TATIANA_ANDRIES1976 ACESTA E ODNOCLASNIKI VA MULTUMESC
D RACILA   -  
10 August 2011, 22:52
Sus ↑
Salutare,mi-as dori foarte mult sa-mi dati si mie un numar de contact al d-nei Racila,scrieti-mi va rog la aresa oleaonilov@yahoo.com.Ms mult!
Olga   -  
08 Septembrie 2011, 14:32
Sus ↑
Родила в июне 2002 года. Воды отошли в 22,00, была слабая родовая деятельность, но на меня никто не обращал внимания, утром, когда Д-на Виктория Рачилэ заступила на смену, я уже была совсем без сил. Во время родов я засыпала. Она проявила море терпения и профессионализма, и сама водой поила и кислородную маску давала и в результате в 13,00 на свет появилась моя живая и здоровая дочь. И замечу абсолютно бесплатно. За что ей огромное спасибо. Пусть Бог благословит ее.
Анжела   -  
04 Octombrie 2011, 14:42
Sus ↑
imi doresc nespus de mult si eu un ingerashh si vreau sa apelez la aceasta doamna dar nam nici un numar de telefon poate cineva sa ma ajute, puteti scrie taneaungur@gmail.com astept mutumesc.
taniusha   -  
17 Octombrie 2011, 13:05
Sus ↑
buna ziua , am si eu o mare rugaminte, daca ati putea sa-mi scieti si mie un nr de telefon sau o adresa pe care as putea-o contacta si eu pe dna Victoria, adresa mea -- sig83l@mail.ru.
Va multumesc anticipat.
Inga   -  
21 Octombrie 2011, 14:49
Sus ↑
buna ziua as dori si eu sa ma comsultez la doamna Victoria cine poate sami dea un nr de tel sau adresa unde pot sa o gasesc va rog sami lasati mesaj la email iura_17@mail.ru mersi mult
tamara   -  
26 Octombrie 2011, 11:56
Sus ↑
DOAMNA VICTOREA RACILA SE AFLA LA CENTRUL GENETEC,LA ETAJUL1 DE PE LANGA SPITALUL CENTRUL MAMEI SI COPILUL DIN CHISINAU,O PUTETI GASI IN FICE ZI IN AFARA DE SIMBATA SI DUMINICA,POT SA VA SPUN CA LA DUMNEI MEREU E FOARTE MARE RIND.....................................................,
DE GALINA   -  
06 Noiembrie 2011, 17:27
Sus ↑
Doamna Victoria Racila este o femeie deosebita. Cind mergeam la consultatii ma trata cu mult respect, ii multumesc foarte mult pentru cea mai mare bucurie din viata mea-nasterea gemanutilor, LIVIU si BOGDAN. Dumnezeu sa o binecuvinteze, sa-i dea sanatate pentru a face mai multe femei fericite, pentru a le darui sperante !!!!!!!!!!!!!!!
Jechiu Natalia   -  
17 August 2012, 23:52
Sus ↑
se poate numarul de telefon al dunevoastra/in privat vreau sa ma consultez'
iulia butnaru   -  
15 Noiembrie 2012, 23:45
Sus ↑
numarul de telefon daca se poate in privat
iulia butnaru   -  
15 Noiembrie 2012, 23:54
Sus ↑
vriau sa ma consultez cum pot afla numarul de telefon
iulia butnaru-23;56 2012   -  
15 Noiembrie 2012, 23:58
Sus ↑
Sa-i dea Domnul sanatate doamnei Victoria!! D-ei ma ajuta de ceva timp sa devin mamica. Sper sa reusim! Indiferent de rezultat, ma inchin in fata ei cu o recunostinta enorma!!!
Iulia   -  
14 Decembrie 2012, 19:57
Sus ↑
asvrea sa o cunosc pe aceastadoamna.
ala   -  
07 Noiembrie 2013, 20:51
Sus ↑
buna.va rog mult daca puteti vreau si eu nr de contact a dnei Racila..zglavoci.diana@mail.ru. trebuie sa fac programare?cum sa ajung la EA???
danutza   -  
26 Noiembrie 2013, 00:00
Sus ↑
Am marea fericire ca am cunoscut-o pe Doamna Victoria Racila, o fiinta cu un suflet mare. A m mare incredere in Dumneaei, ca voi deveni mamica. Simt cu cita caldura, atentie, rabdare ne primeste , ne asculta si ne indruma. Iti da speranta si incredere, de asta sunt recunoscatoare si Va multumesc mult.
Rodica   -  
11 Decembrie 2013, 01:05
Sus ↑
Buna ziua nu demult ,am avut operatie la parascopie mi sau kuratat trompele,si imi doresc ginekolog foarte bun,unde pot sa aflu unde lukreaza D-na Racila,,,Tare imi doresc copil am 22 ani..)Facebook
Christine Ion Verlan...Ms))
Cristina   -  
26 Martie 2015, 08:50
Sus ↑
Buna ziua, va rog un numar de contact a d-nei Victoria, la adresa de mail dis_di@mail.ru.

Va multumesc anticipat.
Di   -  
07 Octombrie 2015, 16:27
Sus ↑
Va rog din suflet sa-mi scriti si mie numarul de tel. al doamnei Victoria pe odn. Alina Ceban (Cojocaru)
Alina   -  
28 Noiembrie 2015, 14:02
Sus ↑
Va rog din suflet sa-mi scriti si mie numarul de tel. al doamnei Victoria pe odn.Manacurta Tatiana
Tatiana   -  
07 Decembrie 2015, 15:59
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău