VIP Magazin
30 Octombrie 2020
Print
Print
Print
Print
Olga SERJANT. Femeia care vinde Jeep-uri
Februarie 2006, Nr. 22

Olga SERJANT. Femeia care vinde Jeep-uri

Comentează   |   Cuprins

Am cunoscut-o acum doi ani, cred, când tatăl ei, Alexei Serjant, a lansat la Chişinău un nou model Chrysler. Mersul uşor, silueta mai mult decât subţire, cizmele cowboy şi zâmbetul ei deschis ne prezentau o imagine diferită de cea a unei femei de afaceri. Dar nu şi contrastantă. Cu o asemenea femeie vrei să semnezi contracte, să negociezi, să fii sigur(ă) că mâine totul rămâne valabil şi nu  se dă peste cap. Am reîntâlnit-o peste un an, la prima noastră aniversare, şi nu am recunoscut-o. Mult mai târziu, când am publicat pozele de la eveniment, mi-am dat seama cine a fost enigmatica şi delicata brunetă...

Vârsta: 24 ani
Funcţia: Centrul auto Elita 5, şef Departament Vânzări Chrysler Jeep  
Locul naşterii: Chişinău
Studii: ULIM, facultatea Limbi Străine.
Specialitatea: traducător germană şi engleză
Pasiuni: automobile, fotografii
Maşina de vis: Dodge Viper SRT-10
Parfumul preferat: Dior Addict
Stilul vestimentar: de afaceri, clasic, cu elemente de feminitate la serviciu. Sport, jeans, piele - la odihnă.


Ne-am dat întâlnire pentru cincisprezece minute, ca să stabilim detaliile legate de interviu. Sfertul de oră s-a lungit mult peste o oră.  Olga e genul de femeie cu care ai ce vorbi. Are o română pitorească şi o engleză impecabilă. Ai impresia că a făcut şcoli întregi de diplomaţie, marketing, stil şi a urmat cursuri care au menirea să  completeze portretul unei femei contemporane de succes.

A avut un an teribil. Plin, grăbit, fierbinte, cu multe sentimente, senzaţii, emoţii, culori. Prin viaţa ei s-au perindat oameni şi evenimente care i-au dat gustul împlinirii. De câte ori s-a privit în oglindă, i-a plăcut strălucirea din ochi. De câte ori s-a aşezat la masa de lucru, trecea de ora prânzului fără să-şi dea seama că a trecut. Şi nu s-a simţit obosită. Din contra. Succesul a motivat-o să accelereze sau, cel puţin, să păstreze ritmul. Şi atitudinea. În anul acesta afacerea familiei a suportat schimbări radicale. A crescut numărul acţionarilor, au intrat în holdingul Elita 5, s-a odihnit mult mai puţin, au crescut vânzările, totul s-a derulat ca într-o peliculă cinematografică, repede, prea repede. A mulţumit-o lucrul echipei sale – solicitări,  cereri, vânzări, campanii publicitare, modele noi, un an de reuşită pentru brandul Chrysler. Aproape perfect.  

Olga, de cât timp şi cum au intrat automobilele în viaţa ta?

Chiar de la naştere! Automobilele şi motocicletele au fost marile pasiuni ale tatălui meu. Ulterior, familia a trecut pe prim-plan. Din primele zile de la naşterea mea, familia şi automobilul au fost de nedespărţit. Şi acum ţin minte – am avut un ZAZ nou-nouţ de un galben- deschis. Era anul 1981, “Zaporojeţ”-ul era foarte frumos, iar tatăl meu îl cocolea tot timpul. Ne ataşasem mult de această maşină, am mers cu ea şi la mare, şi la munte, şi în vizită la bunici. Mai târziu, tata chiar a dus dorul acelui ZAZ. Pentru prima dată am urcat la volan la 12 ani, iar permisul l-am luat la 22. De atunci sunt nedespărţită de automobil. Îmi place mult să conduc, uneori chiar fără o destinaţie anume – este o metodă eficientă de relaxare sau, dimpotrivă, o modalitate de a pune la cale nişte chestii concrete, de a medita asupra unor situaţii. Cred că pasiunea tatălui meu pentru automobile a fost ereditară – de aceea mă ocup anume de această afacere.

Cât de mult ţi se potriveşte să vinzi maşini?

Mult. Ele au intrat per total în viaţa mea şi îmi place să mă ocup de asta. Fiţi de acord: e fantastic să faci ceea ce-ţi place. În rest, nu văd nici o diferenţă, dacă de o afacere cu automobile se ocupă un bărbat sau o femeie.  În fiecare zi, merg la serviciu cu gândul că astăzi mi se va întâmpla ceva deosebit. Analizez cu emoţie transformările într-o serie nouă de modele, fac test-drive, studiez istoria companiei şi urmăresc însăşi ideea de creare a automobilului. Automobilele de marca Chrysler sunt specifice şi nu fiecare poate să le înţeleagă. Chrysler este un automobil creat cu dragoste, în fiecare detaliu, făcut pentru oameni deosebiţi. Cel mai plăcut îmi este când, peste o săptămână, sună clientul şi îmi mulţumeşte că i-am recomandat acest automobil minunat.

Care sunt principiile de care te conduci ca femeie de afaceri?

Dacă vreţi să auziţi despre nişte principii „speciale”, strict feminine, pot să vă spun că nu le am. Mai degrabă pot să vorbesc de nişte principii clasice de business – scop, realizare, profesionalism, muncă în echipă, tendinţă de a fi lider, responsabilitate şi punctualitate. Banii nu sunt întotdeauna cei mai importanţi. Odată mi-a spus cineva: „În fine, omul este apreciat după rezultate!”. Am memorizat foarte bine această frază, chiar mi-am notat-o şi mă conduc de ea. În business nu există căi uşoare şi, în cazul în care o femeie optează pentru o funcţie de decizie, trebuie să ştie asta şi să-şi răspundă la întrebarea dacă chiar îşi doreşte acest lucru.

Ai zile în care nu ai vrea să te scoli din pat sau ai vrea să nu faci nimic?

Desigur, ca şi toţi oamenii normali, mai ales duminica. Pot dormi până la prânz.  Eu sunt adepta odihnei de scurtă durată.  Trei zile de week-end sunt pentru mine suficiente ca să-mi revin. Pauzele lungi, de 2-3 săptămâni mă relaxează prea mult şi pe urmă îmi este dificil să revin la muncă şi să conduc afacerile.  

Apropo, cât efort depui pentru a te menţine în formă?

Recunosc că de mult nu mai merg la sală. Înlocuiesc sportul cu simpla dorinţă de a arăta bine, buna dispoziţie şi atitudinea pozitivă. Dar, oricum, vă sunt recunoscătoare că mi-aţi amintit. Referitor la cum arată oamenii – aţi avut vreodată senzaţia că o anumită persoană vă este foarte plăcută, chiar dacă aparent nu observi nimic deosebit? În opinia mea, totul ţine de energia pe care o emană celor din jur. Cred că dacă oamenii s-ar gândi mai mult la aceasta, ar cheltui mai puţini bani pe lucruri şi cosmetice scumpe şi ar dărui mai multe zâmbete.   
          
Cum a fost copilăria ta? Care sunt lecţiile pe care le-ai luat de la mama şi tatăl tău?

Am fost fata cea mai mare. Chiar dacă surorii şi fratelui meu li se oferea tot ce e mai gustos, nu mă supăram. Se întâmpla să ne ciondănim, ca toţi copiii, în schimb astăzi suntem foarte apropiaţi. Mama îmi spune că eram un copil înţelegător. Se întâmpla ca pentru purtare exemplară să ni se dea premii. Împreună cu sora mea ştiam la ce oră să ne culcăm şi să ne trezim. De asemenea, părinţii m-au învăţat să muncesc. Şi... să nu-mi fie frică să... realizez ceva, să risc, la urma urmei. Pentru că deseori regretăm nu ceea ce am făcut, dar ceea ce puteam să facem şi n-am făcut. Această frază am citit-o şi la Paulo Coelho.
    
Cum trebuie să fie omul lângă care ai vrea să te trezeşti dimineaţa? Pentru care calităţi ai însoţi un bărbat la capătul lumii?

Un bărbat cu principii asemănătoare cu ale mele, iar cu restul – ne înţelegem cumva. Oameni identici nu există şi nu cred că poate fi găsit un om care să-ţi corespundă sută la sută, mai degrabă trebuie să înţelegi oamenii şi să-i primeşti aşa cum sunt, fără a încerca să-i schimbi. Preţuiesc la bărbaţi intelectul, puterea, încrederea în sine, perseverenţa.

Ce îţi place la o femeie?

S-a întâmplat că nu am prea avut prietene. De aceea femeia se asociază, în primul rând, cu mama şi sora mea. Mama întotdeauna a fost o gazdă şi o gospodină minunată: din casa noastră nu au lipsit musafirii, atmosfera de sărbătoare şi bucuria. În fiecare duminică ne adunam împreună la prânz, obligatoriu la zeamă, plăcinte, cartofi înăbuşiţi şi alte mâncăruri moldoveneşti.

Ce maşină conduci acum şi ce maşină ai vrea să conduci?

Am un Dodge Neon. E prima mea maşină. Acum câţiva ani vroiam să am un Jeep Wrangler. E un jeep nu prea mare, foarte stilat. De câteva săptămâni mă puteţi vedea cu el.

De ce ţi-e frică?

Nu ştiu, nu m-am gândit. Mă străduiesc să evit situaţiile în care să-mi fie frică pentru ceva sau de ceva şi, dacă se întâmplă, încerc să trec peste frică şi să fac ceea ce mi se pare „straşnic”.

Rodica Ciorănică

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Chrysler este o masina frumoasa. Dar nu fiabila.
Ion (Canada)   -  
26 Septembrie 2010, 20:08
Sus ↑
SUPER
F   -  
28 Mai 2011, 00:33
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău