VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Oleg Gumeniuc. New generation
Aprilie 2008, Nr. 48

Oleg Gumeniuc. New generation

Comentează   |   Cuprins

S-a născut la Chişinău acum 32 de ani. A absolvit clasa de matematică în şcoala medie şi Facultatea de Stomatologie a Universităţii de Medicină (nu şi-a ridicat diploma din cauza fişei de lichidare - nu a restituit la bibliotecă trei manuale de engleză, pe care o cunoştea cel mai bine din grupă). Încă din anul cinci a deschis o clinică stomatologică, care activează şi până în prezent. Îi place meseria, dar nu a muncit mai deloc în breaslă, dacă nu pune la socoteală câteva plombe puse colegilor de facultate, care mai ţin şi acum - în cazul în care nu-l mint respectivii ca să-l flateze. 

A fost “răpus” de “virusul” afacerilor, beneficiind şi de susţinerea, mai mult morală, a persoanelor foarte apropiate. Nu poate spune că a construit imediat un imperiu – au fost greşeli, căderi… Mereu a încercat să combine, să promoveze un concept de „aliaj” între bucătărie, cultura de club, diferite direcţii de design, compania numindu-se „Fusion” SRL . Nu poate spune că cineva i-a pus banul în mână şi i-a zis: „dă-i drumul!”. Şapte ani în urmă a deschis o pizzerie, iar acum tot „imperiul” său numără clinica „MC Dent”, localurile „Cherry”, „Penthouse” şi „Te Maki”, inaugurat de 8 martie.

De ce afacerile? Dacă ai da câţiva ani înapoi, ai încerca altceva sau calea aleasă e corectă?

În fiecare perioadă se iau anumite decizii. Atunci aşa a fost să fie. Fac ce pot şi ce-mi iese cel mai bine. Mi-au prins bine anii de studenţie, de stabilire şi constituire a personalităţii. Studiile superioare reprezintă mai mult decât diploma în sine: diferenţa dintre unul cu studii şi altul fără o simt din prima. Nu regret niciodată nimic. În general, e ridicol să regreţi ceva. Desigur, în viaţă se întâmplă multe chestii pe care nu le poţi intui: de la cum este tăiat pachetul de cărţi poţi (sau nu) câştiga o casă pe litoral. Putea cineva spune că Michael Jackson va rămâne falit şi va trebui să-şi vândă conacul? Sunt lucruri de care nimeni nu e asigurat.

Care sunt cele mai profitabile afaceri la moment? Unde se câştigă şi unde se poate arde?

Poţi arde în cea mai rentabilă afacere – important e cu cine o faci! Aici vorbim nu doar de specificul moldovenesc – se referă la afaceri în general. Mi-e greu să afirm cu certitudine ordinea lor într-un Top 10, dar presupun că prima e legată de petrol şi resursele energetice, în general, urmată de asigurări, imobiliare, pariuri etc. La noi lipsesc unele domenii foarte profitabile peste hotare, cum ar fi turismul, spre exemplu, dar şi multe altele. Înseamnă că trebuie să ne axăm atenţia pe „ceva” al nostru. Dacă este dezvoltată viticultura şi vinificaţia, trebuie să mergem până la capăt în promovarea „culturii” respective şi problemele de genul boicotului rusesc vor fi depăşite.

Pe cât de patrioţi sunt businessmanii noştri, mai ales cei tineri?

Afacerile şi patriotismul sunt nişte termeni niţel paraleli. Este adevărat, persistă şi nişte nuanţe patriotice care depăşesc atracţia „sălbatică” pentru bani – sunt mândru când la noi se reuşesc realizări la fel ca şi pe alte meleaguri. Îmi place când moscoviţii vin în Chişinău şi recunosc că nu au un asemenea club de care au văzut aici. Despre patriotism - vreau ca oraşul în care locuiesc să fie european nu doar din punct de vedere al plasamentului geografic, dar şi al culturii: curat, fără boschetari şi mârlani. Mi-e jenă de comportamentul concetăţenilor noştri peste hotare, iar ei se aruncă în ochi din prima. În general, mă supără nivelul scăzut al culturii de care dă dovadă oricine, nu neapărat moldovenii… Pe noi ne judecă după stereotipurile create de majoritate, iar cei care ne reprezintă nu ne fac o imagine tocmai bună. Şi invers, lumea care se întoarce de acolo peste câţiva ani, e altfel. În mare, iubesc oraşul nostru şi oamenii lui. Nu e Monte Carlo şi nici Saint Tropez, dar mi-e plăcut când ştiu că prietenii mei din Moscova îngheaţă, iar eu merg cu maşina decapotabilă. Doar că e niţel murdar, prăfuit şi în cale îţi ies nu tocmai oamenii pe care doreşti să-i întâlneşti...

Are agrementul moldovenesc propria faţă?

Poate cineva să spună că o dăm după Moscova sau Kiev, dar astea sunt tendinţele în lume: Moscova este o copie fidelă a Los Angeles-ului – am fost şi acolo şi am depistat toate paralelele, plus cultul distracţiilor din Las Vegas. În Europa, cultura restaurantelor are un alt accent, axat pe familie (italiană, franceză sau spaniolă), în care clienţii sunt întâmpinaţi la uşă, de obicei, de către patron. Într-o atmosferă caldă şi o bucătărie la nivel, nu poţi să nu te simţi bine. Dacă vorbim despre cultura de club de la noi, care mai are mult până la formare, lucrurile sunt în continuă schimbare şi fiecare îşi caută nişa şi imaginea sa.

Conceptul localurilor tale de care curent ţine?

Specificul localurilor noastre e ceva de genul „la mine ca la nimeni” – creăm o atmosferă caldă, unde mai ales fetelor le place să stea la o ceaşcă de cafea şi o îngheţată exclusivă. La noi ziua se poate mânca bine, seara – uşurel, iar culturii „micului-dejun” i se acordă o atenţie aparte. Conceptual suntem „altfel” – lucrăm în regim „pre-party” şi „after-party”, „pregătim” omul pentru petrecerea în club şi îl primim după aceasta. O gustărică prinde foarte bine după o noapte zbuciumată, iar noi lucrăm 24 din 24 de ore. Noi înşine nu dispunem de spaţii suficiente pentru o petrecere nocturnă, dar nici nu ne dorim aceasta.

Se referă şi la localul abia inaugurat?

Aici ne propunem alte scopuri: mai aproape de petrecerile nocturne – vom inaugura curând şi un club la etajul doi. Oricum, conceptual, “Te Maki” continuă direcţia pe care o promovăm timp de trei ani în “Cherry” şi “Penthouse”. Nu va fi o cafenea simplă, ci una trendy, în care, pe lângă consumarea alimentelor şi băuturilor, mai vorbim şi de o atmosferă deosebită. Este un sushi modern, nu lipsesc deserturile delicioase, plus  atmosfera de club şi e situat în partea istorică a oraşului, într-o clădire construită în anii ‘40. Chiar şi cu lustre din cristale Svaroski, este o armonie a modernului cu stilul japonez - un stil şic, dar nu vulgar. Un local perfect pentru tineretul unui oraş frumos, care merită cel mai bun dar. Şi nu doar pentru ei - cred că nu va fi o problemă pentru odesiţi, de exemplu, să petreacă week-end-ul la Chişinău.

Care este portretul clientului localelor patronate de tine?

Hm… Clientul nostru, conform „statisticii generale”, este domnişoara care parcă abia a ieşit dintr-un salon de frumuseţe şi nu vrea ca despre ea să se spună că a fost văzută într-o stare „inadecvată”. Lăsând metafora la o parte, clienţii noştri sunt persoane de un anumit nivel, în care ţinuta, gusturile şi cultura se completează armonios – oameni cu poftă de viaţă, care au ce discuta.

Un local select pentru un client select?

Nu agreăm varianta “de piaţă”, motiv din care avem şi un fel de triere a celor care ne păşesc pragul – un “face control” în formă simplificată. Poate cuiva nu i se pare tocmai corect, dar muncim asupra unui concept şi a unei culturi de club. Respectiv, şi asupra formatului clientului nostru. Din păcate, nu toţi corespund rigorilor, chiar dacă au bani destui.

Cum arată  tânărul businessman moldovean?

Este o problemă vizavi de imaginea businessmanului moldovean şi ea nu ţine de persoana sa, ci de echipa lui, care îi şi creează chipul. Poţi fi cu diplomă de la Harward sau Oxford, dar, fiind înconjurat de o mulţime de rude şi cumetri, parcă eşti obligat să le aranjezi viaţa. Eu pot să-i asigur cuiva un jobb pentru start, dar în perioada cât îşi „porneşte” cariera, poate să calce în multe gropi şi să mă bage şi pe mine acolo. De regulă, angajarea rudelor se încheie cu certuri în familii şi între rude. Am văzut destule cazuri la alţii, ca să mă ard şi eu cu asta…

Despre portret - businessmanul nostru are o faţă destul de inteligentă, privirea hotărâtă şi ştie ce vrea, are studii, cunoştinţe, vorbeşte fluent câteva limbi străine. Pentru mine, acest tip de businessman i se potriveşte perfect lui Marian Lupu, chiar dacă el acum face politică. Toţi cunoscuţii mei din business, care acum îmi trec prin memorie, sunt oameni de succes, carismatici, luminoşi la minte. Poate am avut noroc şi n-am dat peste alt contingent, negativ… Oricum, nu pot să nu ştiu despre anumite probleme apărute în „comunicarea” şi „convieţuirea” business- manilor moldoveni – ţara e mică, veniturile nu sunt aşa de mari, aşa că toţi vor să supravieţuiască. Mai multă sinceritate, oricum, n-ar strica.

Să nu uităm şi de cei tineri, categorie din care faci parte şi tu…

Se pot împărţi în două grupuri: familişti şi „mondeni”. Primii îşi văd de afaceri, casă şi familie, merg la un club foarte rar şi atunci, fiind invitaţi. A doua parte nu au povara familiei şi trăiesc viaţa „la turaţii maxime” – sunt văzuţi în fiecare seară în cele mai cunoscute localuri, nu lipsesc de la nici un eveniment monden. Ei merg ca la serviciu, temându-se să rămână „corigenţi” pentru că au absentat. Prezenţa mea la astfel de evenimente depinde de modul în care sunt invitat şi de preferinţe… Sunt tendinţe caracteristice oraşelor mari şi noi ne străduim să nu rămânem în urmă. Nu se referă doar la localuri şi petreceri: se poartă „prima linie” a brandurilor celebre de vestimentaţie, care de multe ori se dovedesc nu chiar de „primă linie” şi nu tocmai originale. Bărbaţii merg, obligatoriu, cu „BMW X5”, automobilul „naţional” moldovenesc, sau „Range Rover” – de parcă cineva le-a împărţit gratuit, iar femeile - cu „Toyota RAW 4”.

Am vorbit mult despre oraşe mari şi tendinţe. Chişinăul spre ce trebuie să tindă?

În timpul URSS, Chişinăul era cel mai „verde” oraş. Cred că ar trebui să-şi păstreze faţa şi nu e vorba de „porţile oraşului” sau de vreo construcţie ultramodernă din ultimii ani. Sunt oamenii, care mereu au fost binevoitori. Dacă vorbim despre arhitectură, m-a impresionat clădirea restaurată, vizavi de Preşedinţie – aşa ceva vezi doar în oraşele istorice europene. Decât să copiem pe cineva, mai bine să se minuneze străinii, chiar dacă nu arhitectura este punctul forte al capitalei noastre.

Autoportretul lui Oleg Gumeniuc: caracter,  pasiuni…

Caracter nordic, reţinut. Nu cad în depresii şi caut în viaţă pozitivul – îl găsesc, începând fiecare dimineaţă (pe parcursul ultimilor patru ani) cu antrenamentele de Karate Goju-ryu alături de învăţătorul şi „părintele” meu Victor Panasiuc (centură neagră, 6 dan). În Egipt fac windsurfing, sar cu paraşuta în Rusia (instructor de paraşutism, 500 de sărituri), iar snowboarding – în diferite locuri. Am făcut şi tenis (un turneu câştigat la amatori), dar am încheiat-o cu acest sport după o traumă. Golf încă nu am început să joc şi nici nu prea am unde. Nu sunt pasiuni sau fiţe – e un mod de viaţă: dacă la 8-00 încep antrenamentele, deşteptarea e pe la 7…

Şi stingerea?

După o zi sufocantă, mai târziu de 23-00 nu mă prea reţin. Pentru week-end ar fi un regim mai lejer, dar, de regulă, atunci plec peste hotare. Călătoresc foarte mult, inclusiv în interes de serviciu (o dată la două săptămâni sunt plecat). Îmi place mult Moscova, „Las Vegas”-ul Rusiei, dar şi al Europei, şi merg des încolo. Îmi place Europa, în general, şi Spania ca preferinţă. Sunt locuri în care ţi se pare că ai trăit o viaţă întreagă, cum ar fi Okinawa, Japonia. Surprinzător, mi-au plăcut SUA. De asemenea, Parisul, care nu poate să nu-ţi placă prin fineţea şi romantismul său, dar şi Germania - pentru corectitudinea oamenilor şi curăţenia locurilor. Am zburat recent cu prietenii în Caraibe. Prefer odihna activă, dar, pentru fetiţa mea, mai merg şi în Antalya.

Primul detaliu despre viaţa personală. Altele?

Cică, bărbatul face trei greşeli în viaţă: se însoară, divorţează şi se însoară din nou. Eu am făcut doar două. Serios vorbind, nu regret căsătoria – am o fată minunată de opt ani şi jumătate. Comunic cu fosta mea soţie, iar familiile noastre sunt în relaţii foarte calde. Dacă oamenii nu locuiesc împreună, nu înseamnă că sunt străini – se întâmplă deseori invers. Recunosc, totuşi, au fost nişte decizii foarte greu de luat, dar pe care mi le-am asumat.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău