VIP Magazin
13 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
Oleg Bodrug. Un editor pentru aristocraţii scrisului
Octombrie 2006, Nr. 30

Oleg Bodrug. Un editor pentru aristocraţii scrisului

Comentează   |   Cuprins

Directorul Editurii „Prut Internaţional”, Oleg Bodrug, ne-a primit în noul şi cochetul sediu al editurii, amplasat strategic la Buiucani, chiar lângă dendrarium. Strategic, deoarece în acest cartier se află şi edificiul Societăţii de distribuţie a cărţii „Pro Noi”, al cărui director general este, plus un stabiliment al Editurii „Prut Internaţional”. Deşi nu-i place să pozeze, a rezistat cu stoicism la şedinţa foto şi... mi-a amânat interviul de câteva ori. Nu din rea-voinţă, ci din criză de timp.

> Născut pe 23 februarie 1965
> Absolvent USM, Facultatea de fizică
> Absolvent al Institutului Politehnic din Sankt Petersburg
> Membru al Uniunii Jurnaliştilor
> În 1992 fondează Editura „Prut Internaţional”
> A fost declarat în repetate rânduri „Businessmanul anului” în Republica Moldova

De ce ai ales anume acest gen de afacere ?

Cândva, o editură putea fi fondată doar în baza licenţei, lucru extrem de dificil şi de costisitor. Am achitat o taxă enormă pentru buzunarul unui începător în business. „Prut Internaţional” a fost a doua editură privată înregistrată în ţară. Exista un loc care trebuia completat în această nişă. Cartea este apropiată „substanţei mele sufleteşti” încă de acasă. În copilăria mea, cu greu găseai cartea râvnită. Oricum, citeam mult, citeam demenţial tot ce-mi cădea sub mână.

Te gândeai atunci că vei fi editor?
 
Nici vorbă! Multă lume confundă noţiunile editură, tipografie, distribuţie de carte. Cu atât mai puţin ştiam eu pe atunci ce înseamnă editură...

Există o teorie a paşilor spre succes?

Sigur. Voi spune acum nişte platitudini poate, dar trebuie să existe o consecvenţă a afacerilor. E foarte importantă echipa pe care o ai, oamenii pe care îi alegi pentru a merge spre succes. Iar dacă există încredere reciprocă, consideră că ai în buzunar cheia spre succes. Echipa mi-a creat numele. Şi este una profesionistă. Aproape toţi scriitorii notorii de la noi şi-au editat cărţi la „Prut Internaţional”.

Care este scriitorul tău preferat de aici?

Mai mulţi, însă Aureliu Busuioc constituie pentru mine un nume de referinţă. Sunt onorat de faptul că îmi oferă nu doar colaborarea sa, ci şi prietenia. Este un aristocrat al scrisului şi o legendă vie a literaturii, în opinia mea, din întreg spaţiul românesc. Nu mi-e teamă de superlative, atunci când vorbesc despre Aureliu Busuioc. Am în sertarul editurii un manuscris al Domniei sale, care o să vadă lumina tiparului prin decembrie şi va constitui o adevărată revelaţie. Dar mai mult nu suflu o vorbă la acest subiect. Vor fi vizate nume cu greutate din literatura noastră. Se vor stârni controverse, iar cititorul va gusta dintr-o scriitură de calitate.

Menţionez că Aureliu Busuioc mi-a făcut referinţe pentru societatea vânătorilor, din care face parte. Această recomandare înseamnă undă verde pentru mine.

Ai vânat vreodată?

Nu, doar am asistat la vânătoare... Pentru că mă interesează relaţia vânător-vânat, din perspectiva vânatului.

?..

Mă simt în permanenţă în ipostaza celui vânat. Deoarece a face business în societatea noastră nu este simplu deloc: mereu te simţi pe post de „vânat”.

Cât de vandabil este produsul tău în atare condiţii?

Nu este o afacere superprofitabilă, însă n-am de gând  s-o schimb. Indiferent de faptul că sunt sau nu bani, că se cheltuieşte mult pentru ţigări şi băutură, oamenii totuşi găsesc finanţe şi pentru o carte bună. În ultimii ani, observ o tendinţă de creştere a vânzărilor. Sunt în temă, deoarece exercit şi funcţia de director al  Societăţii de distribuţie a cărţii „Pro Noi”, care este una dintre cele mai mari din Republica Moldova. Avem numeroase librării „Pro Noi” în Chişinău şi în raioane, iar reţeaua se va extinde considerabil.  Din păcate, dacă am miza doar pe cartea vândută în Republica Moldova, afacerile editorilor din „Pro Noi” ar sucomba. Avem noroc de piaţa românească, unde comercializăm circa 70 la sută din ceea ce producem.

Care este atmosfera în „imperiul cărţii” autohton? Şi cum este structurată relaţia cu editurile mai mici?

Indiferent de proporţiile editurii, are importanţă doar calitatea produsului, a cărţii pe care cineva mai inspirat a numit-o „un antidot contra plictiselii şi a prostiei”.

Cum este privită branşa editorială la târgurile internaţionale de carte?

Se ştie că editurile finanţate de stat vin cu standuri mari. E cazul României, bunăoară. Noi mergem pe cont propriu şi nu ne permitem acest lux. Totuşi, de aproape zece ani, participăm la Târgul internaţional de carte de la Frankfurt, cel mai important din lume. Aşadar, este o performanţă. Acolo, de fapt, stabilim contacte cu mari edituri din lume. Personal, fac afaceri cu importante edituri din Spania, Italia, Anglia, Polonia, Franţa şi SUA. Am obţinut încrederea acestor parteneri. Dacă am lipsi măcar un an de la Frankfurt, ei şi-ar pune întrebări şi ar fi un minus pentru noi la capitolul probitate şi consecvenţă.

Eşti persoana care îşi gândeşte mişcările în planuri cruciale? Rişti în afaceri? Experimentezi des?

Evident, o afacere de moment nu-i pentru mine. Dacă mi-aş fi dorit-o, aş fi realizat-o demult. Se fac bani grei şi din „efemeride”. Eu am investiţii de durată şi nu-mi permit să risc. Toate experimentele mele sunt calculate până în ultimul detaliu. E ca la şah. Tatonez piaţa şi îmi place să fiu printre primii care aduce lucruri noi în „câmpul” editorial din ţară. Am colective mari şi la editură, şi la societatea de distribuţie şi nu-mi permit să mă joc cu soarta angajaţilor. Să le ofer siguranţă este prioritar pentru mine. Uite că ţi-am răspuns şi la întrebarea cu riscul în afaceri.

A fi editor înseamnă meserie sau talent?

Pentru mine este o meserie care coincide cu pasiunea mea. Vreau să cred că am şi talent (râde).

Şi ce-ţi place cel mai mult în acest proces?

Totul.

Ce n-ai face niciodată?

Poate... politică.

Nici n-ai cochetat niciodată cu ea?

Doamne fereşte! Îmi place să deschid uşa cu mâna, nu cu piciorul. Politica nu m-a interesat, chiar dacă am avut propuneri să intru „pe eşichier”.

Cine ţi le-a făcut?

N-o să dau nume. Între a simpatiza cu o mişcare politică şi a face politică este o distanţă mare. De politic, ca orice cetăţean, sunt interesat, politica însă mă lasă rece. Şi această atitudine vizavi de politică face parte din reţeta succesului.

Când ai fost cel mai trist?

N-am să-ţi spun. Uneori, şi când sunt vesel, sunt trist. Ştii şi tu, aparenţele înşală.

Cum califici existenţa ta?

Una deloc ternă, ci foarte animată, dinamică. Nu vegetez. Să-ţi spun pentru cine exist, mai ales? Pentru Valentina, Cătălina şi Dănuţ.
       
... Numai una

Oleg işi protejează familia de ochii indiscreţi ai lumii. Ţine la intimitatea sa mai mult ca la orice: „Familia noastră este întemeiată pe dragoste şi nu avem nevoie să demonstrăm lucrul acesta în media şi nici pe la reuniuni mondene.” Doamna Bodrug, Valentina, era  funcţionară la o bancă. Acolo s-au şi cunoscut. Oleg era clientul acelei instituţii. I-a luat ceva timp s-o cucerească. „S-a dat peste cap” doar-doar s-o aibă alături. „Am rămas acelaşi în privinţa Valentinei.

Avem o căsnicie firească, fără suişuri şi coborâşuri. Valentina este o femeie cu personalitatea conturată, de  o sensibilitate aparte. Pentru mine ea e, vorba lui Coşbuc, „numai una”.  Lângă ea mă simt puternic.”  

E o familie cu blazon, lucru remarcat cu ochiul liber, despre care „gura târgului”, oricât ar fi de rea, chiar n-are ce să spună. Doamna Valentina are acea sclipire discretă a unui giuvaier preţios, fără kitsch, fără ostentaţie. Distinşi şi eleganţi, soţii Bodrug, - cum să nu-ţi placă?!  

„Ea şi eu... plus Cătălina şi Dan”

Dan şi Cătălina sunt gemenii familiei Bodrug şi învaţă în a VI-a. „Criticii şi cititorii mei cei mai sinceri, multe lucruri le-am făcut inspirat fiind de exuberanţa puştilor mei. Sunt şi cei mai duri cenzori. Reperează orice greşeală din tipăriturile apărute la „Prut Internaţional” şi uneori chiar sunt răutăcioşi în această privinţă.  În asemenea momente, mi se face ruşine de lacunele pe care le-am scăpat.” Oleg Bodrug îşi aminteşte că Dănuţ, când era mai mic, o întreba mereu pe mămica sa – ”Tata o să vină diseară la noi acasă?..” Editorul ieşea, de fapt, foarte devreme şi revenea noaptea târziu de la birou, atunci când gemenii se aflau în împărăţia lui Moş Ene...

Copiii familiei Bodrug cresc frumos, într-un univers creat de mama şi tata, o lume unde cartea are rol de primadonă. Dan este ca şi „argintul viu”, curios - nu stă o clipă pe loc.  „Şi Cătălina nu rămâne în urmă” – zâmbeşte şiret tata. Cui îi seamănă? Răspunsul vine prompt: „Mie!”.

„Nică al lui Ştefan a Petrii” din Coşcodeni

„În copilărie eram bun şi la carte, dar şi la nebunii. Citeam pe rupte şi încercam sa intru (la propriu) în pielea eroilor din scrierile preferate. După „Căpitan la cincisprezece ani”, am hotărât să fiu şi eu căpitan. Am încropit o corabie, cu gând s-o lansez pe „apele înspumate” ale iazului de la Coşcodeni, Sângerei. N-am putut s-o scot însă din şura în care am meşterit-o, uşa fiind prea îngustă. Îmi era ruşine că eu, fiu de inginer, nu am luat în considerare un lucru atât de simplu - mărimea uşii. În schimb, mi-am făcut un deltaplan şi, pândind momentul când nu erau părinţii acasă, am zburat... oarecum, de am bagat-o în sperieţi pe săraca bunica mea. Mare noroc am avut atunci cu pământul proaspăt afânat pe care am aterizat „forţat”... Întotdeauna mi-au plăcut înălţimile şi la propriu, şi la figurat.” „Medelenii” copilăriei sale, numiţi Coşcodeni, îi revin adesea în minte.  Mama lui Oleg Bodrug, deşi are o vârstă onorabilă, profesează în continuare medicina şi, la cei 65 de ani ai săi, a învăţat să lucreze la computer. Aşa mamă – aşa fiu!  

Editura „Prut Internaţional”

scoate anual peste 200 de titluri de carte, cu precădere pentru copii şi adolescenţi, dar are şi numeroase colecţii pentru toate categoriile de vârstă. Premii şi diplome de onoare în domeniul editării. Figurează în topul celor mai bune 100 de edituri din lume care scot cărţi pentru copii, top realizat de Consiliul Internaţional al cărţii pentru copii şi tineret din cadrul UNESCO. Editează manuale şi carte cognitivă, publică autori clasici şi contemporani, inclusiv literatură şi ediţii periodice cu caracter istoric, literar, cultural, printre acestea numărându-se revistele „Cugetul”, „Viaţa Basarabiei” „Codrî”, „Delta”, „Teatracţie” ş.a

     
Calităţi şi defecte

„Am o sumedenie de defecte şi nici o virtute”, râde Oleg Bodrug. Uit zilele de naştere ale apropiaţilor, sunt supărăcios (un pic) şi rar fac primul pasul spre împăcare, sunt fetişist, mă leg de obiecte, dacă acestea au valoare sentimentală, sunt intransigent,  însă... sunt corect cu toată lumea, încerc să procedez în asemenea mod ca să nu-mi fie ruşine de faptele mele şi chiar îmi reuşeşte acest lucru. Ţin la lungi prietenii şi mă fac luntre şi punte doar ca celor care mă înconjoară – familie, angajaţi – să le fie bine, nu sunt zgârcit, dar nici risipă nu fac. Nu sunt snob.

Ar mai fi de adăugat că sobrul editor Oleg Bodrug este un bon vivant. În clipele de respiro, rare de altfel, fuge la pescuit şi îşi târâie tot neamul după el acolo, este un rafinat cunoscător al muzicii de calitate, este simplu în comunicare şi îi place să meargă la un concert rock bun, aşa, în blugi şi pulover. Este gurmand şi mai e şi o gazdă primitoare, uşa casei sale fiind mereu deschisă pentru prieteni.

Irina DUMITRU
Foto: Dumitru Doru


Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Mi-a parut foarte bine ca am putut citi asa un articol frumos despre cumatrul meu Oleg si familia lui ,care nu i- am vazut cam de vre-o 12-13 ani ,de ce imi pare foarte rau! Dar fiind,cred prea ocupata de "virtutilile" vietii ne dam seama cit am pierdut din cauza ind
Valentina Dodita   -  
30 Aprilie 2011, 17:47
Sus ↑
Stimati cititori moldoveni,
aceasta imagine frumoasa facuta D-lui Oleg BODRUG este o imagine falsa!
Noul si cochetul sediu al Editurii Prut este facut din excrocherii si bani furati de la detinatorii drepturilor de autor ale cartilor publicate dupa Operele marelui scriitor roman Mihail Sadoveanu ,ale carui drepturi de autor nu sunt platite,mai mult decat atata editeaza carti fara sa mai ceara nici macar voie la detinatorii drepturilor de autor!
Oleg BODRUG editeaza si publica 7(sapte) titluri de carti care apartin lui Mihail Sadoveanu si ale caror drepturi de autor apaegali,familiei Sadoveanu!
D-le Oleg Bodrug de 79sapte0 ani de zile nu ai mai platit Familiei M.Saddoveanu niciun ban,in timp ce d-ta tiparesti si vinzi in Moldova dar si in Romania und NU AI VOIE!
De ce te ascunzi de fiecare data cand esti contactat telefonic?
Familia lui Mihail Sadoveanu   -  
07 Februarie 2012, 17:57
Sus ↑
Ultimul contract de carte facut de catre D-l Oleg Bodrug cu Familia Sadoveanu este facut in anul 2004 la 15 aprilie !
Din anul 2005 si pana astazi ,2012 d-l Oleg Bodrug nu a mai platit nici un ban familiei scriitorului Mihail Sadoveanu tiparind si vanzand de atunci zeci de mii de carti cu urmatoarele titluri:
1.) Neamul Soimarestilor (retiparit pirat in 2009)
2.)Aveturile lui Oliver Twist
3.)Baltagul
4.)Fratii Jderi
5.)Povestirile unui Vanator
6.)Viata lui Stefan cel Mare
7.)ALexandria-Esopia
Toate aceste carti care publicul din Republica Moldova le cumpara trebuie sa stie ca sunt carti pirat-adica publicate ILEGAL de catre Editura FURT International condusa de D-l Pirat sef Oleg BODRUG.
D-le Bodrug luati contact cu D-na Smaranda pana n-o sa fie prea tarziu.
Familia scriitorului M.Sadoveanu   -  
07 Februarie 2012, 18:52
Sus ↑
Pentru familia Sadoveanu. Ne-ar interesa sa scriem un articol despre problema dvs. intr-un cotidian national din Republica Moldova. Va rugam sa ne scrieti datele dvs. de contact la chisinau@adevarul.ro.
E.P.   -  
11 Octombrie 2012, 10:39
Sus ↑
Ma mindresc cu asa satean si cu asa familie pentru-ca si eu port familia Bodrug cu mindrie, asa e neamul bodrugilor mereu dornic de carte si de inovatii.
Bodrug Lucia-Vasile   -  
16 Iulie 2013, 12:28
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău