VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
O noua viziune a Verei Terentiev
Iunie 2016, Nr. 140

O noua viziune a Verei Terentiev

Comentează   |   Cuprins

Ea este alta. Vera Terentiev este alta decât acum zece ani, cum ţi-o prezenta atunci VIP magazin, pe când îşi începea cariera în televiziune. Alta pentru că a devenit mamă şi s-a întors în domeniul atât de cunoscut şi drag ei cu o nouă viziune. Vrem să vă spunem povestea revenirii frumoasei prezentatoare de televiziune Vera Terentiev pe micile ecrane. O puteţi vedea și asculta în fiecare seară la postul de televiziune NTV Moldova, apărut recent pe piaţa media. E televiziunea a cărei imagine este acum vedeta TV. Și acest titlu, nimeni nu i-l poate lua Verei, căci îl merită cu adevărat. Dar, dincolo de el, ne-am permis să-i adresăm şi nişte întrebări „extra-TV”, la care ea s-a învoit să răspundă cu amabilitatea ce o caracterizează. O singură problemă avem: din peisaj lipsesc Miss Univers şi Lady Gaga, dar veţi înţelege de ce...

Text: Marcel Toma • Foto: Dragosh Cojocaru • Concept & Style: Olia Stepanenco

MUAH: Ekaterina Ketrushka • Outfits: Kupper's, Twin-Set by Simona Barbieri, Furla, Tous, Nikita Rinadi, O'Blanc

Cunoaşte povestea revenirii Verei Terentiev pe micile ecrane

Pentru că moldoveanul e curios de fire: unde ai dispărut vreo patru ani?

Am trăit o perioadă de schimbări importante în viaţa mea. Mai întâi de toate, mi s-a întâmplat cel mai frumos și minunat lucru din viaţa unei femei, a unei familii – am născut un copil simpatic și sănătos, care m-a transformat, m-a îmbogăţit emoţional. Mi-am descoperit vocaţia de mamă, de gospodină chiar. Am avut parte de niște ani pozitivi, senini.

Et voila, quatre ans après, de nouveau à la TV. Cum s-a lipit numele tău, unul de referinţă, pe un post recent apărut, dar afirmat deja?

Ca iniţiale, s-a lipit bine TV (Terentiev Vera) de NTV. Există însă și un alt subtext – acum zece ani am început să prezint știri la un post de televizune care retransmitea NTV în Republica Moldova. Așa că acum, după un deceniu, am revenit într-un format de televiziune cu care am mai colaborat.

După ce am născut, am avut și alte oferte de la câteva televiziuni de la noi, însă, într-un final, am optat pentru NTV, unul dintre motive fiind și atmosfera însufleţită proprie unei televiziuni proaspăt lansate. La NTV Moldova toată lumea e plină de entuziasm, suntem o echipă de jurnaliști care e conștientă că stă la baza unui proiect TV nou, original. Și-apoi, privind la tabloul mediatic din ţara noastră, chiar era nevoie de o televiziune nouă.

În ce produs s-a materializat colaborarea voastră? Ce înseamnă, de fapt, postul pentru care munceşti şi ce reprezintă el prin grila şi politica sa editorială?

În momentul de faţă, prezint zilnic două jurnale de știri, la ora 15.00 și principalul jurnal, de la ora 19.00. Profilul nostru e mai curând unul social, ne propunem să informăm telespectatorii despre cele mai grave și arzătoare probleme din societate.

La noi nu veţi găsi știri despre Lady Gaga sau despre competiţii de miss, ci veţi afla despre problemele de care ne ciocnim zi de zi. De exemplu, despre starea pasajelor subterane din capitală, despre terenurile de joacă, despre împrumuturile masive ale Guvernului de la bănci, despre neregulile pe care ni le aduc la cunoștinţă telespectatorii.

Ai plecat din televiziune ca să te întorci. Ce-ai lăsat atunci şi ce-ai găsit acum?

Am plecat dezamăgită de faptul cât de ușor poate fi închisă o instituţie media cu o istorie de 15 ani într-o societate cu aspiraţii proeuropene și am urmărit cum, între timp, majoritatea covârșitoare a instituţiilor media au devenit afiliate politic sau ideologic, fiecare cu propriul „adevăr istoric”.

Cunoaşte povestea revenirii Verei Terentiev pe micile ecrane

Cum se vede lumea televiziunii din afara ei? Ai avut timp pentru analize, constatări şi comentarii (de genul „ce faci, proasto?” sau „mare tâmpit trebuie să fii…”)?

În acești ani, trebuie să recunosc, m-am detașat într-o oarecare măsură de știri și televizor, pentru că m-am dedicat în totalitate băieţelului meu, lecturilor despre parentaj, plimbărilor.

Ce ţine de televiziune, acești ani au fost ca o perioadă de respiro. Deci, trebuie să recunosc că am urmărit destul de puţin partea legată de audiovizual. M-am limitat, în general, la știrile de pe portalurile informaţionale.

Totuși, din ceea ce am reușit să zăresc în activitatea televiziunilor noastre, am remarcat încă o dată puterea de influenţă a mass-mediei asupra oamenilor, dar și ușurinţa cu care mulţi jurnaliști ajung să utilizeze în mesajele lor judecăţi de valoare cu un iz politic accentuat.

Nouă, jurnaliștilor, în special celor de televiziune, ne este dificil să găsim un loc de muncă în Moldova care să fie total lipsit de vreo conexiune cu politicul, de vreo imixtiune din partea acestuia. Dar, cel puţin, putem încerca să ne facem meseria fără a ne transforma noi înșine într-un fel de personaje politice.

Nu vreau să-mi critic unii colegii, pentru că la criticat suntem toţi buni, cert este că așa cum este nivelul democraţiei moldovenști, cam același este și nivelul presei, deocamdată.

Ce-ţi dă și ce-ţi ia televiziunea?

Îmi oferă un sentiment al împlinirii profesionale și satisfacţia unui lucru bine făcut, muncit. Totuși televiziunea consumă destul de multă energie, îţi limitează libertatea de a gestiona timpul, fiindcă ești ostaticul agendei buletinelor de știri, nu-ţi poţi permite să lipsești, să iei o pauză, să renunţi fie și pentru o zi. Dar, desigur, lucrul în televiziune este magnific și, în plan emoţional și profesional, îţi oferă mai mult decât îţi ia.

Ce altceva ai putea face sau ţi-ar plăcea să faci în afară de televiziune? Vreo idee mai originală decât afaceri sau politică…

Înainte de a naște, am început să lucrez asupra unui proiect de carte, am luat mai multe interviuri la subiect, însă perioada de maternitate 3530864.jpg
m-a forţat să pun manuscrisul în sertar. Intenţionez să revin în curând la acea carte, să o scot la capăt cu ea și să o public.

Am și alte câteva idei pentru ocupaţia în afara televiziunii, dar, deocamdată, nu am suficient timp pentru ele. Timpul e strict dozat și divizat între lucru și casă, unde în fiecare seară mă așteaptă familia.

Unde ai fost la „marea împărţeală”? Eşti mulţumită de ce ţi-a intrat în pahar? Putea fi mai plin?

Dacă e să continui metafora ta, consider că noi ne naștem cu paharul pe jumătate plin, acesta e creditul care ne este oferit de soartă, cel puţin așa e în majoritatea absolută a cazurilor. Mai departe însă fiecare, prin acţiunile sale, influenţează asupra volumului paharului: unii îl umplu, alţii fac risipă și pierd șansa de a se realiza, de a se împlini în viaţă.

Deci, eu sunt mulţumită că am avut din start paharul pe jumătate plin și am putut să mă mobilizez, să iau decizii corecte și să lucrez pentru a-i spori volumul.

În ce măsură ai reuşit să-ţi monetizezi numele şi talentul? Cât crezi că valorează brandul Vera Terentiev (dacă putem vorbi de un brand deja)?

M-am convins că am fost și sunt apreciată pentru modul în care mi-am făcut meseria de jurnalist TV, ca profesionist, și mă bucură acest fapt. Aceasta mi-a permis și să negociez diversele oferte de televiziune de pe poziţii avantajoase, ca persoană care poate oferi un produs de calitate.

Nu știu dacă putem vorbi în termeni de brand, nu eu trebuie să mă pronunţ în acest sens. Dar voi continua să-mi formez un nume bun în jurnalismul TV, pentru că este și în folosul meu, și în folosul postului TV pentru care lucrez.

Ce / cine poate să-ţi facă ziua frumoasă dis-de-dimineaţă?

Sursa zâmbetelor, acum, este Răzvan, care poate să facă sau să spună ceva haios, amuzant, la vârsta de doi ani și jumătate. Vorbește deja în fraze și unele dintre combinaţiile lui de cuvinte sunt foarte nostime. 3530862.jpg

Mă bucură aproape în fiecare dimineaţă răsăritul soarelui, pe care îl admir în timp ce gătesc. Chiar și simpla atmosferă din casă, când suntem împreună, sănătoși, binedispuși, mă umple de energie și voie bună.

Și, neapărat, câteva sorbituri din cafeaua pe care o face soţul. El face cafea foarte bună, densă.

Cât de dezvoltat îţi este spiritul critic? Sesizezi orice „nereguli” sau mai laşi loc şi de „toleranţă omenească”?

Ei, noi, femeile, probabil avem ceva nativ în ceea ce privește spiritul critic. Începând cu treburile casnice, dacă soţul iarăși nu a pus vreo haină în dulap, continuând cu ceea ce fac colegii de serviciu sau cu angajaţii din supermarketuri, care pun produsele proaspete în fundul raftului – avem ce critica și discuta.

Totuși înţeleg că trebuie să fim mai toleranţi, să ţinem sub control emoţiile negative, să împărţim zâmbete celor cu care comunicăm, să fim mai senini la suflet și în priviri, pentru că, adesea, e prea sumbru ceea ce vezi în jur.

Ce trebuie să ştie telespectatorul sau orice alt muritor de rând despre tine?

Nu e neapărat să știe ceva în plus la ce vă spun eu în acest interviu. Eu prefer să nu exteriorizez prea mult traiul și preocupările mele.

Aș profita totuși de prilej pentru a le transmite tuturor telespectatorilor mei că le sunt recunoscătoare că mă privesc la televizor și au încredere în știrile pe care le transmit. Pentru mine, contează acea relaţie, fie și unilaterală, insesizabilă, care se creează între un prezentator de știri și telespectatori; simt responsabilitatea pentru modul în care ofer informaţia și, imaginar, simt privirile a zeci de mii de oameni care mă urmăresc. Le mulţumesc că mă primesc în casele lor. 3530860.jpg

Dincolo de „celulă” şi „cămin”, ce este pentru tine familia?

Familia îmi dăruiește trăiri emoţionale și sentimentale inegalabile, care nu pot fi imitate în niciun alt context. Odată cu crearea familiei, odată cu nașterea copilului, înţelegi că viaţa capătă un sens suplimentar, apar noi așteptări și perspective.

Îmi este dificil să-mi închipui viaţa mea în lipsa a ceea ce am acum. Mai ales nașterea copilului te schimbă în mod hotărâtor, am simţit asta foarte intens.

Cunoaşte povestea revenirii Verei Terentiev pe micile ecraneSe întâmplă ca tu și soţul tău, Dorian Furtună, să fiţi în competiţii de genul „cine-i mai tare din parcare”?

„Mai tare din parcare” sunt eu, fiindcă am un stagiu de șoferie mai mare. Soţul e mai tare în alte privinţe. Competiţii însă nu avem, pentru că nu avem pentru ce să fim în opoziţie unul faţă de altul. În schimb, avem delimitate obligaţiile și responsabilităţile în familie, iar domeniile noastre de activitate nu se prea intersectează și fiecare are propriile realizări.

Ce calitate de-a lui apreciezi cel mai mult?

Soţul meu e foarte disciplinat și determinat în ceea ce ţine de activităţile lui. Responsabilitatea îl caracterizează și în relaţia familială. Prin modul său de gândire, nu poate fi plictisitor.

E adevărat că nu e prea punctual, asta o știu toţi cunoscuţii noștri, dar el spune că obiceiul de a întârzia e o trăsătură mai mult proprie oamenilor optimiști și creativi. Cică e demonstrat știinţific. Cu el e dificil să polemizezi la acest capitol.

Cunoaşte povestea revenirii Verei Terentiev pe micile ecraneCu câţi ani de acasă ai mers la şcoală? La ce ţi-au prins bine în viaţă?

Cu toţi cei care erau necesari. Am fost o elevă responsabilă și disciplinată și consider că aceste calităţi mi-au fost altoite acasă. A fost meritul părinţilor mei de a-mi forma dragostea pentru muncă, inclusiv pentru munca în câmp, așa cum se întâmplă de obicei la ţară.

Îmi prinde și acum bine în viaţă, atât în gospodărirea prin casă, cât și în munca la televiziune. Prezentatorii de televiziune trebuie să dea dovadă de un nivel înalt de disciplină pentru a transmite zi de zi buletinele de știri, indiferent de vremea de afară, starea lor fizică, boli sau alte neplăceri. Activitatea de știrist te impune să fii mereu la datorie și în formă bună. În acest sens, deprinderile din copilărie mi-au fost de mare folos.

Cunoaşte povestea revenirii Verei Terentiev pe micile ecrane

Ce înseamnă pentru tine un om educat?

Are Cehov o listă de caracteristici proprii unui om educat și pe primul loc se află respectul pentru personalitatea umană, pentru felul de a fi al celorlalţi oameni. Iar o altă calitate a omului educat este că el își cultivă mereu simţul estetic, dragostea pentru frumos, pentru bine, pentru rafinament, inclusiv în comunicare, în comportament.

Dacă am avea în societatea noastră mai mulţi oameni care se respectă reciproc, ca personalităţi, și care își cultivă dragostea pentru bine și frumos, am face cu toţii un pas imens înainte, spre o comunitate mai cultă și mai responsabilă

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău