VIP Magazin
28 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Nicoleta Stati. Directorul responsabil de la liceul „Igor Vieru”
Aprilie 2011, Nr. 84

Nicoleta Stati. Directorul responsabil de la liceul „Igor Vieru”

Comentează   |   Cuprins

De azi înainte se pare că vom auzi din ce în ce mai des despre Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” şi performanţele elevilor de acolo. Asta îşi doreşte cel puţin noua directoare a instituţiei, pictoriţa Nicoleta Stati, care a preluat conducerea liceului acum câteva luni. Proiecte, parteneriate, dezvoltare şi promovare, aşa ar suna pe scurt „platforma electorală” a Nicoletei, cea mai tânără directoare din istoria liceului, care a candidat la funcţia vacantă alături de alţi doi concurenţi. Ideile proaspete de promovare şi renovare a liceului a cărui absolventă este nu aveau cum să lase rece Ministerul Culturii.
Text: Rodica Trofimov. Foto: Alexander Ustin. Stil: Elena Zbârnea.

 

 S-a apucat imediat de treabă, schimbând absolut firesc penelul pe o agendă impunătoare de lucru. I-a mobilizat pe toţi din jurul ei, scuturând oboseala profesorilor şi punându-i pe roate pe cei mai apropiaţi oameni. Spuneam firesc, pentru că un Stati este, înainte de toate, un manager performant, iar fiica lui Anatol Stati excelează în management ca şi în pictură datorită talentului şi muncii. Nu-i este frică să muncească, să scrie proiecte, să trimită mail-uri, să ţină piept întâlnirilor de afaceri dacă vreţi, să discute zilnic cu profesorii şi să-i întrebe pe elevi cum le merge. Îşi doreşte ca, în următorii cinci ani, Liceul „Igor Vieru” să se transforme într-o instituţie modernă, într-o bijuterie cu care să se mândrească întreaga ţară.

>> Nicoleta, ştirea despre numirea ta în funcţia de directoare a Liceului „Igor Vieru” şi prezenţa ta publică din ultimul timp, recunosc, m-au luat prin surprindere. Ce anume te-a determinat să faci acest pas important în cariera ta?
Ca fostă absolventă a Liceului de Arte Plastice „Igor Vieru”, consider că acest pas este foarte important şi decisiv pentru mine. Anume aceasta m-a determinat să fac alegerea respectivă din viaţa mea, prin care îmi voi aduce contribuţia la promovarea şi dezvoltarea liceului. Este o mare responsabilitate, în primul rând, faţă de elevii care au ales acest drum, deloc uşor, al creaţiei.


>> Cum te-au primit profesorii şi elevii?
Elevii m-au primit mult mai bine decât colectivul liceului. Privirea şi zâmbetul lor m-au încurajat şi pentru aceasta le sunt recunoscătoare. Profesorii au avut nevoie de o perioadă de adaptare şi au păstrat o anumită distanţă la început. Sper să devenim o adevărată echipă şi împreună să avem rezultate frumoase în cadrul liceului.

>> Care au fost primele lucruri pe care le-ai notat în agenda ta de director?
În primele zile, am luat cunoştinţă de situaţia liceului, inclusiv cea financiară, din ateliere şi cămin, de procesul de instruire a elevilor. Mi-am dat seama că sunt multe lucruri ce trebuie radical schimbate. Spre marea mea surprindere, am aflat că singurul sponsor al liceului era „Leogrand Hotel & Convention Center”, fapt pentru care, prin intermediul revistei dvs., ţin să-i aduc mulţumiri lui Sinan Bora. Astăzi deja avem alte câteva persoane implicate activ în dezvoltarea liceului, care au contribuţii majore în acest sens. Este vorba de Ion Vînaga, om de afaceri, Cesare Lodeserto, preşedintele Fundaţiei „Regina Pacis” şi Natalia Vieru, consilierul Fundaţiei.

>> Ce anume îţi propui să schimbi?
Înainte de toate e vorba de stabilirea relaţiilor şi parteneriatelor cu instituţiile de profil din ţările Uniunii Europene şi restabilirea celor pierdute cu liceele de artă din Ucraina şi Rusia. Prin intermediul ambasadelor străine, acreditate la Chişinău, dorim să stabilim legături cu liceele de pictură din Europa. Ţin să-i mulţumesc şi lui Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, un om deosebit, un intelectual pasionat de artă, care ne va susţine în realizarea proiectului. Primul pas în această direcţie l-am şi făcut, am obţinut un acord de colaborare cu Liceul de Arte Plastice din Lecce, Italia.


Astfel, prin schimburile de experienţă şi perfecţionarea profesorilor se vor îmbunătăţi tehnicile de predare, se va dezvolta procesul de învăţământ – lucruri ce vor duce, indiscutabil, la creşterea calităţii studiilor. Este foarte important să modernizăm şi să perfecţionăm nivelul de predare a disciplinelor de profil şi a celor generale. Voi avea mai multe cerinţe faţă de profesorii care predau în cadrul liceului şi de performanţele lor în practicarea meseriei. Ei vor trece un concurs riguros şi vor fi evaluaţi conform câtorva criterii majore, precum activitatea artistică, studii, ataşamentul şi dragostea faţă de elevi şi pedagogie.

E important, de asemenea, să îmbunătăţim situaţia materială a liceului şi să-l asigurăm cu tot necesarul. Împreună cu administraţia, am elaborat un plan de restructurare a liceului, pentru a-l aduce la un nivel european, atât din punct de vedere a structurii edificiului (ne propunem să renovăm clădirea existentă şi să construim una nouă), cât şi în ceea ce priveşte tehnicile de instruire şi metodele de predare. Primele restructurări au fost realizate, exclusiv, din resurse proprii. Însă, pe viitor, vom atrage parteneri europeni în dezvoltarea proiectului şi promovarea artei viitorilor pictori. Aşteptăm în aprilie o delegaţie de la Bruxelles pentru a elabora şi implementa un plan de acţiuni în acest sens şi de a găsi diverse modalităţi de finanţare. Intenţionăm să construim un bloc de studii cu sală de expoziţii, sală de sport modernă şi o serie de ateliere dotate cu echipament şi ustensile de specialitate de ultimă generaţie. În acest proces de reconstrucţie care a şi demarat, am obţinut asistenţa experţilor naţionali şi internaţionali, adevăraţi specialişti în domeniile lor de activitate. Vreau să-i menţionez aici pe doctorul Annamaria Fumaio, expertă în proiectare comunitară şi preşedinte al Societăţii de proiectare şi internaţionalizare „Project Consulting Network”, cu sediul la Chişinău şi pe Biagio Stamegna, care mă vor asista în procesul de identificare a fondurilor comunitare şi a donatorilor privaţi internaţionali pentru finanţarea proiectului. Desigur, pentru început, mă voi ocupa de reconstrucţia sediului actual, pentru a-l moderniza şi a efectua o reparaţie totală. Lucrările de renovare vor fi coordonate de inginer-constructorul Efim Digor. Iar de proiectarea sediului nou sunt responsabili arhitecţii Sergiu şi Alexandru Garconiţă, profesionişti în domeniu


>> Într-un fel, imaginea liceului se va asocia cu imaginea ta şi vei fi nevoită să apari mai des în spaţiul public, în pofida firii tale retrase…
Funcţia pe care o deţin mă obligă să fiu prezentă în spaţiul public. Liceul „Igor Vieru” este singurul din ţară în care sunt instruiţi cei mai talentaţi copii, iar fără un management eficient va fi greu de rezolvat toate problemele cu care acesta se confruntă.

>> În interviul nostru de data trecută spuneai că visezi să întemeiezi o şcoală privată de pictură…
Sper că aşa şi va fi, dar după ce voi obţine rezultatele dorite în cadrul Liceului „Igor Vieru”. Sunt de părere că o şcoală privată are sens să apară doar atunci când deja există un învăţământ de stat solid şi bine pus la punct. Vreau să aplic toate cunoştinţele şi aptitudinile mele în dezvoltarea şi consolidarea liceului pe care îl conduc.

>> Eşti foarte luminoasă şi fericită în noua ta ipostază. Câtă lume ai reuşit să „molipseşti” cu ideile tale reformatoare?
Când faci ceea ce-ţi place şi o faci cu pasiune, când obiectivele propuse încep să se realizeze, iar ideile şi posibilităţile devin tot mai mari, viaţa şi lucrul capătă sens. Mi-aş dori să implic cât mai multă lume în viaţa liceului... Cei de acasă ştiu deja despre noul meu regim de muncă. Până şi tata mă sună periodic şi mă întreabă ce fac copiii de la liceu.

>> Recenta expoziţie de la Teatrul de Operă de Balet, ce a inclus lucrări reprezentative ale absolvenţilor de la „Igor Vieru”, a adunat multe impresii pozitive, vizitatorii chiar au vrut să cumpere unele tablouri. Ce alte evenimente ne pregătesc viitorii pictori?
Ca să realizăm cele propuse, liceul nu poate să stea pe loc, trebuie să facă singur anumiţi paşi pentru dezvoltare, adică să aibă o activitate expoziţională intensă şi nu doar la noi în ţară. Primul pas a fost întreprins prin intermediul expoziţiei de la Teatrul de Operă şi Balet, datorită colaborării cu directorul de acolo, Valeria Şeican. În cadrul Festivalului „Mărţişor”, celei mai bune eleve a liceului, Elena Bria, i s-a acordat o diplomă şi un premiu bănesc. În viitorul apropiat vom merge la câteva expoziţii internaţionale, precum cele din România, Rusia şi Italia. Nu pot să trec cu vederea un eveniment unic şi în premieră în istoria liceului, care va avea loc la 10 aprilie curent. Este vorba de expoziţia inedită a lucrărilor celui al cărui nume îl poartă instituţia – Igor Vieru, lucru devenit posibil graţie bunăvoinţei familiei marelui artist plastic. Expoziţia va fi sponsorizată de mama mea, Larisa Stati, care este implicată activ în promovarea artelor plastice autohtone.

>> Ce alte idei mai ai în legătură cu modernizarea liceului?
Admir foarte mult colegiile de la Londra, unde uniforma arată nivelul şi tradiţiile instituţiei, respectul faţă de aceasta. Chiar dacă suntem o şcoală de artă, instituţia noastră ţine de tradiţiile clasice. Din acest considerent, pe viitor, aş vrea să introduc uniforma pentru elevi şi personalul tehnico-administrativ. În asemenea mod vom schimba radical faţa liceului. Cred că nu aş accepta la ore un hippy cu o mega frizură şi cu blugii rupţi. Sunt o directoare modernă, doar că îmi place regula şi aş vrea ca fiecare profesor şi elev să-şi respecte obligaţiunile faţă de liceu.


>> Ştim că tatălui tău îi pare rău de faptul că nu eşti în domeniul afacerilor. Observ un spirit managerial extraordinar la tine. Nu te întreb de la cine ai moştenit această calitate.
Vreau să le mulţumesc foarte mult părinţilor, faţă de care am un respect enorm, pentru că genetic mi-au transmis energia şi caracterul lor. Gândirea managerială a tatei şi dragostea mamei pentru artă m-au format ca personalitate.

 >> Şi Dumitru trebuie să fie fericit că are o aşa mămică deosebită ca tine…
El nu prea a acceptat să mă împartă cu copiii de la liceu.

>> Mai ai timp pentru tine, pentru creaţia ta?
Ştii… dacă voi realiza ceea ce mi-am propus pentru liceu, aş putea considera această etapă din viaţa mea o reuşită pe tărâmul creaţiei şi o bună bază pentru viitorul meu în calitate de artist plastic.

>> Ultima ta expoziţie a fost comentată pe larg în mass media din cauza invitaţilor. Te cunoşti de mult timp cu Saif, fiul liderului libian, Muammar Gaddafi?
Deoarece am fost invitată la expoziţia personală a lui Saif Gaddafi, organizată la Moscova în 2010,  l-am invitat şi eu la expoziţia mea, care a avut loc în ianuarie 2011, la Chişinău. Am fost plăcut surprinsă că Saif Gaddafi, care făcuse o escală din Austria, a binevoit să mă onoreze cu prezenţa sa la inaugurarea expoziţiei. El a rămas încântat de evenimentul organizat şi lucrările expuse.

>> Ce părere ai avut despre decizia fratelui tău Gabriel de a intra în politică?
Un pas foarte important ce denotă răspundere şi maturitate în luarea deciziilor. Apreciez faptul că a participat în calitate de candidat independent în cadrul alegerilor şi că a abordat problemele tinerei generaţii. Cred mult în Gabriel şi sunt convinsă că va face lucruri importante şi va obţine rezultate deosebite în ceea ce şi-a propus să facă.

>> Cine este un colecţionar mai înrăit al Nicoletei Stati – fratele sau tata?
Mă bucur nespus de mult de faptul că cei mai apropiaţi oameni apreciază creaţia mea. Pentru mine contează mult că cele mai importante lucrări se află în colecţia familiei, a tatălui, a fratelui şi a fiului meu.

>> În curând vei împlini 30 de ani. E o vârstă care te sperie, te bucură, cum o simţi?

E o vârstă care mă obligă, în primul rând, la responsabilitate. După reacţia părinţilor care vin să cunoască noua conducere a liceului, ar fi trebuit să am cu zece ani mai mult. Atunci când mă văd, oamenii încremenesc şi nu ştiu cum să mi se adreseze…    

>> Cât de mult te ajută faptul că porţi numele Stati în ceea ce faci acum?
Responsabilitate – pentru fiecare zi trăită, pentru fiecare decizie luată şi pentru fiecare pas făcut în viaţă, asta înseamnă pentru mine să fii Stati.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Sunt bucuroasa ca Liceul unde invata fata mea este condus de o doamna atat de energica,inteligenta si cu bune intentii. Ii doresc mari realizari.
Nadia   -  
09 Mai 2011, 10:49
Sus ↑
Sunt bucuros pentru ea, e o persoană specială, cu totul deosebită...toate planurile pe care şi le pune în gând le realizează. Bravo ei.
Anonim   -  
10 Mai 2011, 19:47
Sus ↑
Suntem bucurosi ca avem asemenea director,care mereu se in miscare,mereu cu idei si noi planuri.
Anonim   -  
11 Mai 2011, 17:02
Sus ↑
Cand citesc astfel de interviuri, am marea speranta ca in tara noastra lucrurile vor evolua si viitorul copiilor nostri va fi mai fericit.
Anonim   -  
12 Mai 2011, 17:13
Sus ↑
Frumos si de apreciat! Sper ca ushile acestui liceu sa fie deschise si pentru copiii din familii mai vulnerabile, dar talentati. Sper sa fie organizate concursuri si prin satele Moldovei, iar cei mai buni sa fie ajutati si de guvern... ce mai? speram ca tot ce s/a scris in acest articol sa se realizeze! Chiar ar fi frumos...
Ani   -  
19 Mai 2011, 22:02
Sus ↑
Bravo Nikoleta!
tania   -  
14 Iunie 2011, 18:12
Sus ↑
Vreau sa vin inapoi in scoala ceia :* ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Is Eu   -  
03 August 2011, 23:57
Sus ↑
♥ Nicoleta !!! Foarte "Buna" Directoare ♥ nish nu shtiu ce sa spun...
Daca 2 ani in urma erai directoare am nu eram sa ma duc di shcoala ♥
Ai FaceBook ?.. acum tre sa ies ;) mai vorbim... ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Is Eu, Iti Aduci Aminte De Mine... ?   -  
04 August 2011, 13:27
Sus ↑
Da, planurile sunt mari si frumoase , dar in prezent e urit de tot. Speram sa se implineasca visurile Nicoletei si ale noastre.
anonim   -  
23 August 2011, 11:51
Sus ↑
Nicoleta pare sa fie argint viu, speram acest proiect intru sprijinirea tinerilor talente va aduce putzina lumina in societate shi o gindire libera de care avem atita nevoie.
Dorin NYC   -  
21 Ianuarie 2012, 09:14
Sus ↑
Nicoleta este bravo.Ma bucur ca institutia un care invat deja ultimul an (cl.a12-a) e in maini atat de ''fragile'' dar totodata de incredere! Sunt sigura ca Liceul Academic de Arte Plastice ''Igor Vieru'' va avea un viitor stralucit,in rand cu marile institutii de profil din intreaga lume...
cristina   -  
26 Ianuarie 2012, 19:24
Sus ↑
sunt nespus de bucuros ca avem o asemenea directoare ,buna,intelegatoare,responsabila,nespus de frumoasa , alte licee sa viseze la o asemenea directoare ...:)
alex   -  
01 Mai 2012, 17:37
Sus ↑
da... suntem foarte bucurosi de o asemenea derectoare ... Ea face mult pentru noi multumim
alexandra   -  
06 Septembrie 2012, 21:00
Sus ↑
ciao Nicoleta..bentrovata...cordiali saluti...
marco   -  
29 Noiembrie 2013, 19:59
Sus ↑
o vad pe ea si este sosia/copia exacta a Marinei Berlusconi..e de bine sau nu?! cine stie..sunt sceptica si adepta a cuvintelor mai bine tac si fac ..doar timpul si faptele vor arata reusitele :)
elena   -  
14 Aprilie 2015, 15:43
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău