VIP Magazin
19 Octombrie 2018
Print
Print
Print
Print
New generation. Sergiu Coropceanu
Decembrie 2008, Nr. 56

New generation. Sergiu Coropceanu

Comentează   |   Cuprins

Cei care abia îl cunosc îşi fac cu greu o părere despre faptul cu ce anume se ocupă – prea multe ar fi domeniile în care se implică la nivel profesionist. Are ce spune şi nu se limitează doar la comentarii şi critici – vine şi cu soluţii, „scop” şi „rezultat” fiind cuvintele de ordine. E mereu în muncă şi în deplasări, calitatea organizatorică fiind, de departe, atuul său, care i-a şi asigurat, mereu, părtaşi de idei. Despre cei ca el se spune că nu aşteaptă mană cerească, îşi făuresc viitorul cu mîinile proprii şi nu mizează doar pe noroc. Ştie ce vrea şi merge, cu paşi siguri, către rezultatul aşteptat.

S-a născut la 8 ianuarie 1975 la Ustia, Dubăsari.
A absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Relaţii Economice Internaţionale. Institutul European de Studii Politice, Consiliul Europei, Strasbourg.
Consilier al concernului “Unicon Grup”, director general “Hidrotehnologie” SRL.
Preşedinte al Alianţei Asociaţiilor de Business. Preşedinte al Centrului de Business al Tineretului din Moldova.
Preşedinte şi antrenor principal al Federaţiei de Karate Shotokan din Republica Moldova, Director pentru Republica Moldova şi ţările Europei de Est Shotokan Karate-do of United Nations, arbitru internaţional.
Multiplu campion naţional şi internaţional la karate. Centură neagră 4 Dan.
Căsătorit. Soţia - Diana. Are două fete – Iana şi Ana.

Afaceri, politică, societate civilă, sport şi cred că am scăpat ceva… Care este domeniul care vă reprezintă cel mai bine?
Viaţa reală pe care o trăiesc, iar aprecierea vine de la cei din jur. Evident, în baza rezultatelor. Implicarea în mai multe domenii, după mine, este doar dorinţa de a duce o viaţă activă, cu exploatarea cunoştinţelor pe care le ai în aşa fel, ca lucrurile să meargă foarte bine în toate direcţiile. Mă simt comod în fiecare dintre activităţile mele şi cred că toate mă reprezintă în egală măsură. Important este ca nu numai domeniul să te reprezinte, în dependenţă de calităţi şi aptitudini, ci şi tu să-l poţi reprezenta.

În ce măsură sînteţi implicat în fiecare dintre ele? O să mergeţi tot aşa, pe „patru fronturi” sau, cu timpul, faceţi o selecţie?
Voi continua mereu să fac ceea ce pot face mai bine în toate domeniile, cu atît mai mult că ele sînt dependente unul de celălalt, iar toate împreună îmi creează scopul în viaţă. De afaceri sînt legate majoritatea activităţilor mele zilnice şi, bineînţeles, de aici vin şi sursele de existenţă. Sportul sau, la concret, karate-ul, este o plăcere a vieţii de încă acum douăzeci de ani. Societatea civilă este mediul din care încerc să influenţez politicile statului. Chiar de nu sînt membru nici a unui partid, o fac prin implicarea în alte sectoare.  

Prezenţa în tot felul de consilii, comitete şi grupuri de lucru cu caracter economic are un aspect practic? Adică, care este rezultatul acestor activităţi?
Cel mai evident ar fi impactul reformei cu privire la revizuirea cadrului normativ, grup din componenţa căruia fac parte. Prin participarea mea în cadrul Consiliului Consultativ de Afaceri pentru asistarea Comisiei speciale pentru optimizarea cadrului legislativ de reglementare a activităţii de întreprinzător din Parlamentul Republicii Moldova, Comitetului de supraveghere a procesului de implementare a Strategiei de dezvoltare a Serviciului Fiscal de Stat, Consiliului de experţi al Ministerului Economiei şi Comerţului etc, vin să contribui la dezvoltarea dialogului public-privat, la promovarea intereselor antreprenorilor mici şi mijlocii. Bineînţeles, nu de fiecare dată iese cum se doreşte, dar dacă propunerea e bine argumentată, în baza unei analize ample şi acţiuni concrete, îmi reuşeşte. Chiar aş menţiona că, atît conducerea, cît şi întreaga echipă a Ministerului Economiei şi Comerţului, este destul de receptivă în relaţia cu reprezentanţii sectorului privat.  

Participaţi la foarte multe treninguri, seminare şi şcoli peste hotarele ţării, în domeniul antreprenoriatului. Unde prinde bine informaţia şi abilităţile obţinute drept urmare?
Tot ce ţine de studii şi perfecţionare este doar un avantaj. Dacă toate teoriile şi viziunile noastre nu pot fi testate aici – fapt regretabil - schimburile de experienţă, vizitele de documentare „afară” ne permit aceasta. Deplasările în Elveţia, Grecia, Slovenia, Suedia, Franţa, Ungaria, Ucraina, Germania, Cehia, România şi Rusia m-au făcut să mă uit la lucruri un pic altfel, să văd paşii doi, trei ... înainte de a-l face pe primul. Experienţa acumulată acolo îmi foloseşte în activităţile mele.

Businessul şi politica sînt domeniile pe care le „rup”, de obicei, tinerii noştri, în speranţa unui viitor fericit şi a unui „merţan” cu „ochii” cît mai înguşti. Le-aţi gustat pe ambele. Care este preţul acestor iluzii? Sau nu sînt chiar atît de iluzii? Se poate ajunge pînă „acolo”?
Oriunde poţi ajunge, dacă ai un scop şi dacă vei fi mereu tînăr - mobil, dinamic, energic... Problema tinerilor este că nu toţi simt momentul cînd sînt pregătiţi de a realiza ceva - fie politică sau business. Implicarea în anumite domenii înseamnă acţiuni şi activităţi concrete. Deseori, tinerii nepregătiţi devin unelte în mîinile celor mai „dotaţi”. Poate, în afaceri e un pic mai simplu, e mai mult spaţiu. Politica, însă, are „şmecheriile” sale. Mai este şi factorul financiar - atît timp cît nu va fi introdus un mecanism democratic şi transparent pentru colectarea de fonduri în interesul partidelor politice, inclusiv cu participarea deschisă a fiecărui cetăţean, riscăm ca tinerii să se mulţumească doar cu nivelul „declaraţiilor”.

Politica este un capitol închis pentru Sergiu Coropceanu?
Pentru mine, politica nu e, neapărat, apartenenţa la un partid. Fiecare dintre noi face politică şi prin activităţile noastre o influenţăm. Am viziuni proprii în ceea ce priveşte constituirea şi activitatea unui partid politic. Acesta, odată creat, trebuie să „trăiască”, indiferent de schimbul de generaţii sau lideri, lucru care, pentru politicienii noştri, este „din altă carte”. În Moldova, un partid politic trăieşte exact atît cît supravieţuieşte un lider. Este nevoie de o cultură politică, de o democraţie în interiorul partidului, de a accepta ideea că o persoană poate fi mai bună ca alta etc.

Fiind antrenat în politicile de tineret, are acesta şanse de realizare acasă sau singura posibilitate de a-l ţine aici „ne-o oferă” criza mondială?
Cel ce nu va dori să rămînă în ţară va găsi un alt motiv de plecare, cu siguranţă. Aşa sîntem noi, oamenii: ne pare că, acolo unde nu sîntem, e mai bine şi, poate, mai simplu. Nimic nu se dă uşor sau pe gratis. Dacă vrei să realizezi ceva, trebuie să munceşti şi oricare şansă merită a fi încercată. Nu sînt de partea celor care invocă situaţia social-economică grea a ţării, drept motiv de plecare. La ce bun mai fac facultate, cheltuind banii părinţilor, dacă, oricum, peste hotare, asta nu le foloseşte la nimic? E şi o problemă de cultură aici.

De fapt, într-o economie cu unele lacune sînt mai multe posibilităţi de afirmare. Există şi foarte multe programe pentru începători, pentru cei ce doresc să iniţieze o afacere - importantă este dorinţa. Avem tineri talentaţi în jur, a apărut o nouă generaţie de manageri, va apărea, sper, şi o nouă generaţie de politicieni. Doar dorinţa de a ne uni şi a ne realiza potenţialul ne va ţine acasă, iar cel mai important e să ne mîndrim că sîntem cetăţeni ai Republicii Moldova.

Karate e o pasiune sau o meserie? Se poate trăi în Moldova din karate?
E o pasiune, care cu timpul s-a transformat într-o meserie obştească. Pe lîngă plăcerea de a practica această artă marţială, sînt implicat direct în promovarea şi cultivarea karate-ului pe teritoriul ţării noastre. Karate-ul, ca şi alte sporturi, în special neolimpice, nu aduce venituri şi, ca urmare, se dezvoltă doar pe principiul entuziasmului.  

Cînd iese în prim-plan karateka Sergiu Coropceanu?
În plan sportiv, nu prea. La moment, funcţiile pe care le deţin la nivel intern şi internaţional mă fac să atrag o atenţie mai mare altor aspecte. În calitate de Preşedinte al Federaţiei de Karate Shotokan din Republica Moldova, am misiunea de a consolida şi dezvolta instituţia. Cîţiva ani în urmă, dacă selecţionata obţinea o medalie la un campionat mondial - era o mare bucurie. Astăzi, nu mai e o surpriză. Anul trecut, echipa RM a cîştigat opt medalii la CM; anul acesta - zece. Dacă acum patru-cinci ani selecţionata era alcătuită din sportivi doar din Chişinău, în prezent are reprezentanţi din majoritatea centrelor sportive din ţară, numărul cărora a crescut de la cinci la 16. Şirul rezultatelor poate continua şi la nivelul arbitrilor, antrenorilor etc. Este un succes al întregii echipe, mie revenindu-mi rolul de coordonator al acesteia.

În cadrul Federaţiei Internaţionale, sînt responsabil pentru relaţia cu ţările Europei de Est şi, bineînţeles, aceasta impune implicarea mea directă. A te considera un karateka, înseamnă să practici această artă, iar a fi un „bun karateka” înseamnă să studiezi în permanenţă. Aceasta continuu să fac de douăzeci de ani. Karate este drumul unei vieţi întregi.

Aţi fi dorit un alt „film”, în care să fi beneficiat de susţinerea familiei, în aspect practic? Sau e mai bine pe cont propriu?
Întotdeauna am avut sprijinul întregii familii. Am mulţumit părinţilor pentru că mi-au dat viaţă şi educaţia necesară, în rest a depins doar de mine. De susţinerea „practică” nici nu a fost nevoie. Am încercat să nu privesc înapoi, să nu regret cele făcute deja, să lupt pentru realizarea scopului. Cel mai bun „profesor” mi-a fost viaţa, iar cei ce m-au susţinut au fost prietenii, deseori, mult mai în vîrstă ca mine.

Aveţi timp şi pentru familie? Soţia la ce oră se vede cu „om” la casă?
La orele „mici”. Ziua de muncă e foarte încărcată, iar sfîrşitul de săptămînă mă găseşte prin competiţii şi stagiuni. Încerc ca duminica, pe cît e posibil, să o petrec cu cei dragi. Nu le este uşor, motiv din care le sînt recunoscător soţiei şi fiicelor, care sînt alături de mine şi mă ajută prin dragostea şi înţelegerea lor.

Text: Marcel Toma.
Foto: www.fotoroom.md; arhiva personală

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Bravo, felicitari.
Lilia Maxian-Timb.   -  
08 Noiembrie 2010, 21:30
Sus ↑
Site-ul lui oficial: http://coropceanu.md
lexa   -  
23 Mai 2011, 09:59
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+20°