VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
New generation. Aureliu Colenco şi Sergiu Namaşco
Septembrie 2008, Nr. 53

New generation. Aureliu Colenco şi Sergiu Namaşco

Comentează   |   Cuprins

Protagoniştii rubricii noastre, „produşi” de generaţia anilor ’70, au făcut Dreptul nu doar pentru a-l avea în CV. Nici nu şi-au aşteptat „rîndul” în lunga şi dificila ierarhie a sistemului judiciar – au îndrăznit înaintea altor colegi de generaţie şi acum conduc o instanţă judecătorească specializată, de o mare importanţă în viaţa economică a ţării - Judecătoria Economică de Circumscripţie. Deţin funcţiile de preşedinte, respectiv, vicepreşedinte al instanţei respective, chiar dacă, pînă a ajunge aici, ascensiunea lor profesională a decurs în mod diferit  – Aureliu Colenco a început cu organele de anchetă, trecînd, ulterior, în sistemul judecătoresc, iar Sergiu Namaşco a dedicat ani serioşi activităţii didactice.

Aureliu Colenco
preşedinte al Judecătoriei Economice de Circumscripţie


S-a născut la 21 martie 1970, la Chişinău. Absolvent de Drept - USM, 1994 – an în care a şi început activitatea profesională, la secţia anchetă penală de la Comisariatul General de Poliţie al mun. Chişinău. Din 1996 face cunoştinţă cu munca de judecător, în raionul Ialoveni, după care au urmat sectorul Buiucani (1998), postul de vicepreşedinte al Judecătoriei Buiucani (2001). În 2003 este numit în funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Economice de Circumscripţie, al cărei Preşedinte este începînd cu anul trecut. Este celibatar.

Sergiu Namaşco
vicepreşedinte al Judecătoriei Economice de Circumscripţie


Născut la 10 ianuarie 1973, la Mălăieşti, Grigoriopol. Studiile în Drept le-a făcut la USM, după care, în intervalul 1995 – 2004, a activat la aceeaşi facultate, Catedra Dreptul antreprenoriatului. În 2001 a susţinut teza de doctorat la Universitatea „M.V. Lomonosov” din Moscova, Catedra Drept comercial. Din 2001 pînă în 2004 a practicat avocatura, iar în 2004 a fost numit judecător la Judecătoria Economică de Circumscripţie. Din 2007 este vicepreşedinte al acestei instanţe.Este căsătorit, are un copil.

Instanţa de judecată este instituţia care decide. Are autoritatea de a hotărî soarta oamenilor şi de a influenţa evenimentele, indiferent dacă vorbim de cadrul constituţional, penal sau administrativ. Privim instanţa de jos în sus şi asta e bine, dar deciziile tot oamenii le iau. Cu două mîini, două picioare, care merg la iarbă verde, ascultă muzică şi se scufundă în mare. La fel ca şi noi. Doar că, prin prisma meseriei pe care o exercită, şi-au asumat responsabilităţi şi riscul de a fi mereu în ochii şi gura lumii. Noi ţinem cont şi de factorul uman şi, după afaceri, industrie, bănci şi media, instanţa judiciară este domeniul explorat la rubrica „New Generation” în a depista tineri capabili să-şi făurească singuri viaţa. Să ne spună cu ce trăiesc şi ce înseamnă munca pe care o fac, în contextul „zarvei” iscate în jurul sistemului judecătoresc şi al dosarelor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Care sînt rezultatele Judecătoriei Economice?

Aureliu Colenco: Pentru început, e bine ca lumea să cunoască din istoricul şi tradiţia acestei instituţii, deoarece instanţa „economică” nu a căzut din cer. Necesitatea existenţei judecătoriei economice era direct proporţională cu activităţile comerciale. Altfel spus, de cînd au apărut relaţiile comerciale, a fost nevoie de o instanţă specializată să judece conflictele de interese. Acestea sînt încă de pe timpuri şi erau numite de autoritatea centrală sau locală (puterea Regală sau Primărie). Totuşi, cu un statut mai aproape de zilele noastre, ele au apărut în sec. XIX.

Sergiu Namaşco: Pentru că pe acele timpuri eram parte a Imperiului Rus, menţionăm, printre altele, oraşele în care activau atunci judecătorii comerciale sau gospodăreşti: Odesa, Taganrog, Sankt-Petersburg, Moscova, Kerci, Tiflis şi, începînd cu 1857, Chişinău. Cum prima instanţă de acest gen a fost instalată în Odesa în 1808, putem vorbi de o istorie de 200 de ani a judecătoriei economice înr-o zonă apropiată nouă. Respectiv, jubileul ne vizează şi pe noi şi îl aniversăm. Am fost deja invitaţi la o conferinţă ştiinţifică internaţională, organizată cu prilejul acestei aniversări, eveniment care se va produce la Odesa, la sfîrşitul anului curent.

Să vorbim acum la timpul prezent…

A.C.: Judecătoria Economică de Circumscripţie este o instanţă judecătorească specializată, care îşi desfăşoară activitatea conform Legii RM, privind instanţele judecătoreşti, din 24 iulie 1996, cu modificările şi completările ulterioare. De menţionat faptul că instituirea, de către Parlament, a instanţelor judecătoreşti specializate, inclusiv a Colegiului economic în cadrul Curţii Supreme de Justiţie, este un semn cert că practicile internaţionale în domeniu au prins rădăcini şi la noi. Or, la timpul respectiv, dezvoltarea economică a ţării invoca necesitatea specializării instanţelor pentru judecarea cauzelor economice.

S.N.: Pentru a crea o părere despre activitatea Judecătoriei Economice de Circumscripţie, apelăm la statistici care denotă o creştere anuală vădită a numărului dosarelor depuse, dar şi a eliberării ordonanţelor. În 2007, unui judecător i-au revenit, în medie, 568 litigii, faţă de numărul de 259 de litigii înregistrat în 2006. În primele şase luni ale anului curent, au fost depuse cu 628 dosare mai mult faţă de perioada similară a anului precedent. Este o solicitare crescîndă, căreia ne străduim să-i facem faţă. Pe de-o parte, e trist faptul că aceste cauze ajung pînă la noi, dar, totodată, ne bucură că agenţii economici au încredere în instanţă.

Despre judecătorii de la noi se vorbeşte mult şi nu de fiecare dată de bine…

A.C.: Cunoaştem ce se vorbeşte prin culoare – că judecătorii nu sînt cinstiţi în executarea justiţiei. La baza problemei ar fi mai mulţi factori, cum ar fi lipsa culturii judiciare a justiţiabililor – în proces sînt implicate două sau mai multe părţi, iar persoana care pierde procesul, cu siguranţă, consideră că a fost nedreptăţită şi că judecătorul nu este corect. Mai ales că, pentru a-şi atinge scopul, perdantul dă faptului o amploare deosebită şi îl scoate în dezbateri publice.

S.N.: Aş mai spune aici că este cunoscut faptul că, practic, toţi judecătorii se confruntă cu acţiuni jignitoare în adresa lor din partea unor avocaţi şi jurişti, care solicită clienţilor săi sume de bani pentru rezolvarea întrebărilor litigioase. Judecătorii sînt puşi în situaţia să afle că ar fi cerut sume de bani de la părţile implicate, fără să cunoască nimic despre aşa ceva.

A.C.: Cu părere de rău, şi mass-media are „rolul” său în această problemă – în locul ridicării autorităţii instanţelor judecătoreşti, face absolut contrariul. Probabil, în goană după „exclusiv” şi „extraordinar”, presa nu reflectă situaţiile cu pricina în ansamblu şi veridic, stimulînd, astfel, atitudinea negativă a populaţiei faţă de justiţie.

Independenţa puterii judecătoreşti este o întrebare la fel de des dezbătută şi răspunsul la ea nu este unic – fiecare cu adevărul lui. Pe cît de independentă este instituţia, de fapt şi de unde apar diferite speculaţii?

A.C.: Dacă e să vorbim despre cadrul legal, independenţa judecătorilor este stipulată în Constituţia Republicii Moldova. Justiţia nu este doar o noţiune juridică, ci şi filozofică. În ultimii ani, s-a mărit numărul cererilor de adresare în Judecătoria Economică de Circumscripţie, fapt ce dovedeşte sporirea încrederii oamenilor faţă de instanţa nominalizată. Se vorbea că instanţele judecătoreşti sînt influenţate în multe cazuri de către puterea de guvernămînt. Pot declara că aşa ceva nu are loc şi că aceste „informaţii” pornesc de la persoane care, intenţionat, creează acest anturaj negativ pentru obţinerea unor „comisioane”.

S.N.: Judecătoria Economică de Circumscripţie este deschisă tuturor agenţilor economici, care sînt invitaţi să se adreseze direct în instanţă, fără a apela la persoane intermediare, care solicită bani pentru soluţionarea întrebărilor litigioase.

Încheiem discuţia cu o temă mai „lumească”. Schimbînd  subiectul, judecătorii sînt şi ei oameni. Cu pasiunile lor…

A.C.: Ştim că lumea ne priveşte ca persoane aparte, superioare, pe undeva. Din punct de vedere profesional, este corect, ţinînd cont de specificul meseriei noastre şi de impactul activităţii de judecător. Doar că, avem viaţa noastră privată şi, în afara programului de lucru, sîntem şi noi oameni. Personal, sînt pasionat de muzică, teatru, film, literatură, îmi plac călătoriile, iar cînd se iveşte o posibilitate, nu evit să practic diving-ul.

S.N.:
Sporturile extreme reprezintă una din pasiunile mele, cărora le acord atenţie pe cît îmi stă în putinţă. Aici mai vorbim de istorie, fotografie, muzică. Cu fiecare ocazie fac escapade în aer liber. O pasiune mai specială este pescuitul, care mă relaxează şi mă ţine departe de vîltoarea evenimentelor. „Trofeul” cel mai mare, pe care l-am pescuit vreodată, cîntărea aproape opt kilograme.

(Text: Marcel Toma.  Foto: www.fotoroom.md)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

niste xoti toti care au furat si fura
ion   -  
01 Martie 2010, 22:12
Sus ↑
caracatita "justitiei"
noi   -  
09 August 2010, 17:00
Sus ↑
Printre juristi si avocati, dl Colenco se bucura de o "apreciere" deosebita. Pentru performanta reusita de a transforma Curtea de Apel Economica si Judecatoria Economica intr-un SRL profitabil, i-a fost atribuita porecla "businessman-ul".
De dl Namasco, ce pot spune: e o coada de matura pusa in functie de dl Resetnikov.
Bolshevici-KORUPTI.
iluzoriu   -  
19 August 2010, 16:22
Sus ↑
dl Colenco si dl.Namasco sunt 2 oameni cu frica de dumnezeu
anonim   -  
26 Octombrie 2010, 15:02
Sus ↑
dl Colenco si dl Namasco sunt 2 oameni cu frica de dumnezeu...BRAVO De asa oameni are nevoie tara noastra.
anonim   -  
26 Octombrie 2010, 15:06
Sus ↑
2 oameni cu frica de dumnezeu. MD are nevoie de asa oameni.Bravo
anonim   -  
26 Octombrie 2010, 15:12
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău