VIP Magazin
30 Octombrie 2020
Print
Print
Print
Print
Natalie Portman. Rădăcini basarabene
Septembrie 2008, Nr. 53

Natalie Portman. Rădăcini basarabene

Comentează   |   Cuprins

Familia celebrei actriţe de la Hollywood, Natalie Portman, îşi trage rădăcinile din Moldova.  La această concluzie ne duc mai multe articole, interviuri de-ale actriţei din presa occidentală şi rusă. Părinţii ei, Avner Hershlag şi Shelley Stevens, ar fi emigrat din Chişinău în Israel în 1978, cu trei ani înainte de apariţia lui Natalie pe lume. Nu în ultimul rînd, actriţa se mîndreşte mult cu bunica ei de pe linia tatălui, care este basarabeancă, născută în perioada interbelică şi de la care a împrumutat numele de scenă. Alături de fotografia iubitului ei, Natalie poartă în portmoneu şi poza îngălbenită a bunicii, un personaj destul de curios în istoria familiei Hershlag-Portman.

FIŞIER

Natalie Portman (numele adevărat Natalie Hershlag). Data şi locul naşterii: 2 iunie 1981, Ierusalem (Israel). Ocupaţie: actriţă de cinema. Studii: absolventă a Facultăţii de psihologie, Universitatea Harvard, astăzi studentă la Universitatea Hebrew din Jerusalem. Debut: 11 ani, în pelicula „Leon”, alături de Jean Reno. Filmografie: „Mars Attacks!”, „Star Wars”, „Cold Mountain”, „V for Vendetta”.  Nominalizări: la Premiul Oscar pentru rolul secund în „Closer” (2005), Premiul MTV pentru cel mai bun sărut în filmul „Garden State” (2005), la Premiul Globul de Aur pentru rolul secund din „Anywhere But Here” (2000). Ambasador FINCA al Speranţei.

Deşi evită să vorbească despre originile sale, Natalie Portman figurează în topul vedetelor hollywoodiene ale căror origini se trag din fosta URSS (alături de Steven Spielberg sau Mila Jojovich). Pregătiţi din toate punctele de vedere morale pentru orice fel de comunicare cu actriţa americano-israelită, am încercat să o găsim la telefon şi prin e-mail, dar „regina Amidala” nu binevoieşte să vorbească despre trecutul părinţilor ei. Pe parcursul ultimilor 10 ani, jurnalişti din toată lumea au încercat să dea propriul verdict în dosarul „Portman”, afirmînd de nenumărate ori că părinţii actriţei de la Hollywood sînt emigranţi de origine evreiască din Chişinău (revista „Domovoi” din Rusia, din ianuarie 2008, notează: „Fiică de evrei chişinăuieni (Natalie, n.r.), care cu trei ani înainte de naşterea ei au emigrat în Israel şi pe urmă în SUA, a fost traumatizată încă din copilărie”). Nici tatăl ei, Avner Hershlag, reputat medic specializat în fertilizarea in vitro din SUA, se pare că nu este prieten cu jurnaliştii, instruindu-şi bine secretara în acest sens. Bunul prieten al dlui Hershlag, un chirurg cu nume din Israel, a declarat pentru „VIP magazin” că discută foarte des cu Avner la telefon, dar nu ne poate oferi mai multe detalii despre familia acestuia. Din unele surse am aflat că părinţii lui Natalie nu sînt împreună de cîţiva ani şi din aceste considerente, probabil, nici nu sînt dispuşi să vorbească la tema strămoşilor.

>> Bunica spioană
Avner Hershlag s-a născut la 12 septembrie 1951. A emigrat din Chişinău la sfîrşitul anilor ’70, în timpul primelor valuri de emigrare a evreilor din URSS pe Pămîntul Făgăduinţei. Avner şi-a făcut studiile la Şcoala medicală Hadassah din Jerusalem, pe care le-a continuat în 1984 în SUA, unde a rămas să locuiască cu familia. Astăzi el este angajat al Centrului pentru fertilizare al Şcolii de medicină de pe lîngă Universitatea din New York.

Bunica actriţei, acea Portman, despre care atîta povestesc jurnaliştii lumii, a trăit pe teritoriul Basarabiei, în perioada interbelică. Despre aceasta Natalie a confirmat în interviul dat revistei americane „Rolling Stone” („The Private Life of Natalie Portman”), în care povesteşte cu mîndrie despre bunica ei „specială”, care a trăit în România (Basarabia a fost parte componentă a României între 1918–1940, n.r.), spunînd că ea a fost spioană pentru serviciile secrete britanice în cel de-al doilea război mondial şi a călătorit foarte mult în Europa şi că era foarte frumoasă.

Actriţa păstrează foarte aproape fotografia bunicii ei, pe care i-a arătat-o jurnalistului de la „Rolling Stone”. Datorită acestei mari iubiri, Natalie şi-a luat numele bunicii ca nume de scenă.

>> Portman-Portnoi-Portman

În căutările noastre de a descoperi eventuale rude ale familiei lui Natalie Portman la Chişinău, am dat peste mai multe familii Portnoi („portnoi” înseamnă „croitor”, iar prin asonanţă s-a ajuns de la Portman la Portnoi şi putem presupune că familia „Portman” ar fi putut suferi modificări în perioada sovietică, transformîndu-se în „Portnoi”). „Enciclopedia rusă evreiască” notează cîteva celebrităţi cu numele Portnoi (Kim Portnoi, specialist în metale scumpe, născut la Moscova şi Ramil Portnoi, publicistul basarabean născut la Nisporeni). În Ghidul „Evreii Moldovei” tipărit în 2000 la Chişinău (oferit redacţiei de către Centrul cultural evreiesc „I. Manger”), aflăm că un oarecare I. N. Portnoi a fost profesor de istorie la Rîbniţa, Semion Portnoi era cel mai bun arcaş de la Chişinău, iar F. S. Portnaia – chirurg de vază din capitala Moldovei.

Reieşind din situaţia lor specifică, evreii, obligaţi să locuiască într-un mediu majoritar, de multe ori, îşi schimbau numele şi familia. Mai ales în perioada sovietică. Pentru a aburca în ierarhia socială, evreii deseori îşi schimbau sau adaptau numele aşa cum o cereau mai marii vremii.

„Urmărirea biografiei persoanelor de etnie evreiască, mai ales în momentele genealogice, este foarte complicată din cauza abundenţei de nume la una şi aceeaşi persoană. Ridicaţi orice dicţionar de literatură şi artă, juridic sau diplomatic şi în dreptul marilor personalităţi o să găsiţi paranteze cu numele adevărat. Revoluţionarii ruşi Troţki, Zinoviev, Kamenev sînt nume adoptate, nom de guerre. Acelaşi lucru s-a întîmplat şi la noi. Toţi Itzic, Moische, Avraam au avut nume româneşti în perioada interbelică şi aceiaşi oameni au avut nume ruseşti după război, în perioada sovietică”, ne spune Iurie Colesnic, cunoscutul publicist. „În cazul familiei Portman, presupunem că eventualele rude ale acestei familii, au purtat, în perioada sovietică numele de Portnoi, un nume devenit aproape comun”.

>> Manea Portman de la Teleneşti

Pentru a limpezi situaţia şi a găsi măcar o urmă a celebrei bunice de origine basarabeană, am apelat la arhive. Arhiva Naţională a Republicii Moldova păstrează un singur dosar cu numele „Portman”. Dosarul, destul de subţire, datat cu 15 iunie 1940, poartă titlul „Dosar privind eliberarea permisului de plecare peste hotare a locuitoarei oraşului Bălţi, Portman Manea” (titlu scris în limba rusă). În cererea sa către prefectura jud. Bălţi, ţinutul Prut, dra Portman scrie în limba română următoarele: „Subsemnata, domiciliată în or. Bălţi, str. Libertăţii, nr. 28, am onoarea a vă ruga să binevoiţi a dispune să mi se elibereze un paşaport pentru străinătate cu destinaţia Alexandria, Egipt”. Cererea a fost depusă la 15 ianuarie 1940. Potrivit datelor din dosar, paşaportul pentru străinătate a fost eliberat peste o jumătate de an. Din actele depuse pentru perfectarea paşaportului, aflăm un detaliu destul de curios şi important: Manea Portman s-a născut în Comuniunea Izraelită Teleneşti, jud. Bălţi (extract de naştere nr. 82/940).  Cu excepţia acestui dosar, nici o instituţie de la noi nu păstrează acte pe numele Portman, Hershlag sau Ghershlag. Ca şi cum cineva a avut grijă să şteargă orice urmă legată de arborele genealogic al actriţei Natalie Portman, iar membrii familiei – să-şi schimbe prenumele şi numele...

Din păcate, nu am putut preciza data naşterii lui Manea Portman, am putut găsi doar o fotografie de-a ei. Putem presupune şi după asemănarea fizică că Manea Portman ar putea fi bunica celebrei actriţe. În cazul în care a devenit spioană pentru serviciile secrete, cu siguranţă, Manea Portman şi-ar fi putut schimba numele şi prenumele nu o singură dată şi că ar fi putut emigra în Israel după încheierea celui de-al doilea război mondial. De asemenea, putem admite că, fiind originară din Basarabia, Manea Portman s-ar fi putut întoarce în RSSM şi locui la Bălţi sau Chişinău. Mai degrabă, la Chişinău, de unde a şi emigrat, la rîndul lui, feciorul ei, Avner în 1978. Toate acestea le vom putea afla pe viu, într-o zi, cînd frumoasa Natalie Portman va binevoi să ne dea un interviu la această temă, fie la Chişinău, Bucureşti, Jerusalem sau New York. Sîntem gata oricînd de o întîlnire cu prinţesa de la Hollywood.  

Rodica Trofimov

O posibilă rudă de-a lui Natalie Portman l-a descoperit pe Ion Druţă

Ramil Portman (PORTNOI) este critic de artă şi este un nume mai puţin cunoscut de critica literară postmodernistă. S-a născut la 11 ianuarie 1908 în satul Vărzăreşti. A studiat literele, filozofia şi dreptul la Universitatea din Cernăuţi, a fost pedagog la mai multe şcoli din Basarabia. După război, a lucrat la revista „Octombrie”, a fost consultant editorial la Uniunea Scriitorilor şi a lucrat la primele ediţii ale clasicilor. Opera lui conţine eseuri critice, dramaturgie, monografii şi chiar mai multe capitole din „Istoria literaturii moldoveneşti”, vol. I (1958). S-a stins din viaţă la Chişinău, în octombrie 1965. Cel mai mare merit îl are, probabil, în descoperirea scriitorului Ion Druţă. Din amintirile lui Al. Cosmescu aflăm că, într-o zi, R. Portnoi a venit în fugă la redacţia revistei „Octombrie”, fluturînd nişte foi cu o povestire de-a lui Ion Druţă, strigînd în gura mare: „În Moldova a apărut un scriitor!”. Portnoi a umblat cu povestirea lui Druţă pe la Comitetul Central, ca să-l elibereze pe Druţă din armată, dovedind că Druţă nu-i soldat, ci scriitor. Mai tîrziu, el a făcut cîteva recenzii la adresa scrierilor lui Druţă, sfătuindu-l să-şi lărgească orizontul lucrărilor. (Iurie Colesnic)Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Ce aberatii!!!!!
Tania   -  
20 Ianuarie 2010, 21:24
Sus ↑
bunica Nataliei Portam intr-adevar s-a nascut la Varzaresti.Acest fapt il marturisesc oamenii batrini care locuiesc in acest sat si o tin minte!)))
alexandra   -  
11 Februarie 2010, 20:07
Sus ↑
tot cei posibil!!!am avut si avem multi oameni de vaza!!!
vasea   -  
20 Februarie 2010, 09:31
Sus ↑
Mersi mult Rodica pentru articolul interesant ce m-a intrigat si m-a pus sa caut mai multe informatii despre Natalia in internet... niste lucruri sunt bizare, dar, posibil, realitate :)

p.s. am citit mai multe articole de ale tale si as vrea sa mentionez ca felul si forma in care prezinti materialul e foarte acel ce se memorizeaza usor si iti ofera destula informatie, mai mult decat atat - lasi ceva spatii pentru cititor sa umple propriile lacune prin remarci sau referinte puse usor de tine, ca sa intelegi un eveniment istoric sau desrierea temei. Imi place enorm de mult!
Natasha   -  
24 Februarie 2010, 04:35
Sus ↑
tat asta este par la ............
dla jora cardan   -  
18 Martie 2010, 21:50
Sus ↑
da eu cred in povesti cu zmeu asa ca scriti tot ca are cine citi
dla jora cardan   -  
18 Martie 2010, 21:51
Sus ↑
Sincer,nu prea cred....
Aduyl   -  
31 Martie 2010, 21:52
Sus ↑
Mda....
Facem si noi ca romanii, cautam sange moldovenesc in orice vedeta!!! Ii luam la rand frumusel, dupa alfabet, si iata-ne la litera "P" .
Da pe bunicasa o stiu si eu:D Sta 2 casi mai la vale de mine, si pe natalia o mai vad din cand in cand in vizita.!!! Iata chiar anu asta m-am intalnit cu ea in cimitir, la Blajini!!! am mai vorbit una alta, am intrebat de sanatate!!! la dansa tot normal !!!
)))))))))))))))))))))))))) Nu inteleg si tot incearca lumea sa gaseasca tot felul de porcarii de genu, o sa traim mai bine daca o sa stim lucrurile astea? o sa fim mai mandri ca suntem moldoveni ? caroce...auiresc. bafta la toti !!! sa NU o tine-ti tot asa!!!!
Ion din Nisporeni   -  
07 Mai 2010, 21:59
Sus ↑
interesant artikol...insa nu stiu pe kit de adevarat..orikum o ador,mai ales in drama,,leon''
kris   -  
21 Mai 2010, 22:41
Sus ↑
Pentru Aduy1.Daca taceai filozof ramineai. A nu sti nu e un pacat, a nu dori sa stii este o prostie crasa ... Ferice de cei ca tine "saraci cu duhul"!
imbold   -  
09 Iunie 2010, 14:32
Sus ↑
)))))))))))) la blajini am vazto shi eu .. acolo la matrosova ...
pentru Ion din Nisporeni   -  
16 Iulie 2010, 23:29
Sus ↑
Frumos, interesant, intrigant :) BRAVO!!!
Uli   -  
11 Septembrie 2010, 13:11
Sus ↑
Si ce????Crede- ti ca ne va ajuta cu ceva tara, daca e de pe aici???
Prostii....
Eu   -  
20 Octombrie 2010, 15:12
Sus ↑
de atinci era bine sa traiesti in Moldova. Acum nu cu multe s-a schimbat situatia.
Ion   -  
15 Noiembrie 2010, 00:20
Sus ↑
aceasta este una din actritele mele preferate
mary   -  
21 Noiembrie 2010, 13:37
Sus ↑
stiti de ce noi moldovenii avem intotdeauna de pierdut.?...pentru ca suntem un popor in major parte putin intelegent, harnici la sapa si lenosi la carte,invidiosi de meritul altora si buni de birfit,fara sa preuiasca ce-i bun la omul nostru,.....tot ii bun ce fac altii numai nu ai nostri....asa-i moldovanul.....si daca exista undeva radacini de ale noastre care sunt de valoare indiferent unde vor fi este o onoare pentru noi si trebuie sa ne mindrim..italienii se mindresc cu macaroanele lor,,doamne fereste sa spui ca nu-s bune ai ofensat tot poporul italian,nu mai vorbim si de alte valori care sunt sfinte pentru un popor, dar noi moldovenii imediat la critica dizgustata...mai bine v-ati imbogati creerul cu materie cenuscie ca este mare folos de ea pentru unii ca..ion din nisporeni...bravo autoarei, la mai multe descoperiri de genul acesta...
alna   -  
16 Decembrie 2010, 18:42
Sus ↑
Dar eu cred! Chiar si Stallone are un var la mine in mahala! Asta toamna un alt vecin dadea la teasc cu Brad Pitt, eu deodata credeam ca aburii de la teasc mi-o dat in ochi si mi se nazare, dar pe urma am inteles ca-i chiar el!!! Apropo, zilele astea tre sa mai aprind vreo lumanare pentru Michael Jackson, ca bun si de treaba baiat era. A-a-a, nu v-am zis ca am fost colegi la facultate. Gata, nu mai scriu nimic, c-apoi maine aflu ca ma citeaza cei de la Unimedia. :)
blogulluicazacu.wordpress.com
A.C.   -  
21 Decembrie 2010, 12:02
Sus ↑
From Wikipedia, the free encyclopedia:
- maternal ancestors were Jewish immigrants from Austria and Russia, and her
- paternal ancestors were Jews who moved to Israel from Poland and Romania.
Her paternal grandfather's parents died in Auschwitz, and her Romanian-born great-grandmother was a spy for British Intelligence during World War II.
radalina   -  
29 Decembrie 2010, 14:04
Sus ↑
Nasc si la Moldova OAMENI , tot ce-i posibil .......
Ina   -  
15 Ianuarie 2011, 12:21
Sus ↑
de ce lumea noastra e asa de sceptica??? oare credeti ca se fac reportaje doar pentru a completa revista???
tatiana   -  
20 Ianuarie 2011, 16:38
Sus ↑
Daca e veridic, autoarea e foarte bravo!!! Imi place mult ideia, chiar as vrea sa fie adevarat , dar pina cind , suna cam a LITERATURA FANTASTICA !!! In orice caz ma mindresc cu radacinele mele basarabene si sunt sigura ca avem macaroane mai bune ca ale italienilor , designeri mai talentati ca in Franta, suntem un popor capabil si inteligent, avem multe personalitati geniale cu care ne putem mindri, ca Eminescu, ceea ce e mult mai important decit rudele Nataliei Portman!!!!!!
G/even girl   -  
10 Februarie 2011, 19:25
Sus ↑
AM PRIVIT RECENT ULTIMUL FILM CU NATALIA PORTMAN SI STIIND CA ARE RADACINI DIN BASARABIA MA INTREBAM DE UNDE ANUME. LA TELENESTI , UNDE AM CRESCUT SI EU,AU LOCUIT PE VREMURI MULTI EVREI, ESTE FOARTE POSIBIL TOT CE AI SCRIS. FELICITARI PENTRU ARTICOL!
stela   -  
18 Februarie 2011, 19:20
Sus ↑
AM CITIT MAI SUS COMENTARII IN CARE SE SPUNEA : "ce o sa traim mai bine daca o sa stim lucrurile astea? " SAU: "Si ce????Crede- ti ca ne va ajuta cu ceva tara, daca e de pe aici???" ACUMA, STAU SI MA INTREB, DE CE LUMEA ASTA E ASA DE PROASTA...(MA REFER LA CEI CARE POSTEAZA COMENTARII DE ACEST FEL) DE CE ACESTIA TOT TIMPUL ASTEAPTA CEVA DE LA CINEVA? PUNETI OSUL LA TREABA SI NU MAI PLINGETI LA STINGA LA DREAPTA, iar informatiile de acest gen sunt binevenite chiar daca poate nu sunt adevarate suta la suta, au efect pozitiv...
Ion   -  
03 Martie 2011, 18:27
Sus ↑
am mai auzit si dela altzii ca are ceva cu moldova,, este ceva drept credca
sergiu   -  
03 Martie 2011, 22:25
Sus ↑
articolu' asta e un fel de jisu' noptzii'.
marusea   -  
07 Martie 2011, 21:55
Sus ↑
"vesnicia s-a nascut la sat!"si noi suntem oameni care am putea deveni mari personalitati, posibilitati is putine, dar ramine de vazut de ce suntem in stare...
mAx   -  
15 Martie 2011, 17:41
Sus ↑
marusea, poate si Biden a jisat...
serj   -  
21 Martie 2011, 14:51
Sus ↑
Pentru toti cei ce nu cred si fac exclamari de genul prostii mai bine sa-si abtina comentariile.
Acesta articol pare a fi foarte veridic. Este un fact bine cunoscut ca evreii au fost imprastiati prin toate colturile lumii. In Moldova ei deasemenia erau multi; orasul Balti erau plini de evrei si orasul Telenesti la fel. Ca multi din evrei lucrau pentru serviciile secrete, nu e deloc secret pentru unii. Cind au inceput evreii sa fie vinati de serviciile sercrete rusesti si exilati sau lichidati multi din ei au plecat in Israel iar cei ce au ramas pe lor si-au schimbat numele, prenumele pentru a nu fi gasiti. Sint cazuri in prezent ca evreii sau urmasii evreilor care au ramas aici dupa anii '70 si si-au schimbat numele acuma isi schimba numele inapoi cel precedent care le apartinea parintilor sau buneilor. Insa, acum e greu de a redobindi numele precedent pentru ca multe arhive au fost arse ca sa nu dea nimeni de urma lor. Nu inzadar nu se gaseste nici o informatie in arhiva despre numele Portman. Serviciile secrete au avut grija si atunci sa maturile urmele.
In filmele rusesti de acum vedem ca serviciile secrete de multe ori plecau in Egipt ca aici era mai usor de a pleca in alta tara sau de a se intlni cu spionii. In articol vedem ca si Manea Portman a plecat in Egipt. Ce-i trebuie unui cetatian moldovean(basarabean) sa plece in Egipt pe timpul cela, credca nu la ocean sau mare sa se bronzeze. De aici si israelitilor le era cale intoarsa mai usoara la patria mama - Israel.
Cine a auzit Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala stie ca a fost construit tot in prerioada inainte de primul razboi mondial in anul 1905 si proprietarul era A. Stuard de origine britanica. Muzeul a fost construit in stil oriental, poate aceasta ar spune cuiva ceva. Tot aceasta perioada se refera si la Manea Portman. Sa presupunem ca nu in zadar acest A. Stuard a venit in Moldova. Cred ca nu a venit el aici de dragul vinului si la belit porumbu. Cert este ca serviciile Britanice aveau spioni in multe tari si in Basarabia la fel. Nu m-as mira daca Manea Portman sau bunica Nataliei Portman s-ar fi cunoscut cu A. Stuard.
Un aliniat special celor ce scriu comentarii cu eronii si aberatii. Niemeni nu zice ca Natalie Portman sau bunica-sa e moldoveanca sau basarabeanca. Rudele Nataliei Portman pur si simplu sint originari basarabeni insa radacina lor e evreiasca si nu moldoveneasca. Faptul ca rudele ei sint originari din basarabia e o chestie interesenta, dar oare pe unde nu au emigrat evreii care au fost pedepsiti si imprastiati de Dumnezeu in toata lumea.

Grand Merci tuturor celor care au citit comentariul meu si celor care scriu prostii ca si-au tinut comentariile ne decente pentru ei.
Victor
Victor   -  
02 Aprilie 2011, 13:12
Sus ↑
PS. cine doreste sa citeasca mai multe despre Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală al carui proprietar era baronul A. Stuard. Acesta fusese la incept laboratorul de creatie a multor personalitati cunoscute in mediile stiintifice: F. Osterman, S. Miler, F. Porucic, I. Suhov, B. Tarabuchin, M. Pocoara, etc.
Daca trageti atentia aici au evoluat multe presoane stiintifice de origine evreiasca.
Victor   -  
02 Aprilie 2011, 13:18
Sus ↑
Apropo tata-l actritei Natalie Portman, Avner Hershlag, ma gindeam eu ca nu in zadar fuge de jurnalisti si nu doreste sa vorbeasca de rumasii lui. El ar putea stii multe secrete despre mama sa si ar putea risca cu viata daca acum ar divulga vreun secret. Se teme omul, de ce nu?
Victor   -  
02 Aprilie 2011, 13:28
Sus ↑
un articol foarte interesant...moldoveni intr-adevar sunt talentati si evreiii sunt cunoscuti pentru inteligenta de care dispuneau...totul e posibil
Nadejda   -  
08 Aprilie 2011, 00:41
Sus ↑
dar eu cred sund dovezi care demonstreazaacest lucru
JJooNNyy   -  
08 Aprilie 2011, 16:24
Sus ↑
ei si pontu ca are 1% de singe moldovean, tot SUA-ul i-a dat posibilitatile ca sa ajunga unde este acum, sa fi fost in MD nimeni nu avea sa stie de ea...
Angel   -  
13 Aprilie 2011, 03:43
Sus ↑
In ziua de astazi nu este dificil de gasit raspuns, necesita putina informare inainte de a face un comentariu: Au bon entendeure !!!
Voici la déclaration du notre hôte au Moldavie qui confirme effectivement que ces deux personnalités ont des racines MOLDAVE !!!
Lisez un peu la presse avant d0écire n'importe quoi sur internet !

Joseph Biden a spus că Republica Moldova
a oferit Statelor Unite ale Americii personalităţi
marcante, care au rădăcini în ţara noastră:
Emanuel Rahm, primar de Chicago, şi Natalie
Portman, actriţă, deţinătoare a premiului „Oscar
Nathalie Balmer (Suisse)
Nathalie   -  
15 Mai 2011, 18:21
Sus ↑
pentru Nathalie
draga frantuzoaica, cand a fost scris acest articol? - septembrie 2008. Cand Jo Biden a fost in Moldova si de pe tribuna ti-a soptit tie despre Portman si Rahm? - martie 2011. Trage concluziile, adormito!
cititor   -  
28 Iunie 2011, 15:18
Sus ↑
chiar imi place sa aflu ca si la noi la moldova se nasc oameni care isi capata un nume,nu doar pentru a fi cititi si discutati pe internet, pur si simplu ma bucura faptul ca chiar daca nu se striga in gura mare, dar moldova nu e ramasa in umbra cum spun altii,ca multi de peste hotare cred ca noi la moldova nu avem idee se tehnica sau nici macar nu suntem la curent cu ceia ce se petrece in lume,eu intamplator am dat de acest articol,caut si eu radacini de ale mele....dar cei care spun ca nu le pasa...sunt niste ratati care doar se cred destepti,si doar le e frica sa recunoasca ca sunt...sau nici macr nu sunt,eu zic sa o tinem tot asa!!!!sa aflam ct mai multe despre altii si asta ne va da curaj sa ajungem si noi undeva...cineva...dardaca cineva ar putea sa-mi explice si mie cum mai usor imi pot gasi radacinile....va fi fi un om grandios,va ajunge si el cineva...
Olina   -  
15 Octombrie 2011, 15:17
Sus ↑
Olina   -  
15 Octombrie 2011, 15:19
Sus ↑
Imi place cum a investigat autoarea, nu imi pasa daca e Natalie Portman are dadacini Basarabele ori ba.
Nadia   -  
06 Noiembrie 2011, 16:06
Sus ↑
actually, nume. ei adevarat e Natalie Hershlag. ce retard a inventat chestia cu 'Portnoi'
bshp   -  
06 Februarie 2012, 15:09
Sus ↑
Evreii au fost cel mai persecutat,fugarit,chinuit,distrus popor de pe glob-DEMONSTRAT(de ce? e alta intrebare).In gentile lor unde se aflau toate "instrumentele" necesare de supravetuire in orice conditii,au cultivat o CULTURA unicala.Dupa cela mai strasnice posibile inchipuite distrugeri in masa (pe care le citim din sitorie-dar nu ne place sa vorbim),(din partea la multe popare)-azi evreii au un rezultat care nu se supune regulilor simple de logica.Muzica,arte(plastice-vizuale)literatura,stiintsa si asa mai departe.Ce vreau sa zic eu:Nu tsara educa "omul",area Natalie singe modlovenesc sau nu - e exemplu pentru fiecare ( si nu numai ea)-cum potsi ajunge la rezultate mari(indiferent de circumstantse).Nu importa unde teai nascut si cine esti si ce postura ai in societate(relatii-bani),importa cine esti si ce vreai.Alegerea e dupa om.Sunt tare multi moldoveni peste ocean care au ajuns sus..cum?sau de ce?cine e devina si as mai departe..intrebari sunt multe dar este si un raspuns corect..Articolu mia placut.E interesant.Bravo !!!Referitor la cei care se dau cu parerea cu viteza 300.000 km per second si inca si in forma brutala(tare multe komentarii "levie" sunt aici), fara a putea sa o argumenteze(parerea),dau dovada de incultura si logica de 2 bani(din povestea lui shekspir:pungutsa ku doi bani"))) ."Mai cititsi uai oleak...mai lasatsi fais-buku si internetu si mai aflatsi ceva interesno,nou pentru voi..."
Victor Pictor   -  
29 Februarie 2012, 16:12
Sus ↑
Pai daca a trait in Moldova bunica ei asta nu inseamna ca are singe moldovenesc..si eu am trait 5 ani in Madrid si tot moldoveanca am ramas..:)
yo   -  
16 Mai 2012, 03:52
Sus ↑
nu se vorbeste despre singe ci despre radacini , locul nasterii buneilor si parintilor .curios lukru de ce si-ar ascunde identitatea -din cauza bunicii-spioana sau ca ar fi tara noastra prea mica pentru talentul si faima ei prea mare?..
wwio   -  
17 Septembrie 2012, 12:16
Sus ↑
sunt mindra ca si di radacinile basarabiei sunt oameni talentati!!!
bbb   -  
09 Octombrie 2012, 14:11
Sus ↑
păi dece şiar ascunde rădăcinile ? doar că stramoşii ei sunt din Basara.... ţară săracă?
ce apsurd, mă rog este părerea mea.
J I   -  
22 Martie 2013, 10:40
Sus ↑
bun articol ! multumim
Natalia   -  
24 Octombrie 2013, 00:53
Sus ↑
extraordinar !fratele meu, mai mare cu 16 ani, povestea meeeereu despre un oarecare Ramil Portnoi-[oarecare pentru mine, care nu l-am cunoscut nici odata] care era prezentat de catre fratii mei mai mari ca ceva exceptional, in fata caruia i se inchinau verbal] Sunt sigura ca despre el e vorba, o sa vorbesc despre acest articol fratelui, care locuieste acum la Balti dar care s-a nascut la Varzaresti.Familia Portnoi a fost vecina cu bunica mea, stiam, desigur, casa, dar nu cunosteam fostii locatari...Fratele meu e enciclopedia pe picioare, povestea cu mult lux de amanunte despre Portnoi, care devenise pentru el un mit, iar pentru mine o poveste pe care o puteam asculta iarasi si iarasi, atit de mult eroii imi pareau din alta lume, cu caracteristici nemaipomenite...
claudia   -  
03 Noiembrie 2013, 08:49
Sus ↑
Sint bucuros ca radacinile ei duc la noi, la Teleneşti. Sper ca aici în Israel voi putea afla mai multe despre originea ei.
noie rotaru   -  
10 Septembrie 2015, 18:19
Sus ↑
Eu mi-am pus un scop ca aici in Israel sa i-au un interviu cu ea sau cu tatăl ei. Dar cu ajutorul diasporei noastre aici la Tel Aviv, voi duce la bun sfîrşit dorinţa.
noie rotaru   -  
10 Septembrie 2015, 18:22
Sus ↑
gingu gheoghe
garaz   -  
23 Noiembrie 2015, 10:04
Sus ↑
Chînd a filmat Lebăda Neagră., Netalie în interviu a zis că bunica ei e o rusoaică-romîncă. Nu prea judecă săraca dar asta e.
Marcel   -  
22 Martie 2016, 04:01
Sus ↑
Basarabia a dat multe talente...
Tolea   -  
12 Aprilie 2016, 14:49
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău