VIP Magazin
28 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
Moldova Eco-Energetică, succesul economic inspirat din natură
Decembrie 2014, Nr. 126

Moldova Eco-Energetică, succesul economic inspirat din natură

Comentează   |   Cuprins

În plină eră contemporană, când resursele naturale au devenit subiect sensibil, iar tehnologiile avansează cu pași rapizi, apare tendința de a economisi echilibrat și deștept ceea ce luăm din mediul înconjurător. Unul dintre promotorii acestui mod corect de gestionare a resurselor este și Agenția pentru Eficiență Energetică. Grație diverselor proiecte, dar și concursuri de susținere a durabilității resurselor naturale, echipa AEE lansează deja de trei ani o competiție intitulată „Moldova Eco-Energetică”. Despre ea ne spune mai multe domnul Mihail Stratan, directorul AEE.

Anul 2011 a marcat prima gală de inițiere a concursului „Moldova Eco-Energetică”. În fiecare an sunt înregistrate proiecte din ce în ce mai bune, mai utile. Am trecut de la o creștere cantitativă la una calitativă. În 2014, de exemplu, am avut mai puține aplicații, dar foarte reușite. Pe parcursul acestor patru ani am avut proiecte deosebite și foarte interesante. Unul dintre acestea este o seră din Onițcani, raionul Criuleni. Consumul de energie a fost redus după ce a fost instalat un cazan ce funcționează cu biomasă, și nu cu gazele naturale. Acest proiect cred că ar trebui să fie multiplicat și în alte localități, nu doar în Onițcani. Este eficient și reduce costul pentru energie. Istoria acestei sere a fost prezentată în cadrul concursului Târgul de Idei Eco-Responsabile din acest an. Unul dintre finanțatorii prezenți la eveniment a fost de acord să finanțeze acest proiect.

Moldova Eco-Energetică a devenit „umbrela” a trei mari concursuri. Vorbim despre istorii eco-responsabile unde se evidențiază proiectele care au fost deja realizate și au rezultate palpabile. Aici remarcăm beneficiarii care au investit din propriul buzunar în proiectele lor, care și-au asumat riscul unui eventual eșec. Învingătorii primesc un trofeu și un premiu în valoare de 1000 de euro. Un alt concurs este cel al tehnologiilor eco-responsabile. Aici se evidențiază companiile care implementează tehnologii în domeniul eficienței energetice și valorificării surselor de energie regenerabilă. Competiția este una acerbă, dovadă că avem agenți economici și companii cărora le pasă de mediul înconjurător. Anul acesta am avut patru câștigători la evenimentul respectiv.

Ideile eco-responsabile este a treia competiţie din cadrul „Moldova Eco-Energetică” ediția 2014. Nu avem limite în ceea ce privește aplicarea. Se acceptă atât proiectele gata structurate și care au nevoie doar de finanțare, cât și idei la nivel de schiță. Am organizat o platformă în care pot să se socializeze cei care au inițiat proiectul și finanțatorii, să formeze parteneriate și să treacă deja la acțiuni. Anul acesta din zece idei, patru au fost acceptate spre finanțare. Urmează să lucrăm cu celelalte pentru a găsi resurse pentru implementarea acestora. Este un rezultat frumos pe care l-am obținut la final de an.

Majorarea economiei depinde și de eficiența consumului energetic. Prin aceste evenimente pe care le lansăm, avem scopul de a contribui la dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Acest lucru se poate realiza cu succes grație tehnologiilor eco-responsabile. Noi suntem mai energofagi decât cetățenii Uniunii Europene, iar resursele pe care le avem trebuie utilizate rațional.

În acest an, proiectele participante la „Moldova Eco-Energetică” au un viitor frumos. Am avut proiecte din domeniul valorificării resurselor de energie regenerabilă și anume, utilizarea combustibilului solid din biomasă. A fost un proiect inedit prezentat de raionul Leova – instituirea unui parteneriat public-privat dintre Consiliul Raional Leova și un agent privat. Este vorba despre instalarea de către partenerul privat a centralelor termice funcționabile cu biomasă și vânzarea agentului termic către partenerul public. E chiar un exemplu ce poate fi preluat și de alte localități din țară.

Agenția pentru Eficiență Energetică oferă un suport esențial acestor proiecte. Prin aceste concursuri, evenimente și conexiune a finanțatorilor cu potențialii beneficiari, oferim sprijin proiectelor eco-responsabile. Ne dorim să se lanseze cât mai multe afaceri în domeniu nu doar în zonele urbane, dar și în cele rurale. Anume în sate și comune este un potențial enorm de exploatare a resurselor energetice. Trebuie să știm cum să valorificăm corect și util ceea ce ne poate aduce economii, dar și beneficii, fără a distruge natura. 

Text: Iuliana Mămăligă

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău