VIP Magazin
22 Octombrie 2018
Print
Print
Print
Print
Mihai şi Nina Ciugureanu. O mare, mare iubire
Mai 2006, Nr. 25

Mihai şi Nina Ciugureanu. O mare, mare iubire

Comentează   |   Cuprins

O căsnicie se ţese din răbdare şi iertare, încredere şi cinste, altruism, consecvenţă, curaj şi dăruire. Succesul unei familii se împleteşte din fericirea celor dragi. Familia înseamnă implicare şi participare egală. Iar cea mai bună educaţie constă în puterea exemplului. Sunt doar câteva fraze din şirul de aforisme ale cuplului şi ale familiei Ciugureanu. O mare, mare iubire îi leagă pe cei doi. O iubire de-o viaţă care, iată, a încăput, necondiţionat, în cifra de 30. Peste câteva săptămâni îşi vor celebra cu aceeaşi iubire de început frumosul jubileu.

Începutul. Cât de romantic a fost!

Povestea lor de dragoste a început cum nu se poate de pitoresc, pe malul Răutului. După patru clase, Mihai a venit, de la Roşieticii Vechi, la şcoala din Roşieticii Noi (satele erau separate de un deal şi-o vale, adică de doi kilometri). Era un lider înnăscut, învăţa foarte bine şi era un băiat deosebit. Pentru prima dată s-au văzut prin clasa a III-a, în timpul olimpiadei de matematică. El a remarcat imediat fetiţa gingaşă, cu ochi albaştri, mari, cu părul lung împletit în două codiţe. Ea, probabil, era prea preocupată de probleme şi exerciţii... Nina l-a observat mai târziu, prin clasa a VII-a, atunci când toate fetele vorbeau despre un băiat interesant şi chipeş din clasa paralelă. Într-o zi, cele două clase de-a şaptea au făcut lecţia de matematică împreună. Nina a înţeles imediat cine este Mihai Ciugureanu: ora de matematică i-a aparţinut în totalitate. Pentru ei, amintirile din şcoală au aroma parfumurilor scumpe, la care doreşti mereu şi mereu să revii. Mihai nutrea o dragoste sinceră faţă de Nina şi n-a avut curajul să-şi facă „public” sentimentul chiar din prima. O perioadă a iubit-o în taină, „păstrând tăcerea”... Într-a noua, n-a mai suportat separarea de ea şi a mers direct la dirigintele de clasă şi la şefa de studii pe care i-a rugat să o transfere pe Nina într-o clasă cu el. Mulţi ani mai târziu, Nina a aflat adevăratul motiv al acestui pas, care nu avea nimic comun cu explicaţia oficială de „echilibrare a nivelului şi componenţei numerice a claselor”. Astfel, a putut să o vadă nu doar în scurtele pauze de recreaţie, ci să-i devină coleg de clasă. Nimic nu este fals în pornirile lor, de aceea ambii ţin minte fiecare gest, fiecare dată memorabilă. Aşa s-a întâmplat ca la 25 mai 1972, Mihai a condus-o pe Nina pentru prima dată acasă, iar clasa a X-a a fost cel mai fericit an de şcoală. În fiecare zi, Mihai venea primul la şcoală, arzând de nerăbdare să o vadă. După lecţii, se întorcea acasă, în satul vecin, apoi, la ora patru, venea la orele suplimentate, iar seara mai venea încă o dată în Roşieticii Noi pentru a o vedea pe Nina la fântână. Prima declaraţie de dragoste Mihai a făcut-o la 8 Martie, dăruindu-i un bucheţel de lăcrimioare. Acestea aveau să fie primele flori din sutele de buchete dăruite de dl Ciugureanu soţiei sale.

Dragostea ce mişcă sori şi stele

Au urmat anii de studenţie. Înainte de a face facultatea de drept, Mihai a făcut armata. Nina s-a înscris la facultatea de biblioteconomie. Nunta au făcut-o la 25 mai 1976. Da, da, exact în mai, când pomii daţi în floare au fost primii martori ai iubirii lor. Aveau să afle mai târziu că relaţia lor din şcoală a constituit un serios subiect de discuţie la un consiliu pedagogic. Până la urmă, au fost cuplul admirat şi de colegi, şi de profesori. A fost o nuntă studenţească şi abia peste câteva decenii visul lor de a se înregistra la Oficiul Stării Civile din Chişinău a devenit realitate. Astfel, prima perioadă de căsnicie a coincis cu cea de studenţie. Erau îndrăgostiţi lulea, erau fericiţi, tineri şi frumoşi. Peste un an, la 28 mai, s-a născut fiica, Carolina. Şi-au asumat rolul de părinte cu toată seriozitatea. Fără nici un sprijin, au susţinut foarte bine sesiunea, chiar dacă acasă aveau un nou-născut de 2 săptămâni! Mama avea grijă de fată până la amiază, iar după masă – se angaja tata.

Tinereţea le-a dat curaj să-şi crească primul copil. În relaţia lor nu au existat niciodată jumătăţi de măsură sau activităţi strict femeieşti sau bărbăteşti. Totul au făcut împreună şi deşi făceau facultăţi diferite, Mihai avea grijă s-o ia pe Nina împreună cu el, fie că era vorba de plecarea în Altai, de serate sau alte activităţi. Nu a existat un concediu în care să nu fi fost împreună. După absolvire, Mihai s-a angajat la Ministerul Justiţiei, iar Nina – la Biblioteca Naţională. La 25 de ani, capul familiei devine judecător, o performanţă pentru timpurile de atunci şi este repartizat la Teleneşti.

De aici, începe o nouă etapă a vieţii lor, în care dragostea lor devine şi mai intensă. La Teleneşti nu aveau pe nimeni şi erau priviţi de localnici ca nişte extratereştri, dar ei au ştiut să trăiască în lumea lor plină de dragoste. Erau o familie fericită pentru că aveau familie, o fată, serviciu, casă. Chiar dacă judecătoria se afla la doi paşi de casă, Mihai obişnuia să-şi conducă în fiecare dimineaţă soţia la serviciu – biblioteca se afla în vârful dealului – după care se apuca de treabă. În 1983 li se naşte cel de-al doilea copil, fiul Alexandru. Mihai e în culmea fericirii. A ştiut mereu să-şi copleşească soţia cu flori. Multe-multe flori. Era destul de neaşteptat să vezi prin Teleneşti o doamnă pe stradă cu buchet imens de flori. Adevărul e adevărat: în casa lor nu au lipsit niciodată florile. Semnul veşnicii iubiri. Şi acum dna Ciugureanu îşi aduce aminte de un buchet mare de bujori, despre care Teleneştiul a vorbit două zile. Atâta fericire iradia femeia cu bujori! Între timp, Mihai a devenit preşedintele Judecătoriei Teleneşti, iar în 1995 se transferă cu serviciul la Soroca. În toţi aceşti ani, Nina s-a dedat în totalitate copiilor. Faptul că erau departe de rude i-a determinat să fie şi mai aproape unul de celălalt. Ninei i-a plăcut să spună mereu că are o carieră strălucită: cei doi copii ai lor. Anii au trecut, copiii au crescut mari. Era şi firesc ca fiica Carolina să aleagă facultatea de drept, la fel a procedat şi Alexandru. Părinţii nu au suportat mult despărţirea de ei doi şi în 2001 s-au mutat la Chişinău. Dna Nina şi-a urmat visul de demult – cel de a face dreptul. Dl Mihai nu încetează să-i facă soţiei surprize din acelea mari. Acum câţiva ani i-a regizat în mare secret ziua de naştere, alegând localul şi meniul, făcând invitaţiile de rigoare, iar pe dna Nina a pus-o în faţa faptului împlinit. Îi mai place să gătească şi deseori îşi invită familia la o cină cu colţunaşi fermecaţi, servită cu mult umor şi voie bună. Le place să asculte muzică şi deşii oaspeţi ai familiei lor sunt „Lăutarii”.

Nunta de perlă

Ştim că peste câteva săptămâni Nina şi Mihai Ciugureanu îşi vor invita rudele şi prietenii la o petrecere, la o nuntă de perlă, unde se va vorbi despre ei doi, despre copiii lor frumoşi, despre nepoţelul Cristian, băiatul Carolinei. Pentru că sunt o familie fericită, pentru că au ştiut să împace tristeţile şi bucuriile, problemele şi succesele. După 30 de ani de căsnicie contează bogata experienţă de viaţă a cuplului Ciugureanu, care într-adevăr a ştiut să „ciugulească” din viaţă tot ce e mai bun şi frumos. Sună patetic? Dar ei doi, Nina şi Mihai, au doar amintiri frumoase, au prieteni buni şi copii iubitori. Au avut norocul să aibă parte de o dragoste adevărată şi în toţi aceşti 30 de ani nimic nu au pierdut pe drumul vieţii. Dimpotrivă, după cum recunosc eroii noştri, au adunat calităţi – au devenit mai sensibili, mai afectivi, mai înţelepţi. Dacă ar fi să ia viaţa din nou, ar face aceeaşi alegere. Mihai ar găsi-o pe Nina, iar Nina l-ar fi aşteptat pe Mihai. Şi ştim că la nunta de perlă va cânta melodia lor preferată, o piesă de-a lui Al. Malinin, parcă scrisă intenţionat despre ei şi despre marea, marea lor iubire.

Rodica Trofimov

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

foarte frumosi bravooo o familie demn de urmat ...super
carolina   -  
13 Iunie 2011, 01:55
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+10°