VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Mihai Severovan. Tânăr şi nelinişit
Aprilie 2004, Nr. 01

Mihai Severovan. Tânăr şi nelinişit

Comentează   |   Cuprins

Fost edil al Chişinăulul ministru în cinci guverne, orotagonist al unei proaspete aventuri slectorale şi „autor" al unei familii care nu s-a ăsat înfrântă de viată. O carieră de excepţie a unui bărbat adevărat, Tumos, tânăr şi neliniştit care a început de la o Doveste de dragoste...

Poveste de Crăciun

Era în ajun de Crăciun. El avea 23 de ani şi inima liberă. Mergea pe bulevardul Lenin, când a zărit pe ultima treaptă a troleibuzului oprit în staţie o brunetă elegantă, în paltonaş scurt şi cizmuliţe negre. A apucat-o de mânecă şi a tras-o înapoi. Era aşa cum şi-o închipuise - ochi căprui şi vii, tulburător de frumoasă. I-ar sta bine ca soţie de demnitar, s-a gândit tânărul care ştia deja că va ajunge foarte departe. „Uite telefonul meu, i-a zis foarte sigur de sine. O să aştept să mă suni". Ea, puţin şocată de îndrăzneala lui, i-a zis că dacă-i trebuie, o poate găsi la căminele de la medicină. El a aşteptat două săptămâni şi, cum ea nu a sunat, a plecat s-o caute la clubul Institutului. A pândit pe la toate intrările instituţiei vreo săptămână până a văzut-o iar. A aflat că o cheamă Claudia, că sunt născuţi în acelaşi an şi în aceeaşi lună, noiembrie, şi că au multe lucruri să-şi spună.

A fost prima şi ultima oară când am agăţat o fată n stradă, îşi aminteşte Mihai Severovan. Era atât le inocentă şi minunată, încât nu mi-aş fi iertat îiciodată s-o pierd înainte de a o cunoaşte." Claudia Severovan, la fel de încântătoare ca atunci, spune :ă a atras-o exteriorul lui foarte îngrijit. „Era cu pantalonul la dungă, pantoful lucea, iar haina nu avea nici o cută în plus. Când l-au văzut prietenele mele, au zis că parcă-i scos din cutie." In mai puţin de trei luni după ce s-au cunoscut, au făcut nunta.

Femeie de demnitar

De patru ani, locuiesc într-o vilă confortabilă şi caldă de la marginea oraşului. Au construit-o timp de 12 ani, din piatră şi lemn, nu ca să trăiască în lux, ci pentru a se simţi acasă. Dacă Claudia i-ar cere s-o ducă pe umeri, el ar duce-o. Dacă-i cere cafeaua în pat, el i-o aduce.

Mihai Severovan nu-i refuză nimic soţiei sale, doar că ea nu face abuz de solicitări. Cu toate acestea, nu s-au prea alintat cu cafele în aşternut, pentru că de obicei se grăbeau la serviciu sau trebuiau să-şi ducă băiatul la grădiniţă. Cât a fost soţie de ministru, Claudia Severovan a rămas modestă, ca şi înainte. Nu s-a împopoţonat şi nu s-a deosebit prin nimic de colegele ei. Nu şi-a făcut nici carieră, pentru că nu a avut niciodată tentaţia să ia locul şefului.

De regulă, fostul ministru îşi lasă problemele de serviciu la poartă. Pentru a-şi proteja soţia, a decis că în casa lor nu este loc pentru ele. Dar politica nu a dispărut niciodată din viaţa familiei Severovan. Claudia a avut mereu simpatiile ei şi nu a avut nevoie de consultaţii ca să afle pe cine să voteze la alegeri. In '92, pe când profesa la Colegiul de Medicină, Claudia Severovan ieşea cu studenţii în piaţă şi striga „Jos Guvernul!" în care soţul ei era ministru. Din biroul său ministerial, soţul ei se gândea că cei din stradă au dreptate. „Era o acţiune democratică şi pentru orice guvern e bine să mai strige cineva din stradă, asta îl stimulează. Liniştea înseamnă indiferenţă sau o mare dezamăgire", comentează astăzi dl ex-ministru.

Îndrăgostit de oraşul fârâ lumini

... Intr-o perioadă în care capetele miniştrilor zburau unul după altul, Mihai Severovan a fost o personalitate agreată de toate cabinetele - Muravschi, Sangheli, Ciubuc-I, Ciubuc-II şi Sturza. „Nu am fost prieten cu nici unul din şefii guvernelor în care am lucrat, încearcă să-mi explice misterul îndelungatei sale aflări la Guvern fostul ministru al Dezvoltării Teritoriului, Construcţiilor şi Gospodăriei Comunale. Probabil, foştii premieri erau motivaţi să mă prefere pe mine pentru că le inspiram încredere. Deţinusem importante funcţii administrative, între care postul de preşedinte al Comitetului executiv al Sovietului de deputaţi al capitalei, echivalent cu actuala funcţie de primar al Chişinăului. Şi nu eram membru al vreunui partid." Dacă acum 5 ani nu s-ar fi produs cunoscuta criză de Guvern, mandatul de ministru al protagonistului nostru ar mai fi fost valabil, înregistrând un record naţional. Oricît ar părea de surprinzător, dl ministru a trecut uşor peste realitatea în care a rămas fără telefon guvernamental şi intrare liberă la prim-ministru.

În vară, a încercat să recucerească o dragoste mai veche - primăria Chişinăului, lansându-se ambiţios într-o luptă de forţe inegale. Capitala, înecată nopţile în întuneric, rămăsese cea mai mare iubire a vieţii sale. Iar oamenii capitalei - cetăţeni de care voia să aibă grijă, să le rezolve problemele, aşa cum a făcut întotdeauna fiind în funcţie de răspundere. De asta, nu a considerat un eşec faptul că s-a ales cu doar un mandat de consilier. Mihai Severovan este una dintre cele mai importante figuri din Consiliul Municipal Chişinău. Atât de importantă, încât se spune că, în schimbul mandatului,i s-ar fi oferit tentantul portofoliu al ministerului pe care 1-a condus opt ani. Dincolo de motivele politice pentru care nu a putut accepta revenirea în Guvern, dl ministru afirmă că, în calitate de consilier, poate contribui la transformarea Chişinăului într-o urbe plină de lumini, cu un aspect motivat de bunul gust. Dacă renunţă la rolul său de aici, nu are garanţia că alţii vor face schimbarea la care visează. Cu atât mai mult cu cât nu a renunţat la ambiţia de a deveni primar al capitalei...

****

De Crăciun, familia Severovan a fost invitată de Georgeta şi Mircea Snegur să-i însoţească la o casă de copii, pentru un act de caritate. Acasă, au pus o sumă de bani în plicul pe care urmau să-1 doneze şi s-au gândit să aleagă un copil pe contul căruia să depună în fiecare lună, până acesta va împlini 18 ani, câte 100 de lei. „Când am intrat acolo, jalea era atât de mare, încât soţul meu le-a oferit în plus la cele pregătite de acasă şi computerul pe care mi-1 dăruise mie de sărbători, îmi povesteşte Claudia. Aşteptasem mult acest cadou, dar nu am mai abordat subiectul. Cred că Mihai a procedat corect."

...înainte de cafeaua de dimineaţă, Mihai Severovan face jogging împreună cu câinele său de rasă caucaziană Rem. De sărbători merge la Biserica „Sf. Dumitru", al cărei ctitor este, iar în week-end joacă tenis de câmp. îi place mult teatrul şi muzica, fiind şi „naşul" Orchestrei de muzică populară „Busuioc moldovenesc" în frunte cu talentatul Mihai Amihalachioaie. Mihai Severovan are o viaţă împlinită. Singurul său regret este că nu are mai mulţi copii. „Dar nu am avut timp să-i fac din cauză că am fost prea ocupat cu funcţii publice, glumeşte fostul ministru. Dar o să-mi folosesc dragostea rămasă în calitate de bunel şi cred că voi fi unul iubit de nepoţii pe care aştept să mi-i dăruiască fiul Adrian".

Rodica Ciorănică

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

as vrea sa cred ca este atit de corect si pozitiv,indeosebi ca in societatea noastra au loc de vaza-stiti cu totii
lili   -  
25 Aprilie 2010, 19:36
Sus ↑
pacat,ca nu a lasat mai multi urmasi sa-i continuie ideile
lucian   -  
11 August 2010, 21:27
Sus ↑
ar fi bine sa fie mai multe persoane in tara noastra lafel -de impliniti!succese!!!
alena   -  
16 Februarie 2011, 11:22
Sus ↑
cinele este foarte frumos
OG259   -  
14 Martie 2011, 17:20
Sus ↑





* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău