VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
BUNĂ ZIUA, dle ambasador!
Iunie 2004, Nr. 03

BUNĂ ZIUA, dle ambasador!

Comentează   |   Cuprins

Michael Zickerick, ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, îşi începe dimineţile cu PRO FM, savurându-şi cafeaua Espresso, cu lapte, pe care, apropo, şi-o face singur. Apoi mai prepară două - una pentru Karin,i soţia sa, iar alta pentru el, şi urcă cu ceştile la etaj. Cafeaua servită în doi este primul lucru pe care îl fac împreună în fiecare dimineaţă Michael şi Karin, în timp ce micuţul Max zburdă între ei.

Mutatul dintr-o ţară în alta impus de cariera diplomatică 1-a învăţat să se lege de anumite lucruri şi nu acceptă pentru nimic să se despartă de ele. Uneori, se ceartă cu Karin pentru că i se pare foarte dificil să aleagă. Mai ales cravatele. Nu vrea să arunce nici una. Şi-a adus din Germania o mulţime. Unele dintre ele ale tatălui său, care „vor fi la modă cam peste 40 de ani", cum zice zâmbind dl ambasador. Acum trei ani, când îşi făcea bagajele pentru Moldova, Karin 1-a întrebat: „Nu cumva vrei să le iei şi pe astea?". „Ja, ja", a răspuns şăgalnic, dar foarte sigur, dl ambasador. Au valoare sentimentală. Dar nu e numai asta. Discurile de vinii... O întreagă colecţie. Le-a luat şi pe ele. Şi tablourile, şi mobila bunicii, de epocă, din lemn încercat de vremuri. Ca să se simtă acasă.

„In câte geamantane aţi împachetat totul?". Mă aşteptam să aud de 6-7 valize, maxim 10 (de mobilă încă nu ştiam). „Cam 100 de metri cubi, a fost răspunsul. Atât cât să mobilezi o casă întreagă. Vreau ca cei care ne trec pragul să simtă atmosfera din familia Zickerick."

Copilărie în stil german

S-a născut într-un oraş din nordul ţării, Braunschweig, într-o familie cu adânci tradiţii burgheze. Face parte dintr-o generaţie nebună după rock&roll. Au fost timpuri în care arăta ca un rocker şi purta frizură a la Elvis. Pe urmă, în epoca Beatles-ilor, şi-a mai moderat ţinuta, dar a avut grijă să nu renunţe definitiv la aerul de rebel. Chiar a avut necazuri şi discuţii în contradictoriu cu părinţii din cauza părului prea lung. O vreme a fost baterist în formaţia şcolii şi prietena sa de atunci îi spunea că arată ca Ringo Star.

Totodată, pronunţatele rădăcini burgheze ale familiei l-au făcut să respecte bunele maniere şi să se comporte cu femeile ca un adevărat domn. Şi aici, cel mai important rol 1-a jucat bunica sa, care a ştiut să găsească suficient timp pentru a-i da o educaţie aleasă lui Michael. Dl ambasador recunoaşte că a fost un copil nu prea ascultător şi foarte alintat, mai ales de ea. In adolescenţă, au început să-1 intereseze sportul şi fetele. După ce venea de la antrenamente, aborda domnişoarele în cafenele sau în discoteci. Evident că nu le întreba cât e ora. Ar fi fost prea banal. încerca forme ceva mai sofisticate, cum ar fi contactul cu privirea, comunicarea. „Cu siguranţă, spuneam şi multe prostii, îşi aminteşte dl ambasador. Doar că atunci ele mi se păreau nişte vorbe foarte deştepte".

Între 20 şi 30 de ani, în timp ce făcea sociologia, ştiinţele politice şi puţin jurnalism, era ghid pentru turiştii care vizitau ţările lumii a treia, câştigându-şi astfel banii pentru studii. Pe atunci, visa să devină jurnalist. I se părea că asta îi va reuşi fără prea mare efort. „Ştiam să vorbesc mult şi bine şi, ce mi se părea mai important, ca jurnalist nu trebuia să stau toată ziua pe scaun şi puteam să-mi pun în valoare spontaneitatea." Totuşi, familia 1-a convins să aleagă diplomaţia, mai ales că tatăl său era din branşă. Ceva mai târziu, calitatea de a fi spontan, de a reacţiona după primul impuls, s-a cam bătut cap în cap cu chibzuinţă şi răceala diplomatică cu care trebuie să fie dotat un ambasador.

La 29 de ani, a susţinut examenul care urma să spună da sau nu carierei sale de diplomat. „A fost mai mult o ambiţie. Voiam să văd dacă sunt bun pentru relaţii internaţionale. Şi, spre surprinderea mea, am trecut foarte uşor acest examen destul de dificil în Germania." A urmat şcoala pentru diplomaţi, iar la începutul anilor '80, şi-a început cariera. Au existat un şir de posturi care l-au obligat să-şi schimbe locul de trai - Tunisia, Uganda, SUA (Washington), Germania, Jamaica, iarăşi SUA, de data asta - San Francisco, pe urmă, din nou Germania. Acum trei ani, a fost numit ambasador al Germaniei în Republica Moldova.

Aproape de Moldova, aproape de noi

Ştia foarte puţine despre Moldova. Despre anumite probleme de ordin politic şi despre vinul nostru bun auzise de la o moldoveancă tânără care o ajuta pe sora lui să ţină casa în ordine. De aceea, când a venit încoace, a considerat că una din datoriile sale este ca despre Moldova să afle cât mai multă lume. Şi crede că a reuşit să facă ceea ce şi-a propus în acest scop. „Pentru mine, Moldova a fost o provocare, se destăinuie dl ambasador Michael Zickerick.

Acum, după trei ani, când am început să mă simt şi eu un pic moldovean, cred că Moldovei ar | putea să-i meargă mult mai bine Atunci când va trebui să plecăm I de la Chişinău, aceste locuri ne \ lipsi mult. Peisajul, natura, relie deluros, zmeura şi căpşunele, „Cabernet"-ul şi vinurile albe de Hânceşti sau de Cahul..."

Dar sunt şi lucruri de alt ordin. Admiră „slăbiciunea" moldoveni pentru petreceri, pentru a sărbători cu orice ocazie. Nu cre< că există o altă ţară în lume cu atâtea motive pentru frigărui şi bun. încă îl mai surprind mesele care se rup în două de bucate, di gazdele nu au o viaţă de invidiat şi, în plus, ştiu bine că nu se va consuma totul. „Moldovenii, ospitalieri cum sunt, te îmbie, b< chiar te silesc să mănânci tot, să ospătezi şi să bei, după care pui pe tine kilograme, aşa cum s-a întâmplat cu mine de când sunt aici..."

Caroline şi Alexandra, cele două fete ale dlui ambasador, stau în SUA, unde-şi fac studiile. Incoac au venit doar cu mezinul Max, din a zecea zi a existenţei sale, în care a devenit „moldovean". „Chişinăul înseamnă ceva foarte apropiat în viaţa sa de trei ani. Max percepe emoţional că lucru: încep să se schimbe câte puţin. De aceea, spune mereu „Mergei la Chişinău!", chiar dacă sunten în Chişinău. Vorbeşte trei limbi, deocamdată, nu la perfecţie - cu maică-sa germana, cu mine
- engleza, cu ceilalţi - rusa. Mer la o grădiniţă rusească şi a avut şi o dădacă cu care vorbea rusa. Ne-am bucura dacă ar putea să păstreze aceste cunoştinţe în vii Mi-ar plăcea să ştie şi româna, c e o limbă foarte frumoasă, dar a fi prea mult pentru vârsta lui",: justifică parcă dl ambasador.

Familia Zickerick stă într-o vilă care există o parte oficială, pent oaspeţi, şi o parte în care se pot retrage, în care au reuşit să-şi creeze o atmosferă agreabilă şi unde nimeni nu le poate deranja intimitatea. Dacă dl ambasador ar putea sta în casă o săptămână? Karin ar zice nu, cu siguranţă. Indiferent de confortul pe care-1 oferă locuinţa.

Romantic? El crede că este visător, dar consoarta îi reproşează mereu că ar putea fi niţel mai romantic. Că, de-ar vrea, ar putea găsi mai mult timp pentru familie. Ah, femeile! Niciodată nu ne ajunge atenţie, romantism, flori... Deşi, nimic de zis, dl ambasador vine foarte des cu flori acasă...

Nu a dat niciodată cu aspiratorul de când este la Chişinău, deoarece în casa unui ambasador există cineva care îi ajută să facă lucrurile de acest gen. In Germania însă, toate treburile casei se repartizau între membrii familiei. Acolo, dl diplomat nu se jena să-şi calce singur cămăşile în timp ce privea televizorul. Dar asta a fost acolo...

...Ziua în care Moldova va exista doar în amintirile nostalgice ale familiei Zickerick va veni, oricum. Dl ambasador zice că va resimţi dureros absenţa duminicilor în care se plimbă cu fiul său în jurul lacului din Valea Morilor... A gemului şi a salatelor „încarceratei la borcan de femeia care îi ajută prin casă - cele mai savuroase din I câte a gustat vreodată... Şi că îi voi lipsi zilele însorite când Max se dă| cu maşinuţele în jurul havuzului din Grădina Publică, şi oamenii pe) care nu-i cunoaşte, dar care, atunc| când îl văd pe stradă, îi spun cu multă lumină pe chip: „Bună ziuaj dle ambasador!"...

Rodica Ciorănică

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău