VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Marian Stârcea. Omul care dă viaţa muzicii
Ianuarie 2005, Nr. 09-10

Marian Stârcea. Omul care dă viaţa muzicii

Comentează   |   Cuprins

Acceptă întâlnirea cu uşurinţă, fără a bănui că va fi privit ca o persoană foarte importantă. Şi, pentru că, se ştie, despre cineva poţi afla mai multe la el acasă, TI găsesc în anticamera neîncălzită a Filarmonicii Naţionale, dar plină de zâmbetul ospitalier al gazdei, care te bine dispune şi favorizează un dialog fructuos. Se comportă simplu şi firesc (exclude categoric adresarea cu "D-voastră"). Remarc ceva copilăresc în privirea sa - sinceritate, curiozitate şi încredere, îmbinate armonios cu fermitate şi seriozitate. Se încinge o discuţie nu doar interesantă, ci şi agreabilă (în timpul dialogului lumea îl telefonează, intră să-l salute, pur şi simplu, se strecoară şi câte un banc, i se solicită sfatul sau câteva minute "după"...).

Născut la Chişinău, la 7 aprilie 1959

Studii:

1966-1977
Şcoala medie specială de muzică "E. Coca" 1977-1982 Institutul de Arte din Chişinău, specialitatea - pian
1984-1988
Conservatorul de Stat "Gavriil Muzicescu" din Chişinău, specialitatea -compoziţie
1989-1991
Conservatorul de Stat TJ. Ceaikovski" din Moscova, Rusia, studii postuniversitare la compoziţie 1992-1993 Stagiu în domeniul muzicii moderne la Academia de Muzică "Rubin"din Ierusalim, Israel

Discografie:
1995 "Confession of soul"
2001 "Cu gândul la tine"
2003 "Hamlet"& "Visul unei nopţi de vară"
2004 "Azi inima mi-a spus" 2004 "în grădina
dragostei"

Cum te descurci în această forfotă, mai fiind, plus la toate, implicat în atâtea activităţi: lecţii, concerte, creaţie, serviciu, casă, prieteni... ? Se pare că la acest capitol - criza de timp - nu-s original, dar am principii clare despre responsabilităţi, obligaţii, disciplină şi promisiuni. Şi asta mă ajută să fac faţă exigenţelor. Mi-e frică să amân ceva, să port pe cineva cu vorba, chiar dacă intervin alte probleme. Cine, însă, nu le are? De aceea nu-mi place să mă plâng sau să mă ascund după ele.

Te consideri un om împlinit, mulţumit de soartă, de ceea ce faci?

În mare măsură, da şi, ca să anticipez întrebarea "Dacă ar fi să mi se ofere o altfel de viaţă, chiar mai bună...", afirm că mi-aş dori-o tot pe asta. Munca îmi aduce satisfacţie, plăcere, sunt înconjurat de oamenii frumoşi şi am nu prea mulţi, dar extraordinari prieteni.

Muzica îţi este stihia?

Absolut! Tatăl meu, Alexei Stârcea (maestru emerit în arte din RM, compozitor, cântăreţ şi pedagog, a contribuit la dezvoltarea muzicii de cameră, recunoscut prin diverse opere, poeme, romanţe şi multe alte lucrări premiate în cadrul concursurilor regionale şi internaţionale), a decis să ne orienteze, pe mine şi pe frate-meu Roman, tot spre lumea muzicii, poate vom realiza ce n-a reuşit el. In felul ăsta, am devenit elevi ai Şcolii medii speciale de muzică "E. Coca". Taică-meu nu s-a temut pe acele vremuri să aleagă anume şcoala moldovenească. E ştiut că se studia mult ruseşte, chiar şi acasă, în familiile de moldoveni, se vorbea în rusă şi decizia lui era considerată anormală, dar el a insistat şi-s mândru de acest lucru. De câteva ori era pe cale să ne ia din această şcoală, şi nu avea alte motive decât faptul că nu eram copii cuminţi. Mie îmi plăcea fotbalul, joaca cu cei de-o seamă, iar pentru reuşită era nevoie de multă muncă. Trebuia să aleg şi îmi amintesc că eu, de fapt, am fost cel ales. O profesoară s-a opus cu toată dârzenia deciziei tatălui, atenţionându-1 că, de mă pierde, nu mai are cu cine lucra. A pus mare accent pe "auzul muzical absolut" rar întâlnit şi pe alte capacităţi ale mele. Aşadar, m-am pus pe treabă, petrecând ore în şir la pian, jertfind plăcerile copilăriei, conştientizând că-s dator tatălui şi, nu în ultimul rând, profesoarei. Rezultatul s-a resimţit mai apoi, prin clasele a VII- VUI-a, când am încercat sentimentul de "stăpânire a publicului". E sentimentul pentru care un artist iese în scenă. A urmat şcoală, şcoală şi iar şcoală.

E suficient să ai talent pentru a ajunge "departe"?

Depinde de mai mulţi factori, dar, în special, de semnificaţia acestui "departe". Talentul e ceva înnăscut şi, dacă este, şcoala te ajută să-1 perfecţionezi. într-un cuvânt, celui talentat munca-i pune laurii. Se ştie că mulţi oameni înzestraţi au rămas în umbră din lipsa posibilităţilor, din cauza sistemului, a altor factori, în timp ce alţii - poate cu mai puţin dar, însă cu ceva noroc şi muncă - au ajuns să se realizeze. E vorba de aceeaşi luptă în care câştigă cei puternici şi ambiţioşi. în artă, totuşi, timpul decide asupra adevăratelor valori.

Te-ai născut la timpul şi-n spaţiul potrivit?

Deşi mă mulţumesc cu ce am, consider că-n alte circumstanţe aş fi putut realiza mai mult şi aş fi întâmpinat mai puţine piedici, dar sînt optimist şi sper că nu mă voi opri aici.

Ce te scapă de tristeţe, probleme, stres?

Tot muzica. Ea mă desprinde oarecum de realitate. Şi-mi revin.

Ţi se întâmplă să plângi?

(Surâde). Da, însă nu mă ştie nimeni. O melodie bună uneori îmi provoacă lacrimi. Un om sensibil, un necaz. Mă întreb, însă, dacă plâng eu, ce-or să facă cei din jur?

O ai în vedere pe soţia Lilia, despre care mulţi spun că-i o comoară?

Nu ştiam. (Zâmbeşte). Recunosc, mă bucur s-o am alături şi, într-adevăr, mi-e alături, mă ajută cu entuziasmul ei, ţine pumnii strânşi pentru mine, găseşte forţe pentru toate şi-mi suportă ciudăţeniile. O consider femeia potrivită şi o iubesc.

Ce calităţi trebuie să aibă o femeie?

În mod sigur, devotament, sinceritate maximă, suflet curat, blândeţe, căldură, inteligenţă, să poată fi un prieten apropiat, cu care să poţi discuta deschis despre orice - mai bine zis, să fie femeie adevărată.

Iubirea e indispensabilă de artă?

O temă fără început şi sfârşit! Iubirea e o stare a sunetului. Indiscutabil, ea dă culoare creaţiei şi cele mai mari opere s-au născut din şi cu iubire. Fără iubire nu faci ceva de valoare. Şi pot să adaug: iubirea mai înseamnă reciprocitate. Ce şi cât dai, să primeşti în schimb, poate în altă formă. E necesar să simţi că această dragoste nu-i în van, că-i apreciată. Pentru a creşte şi mai mult, pentru a fi deplină.

Cum apreciezi întrebarea despre genul de muzică sau florile preferate?

Bună, de ce nu? Muzica teatrală e genul mai apropiat sufletului meu, dar şi aici gusturile se pot schimba, în funcţie de dispoziţie. Cât priveşte florile... îmi plac trandafirii, să-i admir şi să-i dărui, deşi o fac cam rar, şi regret asta.

Dintre spectacolele pentru care ai făcut muzica, apreciezi ceva in mod deosebit?

Cele recente, probabil, deoarece în tot ce faci este o evoluţie, şi ultimul lucru e mai reuşit ca precedentul. Ţin la "Hamlet", în regia lui E. Vutcarău, montat în Japonia la teatrul "Kaze", la cele montate în Iaşi la Teatrul Naţional, aş evidenţia în mod special "Despre efectul dăunător al nostalgiei" de A.P Cehov. De altfel, am pus suflet în toate.

Preferi să lucrezi cu tânăra generaţie sau cu artişti consacraţi ?

Îmi plac copiii, ei sunt deschişi, entuziasmaţi şi sinceri. E o satisfacţie să-i vezi cum cresc, învaţă şi evoluează. Lucrez cu plăcere cu oricine, nu contează pe cât e de consacrat. Dar, în mod deosebit, mă impresionează vocile interesante, unice în felul lor. în acest context, aş menţiona-o pe Natalia Barbu, o cântăreaţă excepţională, sensibilă şi foarte talentată; Victoria Mahu, o voce cu o coloratură aparte, fină, expresivă; Victoria Lungu, individuală prin originalitate ş. a. Dacă e vorba de teatru, îl menţionez pe Petru Vutcărău, un regizor de valoare, care-mi este şi prieten. Facem echipă bună cu toată lumea, dacă există dorinţă, entuziasm şi creativitate.

Pe cine dintre compozitorii cu renume mondial îi admiri?

Sunt mulţi, dar îi numesc pe adevăraţii mei idoli: Serghei Rahmaninov, dacă vorbim de clasică, iar din muzica uşoară - Freddy Mercurry, Paul McCartney, Elton John.

De ce are nevoie un artist pentru a avea succes?

De orientare în acest sistem nebun de valori. Să ştie pe ce lume se află, să nu se subaprecieze sau supraaprecieze, să vegheze şi să fie la curent cu schimbările şi cerinţele atât de nestatornice ale acestor vremuri.

Radmila Popovici

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău