VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Maria Levcenco, detalii din culisele unui talk-show sincer
Septembrie 2015, Nr. 134

Maria Levcenco, detalii din culisele unui talk-show sincer

Comentează   |   Cuprins

Îşi cunoaşte bine meseria, simte când să scaneze psihologia invitaţilor săi pentru a oferi telespectatorilor informaţii veridice. E genul de prezentatoare de talk-show-uri ale căror reguli de joc nu doar le cunoaște bine, dar și le completează pentru a avea o emisiune de primă clasă. Este vorba despre moderatoarea emisiunii „Честно говоря”, Maria Levcenco, de la postul de televiziune „Realitatea TV”.

Din 14 septembrie emisiunea va fi difuzată începând cu orele 19.00, în acelaşi format şi cu invitaţi la fel de interesanți.

Maria, majoritatea fetelor de la Jurnalism visează să prezinte principalul buletin de ştiri. Tu însă ai o emisiune mult mai complexă, mai conectată la pulsul evenimentelor. Cum reuşeşti să îi „ţii ritmul”? 

Nu aş îndrăzni să spun că sunt mai conectată la pulsul evenimentelor decât colegii din redacţia de ştiri. Facem cam acelaşi lucru, obiectivele lor sunt chiar mai complicate. Totodată, întotdeauna mi-am dat seama că un moderator de talk-show, spre deosebire de prezentatorii de ştiri, are marea şansă să se exprime prin abordarea subiectelor, stilul de comportament, partenerii de discuţie, cu atât mai mult dacă lucreză în emisie directă. Sigur că nu mă refer la toţi moderatorii, unii sunt obligaţi să respecte aşa-numita „politică editorială”, ţinând cont de anumite restricţii. Însă nu este cazul postului „Realitatea”. Cei care ne urmăresc emisiunile cunosc faptul că pentru noi, nu există subiecte, opinii sau întrebări tabu. Anume posibilitatea de a crea, libertatea existentă mă ajută să „ţin ritmul”, să vreau să avansez, să fac mult mai mult în cadrul emisiunii decât fac acum. 

Cât de mult timp îţi ia să descoperi psihologia invitaţilor tăi pentru a scoate din ei informaţii esenţiale? 

Jurnaliştii care activează în domeniu suficient timp cunosc destul de bine portretul psihologic al politicienilor, dar şi poziţiile analiştilor. Ei sunt previzibili, de altfel ca şi moderatorii. Noi anticipăm răspunsurile, reacţia la aceste răspunsuri. Totuşi am o regulă de aur: atunci când pregătesc emisia cu un politician, neapărat îi urmăresc prestaţia în cadrul emisiunilor recente. Un alt element important pentru un jurnalist este informaţia pe care o obţine de la surse. Aceste elemente contribuie la crearea tabloului complex. 

Ce te inspiră în munca ta, ce lecţii înveţi în urma fiecărei emisiuni? 

Pe parcursul anului ce a trecut de la apariţia emisiunii „Честно говоря”, am avut de învăţat suficiente lecţii din observații. Am urmărit aroganţa lui Igor Dodon, maniera domnului Voronin de a se eschiva de la răspunsuri, absenteismul Partidului Liberal pentru telespectatorul vorbitor de rusă, capacitatea celor de la PD de a se face „că plouă”, atitudinea părtinitoare a ONG-urilor ce se ocupă de mass-media, lucru care se referă la întreaga societatea civilă. Am mai învățat că cei mai aprigi critici nu se pot lăuda cu un produs media de calitate, că toţi cunosc ce nu merge bine, dar puţini propun soluţii. Multe lecţii utile. Această uşă o las deschisă mereu. Mereu învăţ. 

Datorită cărui fapt ai o emisiune atât de solidă şi respectată? 

De la bun început mă bucur de încrederea directorului, Dumitru Ţîra, profit de ea chiar şi atunci când avem opinii separate sau percepţii diferite asupra evenimentelor. Am susţinerea redacţiei şi a directorului de ştiri, Dina Perciun, am colegi care mă depăşesc, dar şi critici – ei mă provoacă să avansez, îmi am deja telespectatorii fideli, de la care primesc feedback permanent, şi mă bucur că printre aceştia sunt inclusiv părinţii şi bunicii mei. Am o bunică excepţională, Veronica Levcenco, decorată cu ordinul „Palmes académiques”, cea mai mare distincţie pe care Republica Franceză o acordă personalităţilor de din străinătate pentru meritele lor în domeniul ştiinţei. În mare parte, spiritul meu critic şi dorinţa de a cunoaşte se datorează ei. Ea nu acceptă ajutor, deşi trăieşte foarte modest. Singurul lucru pe care îl pot face pentru ea este emisiunea. Știu ce plăcere enormă are ori de câte ori este sunată de cunoscuţi care îşi exprimă admirația pentru ediţiile „Честно говоря”. Acesta este anturajul în care activez. Nu-mi pot permite să fac un produs de proastă calitate. 

Ai avut emisiuni în care dialogul dintre tine şi invitaţi a devenit mai tensionat? 

Destul de multe. Astfel de ediţii, de fapt, sunt cele mai sincere. Omul se cunoaşte mai bine atunci când îşi pierde echilibrul, când iese din starea de confort. Agresivitatea nu îmi este caracteristică, dar, sincer vorbind, uneori intenţionat „îmi atac” invitaţii, prin formularea dură a întrebărilor. Fiecare situaţie, subiect necesită o abordare aparte. Comportamentul moderatorului în timpul emisiei, în mare parte, depinde de efectul pe care acesta doreşte să-l onţină. Sunt cazuri în care prefer să-mi păstrez calmul pentru a accentua nervozitatea invitatului. Sunt situaţii în care prefer să tac după ce obţin un anumit răspuns, și asta poate fi un accent pe care îl fac pentru telespectator. 

Ce capacităţi, talente, dar și riscuri implică moderarea unui talk-show? 

Unicul risc pe care îl poate suporta moderatorul este acel de a deveni plicsititor în percepţia telespectatorului. Orice s-ar spune, în Republica Moldova totuşi există suficient spaţiu pentru libertatea de exprimare şi ea nu se limitează doar la TV. Dacă e să vorbim despre capacităţi, eu consider că un moderator trebuie să ştie a fi insistent atunci când adresează întrebări, să fie capabil să-şi apere punctul de vedere, dar şi să pună la îndoială orice afirmaţie. 

S-au întâmplat cazuri când invitaţii au refuzat să vină la emisiune? 

Desigur că se întâmplă, însă într-o formă sofisticată. Politicienii sau funcţionarii nu spun „Nu”, ci invocă motive de lipsă de timp, roagă să fie contactaţi mai târziu, până ce subiectul ce urma a fi discutat îşi pierde actualitatea. Dintre cazurile mai recente, pot să aduc exemplul lui Dorin Chirtoacă. După alegerile locale, l-am invitat de câteva ori să discutăm despre rezultatele scrutinului. Secretarul său de presă mi-a spus că domnul primar neapărat va găsi timp în agendă pentru a da curs invitaţiei. Doar că nu a mai „găsit”, așa că discuţiile despre rezultatele alegerilor nu mai sunt relevante. Sunt şi alte forme de refuz. Cu câteva luni în urmă, am primit acordul reprezentantului politic al Tiraspolului, Nina Ştanschi, pentru interviu, însă, cu o zi înainte de filmare, am aflat că echipa noastră nu reuşise să primească acreditare pentru a avea acces în regiunea transnistreană unde urma să filmăm interviul. 

Pe cine ai dori să inviți pentru discuții la emisiunea ta şi ce i-ai întreba?

Întruna mă gândesc de ce la Conferința de la Yalta, Churchill şi Roosevelt au acceptat repatrierea obligatorie în URSS a prizonierilor de război, ştiind ce soartă crâncenă îi aşteaptă pe aceşti oameni. Oare nu au existat posibilităţi pentru a evita îndeplinirea acestei condiţii a lui Stalin? 

Care este sursa ta de energie, sursa care te inspiră şi te motivează în viaţă? 

Însăşi viaţa şi timpul ce trece.  Mai rar, dar şi liniştea singurătăţii este o sursă de inspiraţie.

Text: Iuliana Mămăligă. Foto: Ion Savin

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău