VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Luminiţa Morozan. Ambitioasa şi talentată
Septembrie 2004, Nr. 05

Luminiţa Morozan. Ambitioasa şi talentată

Comentează   |   Cuprins

Luminiţa Morozan şi-a făcut apariţia în scena muzicii uşoare moldoveneşti acum doi ani, ferm convinsă că va escalada înălţimile prin insistenţa şi talentul său. E deprinsă cu cărările montane şi la propriu, şi la figurat. "Un munte se lasă cucerit, dacă dai dovadă de multă răbdare şi nu apuci pe primul drum, la întâmplare", este convingerea starletei de la Chişinău.

Eşti o fire voluntară?

Sunt. De ce să ascund? De mică, părinţii mi-au pus rucsacul în spate pentru a mă deprinde cu propriile mele "greutăţi".

Şi-ai pornit prin viaţă cântând...

Chiar dacă sună banal, ăsta-i adevărul. Cânt din anii de grădiniţă muzică populară, pentru care am o dragoste aparte. Apoi, părinţii m-au înscris la Liceul cu profil muzical "Ion Creangă". Chiar din clasa-ntâi sunt invitată în taraful şcolii, ca mai târziu, într-a patra, să fiu acceptată de maestrul în arte Ştefan Andronic, în Corala "Vocile primăverii".

De ce, totuşi, armoniile sonore?

Vin dintr-o familie de intelectuali în care cântecul e la el acasă. Mama a cântat mulţi ani în cor. Bunelul, o fire veselă, a făcut mereu sărbătorile sărbători, interpretând cu mult suflet doine şi balade.

Ai doinit de mică şi, brusc, te-ai oprit la muzica uşoară.

Nimic nu are loc întâmplător. Dacă voi avea piese de calitate, îmi voi încerca puterile şi-n jazz. De ce nu? Fericirea de a cânta muzică uşoară mi-au dăruit-o părinţii când am împlinit 14 ani. Cadoul lor a fost o piesă nouă de estradă.

Ai meritat-o?

Mi-am cucerit părinţii după ce am luat premiul întâi la Festivalul-concurs "Creangă cu neamuri". Am interpretat o piesă proprie, care a devenit, ulterior, imnul acestui frumos festival. Eram foarte mândră de acest lucru.

Care a fost piesa ta de debut?

Cea a lui Sergiu Teacă şi a textierului Veaceslav Madan, "Spune-mi mereu". Din start, cântecul nimereşte în top, pe poziţia a patra, ca să se menţină, mai bine de jumătate de an, pe locul doi şi să fie inclus în compilaţia "Top Moldova 9".

Cum ţi-ai întărit poziţiile?

Cunoscându-1 pe compozitorul Andrei Sava la concursul "Vedete pentru o seară". Am început colaborarea cu o piesă de succes, "Dulci amintiri" (text - Viorica Atanasov, ex-solistă a trupelor "Dublu Sens" şi "Extasy"), care a ajuns cap de top la "Russkoe Radio". A fost cântată şi-n varianta duet, cu Adrian Ursu. La "Maluri de Prut", ediţia 2002, am cântat solo şi am obţinut un premiu special. De la începutul anului trecut, colaborez cu Andrei Sava. In primăvară, apar piesele "Stai" şi "Noaptea". Cu ele am participat la concursul de popularitate "Moldostar", organizat de firma germană "Jet-Set". Am obţinut trofeul "Zeiţa Victoriei" la secţiunea "Descoperirea anului". Este cel mai frumos premiu din viaţa mea. Prima mea victorie, de fapt.
După "Moldostar" ai plecat la un concurs de muzică uşoară de la Constanţa.

Am participat la Festivalul-concurs internaţional "Steluţele mării", la care am luat locul trei şi am fost declarată "Miss Festival". După care, am participat la Zilele Europei, sărbătorite la Suceava.

Bănuiesc că la succesul tău pun umărul toţi membrii familiei?

Puteţi fi siguri de aceasta. Mama este responsabilă de aspectul meu fizic. Tata este purtătorul meu de cuvânt, producătorul. Soră-mea, Constanţa, e pe rol de "consilier". Toţi împreună - purtătorii mei de griji. Despre soră-mea aş mai adăuga că e prietena mea cea mai bună, căreia îi încredinţez toate secretele. Tinca, cum îi mai spunem noi, are 15 ani, e mai înaltă decât mine şi e membră a cunoscutei formaţii de dans "Codreanca".

Ce mai faci, în afară de muzică?

Îmi petrec vacanţele cu familia, la munte sau la mare. Apropo, în acest an am avut o vacanţă de vis la Constanţa. îmi place să ascult muzică bună. Să citesc din Caragiale şi Preda. Ador poezia lui Bacovia şi a lui Deleanu. Joc volei şi alerg dimineţile. Sunt la fel ca multe alte fete de vârsta mea.

Şi tot la fel ca multe dintre ele ai mers la prima întâlnire, cu declaraţii şi plimbări pe străzi luminate de lună?

A fost şi prima dragoste, şi primul of. însă această dragoste a luat repede forma unei bune prietenii. Nu regret, deoarece sunt sigură că tot ce e mai frumos mă aşteaptă înainte.

A intervievat Ion Borş

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Esti o fata simpla cum zici tu...dar eu gasesc si ceva special in tine! esti superba!!!..........
Any   -  
13 Decembrie 2010, 16:56
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău