VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Limagrain. Sămânţa succesului  crescută în Moldova
Martie 2016, Nr. 138

Limagrain. Sămânţa succesului crescută în Moldova

Comentează   |   Cuprins

Anul 1942 a fost un an greu pentru că cel de-al Doilea Război Mondial era în toi, totuși acesta nu a fost un impediment pentru o mână de ţărani din Auvergne, Franţa, care au creat o cooperativă agricolă. Aceasta este și nucleul a ceea ce astăzi numim la nivel internaţional Limagrain, întreprinderea ce a scris istorie în lumea agriculturii și a ajuns să fie prima companie din Europa la capitolul producere de seminţe. Compania a continuat să se extindă și activează în 41 de ţări, având o reprezentanţă și în ţara noastră. În 2015, Limagrain Moldova a celebrat 15 ani de prezenţă pe piaţa autohtonă, eveniment ce a coincis și cu marcarea a jumătate de secol a companiei-mamă.

Numele companiei „Limagrain” a apărut în 1965, când cooperativa agricolă a făcut un rebranding și a început să investească în cercetări. Cinci ani mai târziu, aceasta înregistrează primul succes, un hibrid al seminţelor de porumb cu legendara denumire LG 11, care s-a răspândit foarte repede în Europa de Nord. El a și fost punctul de pornire al aventurii Limagrain International.

„From Earth to Life” e sloganul prin care compania a cucerit inimile agricultorilor, pentru că, într-adevăr prin seminţele create în laboratoarele acesteia, ele capătă o nouă viaţă atunci când ies la suprafaţa pământului. Și tot ele sunt „pregătite și vaccinate” pentru toate intemperiile.

Acum, Limagrain are o cifră de afaceri de peste 2,4 miliarde de euro şi un efectiv de peste 9000 de angajaţi, inclusiv 1800 de angajaţi în cercetare. Compania „Limagrain” are trei direcţii de dezvoltare: producerea de seminţe de legume (seminţe de tomate, pepene galben, ardei, morcov etc.); de seminţe ale culturilor de câmp (porumb, grâu, floarea-soarelui, rapiţă, mazăre etc.); dar și realizarea altor produse cerealiere (făină de grâu și porumb, diverse fibre alimentare etc.).

Acum 15 ani, pe piaţa autohtonă a apărut și Limagrain Moldova. La iniţiativa actualului director, Vitalie Gorincioi, compania a trecut de cifra de afaceri de 100 de milioane de lei, iar în momentul de faţă deţine titlul de prima întreprindere autohtonă care a exportat în Uniunea Europeană acum cinci ani (înainte de a fi semnat Acordul de Asociere și Liber Schimb cu UE) seminţe de porumb certificate. Limagrain Moldova este compania ce propune soluţiile concrete pe care le așteaptă fermierii moldoveni. Specialiștii întreprinderii sunt bine instruiţi și prezintă în detalii răspunsuri la toate întrebările adresate acestora. Ei sunt cei care pot spune ce trebuie să întreprindă un agricultor pentru a avea o recoltă bogată, de ce fel de hibrizi și tehnologii au nevoie ca cei dintâi să reziste stresului hidric, chiar în condiţii de precipitaţii minime. Moldova e situată într-o zonă cu risc mare de secetă; din acest motiv, ofertele companiei „Limagrain” sunt mai mult decât bine-venite.

Totuși, rezultatele favorabile depind foarte mult de tehnologiile aplicate. Doar la Limagrain Moldova veţi auzi de astfel de termeni precum HydraNeo (tehnologia de management al secetei destinată culturii de porumb) și SunNeo (rezistenţa genetică la toate rasele cunoscute de lupoaie (Orobanche cumana) pentru cultura floarea-soarelui).

Pentru 2016, compania „Limagrain” vine cu un portofoliu îmbunătăţit de produse destinate agricultorilor. Adevey este cel care va deschide lista de produse ale catalogului LG. El este primul hibrid al tehnologiei HydraNeo, înregistrat în acest an, în condiţiile de secetă aspră, demonstrându-și rezistenţa la secetă. Recolta va uimi neîndoielnic, elementul distinctiv al lui fiind și greutatea boabelor, mai mare decât la alţi hibrizi. Despre HydraNeo, Tim Ream, directorul regional al Limagrain Europe afirmă cu certitudine că este soluţia perfectă pentru agricultorii moldoveni. Simpla idee a acestei tehnologii este unică, iar faptul că este patentată de Limagrain îi oferă o valoare dublă. Utilizarea acesteia în procesul de plantare, creștere și recoltare va aduce doar câștiguri celor care o aplică.

Pe lângă Adevey, Limagrain recomandă și o serie de alţi hibrizi precum LG 30.389, LG 30.325, LG 33.50, LG 30.360, LG 30.491, LG 23.06, LG 23.72, LG 33.95, fiecare dintre aceștia având calităţile sale, fie un potenţial înalt de roadă, fie un grad înalt de toleranţă la secetă, unii hibrizi fiind destinaţi extragerii de alcool.

Respectând acest lanţ tehnologic, Limagrain Moldova își propune să ofere și hibrizi de floarea-soarelui din trei grupe mari: clasici, Clearfield, dar și din categoria High-Oleic, destul de întrebaţi la nivel internaţional.

Compania „Limagrain” oferă consultanţă profesională, livrări la destinaţie prin intermediul distribuitorilor, iar asta o face să își menţină poziţia de lider în tot ceea ce face. Aici veţi găsi cele mai productive seminţe, tehnologii speciale și o echipă gată să vină cu soluţia perfectă pentru afacerea dvs. Datorită Limagrain Moldova, în anul 2016 Moldova va avea parte și de prima roadă de cereale organice. Iar acesta este abia începutul unui nou succes!

 Text: Svetlana Tataru

Foto: Ion Pleș Alexandru, Ilie Bujor, Arhiva Personală

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău