VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Liliana şi Sergiu Palihovici. Cuplul plin de atitudine
August 2010, Nr. 75-76

Liliana şi Sergiu Palihovici. Cuplul plin de atitudine

Comentează   |   Cuprins

Un interviu îmbrăţişat, cald, cu mici compromisuri şi scurte dezbateri, care sună ca într-o poezie de dragoste. Un cuplu cu opinie şi atitudine. S-au cunoscut la facultate, şi-au urmat carierele, ambele sociale, au făcut o familie frumoasă ca şi ei doi. Liliana şi Sergiu Palihovici sunt împreună de 16 ani, au doi băieţi, Dan-Marius, de 14 ani, şi Angel-David, de 8 ani.

Vorbim despre ei şi familie, educaţie, timp liber, dar ne oprim foarte mult şi la problemele sociale şi economice ale ţării, ale copiilor abandonaţi şi părinţilor plecaţi la munci şi la posibilitatea de a redresa lucrurile din R. Moldova. S-au angajat în cursa politică tocmai din aceste considerente – Liliana Palihovici este vicepreşedinte PLDM, preşedinte al Comisiei parlamentare de protecţie socială, sănătate şi familie, iar Sergiu Palihovici este Şeful Oficiului teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat a R. Moldova. (Text: Rodica Trofimov; Fotografii: Igor Schimbător; Locaţie: Restaurantul „Popasul Dacilor”. Mulţumim pentru sprijin.).

SERGIU PALIHOVICI
Şeful Oficiului teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat a R. Moldova. Data şi locul naşterii: 6 aprilie 1971, s. Vadul lui Raşcov, r-nul Şoldăneşti. Studii: Facultatea de istorie, USM (1989-1994). Facultatea de contabilitate şi audit, ASEM (1997-2000). Stagiere la Institutul European de Studii Politice. Doctor în ştiinţe politice. Activitate: specialist la primăria mun. Chişinău (1995). Specialist principal şi şef de secţie (1996-2007). Şef al cabinetului primarului general (2007-2008).

LILIANA PALIHOVICI
Preşedinta Comisiei parlamentare de protecţie socială, sănătate şi familie. Data şi locul naşterii: 26 noiembrie 1971, s. Horodişte, r-nul Călăraşi. Studii: Facultatea de istorie, USM (1989-1994), Centrul de studii postuniversitare a USM, limbi moderne aplicate (1997-1999), Academia de Administrare Publică, relaţii internaţionale (2001-2003). Stagii profesionale în Germania, Franţa, Egipt, SUA. Activitate: profesoară de istorie, Liceul „M. Eliade” (1993-1995), specialist principal în problemele tineretului la Direcţia tineret, Departamentul tineret, Ministerul Educaţiei (1995-2001), şefă a Direcţiei tineret (2001-2003), consultant UNICEF, coordonatoare a Proiectului Abilitarea socio-economică a tineretului (2004-2007). Consultant Banca Mondială (2007-2008). Academia de Dezvoltare Educaţională, filiala din R. Moldova, manager coordonator de granturi (2008-2009). Activitate politică: din 2007 – membru al grupului de iniţiativă şi vicepreşedinte al PLDM.

>> Ambii aveţi o activitate obştească foarte intensă. Bănuiesc că discuţiile despre problemele din societate şi de la serviciu continuă şi acasă...
Liliana: Involuntar, ni se întâmplă în fiecare zi. De aceea, câteodată, Sergiu zice: „Gata, astăzi nu mai discutăm domeniul social.”. E un domeniu în care există prea puţină bucurie, lumea nu se adresează cu lucruri plăcute, ci cu probleme majore, pe care singuri nu le pot rezolva şi caută ajutor. Copiii noştri „absorb” şi ei o mare parte din discuţii şi sunt foarte sensibili la tot ce înseamnă problema cuiva. Cel mic, Angel-David, mi-a spus odată: „Mama, vreau să fiu preşedinte, atunci voi face ca să nu mai fie copii săraci şi flămânzi”.

>> Discutaţi şi în contradictoriu?
L.: Desigur. Uneori avem opinii separate şi Sergiu întotdeauna cedează, aşa-i?

Sergiu: Exact. Ne „certăm” ca să ne împăcăm – din acest punct de vedere, împăcarea devine mult mai dulce. Trăim ambii într-un regim alert de viaţă  şi, când vii acasă, te obişnuieşti cu greu cu ideea că nu mai eşti la serviciu şi în jurul tău nu ai subalterni.

L: În final, ne-am înţeles să avem un spaţiu al nostru de comunicare doar în familie.

>> Cum s-au cunoscut reprezentantul guvernului în teritoriu şi deputatul în parlament?
S: Am învăţat într-o grupă la facultate şi, apropo, eram concurenţi la învăţătură. O droaie de băieţi îi făceau curte Lilianei şi faptul că nu eram în cercul ei de interes, mi-a trezit curiozitatea. M-am pomenit îndrăgostit lulea de ea, după care, încetul cu încetul, am „înlăturat” rivalii. Am fost împreună cinci ani şi ne-am căsătorit înainte de examenele de stat.

L:. Am trăit o perioadă foarte frumoasă din toate punctele de vedere, mai ales că erau anii de deşteptare naţională. Trăiam cu idealurile şi nu cu valorile materiale.

>> Ce aţi făcut după facultate? A fost greu să vă angajaţi?
L: Din anul IV m-am angajat la Liceul „M. Eliade” în calitate de profesoară de istorie, unde am lucrat şi după absolvire. În paralel, m-am angajat la Departamentul tineret şi sport. Şi pe atunci era greu să-ţi găseşti un serviciu. Aveam 12 ore de istorie  pe săptămână şi un salariu de 35 de lei.

S: Am avut o tangenţă cu şcoala până a veni la facultate, în calitate de profesor de informaţie politică, algebră, istorie, franceză... După facultate, în 1995, m-am angajat în calitate de specialist la primăria mun. Chişinău, apoi am fost specialist coordonator, principal, şef de secţie. Ultimul loc de muncă – şef al cabinetului primarului general, în funcţie de consilier. Am lucrat la primărie 14 ani. În acest timp, am făcut şi a doua facultate, ASEM-ul (contabilitate şi audit). Până a veni la Guvern, mi-am făcut doctoratul în ştiinţe politice.

>> S-au schimbat lucrurile la primărie de când aţi plecat?
S: S-au schimbat, dar nu atât de mult pe cât mi-aş fi dorit. Odată ce am mizat pe schimbare, mi-am pus şi eu mari speranţe, pentru că am muncit acolo aproape un an, cot la cot cu primarul.

>> Cu ce vi se asociază copilăria dvs.?
L: În copilărie, îmi plăcea să o fac pe ghidul. Mergeam duminica cu colegele mele de clasă prin sat şi le vorbeam despre case, monumente. Atunci, nu puteam să-mi imaginez să pot trăi în altă parte. Ţin minte că mi-am dojenit sora mai mare, care vroia să rămână la Chişinău: „Cum poţi să pleci de aici, să trădezi satul nostru? Cum poţi să trăieşti fără grădina şi casa noastră?”. Pentru mine, satul era totul. La facultate, după primul an, mi s-a propus să mergem la studii  la Universitatea din Bucureşti şi am avut exact acelaşi sentiment – cum pot să părăsesc Chişinăul?

S: Am trăit într-o mahala cu Dumitru Matcovschi. Sora poetului mi-a fost profesoară de limba română, o femeie extraordinară, care mi-a marcat viaţa. Cea mai frumoasă amintire din copilărie este legată de pescuit. Ţin minte că am mers odată la prins peşte, noaptea, cu un moş de 70 de ani. Eu cântam la trompetă în orchestra şcolii, iar el – în orchestra satului. Îmi amintesc că moşulică începuse să cânte în plină noapte... Sunetul cela de trompetă, deasupra Nistrului, într-o noapte de vară, şi acum îmi sună în urechi...

>> Cum i-aţi crescut şi educat pe cei doi băieţi? Cum reuşiţi să-i feriţi de influenţa internetului, a televizorului?
L: Suntem, înainte de toate, prieteni cu ei. Ne-am străduit să punem în ei tot ce avem mai bun. În educaţia lor, le-am spus că noi, mama şi tata, suntem primii lor prieteni. Cu cel mic mai merge varianta „Dumnezeu te vede” sau cu aparatul care vede tot şi ne spune când intră pe internet. Nu le permitem jocuri cu violenţă, împuşcături.  

S: Trebuie să recunoaştem că am folosit un pic alte tehnici, decât au folosit părinţii noştri cu noi. Am fost mai democraţi... Întotdeauna le-am arătat toată dragostea şi afecţiunea noastră. Suntem foarte deschişi cu ei.  

>> Ce vă caracterizează în mod special ca familie?
S: Suntem o familie obişnuită, care ţine foarte mult la părinţi şi bunici. Avem norocul ca bunicii noştri, bunica şi bunicul din partea tatălui meu, să fie în viaţă. Este un lucru extraordinar pentru un băiat de 14 ani să aibă un străbunic. Şi eu mi-am cunoscut străbunicul, pe care îl consider unul dintre îngerii mei păzitori.

L: Suntem o familie veselă, ne place distracţia...

S: Da, unor membri ai familiei noastre tare le place distracţia... Ei sunt majoritatea, 3 la 1. Eu sunt mai de casă...

L: Mie şi băieţilor ne place ca în week-end să mergem undeva în afara oraşului, la o mănăstire, un muzeu, pe când Sergiu este părtaşul ideii de a se odihni acasă, în linişte.

S: Prefer să mă odihnesc acolo de unde lipsesc. Sunt sătul de oraş, maşini şi drumuri.

L: Până la urmă, ducem discuţii, negocieri şi-l convingem. Totodată, suntem o familie sensibilă la tot ce se întâmplă în jurul nostru.

S: Cred că asta este o trăsătură care caracterizează  familia noastră... toate lucrurile le trecem prin inimă şi le vedem cu inima. Inclusiv copiii noştri. Noi nu putem vedea lucrurile mai distanţat, pentru că tot timpul ne implicăm şi încercăm să ajutăm lumea.

>> Sunteţi împreună de 16 ani, de când v-aţi cunoscut la facultate. Ce a contat cel mai mult în relaţia voastră?
L: Corectitudinea şi deschiderea, nu-mi plac făţărnicia şi lucrurile spuse pe jumătate. Poate sunt lucruri care mă caracterizează, dar asta aştept şi de la alţi oameni în raport cu mine. Să nu ascundă lucrurile.

S: Dragostea evoluează, capătă în timp şi alte conotaţii, evoluează spre partea practică a vieţii. Ceea ce i-am dat dragostei noastre este respectul reciproc. Nu ne-am  vorbit urât unul altuia niciodată.

>> În cât timp aţi decis să intraţi în politică? Şi cum s-a acceptat decizia acasă?
L: Întotdeauna am fost foarte activi, împreună cu Sergiu. Țin minte că veneam la Chişinău la adunările naţionale cu trenul, alături de părinţi. Activismul acesta s-a manifestat şi în ultimul an la şcoală – adunam aticole despre tot ce însemna perestroika, glastnosti. Până a veni în echipa PLDM, am lucrat mulţi ani în proiecte sociale şi eram convinsă că R. Moldova poate deveni o țară prosperă. Am înţeles că nu pot face separat aceste lucruri, ci numai conjugând eforturile. Când venise discuţia de lansare a noului proiect, m-am regăsit în echipa PLDM.

S: Intrarea în politică a fost pentru noi o provocare, dar şi o decizie foarte importantă . Am început un lucru de la zero, fiind parte a echipei ce implementează un proiect politic de perspectivă pentru Moldova și suntem de abia la început.

L: Viaţa politică este altceva decât ceea ce făceam înainte. Regret doar că nu am o baghetă magică, să pot schimba lucrurile la viteza pe care mi-o doresc. Este posibil să facem schimbări la noi acasă într-un timp scurt – avem nevoie doar de o guvernare constantă, oameni necorupţi şi devotaţi ţării, care să implementeze corect reformele necesare.

>> Ca de fiecare dată, lumea aşteaptă schimbări peste noapte, palpabile şi imediate...
S: Înţeleg că s-au promis multe în perioada campaniei electorale, însă e nevoie ca oamenii să ţină cont de un lucru: promisiunile se fac din considerentul că schimbările se vor produce pe final de mandat. Fiind, într-o măsură oarecare, implicat în actul de guvernare, îmi dau seama perfect că este posibil să realizăm în patru ani tot ceea ce s-a promis în campania electorală. Este real şi avem potenţial enorm. Maniera în care se abordează astăzi lucrurile este alta. Investitorii au început să-şi schimbe părerea despre noi, e important că lucrurile se mişcă în direcția corectă.

>> Liliana, câţi dintre moldoveni crezi că se vor întoarce acasă?
L: Cred că toţi au dorinţa să se întoarcă şi mai mult de jumătate o vor face, atunci când vor vedea o creştere economică a Moldovei. Iniţiativa guvernului de a semna acorduri bilaterale cu ţările în care muncesc moldovenii, pentru a asigura securitatea lor socială, este foarte importantă acum.

>> Ce se întâmplă astăzi cu copiii crescuţi fără părinţi?
L: Lipsa părinţilor se resimte în special când aceşti copii ajung să-şi formeze propriile familii. Un copil crescut fără părinţi are foarte multe semne de întrebare la capitolul relaţii, comunicare, viaţă. Părinţii nu sunt lângă el ca să-i răspundă la momentul potrivit frământărilor lui. Unii părinţi, care au reuşit să-şi legalizeze şederea, îşi iau copiii cu ei, alţii, care muncesc peste hotare câteva luni, se întorc acasă. Oricum, vedem că şi în aceste familii există probleme grave de comunicare şi trebuie să treacă un timp pentru a le elimina. Eforturile guvernului de a obţine libera circulaţie a cetăţenilor ne-ar ajuta să diminuăm problema şi ar permite părinţilor să vină mai des acasă sau să-şi ia copiii cu ei.

>> Ce ai reuşit să faci în calitatea ta de preşedinte al Comisiei de protecţie socială, sănătate şi familie?
L: Nu demult a fost aprobată Legea cu privire la regimul de adopţii, care timp de un an şi ceva a fost stopată în parlament. O iniţiativă recentă, pe care am lansat-o, a fost parteneriatul pentru copii. Discutăm acum cu toţi cei care sunt disponibili să contribuie financiar la implementarea proiectelor pentru oportunităţi de petrecere a timpului liber al copiilor. Am lucrat mult la cadrul legal de prevenire a abuzului şi violenţei împotriva copilului. M-am străduit să promovez ratificarea Convenţiei cu privire la persoanele cu dizabilităţi, aceasta a ajuns deja pe ordinea de zi a  parlamentului. Guvernul a acceptat, la solicitarea Comisiei, introducerea unităţii de psiholog şcolar în fiecare instituţie de învăţământ, începând cu 1 septembrie 2010.

>> Nu ţi se pare că avem prea puţine femei în politică şi, în general, la posturi de conducere?
L: Reuşita unei femei depinde de ea însăşi, de gândirea ei, de faptul cât de luptătoare şi insistentă este. Niciodată nu am făcut deosebirea dintre mine şi un băiat de vârsta mea, cât eram elevă, studentă, nu cred că am sau am avut mai puţine şanse decât un coleg de-al meu. Însă, în viața matură, am înțeles că femeile au nevoie de mai multă susținere pentru participare activă în viața politică.  De aceea în activitatea mea mă străduiesc să organizez cât mai multe instruiri pentru femei și să promovez tot mai multe oportunități pentru implicarea lor.

>> Cum comentaţi fraza că femeile sunt de pe Venus, iar bărbaţii – de pe Marte?
L: Şi femeile, şi bărbaţii sunt plămădiţi din acelaşi aluat şi sunt de pe aceeaşi planetă. Doar că oamenii, prin contextul în care cresc, se dezvoltă, încearcă să facă mai pronunţată diferenţa dintre bărbat şi femeie. Vreau să spun că ceea ce am reuşit să fac în cariera mea se datorează și  soţului, deoarece o femeie nu se poate realiza dacă nu are susţinerea celor de acasă.

S: Sunt o fire care încurajez la maximum ceea ce face Liliana. Şi cred că femeile şi bărbaţii vin dintr-o regiune unde nu se purta îmbrăcăminte, de undeva de la ecuator (râde). Până la urmă, aranjarea lui Marte şi Venus în Univers, a făcut ca pe pământ să apară viaţă. Aşa am devenit mai îmbrăcaţi, mai emancipaţi, până când femeile şi bărbaţii au ajuns să discute între ei politica de gender. 

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


*Admit ca s-a facut o gafa in articol: sora poetului Dumitru Matcovschi a fost profesoara de istorie a lui Sergiu Palihovici, dar romana , predata de dna Olga Pisla, se pare ca tot nu l-a lasat indiferent... *
Am motive sa respect aceasta familie, chiar daca respectul meu nu se alimenteaza dintr-o colaborare directa cu membrii ei, ci, in mare parte, dintr-o suma de impresii ocazionale, derivate din faptul ca uneori pasii ne poarta pe aceleasi carari (la propriu)
Sergiu Palihovici a lasat in satul de bastina impresia unui tinar tenace, inteligent si, esential, cu foarte mult bun-simt. Nu mira pe nimeni (din cei care-l cunosc) ca a reusit sa se faca stiut si util. Ba mai mult, e bine ca are alaturi o femeie energica si cu preocupari identice.
Le urez "vint prielnic" pentru calea pe care si-au ales-o.
din Vadul -Rascov   -  
22 August 2010, 12:15
Sus ↑
Am motive sa nu o respect pe aceasta tanti Liliana pentru ca vorbeste de lupta u coruptia dar ea insasi cind lucra in proiecte internationale mi-a cerut sume de bani importante pentru a-mi oferi un grant pentru dezvoltarea afacerii. Am devenit ulterior antreprenor dar fara eforturile ei. Asa ca nu prea multa credibilitate va avea acest interviu
Antreprenor   -  
22 August 2010, 21:29
Sus ↑
Ca familie nu-i cunosc, dar ca politician Liliana nu ma impresionat nici cu initiativele, nici cu indeplinirea promisiunilor.E adevarat ca structura politica din care face parte este puternica,dar cred ca si reprezentarea trebuie sa fie pe masura.PLDM sper sa nu calce pe aceias grebla la parlamentare si sa promoveze oameni nu prin adunatura dar prin selectie.Ce tine de Liliana PLDM a dat-o in bara, rusine cit de prost se prezinta in emisiunile televizate,dar cred ca si domeniul la fel de bine il cunoaste.
om de rind   -  
25 August 2010, 10:25
Sus ↑
Sunt deacord cu comentariile de mai sus si chiar nu inteleg cum poti sa vorbesti de coruptie ect., atunci cind te simti cu musca pe caciula. In tara asta nimeni nu face nimic decit pentru buzunarul si interesele proprii. Cei Destepti au inteles acest lucru si au plecat departe...
Italia   -  
13 Septembrie 2010, 14:15
Sus ↑
Ii cunosc pe ambii de la facultate si daca Sergiu se remarca prin bun simt, cel putin, atunci Liliana cum a fost o oportunista, asa a si ramas. Este regretabil ca imaginea PLDM-ului este promovata de asemenea persoane. De altfel, asemenea persoane vor determina si caderea formatiunii date. Prea multe pseudo- personalitati se regasesc in paginile revistei D-voastra.
coleg de facultate   -  
15 Septembrie 2010, 20:29
Sus ↑
DUPA CIT CUNOSC SATU VADUL LUI RASCOV, SERGIU NU ERA CHIAR ATIT DE MAHALEAN CU DNA VALENTINA(ISTORIA), POATE MAI MULT CU DNA LIDIA(LIMBA ROMANA). DAR NU CRED CA ESTE O GRESALA A LUI SERGIU, MAI MULT A REDACTORULUI, ...SUCCESE SI DRUM USOR IN VIITOR. SUNT 23 DE ANI DE CIND NU TEAM VAZUT, DAR SUNT BUCUROASA SA TE VAD IN FOTO. SUCCESE IN FAMILIE. NOI "COVRIGARII" AM FACUT IMPESII FRUMOASE SI RADACINI ADINCI UNDE NU AM PLECAT.
ANGI   -  
15 Septembrie 2010, 23:27
Sus ↑
SERGIU A FOST ŞI ÎN ŞCOALĂ UN BĂIAT CARE ÎNVĂŢA BINE ŞI ŞTIIA CE DOREŞTE SĂ FACĂ ÎN VIITOR,CU BUN SIMŢI ŞI PE TIMPURILE SOVIETICE ERA ŞI UN BRAV COMSOMOLIST ,PARIMI-SE CĂ ERA UN FEL DE PREŞETINDE AL COMITETULUI....ŞI PROFESOARA DE ISTORIE SE NUMEŞTE VALENTINA ,MULT RESPECT DIN PARTEA FOŞTILOR ELEVI PENTRU EA.
VADUL-RAŞCOV   -  
17 Septembrie 2010, 20:46
Sus ↑
Baietelul mai mic e tare dragut!:)
Vladislava.C.   -  
05 Martie 2011, 19:48
Sus ↑
POT SA SPUN DE LILIANA CA ESTE O FEMEIE DE NOTA 10, ESTE O FEMEIE CU SUFLET MARE, DESTEAPTA, FRUMOASA. MA MINDRESC CA SUNT MOLDOVEANCA SI CA AVEM IN RM ASA FEMEIE CA LILIANA IN POLITICĂ. SUCCESE LILIANA IN CONTINUARE
Anna G.   -  
11 Aprilie 2011, 13:40
Sus ↑
Cu Sergiu pe care-l cunoaştem noi întradevăr poate să se mîndrească toată Moldova.
Baftă, la mai mult şi la mai mare!!!!
Consătenii   -  
14 Aprilie 2011, 14:58
Sus ↑
Atit Sergiu cit si Liliana Palihovici sunt niste oameni extraordinari, prin munca au obtinut tot, sunt destepti, frumosi, familisti,inteligenti. Ei merita tot cei mai bun! SUCCES! Ear celor care nu le place ceva... nu ei vorbesc ci invidia din ei... Sa munceasca si ei asa si apoi sa vorbeasca!
Olga   -  
19 Septembrie 2012, 13:24
Sus ↑
Bravo Liliana esti mindriea satului Horodiste noi te sustinem
Vera A Chicu Horodiste   -  
27 Februarie 2013, 22:18
Sus ↑
Intradevar satul Horodiste se mindreste ca are asa onoare dar nu uita ca este si meritul nostru a consatenilor asa ca am dori sa traim si noi mai bine nu numai tu si familiea ta6119
consatenii   -  
05 Martie 2013, 20:58
Sus ↑
We asociaza cu canslerul germaniei, succes! Asa presedinte de stat ne-ar trebui in timpul apropiat !!!!!!!!!!
Manchester   -  
02 Decembrie 2013, 22:05
Sus ↑
Se asociaza cu canslerul germaniei, succes! Asa presedinte ca Liliana Palihovici ne trebuie in timpul apropiat!!!!!!!!!!
Gheorghe Manchester   -  
02 Decembrie 2013, 22:08
Sus ↑
si asa suntem vai de capul nostru' dar cu un presedinte ca liliana ne pierdem cu totul
ana muntean   -  
28 Decembrie 2013, 20:34
Sus ↑
care este motivul a D-lui Valeriu Troienco, sa faca din armata nationala doar un penitenciar., insa din Ministerul Apararie sa devina un Departament al Institutiei Penitenciare, paractic parintii niam convins, ca personal D-nul Valeriu Troienco are un mare interes ca copii nostri ce fac serviciul militar sa fie batuti cu cruzime de catre ofiterii armatei, in schimb in acelas timp, conducerea unitatii este avansata in grad., dar daca este posibil sa convinga soldatii sa foloseasca sustante narcotice, ori cel putin prin inselaciune., precum ca este un ambalaj cu ceai si soldatul nu este atent sa verifice ce este., apoi este asteptat de ofiterul de garda si pedepsit penal, insa conducerea este mult stimata si avansata in tot ce are nevoie, apoi parintilor nu le zice nimic ce e cu feciorul lor., chiar de e batut grav , nici la spital nu merita dus,., si daca parintii insista, apoi ei au unicul diagnozz.,., contuzia tesuturilor moi ale fetei., sau al capului., chiar de acel copil in urma bataii primite de la ofiterii armatee ce se antreneaza box pe soldati, isi varsa totul si matele si ametesc ca uneori cad pe jos., la nimeni nu le pasa., ca este o indicatie de sus
valeriu chicu   -  
03 Februarie 2015, 08:45
Sus ↑
ne-ati promis marea si sarea si ne-am ales cu nimic
consatenii   -  
17 Februarie 2015, 17:42
Sus ↑
Mai bine ati face daca veti pleca din politica numai tineti locul fara sa faceti ceva pentru tara
un grup de studenti   -  
21 Martie 2015, 20:21
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău