VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Larisa Busuioc. Ladyjazz
Iunie 2011, Nr. 86

Larisa Busuioc. Ladyjazz

Comentează   |   Cuprins

Am cunoscut-o mulţi ani în urmă, când multe dintre vedetele noastre îşi începeau cariera, iar în presă apăreau primele lor interviuri. Larisa Busuioc mi-a creat impresia unei femei puternice, hotărâte şi pline de mister în acelaşi timp. Avea şi are o voce deosebită, cu un timbru cald. Era fata cu saxofonul şi jazz-ul – ceva exotic pentru peisajul nostru mioritic. Pe timpurile celea, în anii ’90, era, practic, singura interpretă care avea maşină (una roşie). Şi-a lansat primul album în 1998. Cu careva pauze, a revenit şi a plecat din scenă. Au apărut pe lume cei doi gemeni ai săi, iar o perioadă destul de îndelungată s-a aflat în Japonia. Recent, Larisa Busuioc şi-a lansat un nou disc şi videoclip „Now or Never”.

S-a născut la 11 februarie 1970, s. Grătieşti, mun. Chişinău. În 1995 a absolvit Conservatorul „G. Muzicescu”, catedra de muzică uşoară şi jazz, specialitatea canto. A studiat în paralel saxofonul şi bateria. Albume: „Sună-sună” (1998), „Love Stories” (2005), „Now or Never” (2011).

Şi-a început cariera în calitate de interpretă de jazz, participând la numeroase festivaluri internaţionale de profil. Pentru că este un stil aparte de muzică şi care nu se bucură de succes la publicul larg, Larisa s-a „reprofilat” şi a devenit interpretă de muzică uşoară. De la primul ei videoclip, la piesa „Blues” de Nicolae Caragia, lansat în ajun de revelion, au trecut 14 ani… Nu i-a fost deloc simplu, în lungii şi greii ani de tranziţie, să reziste pe scenă şi să-şi câştige bucata de pâine. De aceea, la un moment dat, a plecat în Japonia, unde a cântat în diverse localuri. De la japonezi a învăţat să fie răbdătoare, căci toate ţi se împlinesc când ţi le doreşti cu adevărat. Încetul cu încetul, a pornit câteva afaceri personale, pentru a putea… continua să cânte. Împărţită între Japonia şi Moldova, între muzică şi copii, Larisa Busuioc a ştiut mereu să le combine cu succes pe toate. Ne-am văzut cu ea chiar în ajunul lansării noului album – frumoasă şi plină de energie.

Larisa, despre ce este vorba în noul tău album, „Now or Never”?
Este vorba de un audio-video CD, unde veţi găsi 13 teme de jazz şi un videoclip la piesa „Now or Never”. Discul a fost imprimat la studioul „Al Studio”, regizor de sunet Andrei Lifenco. Am colaborat foarte strâns cu pianistul Veaceslav Daşevskii, el a făcut aranjamentul tuturor pieselor. Pe partea de video, am lucrat cu regizorul Igor Cobîleanschi, iar în rolul principal alături de mine a fost actorul Igor Caras. Jazz-ul a fost întotdeauna una dintre iubirile mele şi, mai ales, baladele-jazz. Acest album cuprinde lumea mea interioară, dispoziţia schimbătoare, stările mele de suflet. Chiar dacă o perioadă am fost mai în umbră, de fapt, pentru nicio clipă nu am renunţat la muzică. Mereu am creat şi i-am bucurat pe cei apropiaţi cu ceva nou.

Ştim că soţul tău te susţine în toate. Ce a zis el despre album?
Chiar dacă nu este muzician, este foarte muzical şi are gusturi rafinate în muzică. Toate visurile mele, inclusiv cele legate de muzică, se realizează datorită susţinerii şi înţelegerii lui. Sper că i-au plăcut toate piesele… Vreau să-i spun că-mi este cel mai drag şi-i mulţumesc din suflet pentru tot.

Ce fel de viaţă de interpretă ţi-ai dori să ai?
Mi-ar plăcea să am unde să concertez, nu să cânt numai pe la nunţi şi petreceri. Din păcate, pe această temă, nu am cu ce mă lăuda. La noi se organizează foarte puţine concerte, mă refer la muzica uşoară. Iar cu jazz-ul chiar e o problemă. Nu pot să accept propunerile din afară, pentru că la această etapă a vieţii nu mi-aş lăsa copiii şi familia. Nu că nu ar putea ei fără mine, eu nu aş putea fără ei nici pentru o clipă.

S-a mai schimbat ceva în ultimii ani în showbizul moldovenesc?
Aici chiar nu am ce să răspund, am doar regrete şi păreri de rău. Sper şi cred că, într-un viitor apropiat, lucrurile se vor schimba spre bine. Vreau doar să menţionez că avem mulţi tineri talentaţi, de care mă bucur şi cărora le urez sincer succes.

Poate trăi un interpret din Moldova doar din muzică?
Din muzică poţi trăi doar dacă te ţii de petreceri… Personal, nu mă bazez pe muzică – mă bucur că am alte posibilităţi de a câştiga bani şi de a crea. Până la urmă, o carieră de succes înseamnă şi investiţii mari.

Povesteşte-ne istoria ta cu Japonia. Ai plecat într-un alt capăt de lume, într-o ţară total străină…
În Japonia am ajuns în 1995, la trei luni după ce am absolvit Conservatorul. În acel moment de fericire că am în buzunar diploma şi de nefericire că nu ştiam ce pot face cu ea, am plecat la Bucureşti, fiind îndrumată de Larisa Şuliga, profesoara mea de canto. Timp de şase ani, am fost solista, saxofonista şi baterista Orchestrei de Jazz a Conservatorului, cu care am concertat şi am călătorit foarte mult. Dar, după absolvire, nu mai aveam dreptul să fac parte din formaţie, pentru că nu mai eram studentă… În Bucureşti m-am aranjat, pe vară, la Teatrul de divertisment „Melodii” (mulţi dintre solişti erau plecaţi pe litoral, Monica Anghel, Laura Stoica). Peste o lună, de mine s-a apropiat interpreta Carmen Trandafir şi mi-a spus de contractul Teatrului „C. Tănase” cu Japonia, care refuzase oferta, pentru că a fost micşorat numărul de artişti. Eu, împreună cu două colege din Moldova, am acceptat propunerea fără a sta mult pe gânduri. Contractul era, de fapt, pentru cinci artişti. Am găsit-o atunci şi pe Janet Erhan, care se afla la Bucureşti. Aveam două luni la dispoziţie ca să pregătim două feluri de program a câte o oră. Munceam zi de zi, ne-a fost foarte greu. În septembrie eram deja în Japonia.

Primele impresii?
Când am coborât din avion, credeam că am nimerit pe altă planetă sau într-un film. Totul m-a impresionat. M-am îndrăgostit de această ţară şi sentimentul nu a murit nici astăzi. Chiar şi acum când vorbesc cu dvs., am emoţii şi o plăcere în suflet. Japonia are un parfum exotic nemaipomenit de plăcut! M-am întors de nenumărate ori în Ţara Soarelui Răsare şi toate activităţile mele ulterioare au fost legate de Japonia. În 1997 am deschis o agenţie de impresariat artistic – foarte mulţi artişti de la noi au plecat încolo cu contracte de muncă. Mai târziu, am deschis Agenţia turistică „Sakura tur”. Regret şi sufăr foarte mult de ceea ce li s-a întâmplat japonezilor. Ei sunt mari luptători şi ştiu că vor depăşi şi această tragedie.

Ce face familia ta şi cei doi gemeni?
Familia e bine, gemenii au finisat clasa zero şi au trecut cu succes testele pentru clasa întâi. Fac pian, teatru, înot. Îi iubesc nespus de mult. Sora lor mai mare, Gabriela, îşi face studiile în Europa. Îi ducem dorul.

A moştenit cineva talentul tău?
Artiom este foarte muzical, îi place să cânte, dar visează să devină actor. Michelle este foarte plastică şi dansează bine. Vom vedea care le va fi destinul şi alegerea. În calitate de părinţi, avem datoria să-i ajutăm şi să le oferim cât mai multe posibilităţi pentru a se dezvolta.

Cine sunt oamenii importanţi din viaţa ta, cei a căror opinie a contat mereu pentru tine?
Cel mai important lucru pentru mine este familia mea, iar cel a cărui părere contează mult pentru mine este soţul meu. Nu pot să neglijez părerea unor rude şi prieteni, pe care i-am cunoscut de foarte mult timp.

Au existat momentele dificile, greu de depăşit în viaţa ta?
Nu ştiu când mi-a fost cel mai greu… Cu toţii avem greutăţi. După ani de zile, ne dăm seama că dacă n-ar fi fost acele probleme, nu am fi reuşit multe lucruri, nu am fi avut pentru ce lupta. Cred că greutăţile vieţii te fac să tinzi spre bine şi, cu orice preţ, să mergi spre visul tău. E bine când, la un moment dat, omul le poate chiar ierta. 

Eroii zilei de astăzi: Angelina Jolie (face foarte multe lucruri de caritate).
Scriitorii preferaţi: I. A. Bunin, Arturo Pérez-Reverte.  
Compozitorul preferat: Michel Legrand.
Cântecul fredonat sub duş: „L-o-v-e”, Bert Kaempfert.
Cartea preferată: „Ducesa slută”, Lion Feuchtwanger.
Filmul preferat: „Pacientul englez”.
Pictorul preferat: Claude Monet.

Text: Rodica Trofimov.
Foto: Florin Tăbârţă.
Detalii pe www.larisabusuioc.com

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău