VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Lada Gargalîc. Parfum de femeie
Mai 2008, Nr. 49

Lada Gargalîc. Parfum de femeie

Comentează   |   Cuprins

director, Salonul de mobilă „Euroasia”

A intrat în domeniul afacerilor acum un an şi ceva, renunţând la frumoasa sa ocupaţie de profesoară de coloristică la Şcoala de imagine a T. Şapavalov. Pasionată de tot ceea ce este chinezesc, ca şi soţul ei, businessmanul Andrei Gargalîc, Lada a acceptat cu uşurinţă să conducă o afacere în domeniul mobilei şi a accesoriilor importate din China. Ne povesteşte cu multă atitudine despre tot ceea ce face şi despre salonul de mobilă „Euroasia” care şi-a făcut clienţi fideli din prima zi de la inaugurare.

Lada, ce te-a făcut să laşi o meserie femeiască şi să accepţi una despre care, deocamdată, se spune că este bărbătească, cea a afacerilor?

A fost absolut întâmplător. Soţul meu a scris o monografie despre China, o publicaţie ce s-a bucurat de mare succes la noi, fiind cea de-a doua carte despre China ce a apărut în Moldova de la perioada interbelică încoace. Cu această ocazie, Andrei a fost invitat de către Ambasada Chinei să viziteze Beijingul. Invitaţia ne-a fost înmânată în timpul unei recepţii oficiale date de către Ambasada Chinei de la Chişinău. Ajungând acolo, mi-am dat seama că aveam idei şi păreri preconcepute despre această ţară, o părere extrem de „îngustă” despre China şi poporul chinez. După ce am vizitat toate provinciile şi am văzut regimul de „furnică” al chinezilor, mi s-a schimbat radical percepţia. O lume întreagă, de fapt, cumpără şi se ţine pe mărfurile de origine chinezească. Am înţeles că tot ce este pe piaţa moldovenească nu reprezintă nici pe departe întreg potenţialul mărfurilor chinezeşti. Atunci am decis să ne ocupăm de acest tip de afacere.

Prin ce v-au impresionat chinezii? Când aţi materializat prima colaborare cu Beijingul?  

M-am îndrăgostit de China la prima vedere. Acolo te simţi absolut liniştit, pentru că peste tot domină o atmosferă împăciuitoare şi chiar dacă te grăbeşti, te grăbeşti încet. Nu există certuri între oameni. Chinezii au altfel de dispoziţie, altfel comunică, inclusiv cu cei străini. Noi, necunoscând limba, aveam impresia că ne înţelegem de minune cu ei. Primul nostru proiect de succes, cu care ne mândrim foarte mult, se numeşte „Royal Parc”, un hotel de cinci stele. Am deschis hotelul în 2007 şi tot ce vedeţi aici, a fost adus din China. Odată demarată afacerea în domeniul mobilei, am început să lucrăm cu marile companii din Moldova. Recent, am utilat sala de conferinţe a Companiei „Lukoil”. După ce au locuit în „Royal Parc”, directorii unei prestigioase companii moscovite ne-au comandat utilarea unui hotel mare din Moscova. Făcând cunoştinţă cu o altă categorie de preţuri şi de calitate a mărfurilor de origine chinezească, clienţii noştri au înţeles că au numai de câştigat. Şi aşa mi se pare corect, pentru că preţurile mărfurilor pe care le aducem nu sunt ca cele europene, dar calitatea corespunde celor mai înalte standarde.

Este greu să schimbi stereotipul că tot ce vine din China este ieftin şi de o calitate dubioasă, cel puţin asta este percepţia moldovenilor...

Să stai la o răscruce de drum şi să strigi că nu este adevărat, nu are sens. Ceea ce ştiu e că toţi clienţii noştri sunt satisfăcuţi de calitatea mobilei. Salonul „Euroasia” a fost deschis la 1 decembrie 2006. Ca să fiu sinceră, nu contam pe un asemenea succes: chiar din prima lună am mers în sus şi când i-am spus partenerului chinez că am obţinut profit şi nu am avut pierderi, s-a mirat foarte tare. În astfel de regim lucrăm până în ziua de azi. Avem o echipă foarte bună de vânzători calificaţi, managerii noştri vizitează toate expoziţiile specializate şi ne străduim să aducem întotdeauna ceva nou şi interesant. Clienţii urmăresc cu interes noile colecţii, dar cei mai vechi şi fideli vin în fiecare lună cu rugăminţi de genul „Vrem să schimbăm noptiera din dormitor, daţi-ne ceva nou”. Pe lângă asortimentul de mobilă şi diverse accesorii, cred că cel mai important lucru este atitudinea faţă de client. Chiar dacă nu a cumpărat nimic, omul trebuie să iasă mulţumit din salonul nostru. Aşa este viaţa din ziua de azi, ne dictează noi şi noi reguli şi trebuie să mergi în pas cu timpul, altfel nu se poate.

V-aţi calculat riscul, atunci când aţi decis să deschideţi încă un salon de mobilă în Chişinăul invadat de mobilă de toate felurile şi gusturile?

Am riscat foarte mult, e adevărat. În fiecare lună analizez, împreună cu administratorul, toate preţurile „chinezeşti” de pe piaţă. Le cunoaştem pe toate. „Euroasia” a avut, de la bun început, o altă politică de comerţ – întotdeauna să lucrăm pentru rulaj. Ne dădeam seama că dacă nu vom vinde cantitatea necesară de marfă, vom fi în pierderi. Avem stabilit un adaos comercial minimal şi există puţine companii care lucrează după acest principiu.

Cât de des îi cereţi soţului sfaturi?

Andrei mă ajută enorm, fără el nu aş fi făcut nimic. De la el am învăţat totul, modalitatea de a purta negocieri, de a evalua o situaţie mai dificilă. În orice fel de problemă, apelez în primul rând la el, şi atunci când am nevoie de bani, şi atunci când apar situaţii imprevizibile. El este ocrotitorul şi sfătuitorul meu.

Ce a fost cel mai greu în acest început?

Să mă hotărăsc. În rest, dacă îţi doreşti să faci un anumit lucru, fii sigur că va ieşi aşa cum ţi-l doreşti. E un principiu al vieţii - dacă omul tinde spre ceva, neapărat îi va reuşi. Să nu mă decid era imposibil: pentru că atunci când vezi modele, exemplare foarte bune şi diverse de mobilă, apreciezi calitatea lor şi, venind acasă, îţi dai seama că nu poţi cumpăra astfel de lucruri, de calitate şi cu aşa bani, este prosteşte să refuzi.

Există diferenţe între o afacere condusă de o femeie de cea a unui bărbat?

Îmi place foarte mult ceea ce fac şi mă bucur că avem o echipă profesionistă. Vreau să cred că toţi cei care ne trec pragul simt căldura şi bunătatea noastră. E un lucru foarte bun faptul că tot mai multe femei se lansează în afaceri. Doamnele sunt mai organizate, disciplinate şi responsabile. Vă vorbesc din propria experienţă. Când ai de a face cu bărbaţii, ei pot amâna întâlnirile sau semnarea unui contract. Dar dacă te-ai înţeles cu o femeie, atunci fii sigur că întâlnirea de la ora cinci va avea loc la cinci şi în ziua iniţial stabilită. E mai uşor să lucrezi cu femeile, chiar dacă de bărbaţii noştri depind multe lucruri. Aşa s-a întâmplat că multe dintre femeile care mă înconjoară sunt femei de succes, sunt femei care dăruiesc dragoste, nu doar o primesc. Când o femeie e activă, frumoasă, atunci înseamnă că ea a atins o armonie interioară, că totul e bine nu numai acasă, în familie, ci şi la serviciu, în viaţă în general. Sunt multe astfel de femei.

Nu vă sperie concurenţa?

Învăţ foarte multe de la concurenţii mei. Privesc absolut liniştit la acest proces. Dacă aţi observat, în clădirea în care ne aflăm sunt încă patru saloane de mobilă. Şi, cu toate acestea, vânzările noastre nu scad. Eu sunt numai „pentru”, îi lăsăm pe clienţii noştri să vadă tot ce le oferim noi, să aprecieze, apoi să se „informeze” din alte saloane, dar, în final, să se întoarcă în „Euroasia”. S-a întâmplat nu o dată acest lucru.

Ce preferinţe au cumpărătorii de la Chişinău?

Clienţii noştri preferă stilul modern, minimalist, dar spre deosebire de cel din Occident, „minimalismul” moldovenesc ia forme „exagerate”, adică mobila trebuie să fie suficient de frumoasă şi funcţională. Tinerii preferă culorile aprinse şi combinaţii haioase, o pată de culoare, un accesoriu neobişnuit. Cei de vârstă medie preferă clasicul, culorile calde. Avem foarte multe garnituri interesante pentru copii. Vreau să vă spun că suntem singurul salon din oraş cu un aşa sortiment mare de mobilă pentru copii. Mai mult de jumătate din depozitul nostru de 1,500 de metri pătraţi este ocupat de mobilă pentru copii. E interesant să urmăreşti când copilul îşi alege de unul singur mobila, un dulap de la o garnitură şi un pat – de la alta...

Cine suferă mai mult, directorul sau mama?

Am copii destul de mari, fata mea are 16 ani şi băiatul – 11 ani. Ambii învaţă în şcoli moldoveneşti şi, din păcate, nu-i pot ajuta cu nimic la şcoală, aşa că ei se bazează pe propriile forţe. În pofida agendelor noastre încărcate, recapitulăm seara tot ce ni s-a întâmplat pe parcursul zilei. Aş vrea ca şi ei să facă în viaţă ceea ce le place, pentru mine contează ca ei să fie mulţumiţi de tot ceea ce fac, să fie fericiţi, fără a fi presaţi de părinţi sau de anumite situaţii ale vieţii.

Ce momente importante ale vieţii de până acum aţi include într-o scurtă biografie?

M-am născut la Sverdlovsk, am absolvit Facultatea de economie a Institutului de gospodărie comunală. Am trăit în Sverdlovsk, până când nu l-am cunoscut pe viitorul meu soţ, la Chişinău. Eram venită într-o excursie. Andrei mi-a propus imediat să ne căsătorim. Mulţi ani am fost profesoară de coloristică, cea de-a doua mea meserie, la Şcoala de imagine şi a bunelor maniere a T. Şapovalov, unde, de fapt, am învăţat cum trebuie să comunic cu oamenii. Dacă nu făceam această şcoală, nu cred că puteam să mă isprăvesc cu noua mea funcţie, care implică multă comunicare. Nu regret pe nici o clipă faptul că am venit în Moldova. Cel mai important lucru pentru mine presupune armonia interioară. Şi chiar dacă risc să mă repet, în viaţă contează cel mai mult faptul să fii înţeles şi să-i înţelegi pe alţii.

TEXT: Rodica TROFIMOV
FOTO: www.fotoroom.mdSus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău