VIP Magazin
22 Octombrie 2018
Print
Print
Print
Print
John Beyer: Strada mea preferată, din toată lumea, e “31 August 1989” din Chişinău
Decembrie 2008, Nr. 56

John Beyer: Strada mea preferată, din toată lumea, e “31 August 1989” din Chişinău

Comentează   |   Cuprins

Stă în Moldova de trei ani şi îi place foarte mult. Nu-i lipseşte nimic, decît copiii, care au rămas la Londra. În fiecare dimineaţă citeşte „The Economist” şi „Financial Times” şi urmăreşte ştirile de la „BBC World” pentru a fi la curent cu ce se întîmplă în lume. Deşi este englez, nu e nici distant, nici rece, nu bea ceai la ora cinci şi nici nu poartă cu el o umbrelă. Excelenţa sa John Beyer, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Republica Moldova, ne-a mărturisit cum va sărbători Crăciunul în acest an, ce planuri are pentru anul viitor şi de ce îi place atît de mult strada 31 August 1989.

Domnule ambasador, de ce aţi venit anume în Moldova?
Lucrasem pînă atunci în domeniul politicii europene pentru lărgirea Uniunii Europene şi vorbeam mult despre Moldova. Cînd am aflat că s-ar putea să primesc o slujbă aici, m-am bucurat foarte mult.

Asta se întîmpla în ianuarie 2006. Cum v-aţi acomodat?
Am venit împreună cu soţia mea şi ne-am acomodat imediat. Îmi plac oamenii de aici. În primele zile era foarte frig şi multă zăpadă. Ne plimbam pe malul lacului Valea Morilor şi ne-am oprit să ne uităm la copiii care se jucau pe gheaţă. Alături, erau nişte oameni, în jurul unui foc, care ne-au văzut şi ne-au chemat la ei - au vrut doar să ne servească cu vin fierbinte şi prăjituri. Eram nişte străini şi ei nu aveau nici un motiv să facă acest lucru, dar au fost foarte prietenoşi. Ospitalitatea moldovenilor e ceva deosebit. La ambasadă echipa e formată din tineri energici, cu vîrsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani, foarte receptivi la tot ce e nou. De asta cred că reuşim să facem multe lucruri bune în timp scurt.

Aveaţi un plan de lucru cînd aţi venit?
Aveam două priorităţi – să apropiem pe cît posibil Moldova de Uniunea Europeană şi să lucrăm la problema transnistreană, pentru a îmbunătăţi situaţia.

Aţi reuşit să realizaţi ce v-aţi propus?
Da, în mare parte. Am adus experţi europeni care să contribuie la modernizarea cadrului legal din Moldova. Am încercat să simplificăm relaţiile comerciale dintre Moldova şi UE prin intermediul Pactului de preferinţe comerciale autonome pentru Moldova. Sună confuz, dar funcţionează deja, din martie. Am desfăşurat un proiect pentru companiile din Moldova, ca să le învăţăm cum să utilizeze aceste preferinţe şi unul pentru a îmbunătăţi calitatea unor produse moldoveneşti, ca acestea să corespundă standardelor europene şi să poată fi exportate în UE. Cred că am devenit celebru pentru fraza „Aştept să vină momentul cînd o să mă trezesc dimineaţa la Londra şi o să mănînc un ou moldovenesc” (rîde).

Cu cealaltă prioritate, Transnistria, cum merge?
Noi nu ne putem ocupa de negocieri, nu e treaba noastră. Organizăm, în schimb, întîlniri de 2-3 zile între tineri de pe ambele maluri ale Nistrului. În prima zi se fac reproşuri, dar, discutînd mai mult, relaţiile dintre ei devin normale, chiar prieteneşti. După un astfel de seminar doi tineri de pe maluri diferite s-au căsătorit şi au şi un copil deja. Nu ne-am gîndit la un astfel de scenariu. În doi ani şi jumătate au avut loc vreo 15 întîlniri, la care au participat aproximativ 200 de tineri. După fiecare seminar, ei aleg 12 cei mai buni dintre ei care merg la Bruxelles, pentru a învăţa despre UE.

Într-un interviu spuneaţi că există păreri greşite pe ambele maluri ale Nistrului. La ce fel de păreri vă refereaţi?
La Chişinău, oamenii cred că toţi transnistrenii sînt încăpăţînaţi şi nu acceptă nici un fel de schimbări, iar asta nu e adevărat. Pe de altă parte, unii transmistreni cred că într-o zi Moldova va veni cu armata peste ei şi-i va invada, ceea ce este ridicol. De aceea, e bine ca oamenii de pe ambele maluri să poată comunica, pentru a se înţelege.

Credeţi că pentru noi ar fi mai bine ca Transnistria să devină parte componentă a Republicii Moldova?
Eu analizez situaţia din punct de vedere economic: sînt 2 regiuni cam sărace, pe două maluri ale aceluiaşi rîu. Cred că, pe termen lung, dacă le uneşti, ambele se vor descurca mai bine. Şi investiţii străine ar veni mai multe în ambele părţi.

Dar pentru Transnistria nu ar fi mai bine să fie parte componentă a Ucrainei sau a Rusiei? Sau să fie independentă?
Nu cred că e o opţiune pe care s-o fi pus vreodată cineva în discuţie şi nici nu cred că e un scenariu realizabil. Transnistria va trebui să fie parte a Moldovei, oricum. Ei vor să fie independenţi, dar nimeni nu le va recunoaşte independenţa.

Am auzit că e foarte greu să obţii viză pentru Marea Britanie. Este adevărat?
Dacă îndeplineşti toate criteriile enumerate pe site-ul ambasadei, nu ai nici o problemă. Noi avem sistem de înregistrare şi completare a formularelor on-line. Apoi mergi la interviu şi în cîteva zile îţi iei viza. Anual, cam 3000 de moldoveni obţin viza pentru Marea Britanie, ceea ce e destul de mult, după părerea mea. Cele mai multe probleme apar pentru că oamenii nu aduc certificatele potrivite de la bancă. Noi solicităm un extras de cont care să demonstreze că ai dispus de o anumită sumă de bani pe parcursul unei anumite perioade de timp. Unii aduc certificate care demonstrează doar că ei au în acel moment o anumită sumă de bani în cont. Asta nu e suficient pentru sistemul nostru, pentru că Moldova face parte din ţările în care poţi să depui azi o sumă de bani în bancă, să îţi scoţi un certificat pentru acest cont şi mîine să te duci şi să-ţi retragi banii. Regulile se stabilesc la Londra, iar noi trebuie să le respectăm. Cred că este un sistem foarte strict, dar şi foarte corect.

Nu ar putea fi nişte excepţii, de ce e atît de strict?
În Marea Britanie, o parte din populaţie se îngrijorează pentru că mulţi oameni, nu neapărat din Moldova, dar din toată lumea, vin în ţară fără actele necesare, fără bani, apoi cauzează tot felul de probleme. Ei cer Guvernului britanic să fie mai rigid în privinţa imigrării, de aceea sînt reguli stricte pentru toată lumea, fără excepţii.

Dacă ar trebui să faceţi un raport despre Moldova şi despre Chişinău, ce aţi scrie în el?
Aş spune că Moldova este importantă pentru Europa, pentru că este un stat vecin, care are nevoie de ajutor şi care va face parte din Uniunea Europeană într-o zi. Noi nu trebuie să uităm de Moldova – acesta este mesajul meu. Sînt sigur că dacă Moldova va munci mai mult, va ajunge mai repede în UE. Din partea noastră, uşa e deschisă. Cînd Moldova va fi gata, Marea Britanie va spune „Intraţi!”. Cred că aceasta este şi poziţia altor ţări.

Ce părere au britanicii despre Moldova?
Am organizat în Marea Britanie o conferinţă internaţională la care a participat şi Moldova, şi Transnistria, şi am avut o recepţie cu vin moldovenesc şi brandy transnistrean, acompaniaţi de soprana Maria Sonina. A fost o seară frumoasă, cu o atmosferă plăcută şi sînt sigur că toţi participanţii au rămas cu impresii bune despre Moldova. În fiecare an, aproximativ 100 de solişti de operă moldoveni merg în turneu în Marea Britanie pentru a susţine circa 300 de concerte în Londra şi în localităţi mai mici. Sora mea stă în Wales, nu prea sînt oraşe mari acolo. Vorbeam cu ea într-o zi şi îmi zice: „Apropo, merg la operă zilele astea”. O întreb „Pleci la Londra?”, la care ea zice, entuziasmată: „Nu, vine opera la noi şi sînt artişti moldoveni!”.

Povestiţi-ne despre familia dumneavoastră.
Avem doi copii: fiica are 30 de ani şi lucrează la „British Museum”, iar fiul are 20 şi e student la Oxford. Eu am trei surori şi un frate, o familie mare la care ţin foarte mult. Vacanţa ideală pentru mine e o săptămînă petrecută într-o casă închiriată pe malul unui lac, unde ne adunăm toţi şi ne simţim foarte bine. Închiriem şi un vas cu pînze, pentru că mie îmi place foarte mult să navighez, e un hobby de-al meu. Poate fi ziua mamei în această săptămînă, deci îi cîntăm la mulţi ani şi ne amintim de copilărie, iar mama ne ceartă, pe mine şi pe fratele meu, ca pe vremuri: „E trecut de ora 11 deja, trebuie să mergeţi la culcare!”.  

Cum au reacţionat ei cînd au aflat că veniţi în Moldova?
Prima întrebare a fost „Unde e Moldova?”. Au deschis nişte hărţi şi s-au bucurat pentru că nu au mai fost pe aici niciodată, iar acum puteau veni la mine în vizită. Prima a venit mama mea, la o săptămînă după noi. Avea deja 90 de ani, dar a zis că trebuie să vină numaidecît. S-a distrat de minune. Apoi au mai venit şi ceilalţi membri ai familiei, rude, prieteni. Am avut cred că vreo 20 de vizite.

Ce vă lipseşte, în afară de familie?
De fapt, nu ne lipseşte nimic. Doar un anumit fel de caşcaval englezesc, albastru, preferatul meu, pe care aici nu l-am găsit încă nicăieri. În rest, este totul. Eu cred că, într-un fel, la Chişinău e mai bine decît la Londra, pentru că e foarte compact. Dacă vreau să merg la birou am nevoie de 7 minute de mers pe jos, la Ministerul de Afaceri Externe ajung în 5 minute, iar la Parlament în 10. La Londra nu e posibil aşa ceva.

Aveţi un loc unde vă place să mergeţi pentru o plimbare?
Strada mea preferată, din toată lumea, e 31 August din Chişinău. Pentru că atunci cînd stai într-un capăt şi te uiţi spre celălalt copacii formează o cupolă, ca într-o catedrală. E foarte frumos.

Cu siguranţă aţi vizitat şi alte regiuni ale Moldovei. Ce v-a plăcut, în mod special?
Ne place foarte mult Soroca. Am vizitat şi nişte mănăstiri – Saharna, Căpriana. Oaspeţilor noştri le place la Orheiul Vechi – să urce pe creste şi să admire de sus rîul, să coboare în biserica din stîncă. Mergem şi la „Doi haiduci”, localul nostru favorit din provincie – vara poţi să stai afară, iar iarna se face focul în sobă şi e o atmosferă foarte plăcută.

Aveţi şi în Chişinău un local preferat?
Îmi plac localurile de pe strada 31 August. Vara îmi place să stau la terasele de la „Symposyum” şi „Panipit”, unde, zic eu, nici nu ai nevoie de desert, pentru că întinzi mîna şi ajungi o cireaşă!(rîde). Asta îmi place în mod deosebit în Moldova – legumele şi fructele proaspete, de care ai parte vara. Te duci la piaţă şi întrebi dacă legumele sînt din Turcia, iar femeia care le vinde răspunde supărată „Nu, le-am cules azi dimineaţă din grădină, împreună cu sora mea!”. Şi sînt delicioase. Îmi plac foarte mult ardeii roşii, foarte dulci, au un gust special. O să le simt lipsa, pentru că în Londra toate astea arată foarte bine, dar au un gust neutru, trebuie să le pui multe condimente ca să fie gustoase.

Cum veţi sărbători Crăciunul în acest an?
Vin copiii noştri şi vom sărbători împreună. Anul trecut a nins a doua zi după ce au venit ei şi s-au bucurat foarte mult. Am ieşit afară cu toţii şi am făcut un om de zăpadă, a fost foarte distractiv. De Crăciun, gătim un fel de pudding de modă veche, cu nuci şi struguri, care se aşează fierbinte pe o farfurie, se toarnă deasupra nişte brandy şi se aprinde. Cu lumina stinsă, arată feeric. Se spune că cine găseşte moneda din pudding e cel mai norocos.  

Ce vă propuneţi să faceţi în anul care vine, ultimul an pentru dvs. în Moldova?
În primul rînd, cred că trebuie să ajutăm Moldova să aibă alegeri corecte - să discutăm cu Guvernul ca să ne asigurăm că nu va permite nici un fel de încălcări. Vom continua proiectele începute. Deja se vorbeşte despre un Pact pentru comerţ liber, următorul pas după preferinţele autonome. Şi desigur că o să ne bucurăm de fiecare clipă petrecută aici. Soţia mea este implicată în proiecte de caritate cu Clubul Internaţional al Femeilor din Moldova. Noi avem o modalitate deosebită de a colecta bani – trimitem la toate ambasadele cîte o sticlă goală, în care fiecare e rugat să pună bănuţii de prin buzunare. Anul trecut am adunat aşa aproape opt mii de euro, bani pe care îi cheltuim pentru proiecte mici, derulate în sate. Este o activitate care ne aduce multă satisfacţie.

Ce aţi vrea să luaţi cu Dvs. din Moldova?
Toate amintirile, desigur. O să luăm, cu siguranţă, un tablou cu o biserică, ce ne va aminti de Orheiul Vechi şi un covor tradiţional moldovenesc. Cred că dacă aceste covoare ar ajunge pe piaţa din Europa, s-ar vinde foarte bine.


Text: Irina Tribusean
Foto: www.fotoroom.md

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+10°