VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Iurie Nastas. Noul din politica oraşului
Iunie 2011, Nr. 86

Iurie Nastas. Noul din politica oraşului

Comentează   |   Cuprins

Are un şir de calităţi care îi stau bine unui bărbat. Disciplinat, punctual, sever cu sine şi cu cei din jur, perfecţionist, atent la detalii, dar hotărât, principial, integru. În cei aproape 20 de ani de afaceri, le încearcă pe toate. Zilnic. De jumătate de an este şi director al Bursei de Valori Chişinău. De două luni, pe lista de candidaţi a liberalilor la funcţia de consilieri municipali.

Nu are nimic de ascuns, dar, din moment ce se lansează în politică, va încerca să-şi protejeze viaţa privată, „pentru că fiecare cetăţean are dreptul la ea”. De când a început să se intereseze mai mult de politică, a observat că anumiţi oameni din anturajul său au devenit mai distanţi. Faptul că este direct şi spune ce gândeşte îi face şi rău uneori. Iată de ce Iurie califică propria sinceritate drept un neajuns. Ziua sa de muncă are exact atâtea ore de câte este nevoie. Face paraşutism, lupte marţiale şi iubeşte florile. Are vise, dar le păstrează pentru sine. E superstiţios, crede că, dacă le spune, nu se vor îndeplini. Principiul vieţii sale e unul plin de verticalitate: „Trebuie să fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Începe cu tine!”.

Ce caută un businessman de succes în politică?
 Sectorul economic nu se poate dezvolta fără sprijin politic, sunt două lucruri interdependente. Consider că pot folosi bogata mea experienţă acumulată în afaceri pentru a îmbunătăţi lucrurile în capitală. Ştiţi cum este, ideile au nevoie de sprijin pentru a fi implementate. Vreau să-mi promovez ideile, iar acestea să poată fi aplicate în practică. Fiecare dintre noi îşi doreşte să trăiască într-o capitală modernă, într-un oraş curat, iluminat, cu drumuri bune, cu locuri de joacă pentru copii, cu parcuri amenajate. Apropo de zonele verzi, unele dintre ele s-au transformat în gunoişti, altele sunt defrişate. Dar ca să poţi avea pretenţii faţă de cei care vin şi aruncă mormane de gunoi, trebuie mai întâi să le oferi soluţii. Eu ştiu cum se rezolvă problema aceasta în alte ţări. E o metodă pe care vreau să o implementez la noi  – trebuie să construim o groapă ecologică unde să fie depozitate deşeurile din construcţii şi demolări, care reprezintă până la 20 la sută din totalul deşeurilor. Nu aş vrea să intrăm în detalii, dar pot spune cu certitudine că, în timp, lucrurile pot sta mai bine. Vreau să-mi pun umărul la crearea acestui bine.  

Există opinia că cei mai uşori bani se fac în politică. De aceea, cei care au şansa să ajungă la putere nu mai vor să facă afaceri. Cât de adevărată este această afirmaţie?
u sunt de acord. Banii se fac acolo unde se munceşte. Am început totul de la zero. Primii bani i-am obţinut muncind în colhozul din satul meu natal. Mi-am făcut apoi studiile şi, după terminarea facultăţii, m-am orientat spre domeniul construcţiilor, dar şi al extragerii şi producerii materialelor de construcţie. Ultimul proiect pe care l-am lansat şi care sperăm să înceapă să activeze foarte curând este crearea Bursei de Valori Chişinău, o bursă de alternativă la cea existentă, care să demonopolizeze acest sector şi să dezvolte piaţa financiară. Tot ce am reuşit să fac până acum, am realizat cu forţe proprii. Tocmai de aceea preţuiesc fiecare reuşită. Poate pentru unii satisfacţia o reprezintă banii pe care-i acumulează, dar pe mine mă fac fericit locurile de muncă pe care le ofer, salariile decente pe care le acord angajaţilor şi contribuţia pe care o aduc la dezvoltarea oraşului.

Sunteţi în lista candidaţilor PL la funcţia de consilier municipal al capitalei. Aţi văzut cu ce se mănâncă politica, mai bine zis, cum nu se mănâncă. Care e diferenţa dintre politică şi afaceri în opinia Dvs.?
Nu pot spune că am văzut cu ce se mănâncă politica. Sunt abia la început, iar acest domeniu, deşi nu-mi este străin, este totuşi inedit pentru mine. Până acum am fost un privitor, acum sunt deja jucător. Un lucru este cert: nu pot face promisiuni pe care să nu le respect. Aşa că diferenţe între politică şi afaceri, din acest punct de vedere, nu ar trebui să existe.

Care este primul lucru care v-a surprins în culisele politicii de la noi?
Încă nu am avut astfel de surprize. Poate vor apărea în timpul activităţii mele din cadrul consiliului municipal, cine ştie?! Rămâne să vedem ce componenţă va avea, de aceea este important ca alegătorul să ştie că viitorul primar va trebui să aibă o echipă cu ajutorul căreia să poată realiza promisiunile electorale. Mă bucur că am alături o echipă consecventă şi unită, pe cea a Partidului Liberal.  
 
De ce PL?
Cine nu-şi doreşte asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului, supremaţia legii, separarea reală a puterilor în stat şi asigurarea pluralismului politic? Toate acestea sunt componente ale doctrinei liberale, care militează pentru libertatea economică şi politică a omului în raport cu statul.

Cine e mai aproape de Dvs.: Ghimpu sau Chirtoacă? De ce?
Ambii îmi sunt aproape. Apreciez experienţa şi perseverenţa dlui Mihai Ghimpu, precum şi energia, tinereţea şi motivaţia dlui Dorin Chirtoacă. Este un tandem reuşit.
 
Spuneţi trei lucruri pe care aţi vrea să le schimbaţi în Chişinău.
Fiecare dintre noi este de acord că avem nevoie de drumuri mai bune şi de parcări. Ei bine, eu asta mi-aş dori să schimb în primul rând. Urmează amenajarea parcurilor şi a locurilor de joacă pentru copii, dar şi iluminatul public.
 
Cum e Chişinăul din visele Dvs.?
Chişinăul pe care mi-l doresc eu, sunt convins, ni-l dorim cu toţii. Un oraş cu un nivel de trai decent, cu drumuri bune, cu acces pentru fiecare la utilităţi, o administraţie eficientă, fără corupţie şi birocraţie, un oraş în care siguranţa cetăţeanului este garantată. Ne dorim cu toţii şcoli, grădiniţe şi spitale moderne şi cât mai multe spaţii verzi, bine amenajate. Un loc aparte îl ocupă, de asemenea, zona veche a oraşului, clădirile istorice, care trebuie restaurate. Şi o zonă pietonală, în care locuitorii oraşului să se poată plimba nestingheriţi. Acesta este Chişinaul la care visez.   

Pentru aceste vise sunteţi gata să colaboraţi cu consilieri de diverse culori politice?
Pentru binele oraşului, trebuie să colaborezi cu oricine este nevoie, iar toţi politicienii trebuie să fie responsabili. Până la urmă, noi suntem în slujba lor. Ne aleg ca să le reprezentăm interesele, nu pentru ca să ne certăm. Oraşul trebuie să fie mai presus decât interesele de partid, aşa că politicienii trebuie să depăşească neînţelegerile şi să lucreze, dacă îi preocupă cu adevărat viaţa celor care le-au dat mandatul să-i reprezinte.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Bravo! Iurie
Vasile   -  
15 Iulie 2011, 12:20
Sus ↑
Mi-a placut interviul. Interesante raspunsuri. Bravo!
Vitalie   -  
17 Iulie 2011, 10:55
Sus ↑
Raspunsuri bune, insa multe din intentii nu se vor materializa, data fiind configuratia consiliului. Succes, domnu Nastas!
Radu   -  
06 August 2011, 14:59
Sus ↑
Bune intrebari-detailate raspunsuri. Bravo
Albina Ghennadii/München   -  
20 Decembrie 2011, 04:42
Sus ↑
succese!
nu stiam ca esti implicat si in politicaQ!
iti doresc din toata inima sa izbandesti in toate ideile!
dar sa stii ca nu va fi usor datorita competitorilor politici

vei avea in mine un partizan al cauzei tale!
BAFTA!
ion ciocarlan   -  
09 Mai 2012, 19:17
Sus ↑
Un respect mare. Esti un bravooo. Te cunosc bine si i-ti doresc mari succese, frumoase impliniri si inalte realizari.Ramii pedant si corect, iar proiectul nou sa demareze usor. Ai grija de tine.
Dj   -  
26 Iunie 2012, 13:08
Sus ↑
Bravo, bravo. Succes mare in toate realizarile tale.
Liuda Diaconu   -  
08 Noiembrie 2012, 22:21
Sus ↑
Bravo.Ai realizat multe se vede pina acum.Au futur beaucoup de succes et de realisations encore.Je ne te connais pas du tout.
olga burlacu   -  
17 Decembrie 2012, 19:47
Sus ↑
intrebarile atit si raspunsurile sunt bune insa ramine de vazut punerea in practica a acestor idei....sa nu fie in urmator reprezentant al guvernarii murdare ...in orice caz succes!
stas girlovan   -  
04 Martie 2014, 20:54
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău