VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Iurie Bucinschi. Gânduri de doctor
Octombrie 2007, Nr. 42

Iurie Bucinschi. Gânduri de doctor

Comentează   |   Cuprins

Are numai 46 de ani. Dar a reuşit să amelioreze sănătatea multor oameni, efectuând intervenţii chirurgicale, redându-le acestora speranţa de viaţă (când lucra în calitate de chirurg la spital), dar şi elaborând politici în medicină (când era consilier principal de stat în domeniul dezvoltării sociale în aparatul guvernului Vasile Tarlev). Actualmente, este director interimar al Direcţiei sănătate a municipiului Chişinău, interimatul alimentându-i o stare de uşoară confuzie şi incertitudine.

Deci, a văzut de toate.
În spital - emoţiile bolnavilor care aşteptau bisturiul, în raioane, în timpul vizitelor efectuate de dl prim-ministru, s-a familiarizat cu grijile şi problemele celor care cresc pâine, iar din fumuarele puterii a luat bancuri acide spuse de scriitori aţoşi nimeriţi acolo din lipsă de alternativă. Să luăm cunoştinţă, deci, de gândurile unui medic cu un CV atât de variat.   

Revenirea în domeniu. După ce 11 ani mi-am ros pantalonii între hârtii şi şedinţe de guvern, am revenit într-o instituţie responsabilă de sănătate la modul direct – ocup biroul directorului Direcţiei sănătate a municipiului. La Guvern am elaborat politici de sănătate, aici conlucrarea e directă. Esenţa reformelor în medicină este calitatea, dotarea şi renovarea instituţiilor medicale. De asta trebuie să am cea mai mare grijă ca toate acestea să se producă în modul cuvenit.

Despre sistemul de medicină moldovenesc. Sistemul de medicină este, astăzi, un sistem integral. A păşit pe o cale nouă, de la sistemul de stat, de succes în perioada sovietică, la un sistem al asigurărilor de sănătate. Am ajuns la o accesibilitate sporită a populaţiei la serviciile medicale. Am elaborat standardele de calitate în medicină, am creat condiţii optime pentru pacienţi. Singura problemă a zilei este aprovizionarea cu echipament medical. Aparatele radiologice din spitalele Chişinăului au depăşit cu 10-15 ani termenul de valabilitate. Pentru municipiul Chişinău, avem nevoie de 450 milioane de lei pentru dotările indispensabile.

Despre menţiuni. În 2006, mi s-a decernat medalia „Meritul civic”. Pentru reformele în sănătate şi în domeniul social.

Despre medicină. Medicina e o meserie nobilă. Atitudinea faţă de medici nu e întotdeauna cea meritată, dar e şi vina noastră, din cauza atitudinii noastre faţă de bolnavi.

Prima intervenţie chirurgicală. Când, în premieră, am luat bisturiul în mâna dreaptă, pot să spun că am avut senzaţii plăcute, chiar foarte plăcute. Mai ales după ce vezi oamenii satisfăcuţi că i-ai ajutat, i-ai salvat, le-ai mai dat o viaţă. Prima intervenţie chirurgicală, chiar şi o banală apendicită, e ca o victorie, o satisfacţie nemăsurată, o demonstraţie de reuşită. Seara, discutam cu bolnavii ca un părinte. Aflam astfel că cineva nu putea dormi de emoţii, că altuia îi era frică de ce va urma. Pentru mine, era important să aflu cât mai multe despre fiecare dintre pacienţii care urmau să mi se încredinţeze. Ziua învăţam, eram de gardă la spital doar noaptea. Ţin minte că o pacientă a oftat o dată – ce doctor bun, dar vine numai seara.

Vise de demult. Vroiam să devin aviator. Dar, din cauza problemelor de vedere, am mers la medicină. Zece ani am fost chirurg. Din ’86. Pe urmă am făcut management sanitar.
 
Autoportret. Sunt un familist bun, prieten de nădejde. Trăim într-o societate în care avem nevoie unii de alţii şi, în context, nu-mi plac oamenii care promit şi nu fac.  Sunt punctual. Îmi place tehnica. Intervin personal atunci când se strică ceva din casă.

Slăbiciuni. Slăbiciunile devin mai exteriorizate atunci când oamenii pierd. Îşi arată  laturile vulnerabile atunci când nu pot depăşi o situaţie dificilă. Când trebuie să rişte, să ia o decizie. Şi atunci par nişte laşi. Sau când au făcut ceva necinstit. Personal, dacă ofensez un om, chiar dacă involuntar, nu îmi pot reveni mult timp.

Maliţie. Răutatea este în firea omului. E un fel de invidie bolnavă.

Ambiţiile mele. Şi am, şi nu am. Eu muncesc mult, îmi dau toată silinţa ca acestea să se realizeze, atunci când le am. Mă perfecţionez tot timpul.  

Medicii moldoveni. Pot concura cu cei din Europa. Calitate sută la sută. Dacă am fi la fel de dotaţi, nici nu am avea concurenţă. La noi vin pacienţi din America, Italia, Germania. Au încredere în medicii noştri, care sunt, marea majoritate, specialişti excelenţi.

Salariul de doctor. Mediu. Câteva mii de lei, în funcţie de grade.

Spitale. Spitalele noastre mi se asociază cu un ospiciu, din cauza ritmurilor alerte, cu oameni plini de nevoi, probleme, dar care de regulă pleacă mulţumiţi de tratamente. Există şi nemulţumiţi. Sunt pacienţi cu afecţiuni cronice şi boala se ameliorează pe o perioadă, ca apoi să recidiveze. Şi mulţumirea lor e de scurtă durată. Chirurgul vede efectul imediat, iar terapeutul, mai greu.

Politica. Politica nu are treabă cu medicina. Mi s-a întâmplat însă ca, făcând politici de stat pentru medicină, să mă rătăcesc prin alte sectoare delicate.

Lucrul la guvern. Aş fi vrut să rămân la guvern. Dar e foarte greu să munceşti acolo. Volumul de lucru e imens. Indicaţii urgente. Ritm nebun, care mi se potriveşte şi îmi place. Aici, promovez politicile Ministerului Sănătăţii. Ceea ce am elaborat la guvern. La guvern poţi fi influent, evident. Dar nu duc dorul situaţiilor în care pot fi influent.

Despre oficiali. Cu preşedintele Voronin am discutat o singură dată. Scurt, clar şi cuprinzător. Despre dl premier Tarlev… Am fost mult timp în preajma lui. E sincer. Foarte bun la suflet, în relaţia cu oamenii. Nu poate trece pe lângă un copil fără să scoată ceva din buzunar. E un om foarte muncitor. Nu-ţi dă pace până nu ai realizat sarcina. Bun sportiv şi un familist perfect. Îşi adoră
fiicele.

Acum 10 ani… Nu-mi imaginam altfel viitorul. Mă simţeam bine în calitatea de medic-şef. La guvern m-am dus pentru un salariu mai bun. Dar pe urmă mi s-a dat pe gust.  

Lecturile mele. Îmi plac romanele istorice. Când am ajuns chirurg, citeam detective. Pe urmă am trecut la managementul sănătăţii. Azi revin la clasici. Îmi plac mult „Idiotul” de Dostoievski, „Maestrul şi Margareta” de Bulgakov.  

Ce aş vrea să schimb. Nu există om căruia îi convine absolut totul – munca pe care o face, ceea ce-l înconjoară. Azi mă deranjează interimatul. Parcă eşti şi nu eşti, în acelaşi timp. Nu-mi plac incertitudinile. Concursul pentru acest post îl anunţă Consiliul municipal, dar acesta încă mai are de rezolvat nişte probleme, până să ajungă şi la această direcţie.

Cu timpul, devii  mai raţional, mai înţelept. Aş fi vrut să gândesc aşa la 18-20 de ani. Am făcut unele greşeli. Am lăsat medicina ca să vând benzină. Pe urmă am înţeles ce pierd şi m-am întors de unde am plecat.  

Familia. Marieta, soţia mea, este medic anestezist reanimator la Institutul Oncologic.
Larisa, fiica noastră, are 14 ani, poartă prenumele bunicii şi e elevă la liceu. O interesează designul. Vladimir, fiul, poartă numele de botez al bunelului şi este student la Universitatea de Medicină. Credeam că va alege altceva, dar a mers pe urmele noastre. Doi medici într-o familie au despre ce discuta, dar trei, e şi mai bine.

Text de Rodica Ciorănică
Foto: Dumitru DORU

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

salve!Nu regreta,si eu am vandut(ars) benzina,asa au fost vremurile.
Viata continua
Iuri Negura   -  
02 August 2011, 18:24
Sus ↑
Acest om vine din satul meu si ma mindresc mult.A ales de la tata modestia,omenia,acuratetea,intelectualitatea,de a fi bine organizat...De la mama a luat totul fiindca in acea FEMEE nu era nimic rau.A fost tot ce inseamna MAMA nu numai pentru copiii sai, ci si pentru ai satului,ai satelor care o cunosteau.PROFESOARA e putin spus despre ea.MUNCITOARE la carte,in gradina cu cele mai frumoase flori,in cimp,la pregatirea meselor pentru frumoasele nunti moldovenesti din sat cu bucate din cuptor, si unde cadea tot muncea.M-a duceam cind imi era greu.Uneori imi e greu sufleteste ma duc la ea ,dar o gasesc frumos sculptata.Nu-mi mai apare pe cararea de flori spre fintina... Lenuta /S.Mindic
Lenuta/contabil sef IMSP Spitalul Raional Drochia   -  
22 Septembrie 2011, 10:49
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău