VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Istanbul Magnificul
Octombrie 2015, Nr. 135

Istanbul Magnificul

Comentează   |   Cuprins

Dacă aș crea un dicţionar ce ar defini ritmul orașului Istanbul, aș descoperi milioane de explicaţii și emoţii, stări și aventuri desprinse din poveștile Orientului. Găzduit de continentul european și de cel asiatic, Istanbul m-a hipnotizat cu un cocktail de lumini, arhitectură seculară și zgârie-nori ce tind să atingă stratosfera.

Revenită recent din fostul Bizanţ, încă mai simt aburi de ceai parfumat, vibraţii ale străzii Istiklal și spiritul smerit din Moscheea Albastră. Ca să ajungi în orașul legendar de pe malul Bosforului, îţi recomand cursa Chișinău – Istanbul a companiei „Turkish Airlines”. Fiind votată cinci ani consecutiv drept cea mai bună companie aviatică din Europa, Turkish Airlines îţi oferă un zbor sigur, echipaj profesionist și satisfacţia că vei avea ocazia să vizitezi bijuteria urbană numită Istanbul.

Încă de la intrarea în oraș se simte adevăratul puls al metropolei: edificii cu istorii de sute de ani, un adevărat eden pentru împătimiţii de shopping, străzi sinuoase ce te învăluie în mister și te fac să vrei să le descoperi fiecare piatră, vânzători ambulanţi care își promovează marfa mai bine decât orice agenţie de PR. Marele răsfăţ a venit din partea hotelului „Mercure Topkapî”, unde am fost cazaţi în condiţii de 5 stele, ca și sultanii!

Ziua a doua am petrecut-o la Centrul de simulare a zborurilor al Aeroportului Internaţional Atatürk, la sediul companiei „Turkish Airlines” și compania de catering DO&CO. Am simţit pe propria piele cum un pilot decolează, asta după ce am intrat într-o cabină de simulare, al cărei preţ depășește 10 milioane de dolari. Se testau zboruri pe timp de noapte, ploaie, zi, soare, fulgere. Sutele de butoane absolut necunoscute mie îmi aminteau faptul că în mânuirea corectă a acestora se află viaţa noastră.

Următoarea destinaţie a fost sediul firmei de catering DO&CO, unde am fost serviţi cu meniul de la clasa business, dar și cu un tur prin bucătăria de unde pornesc deliciile pentru pasagerii „Turkish Airlines”. DO&CO a oferit servicii de catering pentru Campionatul European de Fotbal din 2012, pentru raliurile de Formula 1, dar și pentru alte evenimente de talie mondială. În anul 2015 a obţinut premiul companiei „Skytrax” pentru cea mai bună companie de catering din aviaţie.

Am așteptat ziua a treia cu sufletul cuminte, gata să cuceresc zona Fatih, acolo unde se află cele mai importante obiective turistice din Istanbul. Primul loc – Palatul Topkapî, cel care ascunde secretele generaţiilor de sultani, intrigi și povești de iubire care s-au perindat pe coridoarele de marmură ale palatului. Devenit în 1985 parte a patrimoniului UNESCO, Topkapî m-a fermecat cu cele patru curţi ce găzduiesc obiecte de valoare și multă istorie. De asemenea, filmările celebrului serial „Suleiman Magnificul” au fost realizate inclusiv la palatul respectiv. Eu însă îmi jucam rolul de jurnalist călător și cuceritor de impresii.

După maratonul din curţile otomane, am mers să mă reculeg la Hagia Sofia, o bijuterie a Bizanţului. Dovada vie a intersecţiei culturilor și religiilor, edificiul m-a întâmpinat cu fragmente de mozaic ce reprezintă chipuri ale sfinţilor, sigilii cu texte din Coran, ziduri ce au absorbit istorii și zbucium. Trecută prin incendiu (anul 404 și 532), varianta finală a monumentului a fost construită de Iustinian I în anul 537. Mi-am adunat gândurile împrăștiate printre sutele de turiști, magazine ce găzduiesc suvenire, icoane și obiecte islamice împotriva deochiului. După ce a fost biserică, moschee, apoi muzeu, Hagia Sofia își duce destinul milenar în liniște și smerenie.

În imediata apropiere tronează impozanta moschee „Sultan Ahmed”. Spre deosebire de Topkapî și Hagia Sofia, care percep taxe de intrare, moscheea are acces gratuit. Mi se părea că port ochelari 3D și văd o clădire parcă desprinsă din filmele SF. Aceasta inspiră opulenţă, grandoare, mândrie, fiind un moft al sultanului Ahmed I, cel care a ordonat construcţia ei. Mă strecor printre sute de bliţuri, telefoane și aparate de tot felul, pentru a capta câteva imagini cu cea căreia i se mai spune Moscheea Albastră (pentru cele 21.000 de plăci de faianţă). Era prea mult pentru mine, eram în căutare de liniște și smerenie. Am găsit-o sub pământ, în Bazilica Cisternă.

Ca o lume subterană, cu un coridor de coloane medievale, Bazilica Cisternă este o creaţie arhitecturală din timpul împăratului Iustinian I. Rolul ei era de a aproviziona cu apă Palatul Topkapî și alte clădiri. Jocul de lumini din bazilică, peștii care mișună printre bazele coloanelor ce au sculpat chipul meduzei Gorgona adună spiritul bizantin într-o lume a apelor. Am aruncat o monedă în speranţa că mă voi reîntoarce acolo.

Când am decis să mergem spre Grand Bazaar, a început să plouă. Stropii de ploaie puneau stăpânire pe hainele mele, iar vânzătorii ambulanţi parcă au ieșit din pământ să vândă umbrele. Chinul umed s-a oprit când am intrat în cea mai mare piaţă acoperită, Grand Bazaar. Teoretic, aveam misiunea de a vizita cele aproximativ 3000 de magazine, deși, în realitate, nu aș putea să le văd nici în vis pe toate. Vânzătorii te îndeamnă să le pășești pragul prăvăliei, să cumperi câteva dintre celebrele dulciuri sau să probezi bijuterii ce orbesc atât prin strălucire, cât și prin preţ. Mă simţeam ca într-o piaţă din vechiul Orient, acaparată de mirosuri, mii de voci, îndemnuri și cuvinte într-o turcă necunoscută mie. Cine știe, poate când voi reveni în orașul de pe cele două continente, voi avea ocazia să învăţ și limba turcă… În timp ce mă relaxam în zona lounge de la Turkish Airlines, aceasta fiind desemnată una de top în întreaga lume, îmi făceam planuri de revenire în Istanbul. O atmosferă chill, servicii all inclusive, masaj, acces nelimitat la internet, senzaţia că eşti ca un sultan într-o epocă modernă mă convingeau că orașul de pe Bosfor încă mai are secrete. 3517471.jpg

 Jurnalul de călătorie al Iulianei Mămăligă

Turkish Airlines Inc.
Republica Moldova, Chișinău,
Str. M. Varlaam 63/23. Tel: +373 22 810 380
Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău