VIP Magazin
28 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Inna Gratinici. Floarea cu ghimpi
Decembrie 2004, Nr. 07-08

Inna Gratinici. Floarea cu ghimpi

Comentează   |   Cuprins

Vârsta: 26 de ani. Ocupaţia: modelier. Starea civilă: liberă. Modelul preferat: Naomi Kampbell, Iness Sastor, dar gusturile se schimbă în fiecare an. Film: „Moscova nu crede în lacrimi". îi place: munca ei şi comunicarea cu oamenii. Nu-i place: când e bolnavă şi stă fără treabă. Scopul vieţii: să atingă perfecţiunea ca femeie, ca personalitate, ca profesionistă. Vise: de regulă, globale. Speră că Moldova va înceta să fie o periferie a... Terrei. Şi că aici va exista modă. Stil vestimentar: Elegant cu elemente retro. Obligatoriu, accesorii.

În septembrie 1997, reprezentanta Moldovei, Inna Gratinici, s-a întors de la Mamaia cu coroana de învingătoare a concursului de frumuseţe şi inteligenţă „Miss Flagrant". Putea să meargă mai departe, să cucerească alte podiumuri - din Franţa, Italia sau SUA. Dar nu o tenta o carieră de model. Vroia să fie modelier. Din 1998, tot încearcă să coboare de pe podium, dar nici azi nu a făcut pasul definitiv. A urmat căsătoria şi apariţia pe lume a fetiţei, Alia. în scurt timp, a înţeles că se descurcă de una singură cu tot ce trebuie să facă doi într-un cuplu... Tocmai îşi luase startul în carieră - deţinea postul de director adjunct şi manager al Agenţiei „New Face Models". După desfiinţarea acestei agenţii, Inna preia funcţia de art-director al Agenţiei şi şcolii de modele „Fest Fashion". Deşi este înconjurată de mulţi bărbaţi, nu este preocupată de absenţa jumătăţii sale.

Inna, cum ţi pare că au mers lucrurile în viaţa ta, pană acum?

Întotdeauna există câte ceva ce nu am dus până la capăt sau nu mi-a reuşit aşa cum mi-aş fi dorit. Oricum, consider că sunt cel mai fericit om de pe pământ. Poate aşa mi se pare pentru că am învăţat să apreciez valorile ce nu pot fi cumpărate. Sunt fericită din simplul motiv că trăiesc şi pentru că în jurul meu există oameni pe care vreau să-i bucur. Şi pentru că viaţa m-a făcut aşa cum am vrut să fiu."

Eşti o fată alintată de soartă?

Nu. Sunt foarte exigentă şi numi plac căile uşoare spre succes. Am moştenit această trăsătură de la părinţii mei. Ei nu s-au băgat niciodată în viaţa mea, nu mi-au dictat ce să fac şi m-au lăsat să învăţ din propriile greşeli. Pentru asta le sunt recunoscătoare. Ştiu că nimeni nu mă va pedepsi mai dur decât o voi face eu însămi şi că nimeni nu va cere de la mine mai mult decât voi pretinde eu. Uneori, am impresia că ar trebui să fiu ceva mai indulgentă şi mai bună cu mine.

Întotdeauna obţii ceea ce îti doreşti?

De cele mai dese ori, îmi reuşeşte ceea ce îmi pun în gând. Poate pentru că nu mă tem să experimentez. Chiar şi măritişul a fost un fel de experiment. Dar am avut nevoie de această „şcoală a nevestelor". Altfel, nu aş fi fost cea de azi. Este important să faci totul la timp: nici prea târziu, dar nici prea devreme.

Ce ţi-a dat coroana de „Miss Flagrant"?

Încredere în sine. Experienţă. A fost un lucru extraordinar, făcut în echipă cu profesionişti - regizori, stilişti, scenografi.,. Precum li se mai întâmplă şi altora, nu s-a trecut şi fără propuneri mai delicate, dar acestea m-au lăsat rece.

Propunerile "delicate" nu se fac până la concurs?

Pe atunci, nu era aşa. Nu era atât de deschis.

Dar acum?

Acum e cu totul altfel. Dacă accepţi, vei deveni miss. Şi nimeni nu ascunde asta. Cred că concursurile internaţionale de frumuseţe sunt afaceri la fel de murdare ca şi comerţul cu droguri sau armament. Dar, în acelaşi timp, participarea la un asemenea concurs este o experienţă necesară pentru o fată deşteaptă, care poate contracara cu delicateţe apropourile indecente.

Un model este o bijuterie în casa unui bărbat bogat?

Pentru un bărbat influent este prestigios să iasă în lume cu o fată frumoasă, stilată şi educată. Negocierile de afaceri pot avea mai mult succes. Dacă ştiu să păstreze distanţa, fetele pot să se mărite reuşit. Evident, fără o relaţie mai intimă, nu vor primi cadou o maşină scumpă. Dar se întâmplă şi excepţii, din dragoste.

Ţie nu ţi se fac propuneri de tot soiul?

Nu, fiindcă nu permit aşa ceva. Merg deseori la întâlniri cu oameni de afaceri care vor un spot publicitar pentru companiile lor sau prezentări în care trebuie să fie angajate fetele agenţiei. Iniţial, ei se desfac în zâmbete, dar în câteva minute | îşi dau seama că nu vorbesc pur şi simplu cu o femeie, ci cu un director de agenţie care a venit să discute afaceri, nu să audă cât de frumoasă este. De aceea, ţin să mă prezint astfel încât înainte de a mă aborda, bărbatul din faţa mea să chibzuiască foarte bine.

Meseria modelelor tale este una bine plătită ?

Din păcate, nu. Aceasta este încă o datorie a mea - să-i fac pe oameni să înţeleagă că trei minute de defilare la o prezentare de maşini, de exemplu, înseamnă o săptămână de muncă. Şi că o fată lucrează nu pentru a fi arătată la televizor, ci pentru că asta e meseria ei şi ea trebuie plătită onorabil. Iar pentru cele trei minute, fetele îşi sacrifică timpul, fac repetiţii, stau cu orele la machiaj, se întorc târziu acasă. Pot să fiu mândră că cele mai cotate manechine sunt elevele şcolii noastre. Ele nu uită niciodată cuvintele pe care mi le-a spus profesoara Valentina Radcenco - să-şi imagineze că sunt în permanenţă urmărite cu o cameră ascunsă, să fie mereu frumoase şi atente la ce fac. Pentru o femeie este important să se simtă frumoasă, indiferent că va deveni medic, învăţătoare sau vânzătoare. Aşadar, printr-o şcoală de modele trebuie să treci nu pentru a ajunge neapărat pe podium.

Inna, între eventualele contracte peste hotare şi nuntă, tu ai ales nunta. Erai atât de îndrăgostită?

Pur şi simplu, nu voiam să fiu model, ci femeie, înainte de toate. Şi tocmai aveam timp pentru măritiş. Ceva mai târziu, am înţeles că doi oameni puternici nu pot convieţui. Când a apărut copilul, mi-am dat seama că nu este un om de familie. Prin urmare, eram ca o mamă singură. Dar pot avea acest rol şi fără el, nu? Sunt în stare să fac totul: să repar o priză, să gătesc, să am grijă de casă, să-mi cresc copilul. La 26 de ani, mă consider destul de puternică. Nu mai sunt îngeraşul gata să iubească fără rezerve şi să ierte orice. Acum sunt mai pragmatică, dar mi-e un pic milă de fetiţa din mine care s-a pierdut în ani. Chiar dacă sunt o floare, sunt cu ghimpi.

Care rol ţi se potriveşte mai mult - de mamă sau de director?

Sunt mai curând prietena sau sora mai mare a fiicei mele, pe care o iubesc la nebunie. Ca director, cred că am avansat. Dar cel mai mult îmi place să fiu femeie. Însă, ca femeie, sunt cam dură, iar ca director - prea moale. Deocamdată, mă lupt să le pun pe toate la locul lor.

Cum trebuie să fie bărbatul de lângă tine?

Eu trebuie să fiu lângă el. Să mă accepte aşa cum sunt. Mai ales că sunt foarte democrată. Niciodată nu-i interzic ceva partenerului meu, nu sunt geloasă şi nu pot să transform viaţa cuiva într-un calvar. Trebuie doar să simt că este jumătatea mea. De multe ori, intervine însă un conflict între inimă şi raţiune. Cei doi trebuie să se accepte reciproc aşa cum sunt şi să nu-şi creeze iluzia că se vor putea reeduca unul pe altul.

Crezi că ai găsit omul acesta?

Sunt sigură că el există. Dar nu-1 caut. Important e să ne întâlnim la timp. Această problemă e pe al treilea loc în lista mea de priorităţi după fetiţa mea şi după carieră. Dar cred că bărbatul trebuie să fie inteligent, iar femeia - înţeleaptă. Îicer persoanei de lângă mine să-mi respecte opinia şi să nu se teamă să şi-o spună pe a sa.

Este important să aducă mulţi bani în casă?

Îi voi permite asta.

Cum trebuie să fie o femeie ca se simtă... femeie?

Să aibă o ocupaţie pe placul său, să fie realizată. Să-şi întâlnească iubitul zâmbind, să-şi controleze emoţiile, chiar dacă lucrurile merg cam prost. O femeie înseamnă înţelepciune, frumuseţe, vulnerabilitate şi putere, gingăşie şi duritate, naivitate şi calcul.

Cine crezi că e cea mai frumoasă femeie din Moldova?

Întruchiparea femeii-femei este, în opinia mea, Valentina Radcenco. Înţeleaptă, frumoasă, realizată, stilată şi puternică.

Ce lucruri nu trebuie să lipsească din garderoba ta?

Nu-mi place un dulap ticsit cu haine. Optez pentru câteva lucruri deosebite, delicate, care se potrivesc în orice împrejurare. Prefer tricotajul, lucrul de mână. Dar cele mai importante sunt accesoriile - eşarfele, centurile. Exteriorul contează, dar nu e obligatoriu să ai o blană scumpă când te poţi mulţumi cu un pardesiu bun. Nu urmez orbeşte moda: important e să mă simt confortabil când îmbrac ceva şi să-mi stea bine.

Ce nu ai încă, dar ţi-ai dori foarte mult?

Am o fiică, dar nu am încă un băieţel... Dar aşa cum, până una-alta, nu mi-am câştigat dreptul la viaţă personală şi la odihnă, trebuie să mai muncesc ca să mă ţin bine pe picioare din punct de vedere profesional, să pun pe roate agenţia şi, pe urmă, să lucrez doar din plăcere. Oricum, sper că într-un viitor nu foarte îndepărtat voi munci doar cinci ore pe zi, astfel ca să-mi rămână timp pentru a-mi crea familia fericită pe care mi-o doresc. Acum, ştiu sigur că viaţa mea poate fi doar mai frumoasă, căci să mi-o facă tristă nu voi permite nimănui.

Rodica Ciorănică

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Inna esti o femeie extraordinara...
doinitsa   -  
23 Mai 2010, 15:38
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău