VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Emoţii intense alături de Fundaţia Orange
Decembrie 2011, Nr. 92

Emoţii intense alături de Fundaţia Orange

Comentează   |   Cuprins

Interviu cu Mickael Faure, preşedintele Consiliului Fundaţiei Orange Moldova, director de marketing şi comunicare în cadrul companiei Orange Moldova

 Dle Faure, prin ce se deosebeşte Fundaţia Orange de alte fundaţii din lume? Fundaţia Orange, creată în 1987, reprezintă o expresie a responsabilităţii sociale şi a filantropiei manifestată de Grupul France Telecom-Orange şi susţine iniţiativele de a crea legături şi de a dezvolta abilităţile de comunicare ale oamenilor. Fundaţia îşi desfăşoară activitatea în trei domenii-cheie: sănătate şi dizabilităţi, prin ajutarea persoanelor ce suferă de autism şi îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor cu insuficienţe vizuale şi auditive; educaţie, prin lupta împotriva analfabetismului, în special, în rândul fetelor defavorizate; cultură, prin promovarea muzicii vocale colective şi încurajarea tinerelor talente în acest domeniu. Pentru mii de oameni din întreaga lume, comunicarea poate fi dificilă sau chiar imposibilă, din cauza dizabilităţilor, a deficienţei de văz sau auz, ori din lipsă de acces la o educaţie de calitate. De aceea, Fundaţia Orange continuă să promoveze, de mai bine de 20 de ani, toate formele de comunicare şi să le facă accesibile pentru toţi. În Moldova, Fundaţia Orange a fost lansată oficial în noiembrie 2009.

 Ce aţi reuşit să faceţi în 2011? O, avem o listă lungă de realizări pentru acest an. Aş menţiona aici proiectul de ajutorare a familiilor din localităţile afectate de inundaţii – Fundaţia Orange a donat 800 de frigidere fiecărei familii personal. A fost o muncă de echipă şi voluntariat extraordinară! Peste 40 de voluntari au mers în teren şi au încheiat un contract de donaţie cu fiecare familie sinistrată. Am iniţiat proiectul de burse pentru 80 de fete din instituţiile de tip internat, pentru a le ajuta să obţină studii profesionale şi a se integra mai uşor în societate. De asemenea, am lansat un proiect de abilitare economică a femeilor vulnerabile, victime ale violenţei domestice, prin oferirea de instruire în vederea obţinerii unei profesii, consiliere şi mediere în vederea angajării în câmpul muncii. Totodată, unele dintre beneficiare vor primi mini-granturi pentru iniţiere în activităţi (cum ar fi cusutul, tunsul şi frizatul) care le-ar permite să devină independente financiar. Am lansat două clase de computere în incinta Şcolii-Internat Speciale pentru Copii cu Deficienţe Locomotorii din Hânceşti şi Şcolii-Internat de la Bălţi pentru Copiii Nevăzători şi Slab-văzători. Ultima a fost dotată cu computere pentru nevăzători, unicele de acest gen în Moldova. Iarăşi, prin intermediul Fundaţiei au fost procurate echipamente medicale performante, printre care, în premieră pentru Moldova, un utilaj special pentru depistarea deficienţelor de auz la nou-născuţi. Acest echipament va permite depistarea şi prevenirea precoce a surdităţii la copii, astfel încât numărul celor care nu au avut norocul să audă să se reducă. Iar noi ne bucurăm că putem contribui la aceasta prin fapte reale.

 Sunteţi tatăl a trei copii. Cum vi se par copiii, oamenii din Moldova, în general? Nu se deosebesc de copiii din Franţa, Brazilia sau din oricare altă ţară. Sunt mulţi copii dezavantajaţi şi foarte mulţi cu părinţi plecaţi la muncă peste hotare. Am de fiecare dată emoţii mari când mergem cu copiii din internate la operă – faptul că îi vezi transformaţi, cu feţele mai luminoase şi împăcate, este cel mai bun „indicator” pentru acţiunile noastre.

 În comparaţie cu alte ţări, cât de implicată din punct de vedere social vi se pare societatea moldovenească?
Nu aş putea face o comparaţie, pentru că în fiecare societate există companii şi instituţii pentru care responsabilitatea socială nu sunt doar nişte cuvinte declarative la modă, ci reflectă activităţi concrete de implicare şi ajutorare a oamenilor care se confruntă cu diverse probleme. De regulă, companiile mari, internaţionale contribuie în mod vădit la promovarea conceptului de responsabilitate socială la nivel local. Multe companii autohtone de abia învaţă ce înseamnă să fie responsabile din punct de vedere social şi cum să implementeze proiecte de responsabilitate socială atât spre binele şi succesul companiei, cât şi spre binele comunităţii din care fac parte.  

 Unde vă place să mergeţi cu familia în weekend? Am descoperit la Chişinău o comunitate francofonă foarte sănătoasă, lucru ce ne-a făcut să ne simţim foarte bine aici. Mergem cu copiii la patiserii, cu soţia ne place să mâncăm la „Buffalo”, mergem la operă, la diverse concerte.   

 O urare de sărbători pentru cititorii revistei.
Le doresc sănătate, putere de muncă şi curaj de a-şi urma visele.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Să ştiţi că acest utilaj special pentru depistarea dificienţilor de auz la copii nou-născuţi o sa fie sub cheie la Dna Cheaburu Angela, de la centrul audiuologic a spitalului "E.Coţaga". Ea mai are aşa aparat - face colecţie probabil. Asa aparate ar fi bine să fie în maternităţi, ca la a treia zi de viaţă a copilului să i se facă investigare. Sau măcar medicii de familie să dea indreptări pentru a fi copilul diagnosticat. Cu părere de rău nu se face nimic pentru copii, statului îi mai convinabil să plătească pensie pentru invaliditate. Sunt mama unui copil hipoacuzic (dificienţă de auz) şi mă doare sufletul cînd văd că nu se face nimic din partea statului, care se foloseşte de numele copilului - sintem în lista copiilor cu dificienţă pentru care statul, ministerul şi alţii primesc ajutoare, granturi pe seama noastră.
elena   -  
06 Februarie 2012, 13:42
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău