VIP Magazin
11 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
Eleonora Graur. Confesiunile unui preşedinte de raion
Aprilie 2014, Nr. 119

Eleonora Graur. Confesiunile unui preşedinte de raion

Comentează   |   Cuprins

Nu ştim dacă altcineva în locul ei ar fi abandonat o viaţă frumoasă din capitală ca să plece într-un centru raional, unde viaţa e aproape ca la ţară… Ca să înţelegeţi mai bine despre ce vorbim, ar trebui să vă imaginaţi un orăşel mic, spre care ducea un drum pe care se răsturnau până şi maşinile miniştrilor, un orăşel fără iluminare stradală, unde nu există nicio terasă care să arate respectabil, nicio pizzerie, niciun cinematograf, niciun parc în care să ieşi cu copilul şi niciun stadion.

Nimic! Doar blocuri. Şi oameni care încearcă să se descurce cumva, să facă faţă cerinţelor zilei. Singurul care salvează peisajul este fluviul Nistru. Aici, la Rezina, el chiar arată spectaculos! Ăsta era oraşul în care acum doi ani şi ceva urma să se stabilească, în calitate de preşedinte al raionului Rezina din partea Partidului Democrat, doctorul în economie şi conferenţiarul universitar Eleonora Graur, împreună cu doi copii eminenţi şi înţelegătorul ei soţ, Mihai.

>> Bineînţeles că tabloul era mai mult decât trist. Deprimant chiar. Aveam ambiţia să schimb totul,  căci găsisem o stare de lucruri amorfă, o bună parte din localnici se mulţumeau cu ce aveau, fiind chiar reticenţi la metamorfoze şi noi abordări.

>> Cred că m-am ataşat emoţional de aceste locuri. Pentru că văd cu ochiul liber cum pot mişca lucrurile din loc, cum, împreună cu echipa, le pot schimba în bine. În doi ani de muncă intensă aproape că am reuşit să finalizăm reparaţia traseului Orhei – Rezina, demarată încă în 2007. Nu ştiu dacă există uşi la care n-am bătut cu această problemă. Am ajuns până la şeful statului şi premier. Cu multă insistenţă, am reuşit ca acest obiectiv să ajungă o prioritate naţională.>> Am creat în oraşul Rezina un incubator de afaceri, cu sprijinul dlui ministru Lazăr şi ODIMM. Acesta dispune de spaţii pentru incubarea a 19 întreprinderi, inclusiv a celor orientate spre producere şi creează, ca rezultat, cel puţin 60 de locuri noi de muncă. În Rezina sunt foarte mulţi tineri care doresc să-şi iniţieze o afacere, dar nu sunt familiarizaţi cu multe lucruri importante, de care trebuie să ţină cont la momentul lansării acesteia.

>> Am reuşit să găsim bani pentru iluminarea străzii centrale a oraşului şi curând vom începe iluminarea arterelor secundare. Acesta, dar şi alte proiecte ne-au reuşit graţie activităţii Serviciului de Proiectare şi Asistenţă Investiţională, pe care l-am creat conştientizând că este foarte necesar pentru dezvoltarea raionului.

>> Visez la o tabără model la Saharna, construită încă pe timpul sovietic. Îmi doresc foarte mult să metamorfozăm, cu bani europeni, această zonă. Am putea-o transforma într-o destinaţie turistică cu duble avantaje – şi pentru vizitatori, şi pentru bugetul raionului. Locurile pe-aici sunt de-a dreptul fantastice, dar avem încă multe de făcut pentru a le putea oferi turiştilor servicii de calitate.

>> Deocamdată, suntem raionul cu cele mai multe proiecte finanţate din Fondul pentru Eficienţa Energetică din Republica Moldova. Am făcut drumul spre Mănăstirea Saharna, oamenii cu greu ajungeau până acolo. În proiect mai avem de finisat patru ministadioane în localităţile din raion şi construcţia altuia de peste 3500 de locuri în Rezina. Atragem o atenţie sporită tinerilor prin desfăşurarea diferitor campionate sportive anuale. Ne propunem să cumpăram costume naţionale tuturor colectivelor artistice din raion. În urma unei reparaţii capitale, am mutat Şcoala de Muzică în Casa de Cultură, cu toţii bucurându-ne de un sediu renovat şi cu mobilier nou.>> Ştiu că dacă vom reuşi să creăm o infrastructură adecvată, vom mări considerabil potenţialul de atragere a investitorilor. Vor apărea mai multe posibilităţi de dezvoltare a raionului şi de creştere a bunăstării locuitorilor acestuia. Am încercat să atrag încoace antreprenori, inclusiv din capitală, dar permanent auzeam plângeri că pe drumurile noastre este dificil să circuli. Situaţia se schimbă şi raionul devine din ce în ce mai atrăgător.

>> Muncesc şi acum până noaptea târziu. Activitatea în calitate de preşedinte de raion este solicitantă. Probleme sunt multe, iar oamenii aşteaptă soluţionarea lor. Nu-mi pot permite să-i dezamăgesc, jertfesc din timpul propriu. Fiica mea Mihaela mă sună uneori şi, dacă sunt în şedinţe, evident că închid telefonul. Atunci urmează neapărat SMS-ul cu următorul conţinut: „Dna preşedinte, dacă nu vii acasă, o să vorbesc altfel cu tine!”.

>> Dar nu e deloc simplu să lucrezi într-o societate unde toţi au lăsat mâinile în jos şi ştiu numai să te critice. Reprezint democraţii, dar îmi doresc enorm să consolidăm societatea din teritoriu, la moment dezbinată, şi să o încurajăm să se implice mai activ în viaţa raionului.

>> Dacă privim în mod egoist lucrurile, sigur că este mai confortabil să stai deoparte, să-ţi vezi de familia ta, de afacerea sau profesia ta, să nu te expui criticilor. Dacă privim mai larg şi mai profund lucrurile, atunci chiar nu este moral să critici sau să speri la schimbări fără a te implica. Lucrurile se schimbă şi vor continua să se schimbe, pas cu pas.

>> Una din priorităţile mele este promovarea măsurilor de încredere dintre cele două maluri ale Nistrului. Aşa cum mai multe localităţi din raionul Rezina se află în Zona de Securitate, este esenţială antrenarea localităţilor din partea stângă a Nistrului în proiectele realizate în raionul Rezina.  

>> Succesul nu vine atunci când îţi doreşti, ci după multă muncă şi sacrificii. Eu sunt ambiţioasă şi perseverentă, dar am învăţat să cedez. Am învăţat să renunţ la victorii mici ca să pot câştiga o luptă mai mare. Ştiu să îmi apăr punctul de vedere, dar şi să recunosc unde am greşit. Am personalitate, dar nu lezez dreptul celui de alături la propria sa individualitate. Sunt morală, dar am învăţat să mă detaşez de complexe şi clişee.  

>> Nu e uşor pentru o femeie să facă politică. Mai ales când copiii îmi reproşează mereu că vin târziu de la şedinţe sau din deplasări.

>> Înainte nu mă interesa deloc să fac politică. Îmi doream doar să fac ceva cu adevărat bun pentru oameni. Însă, pentru a realiza reforme economice sau sociale, este nevoie să înveţi politică, acesta fiind unicul mod de a obţine un rezultat. Astfel, a trebuit să învăţ, să înţeleg şi... mi-a plăcut. În politică, o idee, chiar şi una genială, are valoare doar în cazul în care reuşeşti să convingi o majoritate că propunerea ta e cea mai bună.
    
>> Cred că nu există nimic întâmplător în viaţă. Am fost dintotdeauna o persoană implicată social şi, pe deasupra, urmăream cu mare interes tot ce însemna eveniment politic. Toate acestea au şi determinat domeniul în care sper că m-am regăsit.

>> Viaţa are sens dacă o trăim conform simplelor lecţii de omenie, având şi frică de Dumnezeu, respect pentru oameni, vorba părinţilor mei. Iar urmând aceste învăţăminte, Dumnezeu îţi dă mâna să te ridici, când duşmanii te doboară. Celelalte căutări ale sensului vieţii mi se par zădarnice.>> Îi datorez familiei mele şi echipei tot ce am reuşit

>> Nu sunt omul încrâncenării şi prefer să iert decât să port în suflet povara unei dezamăgiri sau supărări. Înţeleg destul de bine că nu există oameni care nu greşesc. De aceea, ofer mereu încă o şansă.

>> Altceva este că aştept ca oamenii să înveţe din greşeli şi să nu le repete, pentru că nu putem ierta la infinit.

>> Mă impresionează Angela Merkel. Succesul în politică nu cred că ţine de frumuseţe, de întâmplări sau de compromisuri, ci de puterea de a convinge, de competenţă, de profesionalism şi de responsabilitate, de abilităţile de comunicare. Hazardul favorizează numai o minte pregătită, spunea Palade. În rest, lumea e o sumă de relaţii.

>> Cred că aş putea mai mult. Vreau să pot modela şi schimba lucruri la un nivel mai larg decât pe plan local. Dar asta după ce realizez la Rezina tot ce mi-am propus eu şi echipa care are încredere în mine.  

(Text: Rodica Ciorănică. Foto: fotoroom.md)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Apreciez PDM-ulu pentru tot ce face , indeosebi pentru aceea ca promoveaza nu doar barbati in functii inalte ci si femeile, ceea ce dovedeste ca au incredere in ele.
Catalina   -  
26 Mai 2014, 15:28
Sus ↑
Se observa ca echipa PD creste, dat fiind faptul ca are asemenea persoane care se dedica in totalitate. Bravo ca au convis-o pe dna Graur, dinsa are potential si ambitie. Merita apreciere.
Madalina   -  
29 Mai 2014, 22:34
Sus ↑
Bravo Rodica, intotdeauna ai stiut unde sa gasesti oamenii buni.
Madalina   -  
29 Mai 2014, 22:36
Sus ↑
dna Eleonora, cu adevarat aţi adus în raion un suflu nou, dar cred că cel mai important este faptul ca ati readus oamenilor de aici încrederea în ziua de mîine şi în faptulo ca daca esti ambitios şi ai scopuri pozitive numaidecit vei reusi. Sanatate si succese mari!!!!!
Elena   -  
06 Iunie 2014, 09:31
Sus ↑
mdaaaaa, asa o descriere a facut doamna Presedinta la orasul Rezina, de iti faci impresia din cuvintele ei ca acest oras este cel mai mizerabil si cel mai sarac si mai urit posibil loc de pe pamint, cred ca traitorii din acest oras si cei care si-au copilarit anii au altceva a va spune dna Eleonora. Cei care au cunoscut-o pe dna- eleonora si anume lucuitorii orasului Rezina sunt foarte "satisfacuti" de asa "presedinte" cumsecade. Face-ti numai lucruri frumoase doamna si nu este un sacrificiu pentru dvs sa va intoarceti tirziu acasa, pentru ca cu cit mai tirziu cu atit mai bine pentru punguta familiei, stoarce-ti tot ce va sta in cale ca si toti cei pusi la putere in ziua de azi.. nu face-ti haz din nacaz, rusine sa va fie, cind o sa parasiti locul de munca pentru orasenii REZINEI va fi o sarbatoare
LILIANA   -  
06 Aprilie 2015, 15:18
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+3°