VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Eduard şi Illa Bănăruc. Portretul unei familii moderne
Aprilie 2014, Nr. 119

Eduard şi Illa Bănăruc. Portretul unei familii moderne

Comentează   |   Cuprins

El – un spirit matur şi responsabil, ea – frumoasă şi optimistă. El, mai nordic, ca cei de la Făleşti, iar ea, chişinăuiancă, pur şi simplu femeie – caldă şi zâmbitoare, îl însoţeşte prin viaţă. În prezent, Eduard este  secretar general adjunct al Guvernului, iar Illa – o mămică sensibilă şi responsabilă care a ales concediul de maternitate şi să se ocupe de educaţia Evelinei.

El al patrulea an deja aduce, alături de ÎPS Vladimir, focul sacru de la Ierusalim, iar ea are grijă ca sărbătorile de Paşte să fie cele mai frumoase în familia lor. Sunt exact ca cei de la Connect-R cu hitul lor „Noi ne potrivim...” Lui îi place jazzul, iar ei muzica instrumentală. El caută sensuri şi e de acord cu Nicolae Iorga – că viaţa nu înseamnă a trăi, ci a şti pentru ce trăieşti. Ea ia lucrurile mai uşor – ştie sigur că gândirea pozitivă este cheia spre o viaţă lungă şi fericită. Lui îi place „The Bodyguard”-ul lui Kevin Costner, iar ei „Gone with the Wind” cu Vivien Leigh. Pentru el e ideală femeia care îl acceptă aşa cum este, adică şi bun, şi rău, iar pentru Illa bărbatul ideal e soţul ei. Ea iubeşte Chişinăul, iar el se îndrăgosteşte de oraşele în care are o stare de spirit frumoasă. Dar i-ar plăcea să audă străini care vorbesc despre Chişinău ca despre oraşul lor preferat. Când el merge să joace baschet, fotbal sau la înot, ea merge la dansuri sau citeşte, sau imortalizează locuri, oameni, emoţii... prin fotografie. Ei chiar se potrivesc.


Cu Eduard despre familie, dragoste şi copii

Eduard, câtă plăcere îi face Illei să te asculte când, la cină, nu te poţi abţine să abordezi subiectele de la muncă?
Da, ai ghicit! Nu-mi reuşeşte de fiecare dată să mă detaşez de grijile de la birou. Încerc însă să nu monopolizez discuţiile din casă cu aceste subiecte. Dar Illa nu se supără dacă discutăm şi despre serviciu, uneori este chiar indicat să primeşti un feedback obiectiv, mai ales de la un om apropiat.În general, cât de bine se pot împăca munca şi familia? Mai rămâne timp pentru plimbări cu fetiţa şi hobby-uri practicate în familie?
Încerc să le reuşesc pe toate şi, deşi petrec mai mult timp la serviciu decât acasă, mă străduiesc să avem weekendurile bogate în evenimente, astfel încât familia să nu simtă lipsa mea. De regulă, în weekend mergem la plimbare, vizităm părinţii, gătim ceva deosebit şi ne jucăm cu Evelina.

Când v-aţi cunoscut şi de cât timp formaţi o familie?
Suntem o familie de aproape doi ani. Important  este faptul că suntem un cuplu unit, ne susţinem reciproc şi suntem alături atât la bine, cât şi în situaţii mai dificile.

Ce contează cel mai mult în relaţia voastră?
Dragostea.Ce părere aveţi despre conceptul familiei moderne?
Eu nu cred în familii moderne sau clasice. Într-o familie, fie există dragoste şi respect, fie nu. Aceasta este temelia pe care se clădesc toate. E vital pentru un cuplu să poată face cât mai multe lucruri împreună.

Eduard, cât de mult îl schimbă pe un bărbat apariţia familiei şi a copiilor?
Un copil îţi schimbă foarte mult viaţa, însă această schimbare este plină de împliniri şi satisfacţii. Cu siguranţă, te face să descoperi nişte calităţi nebănuite, cum ar fi să te bucuri de zâmbetul unui copil, de primul pas... Dar şi te face mai responsabil atât pentru el, cât şi pentru tine: să ai grijă de sănătate, să oferi exemple bune de urmat, să-ţi dresezi răbdarea şi atenţia. E, fără îndoială, cea mai frumoasă schimbare din viaţa unui om.

Care ar trebui să fie rolul bărbatului în familia modernă, în care femeia devine tot mai independentă şi mai încrezută în sine?
Nu-mi place cuvântul rol, sună fals, actoriceşte. Sunt adeptul responsabilităţilor şi al ajutorului reciproc de dragul binelui comun, al familiei. Trăim timpuri când femeile, după cum e şi firesc, îşi doresc să se afirme profesional, social. În familie nu trebuie să existe concurenţă între succesele dintre soţi, ci comunicare normală. Odată ce aceasta există, nimeni nu-şi mai pune întrebarea cine face astăzi curat sau pregăteşte cina.

Te-ai căsătorit relativ târziu pentru un bărbat moldovean. Ce te-a determinat să faci acest pas şi cum te-a schimbat apariţia oficială a Illei în viaţa ta?
Nu ştiu dacă în căsătorie există noţiunea „prea târziu” sau „prea devreme”, ci mai mult e vorba despre a găsi persoana potrivită cu care să-ţi petreci restul vieţii.

Cu Illa ne cunoşteam de aproape şapte ani când am decis să ne căsătorim, de aceea căsătoria pentru noi nu a fost un lucru spontan, ci mai mult o hotărâre conştientizată. Căsătoria e mai mult o formalitate, dar ceea ce de fapt contează este respectul, prietenia şi dragostea noastră.

Cum defineşte dragostea un bărbat interesat de politică? E adevărat că dacă dragoste nu e, nimic nu e?
Dragostea nu are vârstă şi nici hotare.

Am înţeles că tu eşti cel care a ales numele fiicei voastre.
Eu şi Illa am avut o înţelegere înainte de a cunoaşte sexul copilului – dacă urma să fie fetiţă, eu eram cel care i-ar fi ales numele, iar dacă ar fi fost băiat, decizia urma să fie a Illei. Aşa  cum avem o fetiţă, mie mi-a revenit norocul şi responsabilitatea.  

Am ales numele Evelina, în primul rând pentru că este un nume gingas şi frumos. În plus, are şi o semnificatie puternică – „forţa vieţii”.

Ce calităţi ai vrea să fure Evelina de la tatăl ei?
Perseverenţa şi responsabilitatea.

Încă e devreme de sfaturi, dar ce lucruri ai vrea să o înveţi când va începe să le înţeleagă?
Vreau să o ajut să crească frumos şi cu sentimentul că este iubită. Cel mai bun lucru pe care îl putem face împreună cu soţia e să oferim exemple frumoase de comportament, pe care fiica noastră să le preia firesc. Cu siguranţă, ne dorim un frăţior sau o surioară pentru Evelina, probabil în viitorul apropiat.

Pentru ce eşti recunoscător vieţii?
Pentru oportunităţile oferite, pentru persoanele pe care
le-am întâlnit în drumul vieţii, dar şi pentru lecţiile primite.Cu Illa despre dragoste, familie, copii

Illa, tu zâmbeşti foarte mult, iar zâmbetul unei femei îi trădează fericirea şi împlinirea. Ce este fericirea pentru tine?
Sănătatea  rudelor mele, liniştea din familie, zâmbetul Evelinei, armonia interioară, pacea în ţara noastră şi multe alte lucruri simple, dar foarte importante pentru mine.

Eduard este un om dificil?
Eduard este un bărbat cu caracter şi pentru asta îl admir.

Prin ce te-a impresionat Eduard atunci când l-ai cunoscut?
Prin sinceritate şi prin responsabilitatea abordărilor sale. Am înţeles din start că este omul care ştie ce vreau de la viaţă, lângă care tot timpul mă voi simţi protejată şi iubită.     

Eduard este foarte educat şi galant. Mi-a fost mereu interesant cu el, este un interlocutor extraordinar. Este atent, inteligent şi ştie să asculte. În momentul în care relaţia noastră a evoluat la alt nivel, am fost flatată de grija şi tandreţea cu care m-a înconjurat. Elementar, nu am avut cum să-i rezist…

Am citit undeva că bărbaţii nu se schimbă niciodată. În ciuda acestei realităţi, ce ai schimba la el?
Nu sunt adepta ideii că „femeia trebuie să-şi modeleze bărbatul după bunul său plac”. Un om trebuie iubit aşa cum este el, cu toate calităţile şi neajunsurile lui.  Am fost foarte norocoasă, Eduard este un soţ ideal, vorbesc sincer şi asumat. Cred că atunci când iubeşti pe cineva, iubeşti omul întreg, dar nu doar câteva calităţi.

Ce trebuie să facă o femeie ca dragostea să dureze într-un cuplu toată viaţa? Şi ce trebuie să facă el?
Nu cred că există vreo reţetă care poate salva sau prelungi dragostea. Pentru mine, dragostea este  un cadou de la Dumnezeu şi în fiecare zi am grijă să îi mulţumesc pentru ea. Dar pot spune cu siguranţă că dragostea trebuie să aibă la bază înţelegerea şi respectul reciproc. Sunt două componente de bază, ce nu pot fi înlocuite şi fiecare cuplu trebuie să ţină cont de ele.

Illa, ce model de educaţie ai ales pentru Evelina?
Copilul nostru e încă la vârsta când are mai mare nevoie de afecţiune, grijă şi răbdare. Educaţia în forma ei clasică abia urmează. Fiecare copil este o personalitate şi o lume aparte. Iar şabloanele educative trebuie adaptate necesităţilor şi felului de a fi al unui copil. Sper că fetiţa noastră o să ne dirijeze spre alegerea celor mai bune metode şi modele. În mare parte, toate modelele de educaţie trebuie să aibă drept punct de pornire beneficiul copilului.

La voi în casă cine şi pentru ce răspunde?
Noi niciodată nu am divizat responsabilităţile casei, încercăm să facem lucrurile împreună, în funcţie de cât de ocupaţi suntem ambii. Eduard este o persoană mereu prinsă în diverse chestiuni, din cauza serviciului său şi a obligaţiilor pe care le are, de aceea eu gătesc mai mult. Însă ori de câte ori poate, Eduard nu ratează ocazia să pregătească ceva gustos şi de fiecare dată ne impresionează. Ultima dată a pregătit zeamă şi a fost foarte delicioasă.În ce momente sunteţi fericiţi cu toţii?
Suntem fericiţi atunci când petrecem timpul împreună. Momentele mici aduc fericirea şi nu este nevoie să aşteptăm o sărbătoare pentru a ne simţi împliniţi. Suntem fericiţi când luăm micul dejun împreună, când ieşim în parc, când ne întâlnim cu părinţii.

Cum e dragostea adevărată?
E adevărată. Un sentiment se trăieşte, se simte, nu se analizează, nu se măsoară autenticitatea lui. Din momentul în care treci la analize şi-ţi pui întrebări dacă e adevărat sau fals, nu este dragoste.


Dispoziţia politică a lui Eduard

Eduard, hai să vorbim un pic şi pe temele preferate ale bărbaţilor din guvern. Cum ţi se pare etapa politică pe care o traversăm şi care este dispoziţia ta politică?
Dispoziţia mea politică, după cum ai numit-o, nu poate fi alta decât cea a echipei din care fac parte, adică e una de mobilizare şi ea corespunde exact perioadei pe care o traversăm. Suntem poate în cea mai responsabilă etapă din ultimii patru ani şi ceva, când eforturile depuse constant de echipă urmează să dea rezultate de ordin practic. Şi aici am în vedere acţiunile ce vizează integrarea europeană a Republicii Moldova – semnarea Acordului de asociere RM – UE şi liberalizarea vizelor. Dar mobilizarea noastră nu se va consuma odată cu aceste evenimente. Suntem într-un an electoral şi trebuie să convingem alegătorii că urmează să ne crediteze în continuare cu încrederea lor ca noi să ducem la bun sfârşit toate procesele începute ce vor dicta un nou nivel de viaţă în Moldova.    

Ce prognoze ai pentru anul politic 2014?
Ştiţi, şi eu, dar şi membrii echipei din care fac parte preferăm să abordăm activităţile pe care le avem prin prisma responsabilităţii şi onorării angajamentelor asumate, şi mai puţin facem pronosticuri. Totodată, sunt sigur că oamenii apreciază eforturile noastre şi rezultatul politic va fi unul pe măsură.

Apropo, politicienii îşi iubesc ţara sau e doar o declaraţie politică?
Politicienii sunt şi ei oameni. Din păcate, din cauza meseriei pe care o practică, această dragoste poate părea mai patetică decât la jurnalişti, medici sau agricultori.  Moldova este ţara unde am copilărit cu „Amintirile” lui  Creangă, am vorbit prin versurile lui Eminescu şi am ascultat colindele de Crăciun. Aici ne-am afirmat ca personalităţi şi în mod normal vrem să contribuim la dezvoltarea acestei ţări.

Moldova este locul unde mă regăsesc şi mă simt împlinit. Iubesc Moldova pentru obiceiurile noastre frumoase,  bucătăria tradiţională, vinurile de calitate, câmpurile cu floarea-soarelui şi porumb, dar cel mai mult iubesc oamenii noştri.Eşti genul care se avântă uşor în lupte? Ce ţi se pare mai dificil: să suferi un eşec sau nici măcar să nu încerci?
În viaţă există eşecuri pe care nu le poţi evita, fiindcă nimeni nu e întru totul perfect, iar greşelile sunt parte inevitabilă din noi înşine. Eşecul nu este un lucru grav doar atunci când este privit ca o experienţă din care înveţi şi faci o totalizare – ce a mers bine şi ce va trebui schimbat pe viitor.

Proiectele noi sunt ca nişte provocări care trebuie finalizate cu succes. Iar în cazul unei nereuşite, trebuie să avem perseverenţă de a învăţa din lucrurile care au eşuat. Mereu îmi place să dau exemplul lui Thomas Edison, care a întâmpinat multe eşecuri în încercarea de a inventa becul, însă nu a renunţat. Şi iată, avem becul!

Cum influenţează banii caracterul omului, obişnuinţele lui?
Banii nu pot influenţa un om, absenţa sau abundenţa lor nu face altceva decât să evidenţieze unele defecte ale omului sau unele calităţi. În rest, oamenii rămân aceiaşi. Din momentul în care banii te influenţează, te-ai rătăcit ca personalitate integră, eşti sclavul lor. Banii trebuie să fie sursă, nu scop în sine.

Ce visuri legate de carieră şi profesie are secretarul general adjunct al Guvernului RM?
Mă motivează realizările, dar şi mai mult drumul spre ele. Din punct de vedere profesional, îmi doresc să-mi perfecţionez abilităţile, să accept şi alte provocări profesionale, să ajung să trăiesc satisfacţia ca rezultat al muncii depuse, vreau să văd că efortul meu a adus un rost oamenilor şi concetăţenii noştri au încredere în autorităţi. Din punct de vedere personal, o realizare mare ar fi dacă aş petrece mai mult timp alături de familia mea şi, în mod special, să fiu cât mai implicat în copilăria fiicei mele.  


Fotografiile au fost realizate la salonul CAVIO
(Calea Ieşilor, 10). Mulţumim.

(Text: Rodica Ciorănică. Foto: Victor Pictor. Loc: Cavio. Coafură şi machiaj: salon Cristis. Styling/Shooting Assistance: ÉTÉ Lab, Diana Frunză şi Kristina Volkova. Vestimentaţie: ProFashion (Grand Hall)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău