VIP Magazin
30 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Eduard Muşuc. Patriotul
Septembrie 2004, Nr. 05

Eduard Muşuc. Patriotul

Comentează   |   Cuprins

„Nu vreau să creez impresia unui playboy sau a unui bărbat dulce ori perfect" - aceasta a fost singura doleanţă a lui Eduard Muşuc, tânărul intrat în rândurile ambiţioase ale politicii de la Chişinău. Debutul lui în acest delicat domeniu, condimentat din abundentă cu scandalul Companiei „MEGADAT.COM", întreprindere pe care a clădit-o timp de şapte ani, devenită un nume de referinţă în tehnologiile informaţionale moldoveneşti, este şi va fi, probabil, urmărit cu multă atenţie.

Cei care îl cunosc spun că este un om simplu, atent şi jovial. Părerea lui despre „jumătatea puternică" este una fără echivoc: orice bărbat trebuie să fie tare la caracter şi modest. Este o fire comunicativă, primitoare şi un interlocutor interesant. Uşile biroului său sunt întotdeauna deschise. Nu se ascunde şi nu are nimic de ascuns. Crede în cuvântul „echipă" şi consideră că un lucru poate fi făcut cu spor doar când fiecare pune umărul.

S-a născut la 25 septembrie 1975, la Bălţi. A fost elev la Şcoala rusă nr. 16, profilată în studiul englezei. După clasa a patra, se mută împreună cu familia, la Chişinău şi este înscris la Liceul nr.2 „A.S. Puşkin", unde se învăţa la fel de bine limba lui Shakespeare. In 1992 a devenit student la Electrofizică (specialitatea calculatoare) la UTM, într-o grupă specială cu predare aproape a tuturor obiectelor în engleză. Peste un an, după moartea rectorului Groza, care a şi fondat această grupă, perspectiva studenţilor devine cam sumbră şi se transferă la Relaţii economice internaţionale de la Universitatea de Studii Umanistice. In anul 1995 se căsătoreşte şi i se naşte prima fiică, Valeria. Ca să-şi întreţină familia, trece la fără frecvenţă şi-şi găseşte o slujbă. „Decizia de a intra la serviciu a fost determinată şi de faptul că aveam ferma convingere că, pe atunci, nici una din instituţiile de învăţământ superior nu avea potenţialul necesar pentru a pregăti specialişti calificaţi. Din acest motiv, mi-am zis că e mai bine să îmbin experienţa reală, căpătată la serviciu, cu studiile. Acum înţeleg că am procedat corect", spune Eduard. A început ca simplu colaborator al secţiei Tehnologii informaţionale în cadrul întreprinderii „Moldavian Mobile Telephone". A avansat până la şef de secţie, iar mai târziu a devenit vicedirector general la MMT. Nu a uitat de studii: în 1996 urmează cursurile de „Certified specialist" în NMT 450i cellular Communications din Danemarca, la Uzina „Hans Damm", peste un an - cele de la Microsoft Commercial Internet System din Marea Britanie; în 1997 -cursuri de Sistem Operational Windows NT şi tehnologii Internet din Ucraina; în 1998 - cursuri Microsoft Commercial Internet System din Ungaria şi Cehia; în 1999 - în Germania. „Am decis să urmez certificarea internaţională şi, în urma unor examene specializate, am obţinut statutul de Microsoft Certified Professional, iar mai apoi şi de Microsoft Certified Trainer. In 1998 am obţinut şi statutul de Microsoft Sales Specialist în România, în fine, în 2002, am găsit timp să-mi iau licenţa universitară".

Din 1997 până în 2003 a deţinut funcţia de director general al Companiei MEGADAT.COM. Compania, total necunoscută la început, a reuşit, prin concurenţă perseverentă şi loială, să devină lider pe piaţa serviciilor Internet din Moldova şi a evoluat dintr-un simplu provider Internet într-o companie cu spectru complex de activitate. „Am reuşit să creăm brand-urile naţionale puternice ca Moldova-on-line şi Moldova Cyber Community".

Până aici, parcă totul e limpede. „... Cu politica e altă poveste" zice el. Şi râde. Ar prefera să spună nişte lucrurile pozitive, care să genereze emoţii frumoase. „Şi aşa lumea ştie totul", continuă. Oricum, este dispus să vorbească despre toate, inclusiv despre politica moldovenească. „Din ianuarie 2003 până în mai 2004 am deţinut funcţia de preşedinte al ivIEGADAT.COM. După ce comuniştii au intimidat şi au distrus întreprinderea, am fost lipsit de posibilitatea de a face ceea ce ştiu, ce îmi place şi, consider, pot face calitativ. Am hotărât să intru în politică pentru a schimba această stare de lucruri", adaugă Eduard. Pe 15 mai 2004 Consiliul Naţional al PSDM m-a ales membru al Biroului Central.

Este un optimist, un idealist, aş spune. Este tânăr, deci ambiţios. Face parte din generaţia care nu a reuşit să se „sovietizeze", gustând din aerul democratic al anilor '90. Politica i-a influenţat viaţa (tatăl său fiind un politician cu nume), iar de când s-a produs marea schimbare, nu are linişte. In acelaşi timp, încearcă să facă faţă „grupului de presiune" din familie, care încearcă să-1 aducă mai devreme acasă.

Este un bun cunoscător al istoriei. „Nu trebuie să inventăm bicicleta, ci să folosim experienţa strămoşilor noştri şi a altor popoare. Sunt atâtea pilde în istorie cu soluţii aplicabile într-o situaţie sau alta". Permanent citeşte ceva. Pe birou are „Istoria Romei" de Eugen Cizek. Acasă, îl aşteaptă alte două cărţi de istorie - "Drumul spre Kogaionon" de Andrei Vartic, cealaltă - „Dacia preistorică" de Nicolae Densuşianu. Este pasionat, în special, de dacologie şi istoria Romei Antice. De aici, probabil, şi patima pentru călătoriile în locurile istorice. Chiar dacă a vizitat mai toate ţările europene, cu orice ocazie merge în România prin locurile legate de daci. La Sarmizegetusa Regie a fost de câteva ori. îşi propune să meargă la Columna lui Traian şi la Cetatea Tropaem Traiani din Adamclisi de lângă Constanţa, descoperite la începutul secolului al XX-lea şi catalogate printre cele mai valoroase monumente antice romane de pe teritoriul României.

Eduard, politica încă nu a reuşit să te dezamăgească?

Deocamdată, nu. Am avut de ales între două căi: sau să plec din Republica Moldova, sau să rămân aici şi să lupt ca ţara să devină, într-adevăr, independentă şi prosperă. N-am dorit niciodată să plec de aici şi chiar nu voi pleca.

Cum te simţi alături de politicienii mai cu experienţă?

Foarte bine. In PSDM avem o echipă excelentă, de oameni cinstiţi, cu o experienţă considerabilă în domeniul politicii - Oazu Nantoi, Eugen Roşcovanu, Ghenadie Tătar, Iurie Filip, Victor Ciobanu, Veaceslav Reabcinschi. O echipă puternică, mereu în creştere.

Foloseşti des cuvântul „echipă". Ce conotaţii politice ii atribui acestui substantiv?

0 echipă nu trebuie să se bazeze pe interese, ci pe idei, concepţii, programe, viziuni, cel puţin, dacă vorbim de un partid. PSDM e un partid ideologic, bazat pe doctrina social-democrată. împărtăşim aceleaşi valori şi tocmai de aceea suntem o echipă. Cred că orice partid trebuie să fie, înainte de toate, o echipă puternică.

Tinerii de astăzi sunt in stare să facă un partid puternic?

Există foarte mulţi tineri cu iniţiativă, capabili şi care ţin la ţara asta. Nu este adevărat că nu avem lideri tineri, dar cred că ne confruntăm cu criza elitelor. E nevoie să se formeze o altă elită, inclusiv în politică. Tinerii necunoscuţi trebuie să iasă din anonimat şi să lupte. Ei pot să schimbe lucrurile în bine, pentru că nu au „balastul" sovietic în spate şi nu sunt infectaţi cu visurul „nostalgiei". Din păcate, tinerii pleacă din republică. Situaţia se cere schimbată, tinerii trebuie să înţeleagă că aceasta este patria lor, ţara lor în care ei au dreptul să se afirme pe toate planurile. De mult a venit timpul să înţelegem că numai noi, cei de acasă, suntem în stare să schimbăm lucrurile.

Ce este cel mai greu de schimbat în Republica Moldova?

Sistemul birocratic sovietic, care a rămas în picioare. De fapt, la noi, democraţii nici nu au fost la putere. O generaţie nouă, cu alt fel de mentalitate trebuie să preia frâiele conducerii. Oare ne putem numi stat democrat, în timp ce puterea nu aparţine poporului, ci birocraţiei şi oligarhiei?

Ce se va întâmpla după alegerile din 2005?

Cred că situaţia se va schimba, oricum va fi o luptă crâncenă.

În viitorul apropiat, pe cine vezi în calitate de preşedinte al ţării; prim-ministru; preşedinte al parlamentului?

Preşedintele ţării - Oazu Nantoi. Prim-ministru - Eugen Roşcovanu. Preşedintele parlamentului - Ghenadie Tătar.

Actualii lideri politici de la Chişinău au vreo şansă să rămână în istorie?

Depinde în care istorie şi în calitate de cine. Istoria are o capacitate deosebită de a le pune pe toate la locul cuvenit, pentru ca cei care vin după noi să ne poată aprecia ori judeca. Cred că toţi îşi vor avea locul, cel puţin, în istoria neamului. Personal, consider că trebuie să le ajutăm unora să plece în istorie cât mai curând...

Mai primeşti „sfaturi" de genul "retrage-te cât nu e târziu "?

Mi se dau în permanenţă sfaturi.

În ce relaţii eşti cu tatăl tău?

Foarte bune.

Afacerile te-au învăţat minte, cum s-ar zice. Ce principii din business ar putea fi aplicate în politică?

Să te tii de cuvânt - iată ce nu se întâmplă în politica noastră.

Ce calificative i-ai da politicii moldoveneşti?

Fostă nomenclatură sovietică, ce s-a obişnuit să se orienteze doar spre „comitetul central", indiferent unde s-ar afla acesta - la Moscova, Strasbourg sau Washington. Lipsită de viziuni proprii şi voinţă politică pentru a adopta decizii. Consider că nu avem o elită politică în sensul adevărat al acestui cuvânt.

Cât de frumos se vede Moldova de departe?

Cei care au auzit de ţara noastră au păreri negative, se vorbeşte mai mult despre Transnistria, despre traficul de fiinţe umane şi de organe, despre moldovenii care lucrează la negru. Mai puţin - despre vinul moldovenesc, arta populară, pictură sau muzică... Vorba e că nu guvernanţii formează imaginea prezentabilă a republicii, ci societatea civilă („O-Zone", „Zdob şi Zdub"). La aceasta contribuie doar antreprenorii, exportatorii, oamenii de cultură, care se bazează doar pe posibilităţile şi forţele proprii.

Ar fi păcat să nu ne mândrim cu micile, dar frumoasele noastre realizări...

Cu regret, valori precum democraţia, patriotismul, naţionalismul sănătos au fost compromise. E necesar să fim o naţiune consolidată, unită. Toţi suntem moldoveni, indiferent de originea etnică - ruşi, bulgari, evrei, ucraineni, adică toţi suntem cetăţeni ai Republicii Moldova şi ar fi natural să ne mândrim cu acest fapt sau să facem tot ce ne stă în puteri ca să ne putem mândri. Să câştigăm locuri pe podium la Jocurile Olimpice, la campionatele mondiale, să învingem în concurenţa internaţională cu vinurile noastre. Suntem capabili de toate acestea, pentru că suntem un popor muncitor. Omul nostru nu se teme să muncească, ci, pur şi simplu, nu este organizat. In cazul acesta, este vinovată elita, nu poporul.

Ce zici, lucrurile se vor schimba?

Cred în viitorul nostru. Dar, pentru aceasta, cu riscul de a mă repeta, subliniez că la putere trebuie să vină nu oamenii care se gândesc doar la buzunarul propriu, ci persoane care pun în prim-plan interesele statului. Poate sună banal, dar aşa este. La putere trebuie să vină patrioţi care se gândesc la poporul lor, la republică. Poate, n-ar fi rău să fie un pic idealişti.

Care personaj istoric rămâne a fi un exemplu pentru tine?

Aş remarca personalitatea lui Spartacus, ca fiind una din cele mai strălucitoare din istoria antică. L-am evidenţiat, deoarece este de origine tracă, adică de acelaşi neam cu noi. A luptat pentru libertate şi egalitate, a promovat ideile de solidaritate (actuale şi astăzi). In luptele sale a îmbinat reuşit spiritul „barbar" al tracilor cu tehnologiile avansate şi disciplina legiunilor romane. Cred că şi noi ar trebui să îmbinăm aceste lucruri: să păstrăm cultura noastră cu rădăcini dacice şi să construim un stat bazat pe dreptul roman.

Rodica Trofimov

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

asta o vinde si pe maica-sa, daca plateste cineva!
adi   -  
24 Februarie 2010, 12:56
Sus ↑
e cam palid pe fata

:)
roby   -  
14 Ianuarie 2012, 01:02
Sus ↑
„Din ianuarie 2003 până în mai 2004 am deţinut funcţia de preşedinte al ivIEGADAT.COM. După ce comuniştii au intimidat şi au distrus întreprinderea, am fost lipsit de posibilitatea de a face ceea ce ştiu, ce îmi place şi, consider, pot face calitativ. Am hotărât să intru în politică pentru a schimba această stare de lucruri", adaugă Eduard. Pe 15 mai 2004 Consiliul Naţional al PSDM m-a ales membru al Biroului Central

A zis Mușuc, iar peste câțiva ani a aderat la Partidul Comunist. :D :D :D :D :D
aster   -  
07 Decembrie 2012, 13:02
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău