VIP Magazin
28 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Dumitru Slonovschi. Despre tăcere, caşcaval şi libertate
Aprilie 2011, Nr. 84

Dumitru Slonovschi. Despre tăcere, caşcaval şi libertate

Comentează   |   Cuprins

Fiecare dintre noi acumulează, pe parcursul vieții și muncii, trăiri, impresii și gânduri… Apoi recapitulează… În momentul în care compania pe care o conduce a împlinit cinci ani, Dumitru Slonovschi, proprietar și director general Magenta Consulting, specializată în marketing strategic și cercetări de marketing, a decis că e momentul să povestească câte ceva despre sine…

>> La școală… trăiam în așteptarea unui lucru mare, real…
Și am avut dreptate. Totul a început la universitate. Acum realizez că la școală încă nu eram pregătit pentru a înțelege multe lucruri… Recent am ascultat o emisiune radio, unde se vorbea despre cartea lui Marin Preda ”Moromeții”. Acest roman relatează ideea că țăranii nu doar lucrează…, înțelepciunea trăiește la țară. Da, am citit această carte cândva, la școală, însă nu am înțeles-o cu desăvârșire. Neapărat o voi reciti.


>> Părinții mei se mândresc… Probabil, ei sunt mândri de succesele mele, de realizările pe care le am pe arena profesională. Părinții își doreau ca să rămân peste hotare, însă presupun că acum se bucură că m-am întors acasă și am reușit să mă afirm. Desigur, nu pot spune că m-am manifestat pe deplin, dar tind spre aceasta. Am avut și o perioadă când nu aveam de lucru, iar totul părea foarte instabil. Îmi reveneam după viața din străinătate. Cred că am avut acel șoc cultural, completat de o autoanalizare autohtonă. Mai târziu m-am angajat în serviciu.


>> Nu este nimic mai bun decât… sănătatea.
În primul rând eu vorbesc despre sănătatea spirituală. Totul în lume este interdependent, dar începe de la sănătatea spirituală. Succesele în viața, bucuria de a face ceea ce îți place, determină starea fizică… Dacă te ocupi de ceva ce nu îți stă în fire – devii deprimat. Iar în asemenea cazuri, despre ce fel de sănătate poate fi vorba? Bunăstarea spirituală este foarte importantă. Dacă ea există, atunci restul vine de la sine. Cel mai important este să trăiești împăcat cu tine însuți.


>> Nu eu mi-am ales profesia mea… ea m-a ales pe mine. Învățam la facultatea de bănci și burse de valori. Când deja am absolvit și am văzut munca prietenului meu la bancă, m-am gândit că asta nu-i de mine (zâmbește). Pe atunci eu îmi făceam studiile de Master în Administrarea Afacerilor (MBA), iar acestea sunt niște cursuri multilaterale. Două obiecte mi-au trezit un interes deosebit – marketing și business internațional. În orașul Lund am cunoscut doi profesori care m-au invitat la școala lor (în anul 2004 Dumitru a făcut curs de business internațional la universitatea din Goteborg, Suedia). În acel timp lucram în calitate de consultant în marketing. Atunci am înțeles că vreau să mă ocup cu aceasta și în continuare.


>> Fraza mea preferată… „Оптимизм – наш ключ” (rus.: Optimismul este cheia noastră). Spun de obicei aceste cuvinte în cele mai dificile momente din viața mea. Eu le-am auzit de la un prieten rus care nu renunța niciodată la redresarea unei situații pesimiste. Când îi vedeam privirea tristă și îl întrebam: „Cum îți merge?”, auzeam unul și același răspuns – „Оптимизм – наш ключ”. Mă bucur mult că am reușit să vizitez atâtea țări și să cunosc persoane interesante, de diferite naționalități. Un cunoscut, african de origine, a spus o frază care m-a impresionat mult: ”Don’t make yourself uncomfortable to make someone comfortable” (eng.: Nu trebuie să-ți creezi incomodități doar pentru ca cineva să se simtă comod). Aceste cuvinte m-au pus pe gânduri… În relațiile cu alte persoane foarte des suntem nevoiți să ne ajustăm interesele și convingerile proprii. Dar, de fapt, nu este obligatoriu să le placi tuturor. Aceasta contravine libertății personale. Deși cred că ar fi bine mai întâi să definim ce este libertatea. A fi liber înseamnă să te simți bine în pielea ta. În principiu, libertatea nu înseamnă să faci orice oriunde ai fi. Ea constă în capacitatea de a-ți refuza ceva și să nu-ți pară rău de aceasta.


>> O seară ideală este… o seară de pace, de înțelegere reciprocă cu persoana dragă. Iar tăcerea nu vă deranjează. Puteți să faceți ceva împreună - o salată, spre exemplu. Această tăcere nu este cauzată de lipsa temelor de discuție și nici de supărare, ea se explică prin faptul că sunteți pe aceeași undă, iar cuvintele sunt de prisos. Da, desigur, ar fi binevenit și puțin vin, cașcaval și prosciutto… Unde ar trebui să aibă loc toate acestea? Cred că acasă…


>> Cel mai potrivit timp de a crea o familie… este atunci când găsești persoana potrivită și simți că a venit timpul. Da, vine un anumit moment, când ai senzația care trece în realizarea faptului că vei avea copii cu această persoană. Acest lucru, evident, nu este legat de vârstă. Iar copiii… Îmi pare că acest lucru vine de la sine, iar dorința de a avea copii nici nu trebuie pusă în discuție. La acest subiect trebuie să se vorbească în mod firesc. Totul trebuie să decurgă natural și să fie formulat mai curând așa: „când vom avea un copil, atunci…”


>> Cred că cea mai bună însușire a caracterului meu este…
Nu știu… Cred că aș putea zice că sunt înțelegător. Nu e vorba că aș înțelege totul de pe lume – nu; eu pot să ascult și să înțeleg o altă persoană, pot să fiu empatic. Acest lucru mă ajută să comunic cu oamenii, să găsesc limbaj comun. Nu aș putea să spun că această însușire a caracterului meu a fost cultivată în decursul vieții sau că am moștenit-o de la părinții mei. Îmi pare că orice persoană la naștere primește un program individual, iar Dumnezeu îi dă mai puțin din ceva, în schimb, îl înzestrează cu o altă calitate utilă. Capacitatea de a înțelege oamenii – este o calitate a mea – adică, o compensare pentru multe neajunsuri.


>> Niciodată nu-mi pare rău de aceea că… am inițiat propria afacere*. Acesta a fost un pas foarte important în viața mea – am lăsat în urmă stabilitatea și un salariu bun. Am economisit timp de câteva luni pentru a-mi asigura traiul. În pofida faptului că la acel moment dubiile au fost foarte mari, nu-mi pare rău de decizia pe care am luat-o. Or, trebuie să recunosc că deseori mă întreb „oare am reușit?”. Chiar și acum, când mă rad dimineața, mă privesc în oglindă și mă gândesc că ar fi bine să merg undeva și să mă angajez… Aceste gânduri, desigur, mă lasă repede…


>> Prostia omenească… este incontrolabilă. Oamenii procedează stupid nu din motivul că ei sunt răi. Trebuie să înveți să reacționezi adecvat și destul de rapid, pentru că dacă un rău planificat din timp poți să-l prezici, atunci prostia este absolut imprevizibilă și, în unele cazuri, poate să cauzeze daune semnificative.


>> Cu mare plăcere eu întotdeauna… comunic cu persoane interesante. Mi se pare că doar o persoană independentă poate fi considerată și interesantă. Personalitatea nu se măsoară doar în numărul de cărți citite sau în experiența de viață. Aceasta ține în primul rând de un om sufletist și cu o inimă bună.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

mi-au placut raspunsurile. cred ca e si placut sa lucrezi cu persoanele care au asa atitudini fata de viata
May   -  
27 Mai 2011, 02:30
Sus ↑
Din cite stiu la Magenta la toti le place de directorul lor. Asta e foarte bine
Colean   -  
09 Iunie 2011, 13:43
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău