VIP Magazin
29 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
Dorin Chirtoacă. Surprize, Surprize...
Septembrie 2005, Nr. 17

Dorin Chirtoacă. Surprize, Surprize...

Comentează   |   Cuprins

Localul Chişinăului: nu am un local preferat, un loc preferat – da, Aleea Clasicilor.
Cea mai frumoasă stradă: 31 August 1989 şi Al. Mateevici.
Distracţia Chişinăului: Sărbătoarea „Limba noastră cea română”, dar fără beţia naţională din piaţă.
Hobby: Călătoriile.
Motto: „Uniţi în diversitate”.
Personalitate politică: Martin Luther King.


Chişinăuienii l-au acreditat la alegerile locale cu 7,13%. A reuşit să spargă mitul „celui tânăr şi neexperimentat”. A împlinit de curând 27 de ani, fiind cel mai tânăr candidat din istoria alegerilor municipale. E chişinăuian get-beget, care a visat, mai întâi, să se facă cosmonaut, iar în perioada filmului „Caracatiţa” - comisar de poliţie. Când s-a făcut mai mare, a bătut la uşa politicii şi a primăriei Chişinău. Părinţii, Ion şi Valentina Chirtoacă, tata - fost constructor-şef la Uzina „Agromaşina”, mama - economistă la „Victoriabank”, au ştiut că băiatul lor se va implica în politică.

Altfel nu se putea!. Mai întâi l-au lăsat să facă dreptul la Bucureşti. Un moment interesant din scurtul său (deocamdată) CV este „perioada „Surprize, Surprize”. Ce au în comun un jurist şi o emisiune de divertisment? - ne-am tot întrebat. A oferit un subiect pentru emisiune, ca mai apoi să i se propună să lucreze în calitate de redactor. Era student, a încercat şi munca l-a captivat. Peste un an, a devenit redactor-şef. Aici şi-a aplicat cunoştinţele juridice, cele de drept internaţional, fiind în legătură permanentă cu Direcţia consulară a MAE şi misiunile diplomatice ale României de peste hotare. O experienţă extrem de utilă, fie pentru un jurist, fie pentru un viitor politician. Pentru moment, este vicepreşedinte al Partidului Liberal şi coordonator de proiecte la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova.

Dorin, multă lume se întreabă de ce nu ţi-ai continuat cariera la Bucureşti?

Puteam să continui să fac jurnalistică, pentru că munca de jurist nici n-am apucat bine s-o încep. Însă, chiar din momentul plecării la studii în România, în 1993, am dorit întotdeauna să mă întorc acasă, pentru a mă afirma aici. A fost o idee fixă ce nu mi-a ieşit din cap niciodată.

Când, cum şi de ce ai luat decizia de a intra în politică?

Nu a existat un moment anume, totul e legat şi de întoarcerea mea la Chişinău. În esenţă, e vorba de continuarea unei idei începute de predecesorii mei. De ce? Bunicii mei au fost deportaţi în Siberia, un unchi al meu a făcut închisoare pentru că s-a opus regimului sovietic comunist. Educaţia din familie, discuţiile care se purtau înainte de 1989, implicarea rudelor în Mişcarea de eliberare naţională m-au determinat să iau anumite decizii. Îmi doresc ca populaţia R. Moldova să fie stăpână la ea acasă, iar experimentele asupra noastră ghidate de la Moscova să înceteze odată.
   
De ce primar de Chişinău?

Politica înseamnă pentru mine să poţi soluţiona problemele unei comunităţi, să convingi electoratul că anume aşa şi este, să câştigi alegerile, să îndeplineşti promisiunile făcute şi să vii cu noi propuneri în faţa celor care te-au ales. Primăria este o oportunitate pentru a aplica această regulă. În plus, Chişinăul este motorul Republicii Moldova. Vom putea vorbi despre perspective reale de integrare europeană pe termen mediu în cazul în care va avea loc un puseu al modernizării şi al respectării standardelor europene la Chişinău. Acesta ar fi un start bun.
 
Rezultatul obţinut în turul I al alegerilor locale a fost o surpriză pentru tine?

Am încercat, în primul rând, să-mi fac datoria mergând deschis şi sincer în faţa alegătorilor. M-am gândit şi am sperat că vor aprecia faptul că spun lucrurilor pe nume. Mă bucur că anume aşa s-a întâmplat, că s-a spulberat ideea „lipsei şanselor pentru cei tineri” şi că a fost acordat un credit substanţial tinerei generaţii.

Ce lecţii ai învăţat din cursa electorală?

Că oamenii sunt dezamăgiţi şi nu mai cred în nimeni şi nimic. Cea mai mare problemă pe care trebuie s-o rezolvăm e să reconstruim puntea dintre alegători şi autorităţile publice. Lipsa de încredere în societate este un factor distructiv ce îngreunează şi încetineşte procesele democratice.

Cum ai stat la capitolul vise electorale? Cine ţi-a fost adversarul nr. 1?

Nu prea am visat. Suntem guvernaţi de un sistem şi de reminiscenţele acestuia din perioada sovietică. Acesta este adversarul nr. 1. Un sistem care este reprezentat de cel puţin două teatre cu actori politici care au scopul de a-şi rezolva interesele, menţinându-se la putere.  

Din ce „ingrediente” se face un politician de succes?

E cel care poate să se uite înapoi fără a-i fi ruşine, e cel care are demnitate, onestitate, sinceritate, responsabilitate, cu simţul măsurii şi al realităţii, modest, receptiv la critici, deschis compromisului, adept al transparenţei activităţii sale, respectuos.

Ai avut vreo propunere de a adera la un alt partid?

În glumă, am primit mai multe oferte, oficial, însă, nu.

Ce vei face în această toamnă politică?

Vom consolida reţeaua Partidului Liberal, vom fortifica echipa tinerilor, vom merge în regiuni pentru a discuta cu oamenii. Voi candida la funcţia de primar al municipiului Chişinău.

Rodica Trofimov

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Primul an de facultate l-ai facut la Craiova? Daca da , poti sa ma contactazi la tel. 0728240657. Sunt Daniel din Caracal, sper sa nu fie potrivire de nume. Daca este imi cer scuze, oricum te-am apreciat ca ai avut curajul sa intrii in politica.
Gruia Daniel   -  
25 Aprilie 2013, 01:34
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău