VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
Decalogul lui Vsevolod Cernei
Martie 2014, Nr. 118

Decalogul lui Vsevolod Cernei

Comentează   |   Cuprins

1. Totul este relativ. Einstein. Un minut îţi pare o secundă când stai cu persoana iubită şi o oră când te aşezi pe plita încinsă. Eşti genial alături de un tont şi eşti un neghiob în preajma unui înţelept. Aşa că ţine pe aproape Eclesiastul. Ca să nu uiţi că totul e deşertăciune şi goană după vânt. Einstein a spus, de fapt, cam acelaşi lucru ca şi Eclesiastul, dar cu alte mijloace lexicale. Aceeaşi Marie conceptuală cu altă pălărie stilistică, folcloric vorbind. Celelalte principii existenţiale sunt derivate din astea.

2. Nu te compara cu nimeni. Nu te întrece cu nimeni. Iarba are rostul ei şi ar fi absurd să sufere pentru că nu e înaltă precum copacii. Ea nu se întrece la crescut în sus cu arborii şi nici la înflorit în petale mirositoare cu trandafirul. Nu eşti superior nimănui. Chiar dacă faci unele lucruri cu mult mai bine decât mulţi alţii, lucrurile pe care le faci cu mult mai rău decât mulţi alţii sunt cu mult mai multe. Nu eşti nici inferior din acelaşi motiv. Deci, vezi-ţi de treabă. Nu-ţi umbri fruntea cu lauri, că-ţi strici vederea. Marele actor Anthony Hopkins a zis: Am început să am succes abia atunci când am înţeles că sunt un nimeni.

3. Tu eşti primul responsabil pentru toate problemele tale. Chiar dacă şi alţii îşi aduc contribuţia la eşecurile şi chixurile pe care le înregistrezi. Dacă cineva ţi-a înşelat aşteptările, nu el e de vină, ci tu, pentru că ai cultivat aşteptările respective. Dacă cineva sau ceva te-a dezamăgit, problema e a ta, pentru că te-ai amăgit fără să te oblige nimeni s-o faci.4. Nu te supăra pe oameni. Supărarea e un bumerang perfid care nu-l loveşte pe cel pe care te superi, în schimb pe cel la care se întoarce îl pocneşte din tot sufletul lui de lemn. În plus, oamenii sunt ca şi fenomenele naturale, sunt aşa cum sunt. Chiar de nu-ţi place umezeala sau frigul, degeaba te superi pe ploaie sau pe ger. Pur şi simplu, ia-ţi umbrela sau paltonul, când e cazul.

5. Nu te răzbuna. Nicio răzbunare nu poate fi ultima şi definitivă. Răzbunarea nu recuperează pierderile, ci generează altele. Dacă nu poţi ierta, uită. Cineva zicea că fericirea se bazează pe sănătate bună şi memorie proastă.  Şi e acelaşi efect al bumerangului ca şi în cazul supărării. Marele cugetător chinez Confucius zicea că dacă ai de gând să te răzbuni pe cineva, sapă mai întâi două gropi. Una pentru cel pe care te vei răzbuna şi alta pentru tine.

6. Tot ce ţi s-a întâmplat trebuia să se întâmple. Că tu vroiai să se întâmple altceva sau altcumva e o chestie ce ţine de imaginaţie şi fantezie. Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i ce planuri îţi faci. Nu că nu e cazul să ţi le faci. Doar să nu cazi în istericale dacă iese altceva. Cică omul inteligent nu recunoaşte că a greşit, ci doar exclamă: Ia te uită ce chestie ciudată a ieşit în loc de ce-am vrut!7. Nu te ataşa de cuvinte, oricât de patetic şi măreţ ar suna. Religie, politică, ideologie – toate acestea sunt nişte aglomeraţii terminologice. Doar cuvinte. Toţi se ceartă, se supără, luptă, se omoară reciproc din cauza unor cuvinte. Fiecare crede că vocabula de care s-a ataşat exprimă adevărul, e unica autentică. Pe dracu. Totul e convenţional. Te numeşti Ion, dar puteai să te numeşti Vasile, Bartolomeu sau Jimmy. La fel e cu toate noţiunile.

8. Festina lente. Grăbeşte-te încet. Sau deloc. Woody Allen îi sfătuia pe bărbaţi să nu alerge din urma unui autobuz sau a unei femei care pleacă. Întotdeauna vine altul sau alta. Peste câtva timp.

9. Orice activitate e joc, distracţie, plăcere, meditaţie, antrenament, competiţie cu tine însuţi. Se zice că un soldat chinez a fost pedepsit fiind obligat să facă o mie de aplecări. Le-a făcut cu vizibilă plăcere şi satisfacţie. Întrebat cum se explică această stare de spirit, a răspuns că nu a perceput acest ordin ca pe o pedeapsă, ci ca pe un prilej de fortificare fizică.

10. Dacă se termină ceva plăcut, nu te întrista că s-a terminat. Bucură-te că a fost. Aşa s-a terminat şi acest decalog care e, de fapt, un fel de polilog. Vorba aceea, posesorii de cultură umanitară au două probleme: nu prea ştiu să numere, unde mai pui că la vârsta mea oamenii ştiu totul, dar nu-şi prea pot aduce aminte la timp ceea ce ştiu… Aşa că poate că principiile de care mă ghidez sunt cu totul altele decât cele enumerate mai sus, dar am scris şi eu ce mi-am amintit…

Text: Vsevolod Cernei
Foto: fotoroom.md
Concept: Ana Popenco

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Super tare Decalogul, de nota 10! M-am delectat citindu-l. Apropo de punctul 3. Biblia spune: "Nebun e acela care se increde in oameni. Increde-te doar in Dumnezeu". Mai alcatuiti un Decalog, Dle Cernei! Merita. Mult succes!
www.makeuptraining.md   -  
10 Aprilie 2014, 18:47
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău