VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
De vorbă cu Alex Calancea și Andrei Glavan
Decembrie 2014, Nr. 126

De vorbă cu Alex Calancea și Andrei Glavan

Comentează   |   Cuprins

I-A RUPT SĂ-I RUPĂ

O energie aparte i-a unit într-o trupă pe Alex Calancea, cel mai tare basist de la Chișinău, producător, și Andrei Glavan, o voce ce s-a făcut remarcată prin jocul cu coverurile la petrecerile mondene, dar și prin emoția efervescentă pe care o emană atunci când cântă. S-au întâlnit pe un hol, din întâmplare și, din prima, s-au împrietenit muzical. O prietenie muzicală ce nu are cum să nu rupă și nici să se rupă în curând. Și-au zis să fie altfel și nu doar să-i miște din loc pe cei care-i ascultă ci, mai degrabă, să rupă alături de colegii lor de trupă orice stereotipuri existente pe piața muzicală din Moldova, să educe o altfel de muzică, un altfel de feeling și să combine ceea ce pare de necombinat. Sunt patru luni de RUPT în care i-am văzut deja în două concerte ale trupei și în multe altele alături de alți interpreți, la emisiuni radio și TV, la petreceri, în Piața Marii Adunări Naționale și, mai nou, într-un clip. O fi rupt și succesul? 

>>> De ce RUPT? Stăteam într-o zi în doi și luam masa. Concertul era deja planificat, data stabilită, dar aveam unica mică problemă – denumirea. Tot timpul spuneam că avem nevoie de o denumire care să fie ruptă de tot ce este deja pe piață și din-
trodată ne-am zis: De ce să nu fie RUPT? Ne-am consultat cu mai mulți oameni și ni s-a spus: „Băi, e crazy”. A rămas RUPT. Mai târziu au început și bancurile de genul „trebuie să rupem, tu ești rupt”. E un cuvânt pe care poți să-l folosești foarte des și care are mai multe sensuri.

>>> De la lansarea trupei RUPT până acum s-au întâmplat multe. Am avut un mic turneu prin țară și multe concerte în Chișinău. În capitală proiectul se bucură de succes, am cântat și în concerte, și la petreceri private, în țară ne-am dat seama că lumea nu e pregătită pentru acest gen de muzică. Cu toate acestea noi am ajuns la un consens, dacă vrem să reeducăm puțin publicul, nu trebuie să mizăm pe „asta e arta noastră și acceptați-ne cum suntem”, trebuie să ne modelăm tot timpul, dar, totodată, în această modelare să nu pierdem esența.

>>> Înafară de piesele noastre, avem multe remixuri pe coveruri cunoscute, asta pentru că, până la urmă coverurile înseamnă o școală pentru noi, mai ales că totdeauna le facem altfel. Suntem în proces de creare a unor coveruri remixate, doar că pe muzică de pe meleagurile noastre și credem că vor fi foarte originale. Spre exemplu, remixăm piesa „Drumurile noastre”, pe care o cântă toată lumea la orice petrecere, ne-am propus să vedem această piesă alfel, păstrându-i linia principală. Vrem să ne distrăm noi înșine și dacă nouă ne place și ne distrăm, sigur că și publicului îi va plăcea. Coverurile le facem în primul rând pentru noi, pentru a ne cunoaște mai bine și a ne mai juca cu muzica. În concerte însă, RUPT o să vină, în mare parte, cu majoritatea pieselor proprii. 

>>> În prezent, muzica se dezvoltă foarte repede și progresist. La cum a evoluat jazzul, nu mai e jazz, în el e și R&B, și psihadelic. În Moldova, din păcate, încă persistă atitudinea conservativă, dar noi cu trupa RUPT ne propunem să o depășim… de aceea și suntem RUPT.

>>> Deocamdată optăm pentru concerte under­­­ground, într-un cerc mai restrâns. În prima jumătate de an ne familiarizăm, ne studiem publicul. Toate acestea fac parte dintr-o tactică. Orice trupă, în prima perioadă, trebuie să vadă targetul, ce stil le merge bine, reacția publicului și, cel mai important, conversația artistului, a lui Andrei, pentru că el este frontmanul, cu publicul.

>>> Ambii suntem în postura de producători. Încercăm acum formula de a face piese, 90 % fiind produsul nostru și implicând în acest proces întreaga trupă.

>>> Nu ne lipsesc niciodată contradicțiile. Ele înseamnă mișcare. Noi avem o regulă, atunci când ești după prag, ești prieten, ce se întâmplă în studioul de creație ține de nașterea artei, poți să te impui, să strigi, să te superi, asta e, suntem artiști, lucrăm cu emoții. Sunt mulți muzicieni care ziua au un job și seara fac repetiții… la noi e altfel, noi trăim cu muzica, respirăm muzică, acesta e jobul nostru.

>>> Niciodată nu ne-am urmărit piesele la radio. Credem că trupa RUPT se remarcă anume prin preformanţă la concerte, interpretarea live. Asta o să ne miște. În studio poți să faci artist și dintr-un om care cântă pe o notă. Tehnica a evoluat foarte mult și ambalajele sunt diverse, cu echipe de PR care construiesc imagini, cu sesiuni foto perfecte, dar când ieși în scenă acest întreg ambalaj e dat la o parte și rămâne substanța, rămâne ce e înăuntrul artistului. Artistul adevărat e cel care iese și plânge în scenă, care râde, trăiește emoția, scoate practic inima și o arată publicului, e ca și un actor. Dacă artistul cântă despre ploaie, publicul trebuie să vadă picăturile, asta e muzica cea adevărată.

>>> Până la urmă, RUPT e un proiect care ar putea fi și pe o scenă de rock, și pe o scenă de funk, pentru că noi abordăm o stilistică funk-rock. Am cântat și pentru un public de 50-60 de ani, care a reacționat foarte bine și oamenii ne spuneau că vor să mai vină la concertele noastre. Am văzut că targetul este de la copii mici până la maturi. Acum, toată esența reușitei e în noi, în munca noastră. Până acum avem vreo şapte-opt piese, am făcut piesa de Crăciun, care este într-o altă manieră, clipul și probabil o să mai scoatem un single cu Natalia Barbu, iar în primăvară vom scoate un album.

>>> Vrem să mizăm pe tactica trupei, să scoatem albumul și, din primăvară, să luăm o altă cale, ce nu e limitată la Republica Moldova. Suntem siguri că mulți citind aceste rânduri vor spune că visăm. Nu, noi suntem foarte încrezuți în acest proiect. Acum, în aceste câteva luni până-n primăvară trebuie să savurăm din plin școala de acasă, o școală sunt și toate aceste concerte pe care le avem aici, o școală de a lucra cu publicul. Publicul nostru este foarte capricios, specific, foarte rece, deseori greu, trebuie să lucrezi îndoit sau întreit ca să-l ridici în picioare. Dar, slavă Domnului, până acum a fost bine. 

Serghei Ivanov

Sergiu vede totul prin prisma profesionalismului. Deși e mai conservator decât noi, fiind pianist clasic, el totuși se regăsește în orice tip de muzică și e cu zâmbetul până la urechi, e foarte pozitiv. În plus, el e omul pașnic în trupa noastră, cel care promovează concilierea. Serghei e RUPT pozitiv! 

Nickel Russu

Nickel este rupt prin extremism, el nu alege căi de mijloc sau e cu noi, sau e împotriva noastră. El s-a rupt dintr-un stereotip de vârstă și, la anii lui, este printre cei mai buni toboșari din Moldova. A vrut să muncească, a muncit și a obţinut.

Saric Vatavu

E un veteran al scenei, un băiat extraordinar. Orice s-ar întâmpla, el tot timpul e foarte calm și e pe faza lui. El rupe prin calmitate. E ca un ceas care parcă stă pe loc, dar în interiorul lui se mișcă tot. Analizându-i mişcările capului în timp ce cântă, e uşor să-ţi dai seama dacă piesa e bună. El se rupe, dar în felul lui.

Alex Calancea despre Andrei Glavan

Cu Andrei am simţit din primul concert că ne potrivim și că suntem pe calea cea bună. A doua zi după ce ne-am întâlnit pentru prima oară, l-am invitat direct în concert, am cântat în scenă împreună cu Viola Julea o piesă în stil jazz. Și a fost cool. Eu pe băieţii mei i-am cunoscut cel mai bine în deplasări, pentru că atunci scoţi omul din zona de confort și îi vezi toţi dracii. Deocamdată, slavă Domnului, Andrei a fost foarte cool la toate testele mele și în diferite situaţii destul de complicate. E omul care știe, în primul rând, ce vrea de la viaţă și e un om care nu cedează, el trăiește prin muzică. Nu știu de unde atâta dragoste faţă de muzică, cu toate că nu a făcut muzică până acum. Andrei rupe prin atitudine! În repetiţii, el poate să cadă pe jos, să meargă pe pereţi, e fain, iar în concerte poate să strige cât îl ţine, e plin de drive.

Andrei Glavan despre Alex Calancea

Alex rupe prin tot! Rareori îl prinzi să stea pe scaun, de regulă umblă prin toată sala și sare în sus, emană energie. El chiar trăiește cu asta. Alex e un fenomen pentru Moldova și nu o zic în calitate de prieten. În Alex poţi descoperi doi oameni diferiţi, la repetiţii este cel mai activ, e un fel de dirijor al trupei și, în același timp, un scandalagiu de valoare, iar după repetiţii, de îndată ce a ieșit pe ușă, el poate să zâmbească, e total alt om. Și asta e foarte bine. 

 Text: Doina Popa, foto: arhiva personală RUPT

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău