VIP Magazin
16 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
Dan Petrache. Cu dragoste, despre ciocolată
Mai 2010, Nr. 73

Dan Petrache. Cu dragoste, despre ciocolată

Comentează   |   Cuprins

Aş fi enumerat aici toate curiozităţile lumii despre ciocolată, pasiune, fericire, plăcere, afrodisiace şi răsfăţ. Căci toate acestea au puncte comune, dulci şi fierbinţi, cu ciocolata. Până a vă face cunoştinţă cu eroul rubricii, îmi voi aduce aminte de o întâmplare cu un prieten de-al meu care, după o şedere îndelungată în Elveţia, se întorcea acasă cu... portbagajul plin cu ciocolată. Cutiuţe de toate formele şi mărimile, tablete, pungi, una mai frumoasă decât alta. Era ciocolată pentru toţi prietenii lui. Şi nu una, oarecare. Dar cea mai buuună din lume (zic eu). „Lindt”. Astăzi vom sta de vorbă cu Dan Petrache, distribuitor oficial „Lindt” în Moldova, cel care încearcă să deprindă moldovenii cu ciocolată de calitate.

CV PE SCURT:
S-a născut la 7 iulie 1988, Chişinău.
A absolvit Colegiul Naţional de Comerţ, Facultatea de contabilitate, ulterior – Academia de Studii Economice, Facultatea marketing.

>> Dan, îţi aduci aminte când ai gustat pentru prima dată ciocolata elveţiană?
În copilărie. Se întâmpla de fiecare dată când tata se întorcea de peste hotare. A fost dragoste de la prima degustare. Din momentul în care guşti un produs de calitate, nu poţi să-i uiţi gustul, aroma, savoarea... devii ca şi cum dependent.

>> Personal, câtă ciocolată pe zi mănânci? Cine sunt cei mai mari consumatori de ciocolată din lume?
Consum cred că până la 200 de grame pe zi. Ciocolata mea preferată este cea din seria „Lindor”. Bineînţeles, cei mai mari consumatori de ciocolată sunt elveţienii, care mănâncă anul împrejur 12-13 kg de ciocolată. Adică, ar ieşi aproximativ un kilogram pe lună.

>> Cum a apărut ideea de a iniţia o afacere în domeniul importului de ciocolată?
Foarte simplu. Am mers în Elveţia la odihnă, pe două luni. Am călătorit prin ţară şi cel mai important, m-am răsfăţat cu toate felurile de ciocolată. Când am revenit acasă, mi se făcuse dor. Aşa am decis să ofer şi altora plăcerea de a gusta din produse calitative. Chiar dacă o afacere este o demonstraţie de pragmatism sută la sută, cred că fără o doză de romantism, în perioada iniţială, nu poţi să o porneşti. Atunci când visezi şi îţi doreşti să faci ceva cu adevărat, ai mai multe şanse să-ţi realizezi visurile. Desigur, ca să ai succes, nu este suficient să visezi doar, la un moment dat, visurile trebuie să se materializeze.

>> Este greu să faci afaceri acasă?
Birocraţie există peste tot şi nu ai cum să-ţi iasă toate din prima, aşa cum le-ai pus pe hârtie. Important e să nu te opreşti din drum. Să crezi în ceea ce vrei să faci.

>> Cum a reacţionat partea elveţiană la solicitarea ta?
La scurt timp după ce am transmis solicitarea, un grup de specialişti de la „Lindt & Sprungli” în domeniul cercetării de piaţă au venit în Moldova. Au avut nevoie de două zile ca să analizeze situaţia. Concluzia a fost una încurajatoare: chiar dacă avem o piaţă mică, nu este una de neglijat. În două săptămâni am învăţat de la partenerii mei elveţieni atâtea cât n-am învăţat în şase ani la două facultăţi. Îţi dai seama imediat de ce trăim aşa cum trăim şi de ce nu avem nici un interes să ne dezvoltăm, să mergem mai departe. Este foarte simplu să lucrezi când la o scrisoare ţi se răspunde în cinci minute şi nu în două săptămâni, de exemplu.
Elveţienii ar putea fi un etalon în relaţiile de business. Ei nu încurcă afacerile cu viaţa personală. Îşi respectă întocmai programul şi sunt super-organizaţi.

>> Ce strategii a aplicat „Lindt & Sprungli” pe piaţa noastră?
La moment, produsele cu marca „Lindt & Sprungli” se găsesc în localurile de clasa premium, cum ar fi restaurantele de la hotelurile „Nobil Luxury Boutique”, „Leogrand”, „Club Royal Parc”, restaurantele „Vatra Neamului”, „Popasul Dacilor”, „Chateau”. Astăzi în Moldova se găsesc 14 feluri de ciocolată „Lindt”. Este foarte important să cultivăm cultura consumatorului local şi să-i oferim produse de calitate. Dacă tot tindem spre valorile şi tradiţiile europene. La o cafea de calitate se serveşte şi o ciocolată de calitate. Or, dacă în multe localuri din Chişinău ni se propune o cafea bună, atunci „accesoriul” dulce nu întotdeauna corespunde calităţii acesteia. Multe dintre localurile noastre, care pretind a fi premium şi cărora, paradoxal, li se par mari preţurile la ciocolata „Lindt”, mai au de crescut la capitolul deservire şi calitatea produselor. Este foarte greu să convingi patronii să-şi reducă din profit în folosul consumatorului. De fapt, produsele din clasa premium, precum este ciocolata „Lindt”, oferă un alt statut localului.

>> Care este secretul ciocolatei „Lindt”? Ce o face atât de gustoasă?
Ciocolata „Lindt” este fabricată din ingrediente naturale, lapte, unt şi cacao de cea mai bună calitate, nu are conservanţi, coloranţi, este mereu proaspătă şi se face după tehnologii şi tradiţii speciale. Nu degeaba sloganul Companiei „Lindt & Sprungli” este „Maitre Chocolatier Suiss depuis 1845”. Elveţienii au ridicat procesul de fabricare a ciocolatei la nivel de artă. Nu se produce pe licenţe, fabricile companiei sunt amplasate pe teritoriul Elveţiei, Italiei, Germaniei şi Franţei, unde sunt angajaţi doar elveţieni. Până în 1845 ciocolata era concepută doar în calitate de băutură şi se servea la curţile regale, după care David Sprungli a inventat ciocolata solidă şi a început să o vândă în magazinaşul său din Zurich. Iar în 1879 Rodolphe Lindt a inventat „conche”, o substanţă care face ca ciocolata să se topească în gură. Poate aici e ascunsă o părticică din secret...

>> Ce drum parcurge „Lindt” până ajunge în Moldova?
De regulă, o comandă durează până la opt săptămâni. Fiind un produs pretenţios, aceasta se aduce în condiţii speciale, în refrigeratoare. În cadrul companiei, ciocolata premium se clasifică în câteva niveluri: cel de jos, mediu şi superior. În asortiment, sunt peste 1800 de poziţii. Preţul unei tablete de ciocolată de cea mai bună calitate poate ajunge la 99 de euro. În Moldova aducem ciocolată din clasa medie şi superioară. Pentru adevăraţii cunoscători, prezenţa „Lindt” în Moldova a constituit o adevărată surpriză, ceilalţi - au trăit un şoc, pentru că au comparat preţul cu ciocolatele prezente pe piaţă. De fapt, preţurile sunt rezonabile şi nu pot fi nicidecum joase, pentru că este vorba de un lider mondial în producerea ciocolatei premium.

>> Iar pentru a fi fericiţi, avem nevoie de puţină ciocolată în plus...
Ciocolata provoacă secreţia endorfinei, hormonul fericirii şi, respectiv, a zâmbetului. Există ciocolată „Lindt” fabricată din 99% de cacao (masă de cacao şi zahăr Demerara de pe insula Mauritius), considerată un medicament, ce scade semnificativ tensiunea arterială. Un pătrăţel de ciocolată este echivalent cu 5 espresso, nu este dăunător şi previne riscul bolilor cardiace. Ciocolata cu un conţinut ridicat de cacao îi ajută pe cei care suferă de oboseală cronică, îmbunătăţeşte memoria. Pe lângă produsele clasice, „Lindt & Sprungli” este unul din liderii mondiali în vânzările sezoniere, adică a ciocolatei „tematice”, produse cu ocazia sărbătorilor de iarnă sau de Paşte, a Sf. Valentin. Ambalajul ciocolatei „Lindt” este unul deosebit şi elegant. Ciocolata se împachetează în cutii metalice, aurite, cu dedicaţii speciale.

>> Ce altă afacere ţi-ar plăcea să construieşti?
Un alt business de la care să primesc cât mai multe satisfacţii. Acum, cea mai mare plăcere este să propunem oamenilor un produs foarte bun, ciocolata elveţiană, fiind siguri de calitatea acestuia.

>> Paşii următorii în dezvoltarea afacerii?
Ne propunem să fim prezenţi pe piaţa moldovenească cu o diversitate mai mare de produse. Pe lângă cunoscătorii şi iubitorii de calitate, ne-am dori cât mai multă lume să cunoască despre „Lindt”, să guste şi să se îndrăgostească de ciocolata elveţiană. Invităm şi vom invita proprietarii să revadă nivelul şi standardele localurilor, inclusiv calitatea produselor. Istoria „Lindt” în Moldova e abia la primele pagini.

Text: Rodica Trofimov 
Fotografii: www.fotoroom.md
Locaţie: terasa „Caffee INN”, Hotel „Leogrand”

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Dan Petrache seamana foarte bine cu Adrian Ursu, sunt rude?
cadru   -  
05 Iunie 2010, 02:38
Sus ↑
Da, desigur 6 ani la 2 facultati.... cel putin 3 ani in ASEM.... interesant, fara comentarii.
P.S. Bafta in continuare , si succces in noul business
comentariu   -  
15 Iunie 2010, 13:36
Sus ↑
Brav-o!!!....succes si bafta in cariera...e un business profitabil pe piata moldoveneasca ,chiar citeam articolul dat si mi sa facut gura apa...:)
Diana   -  
19 Iunie 2010, 19:26
Sus ↑
salutare Dan BRAVO ma ! sincer ma bucur tare mult de succesul tau! spun asta pt ca te cunosc in Coleciu erai un baiat destept si cred ca ai muncit mult pina sa ajungi pe aceasta treapta.Nustiu gustul acestei ciocolate dar mi sa facut pofta de un asemenea rasfat successsssssssss
cristina   -  
25 Iunie 2010, 12:14
Sus ↑
Bravo ma mindresc ca am avut asa un coleg, successsssssssssss
%%%%%%%%%%   -  
09 Iulie 2010, 22:46
Sus ↑
Ma bucur si ma mindresc cu cei care sunt orientati spre comercializarea produselor de calitate!!! Bafta in continuare.
Tinca   -  
23 Iulie 2010, 19:29
Sus ↑
brao
ara   -  
18 Septembrie 2010, 11:10
Sus ↑
succes
ara   -  
18 Septembrie 2010, 11:15
Sus ↑
Apreciere Dan pentru munca depusa de a stabili pe piata locala un produs calitativ care pe viitor in urma consumarii,oamenii se vor obisnui de a consuma produse de calitate.In prezent,in Moldova se face business,dar business care sa devina o traditie cum in Elvetia....suna extraordinar!!!Moldovenii iubesc traditii de aceea businessul cu ciocolata de calitate premium Lindt va avea succese!!!
Dumitru   -  
14 Ianuarie 2011, 00:11
Sus ↑
Sa-ti dea Dzeu sanatate sa continui ceea ce faci. Ai bucurat multa lume cu prezenta Lindt in Chisinau.
E un masterpiece al industriei.

PS> astepam si produse din linia Sprungli.daca ciocolata nu e, nimic nu e....   -  
14 Martie 2011, 22:20
Sus ↑
Numai tu , numai tu, numai tu
vh   -  
13 Decembrie 2011, 12:11
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+1°