VIP Magazin
19 Octombrie 2018
Print
Print
Print
Print
Dan Bălan - cel mai iubit dintre moldoveni
Decembrie 2012, Nr. 103

Dan Bălan - cel mai iubit dintre moldoveni

Comentează   |   Cuprins

În culmea succesului rusesc, Dan Bălan a primit în 2012 încă un „Zolotoy Gramophon” pentru piesa „Lish do utra”, două titluri de cel mai sexy şi cel mai stilat interpret din scena rusească şi recunoştinţa a milioane de fani. Primul lui concert solo de la Arena Moscow a confirmat doar că cel mai iubit dintre moldoveni este cu adevărat iubit şi acolo.

Cu doar câteva zile înainte de acest eveniment, a lansat albumul „Freedom. Part 1”, pe care se regăsesc super-hiturile sale din ultimii doi ani şi o serie de piese noi. Tot în acest an, numele lui a fost vehiculat în cazul Şcolii de Muzică din satul bunicilor săi, Sărătenii Vechi, care a decis să-i poarte numele, şi în cazul tatălui său, diplomatul Mihai Bălan, care a fost numit în funcţia de director al SIS-ului. Biletele la concertul lui de la Chişinău, organizat în parteneriat cu Compania Orange, un cadou de zile mari din partea operatorului de telefonie mobilă, s-au epuizat timp de două săptămâni. Concertul lui Dan, unul de o prestaţie excepţională, cu un show de lumini şi sunet cum nu a văzut Palatul Naţional, în care Dan a cântat de la pop la rock, inclusiv piese noi, a impresionat toată lumea. Cafeaua noastră matinală pare şi mai aromată în compania celui mai cunoscut moldovean din lume, care a răspuns la mai multe întrebări „VIP magazin”.

>> Dragă Dan, când ai fost ultima dată la Sărătenii Vechi? Ce reacţie ai avut când ai aflat că o şcoală de muzică îţi va purta numele?
Mi-a plăcut ideea şi am acceptat-o. E plăcut să auzi că a apărut o astfel de intenţie şi că ţi se acordă o astfel de atenţie. Dar, ţinând cont de faptul că sunt mereu pe drumuri, trebuie să aflăm concret ce vor să facă cei de la şcoala de muzică. Desigur că îmi voi aduce contribuţia cu tot ceea ce va fi necesar. La Sărătenii Vechi am fost acum trei luni, de ziua bunicii mele. Ştii că eu ţin foarte mult la bunei, îi iubesc şi îi respect foarte mult, de aceea mă străduiesc să comunic cu ei şi să-i văd cât mai des.

>> Dl Mihai Bălan a fost numit recent în funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, fiind prezentat, printre altele, pe lângă titlurile şi experienţa sa de diplomat, ca tatăl lui Dan Bălan. Acum se pare că transferul de imagine a trecut de la tine la tata…
Nu cred că imaginea mea de artist ar putea influenţa cumva cariera de diplomat al tatălui meu. Tata a petrecut o perioadă îndelungată de afaceri în România, au fost ani de serviciu diplomatic în Grecia şi Israel, în timp ce eu eram la Chişinău şi mai târziu – în România şi SUA şi încercam să mă descurc pe cont propriu. Îi sunt profund recunoscător pentru faptul că mi-a cumpărat primul meu sintetizator, la care am putut crea primele mele piese şi primul album.

>> Cât de des vii acasă? Există vreun eveniment, sărbătoare care adună familia Bălan împreună?
Cred că Paştele, care este pentru mine o sărbătoare sfântă şi importantă, e sărbătoarea care reuşeşte să ne adune pe toţi împreună. Perioada Paştilor e una mai lejeră pentru un artist, de aceea îmi permit să am mai multe zile libere, pe care le petrec cu cei dragi. Pentru că în restul anului, şi mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, este extrem de aglomerat.

>> Cum te simţi la Moscova?
Mă simt destul de bine, îmi este aproape, probabil ca şi majorităţii dintre noi, cultura rusească, muzica, filmele. Şi, în pofida unor percepţii despre show-businessul rusesc, ei chiar m-au întâlnit prieteneşte. Piesele mele au urcat în topuri, s-au menţinut destul de mult în clasamente, lucru ce nu poate decât să mă încurajeze să merg mai departe.

>> Nu te rog să ne dezvălui secretul succesului tău, dar prin ce crezi că de fiecare dată, indiferent că este Rusia sau Japonia, reuşeşti să cucereşti acest public de milioane?
Răspunsul cred că e simplu. Am mizat întotdeauna pe piesă, şi nu pe album, promouri, interviuri, aşa cum poate procedează alţi artişti. Important este să faci un hit în aşa fel încât acesta să placă la cât mai multă lume. Desigur, în diferite perioade, am contat pe diferite detalii, sound, abordare. În ultimii ani, am căpătat foarte multă experienţă, începând cu „Chica Bomb”, care este un hit enorm inclusiv în Rusia, continuând cu „Justify Sex”, „Freedom”, care mi-a adus foarte multă publicitate, şi încheind cu piesele de astăzi.

>> Un concert solo la Arena Moscow reprezintă o recunoaştere a nivelului şi statutului unui interpret? Cum a fost?
Concertul de la Arena Moscow a adunat peste 5000 de oameni şi acest lucru cred că reprezintă cea mai directă recunoaştere din partea publicului. Oamenii de specialitate l-au comentat ca fiind cel mai bun concert pop rusesc din ultimii trei ani. Am colaborat la acest spectacol cu unii dintre cei mai cunoscuţi şi solicitaţi regizori şi coregrafi din Rusia, care au elaborat un scenariu deosebit şi o coregrafie specială şi un program cu efecte moderne de lumini, laser şi sunet. Alături am avut un band extraordinar din opt instrumentişti, printre care Alex Calancea şi Igor Buzurniuc, cu care am cântat 22 de piese, melodii de diferită stilistică, câteva din perioada O-Zone, dar cu diferit sound.

>> Ce face Crazy Loop?
Doarme şi îl lăsăm deocamdată să-şi împlinească somnul.

>> După Moscova, au urmat concertele de la Kiev şi Chişinău. Care a fost „scara” emoţiilor?
Emoţii cred că nu mai am de mult. Cu excepţia Chişinăului, probabil. E o chestie din subconştientul meu, căci e singurul loc unde emoţiile mă iau pe dinainte şi care se asociază cu anii mei de debut, primul nostru concert alături de „3Sud-Est” la Palatul Naţional, unde aveam emoţii care îţi tăiau respiraţia. Chiar dacă astăzi sunt liniştit din punct de vedere moral, atunci când e vorba de un concert acasă, simt de fiecare dată un tremurici.

>> Visai din copilărie să devii artist mare pe scena Palatului Naţional?
În visurile mele de atunci mă vedeam celebru direct pe stadionul de la Wembley, în turnee mondiale şi mai puţin prin Moldova. În primii ani de „O-Zone”, am colindat Moldova şi România în lung şi-n lat, o experienţă extraordinară în cariera mea de artist.

Pe cine dintre frumoasele din Rusia ai mai pus ochiul? Îţi mai doreşti astfel de colaborări cu alte vedete?
N-am pus ochiul pe nicio fată. Pe Vera Brejneva am cunoscut-o la New-York şi am zis să facem un cântec împreună în limba rusă. Ea este o vedetă în vogă pe piaţa rusească şi cred că ne-am descurcat destul de bine în postura de duet. Colaborarea cu Ekaterina Vilkova a fost una profesională, mi-am dorit ca eroina din clip să fie o actriţă profesionistă. Am multe propuneri de la vedetele din Rusia, dar deocamdată nu am dat curs nici uneia. Cred că mi-ar fi interesant să încerc un duet cu un artist care abordează alt gen de muzică.

>> Te-a încălzit, te-a lăsat rece titlul de cel mai sexy interpret oferit de RuTV?
Sunt foarte recunoscător milioanelor de domnişoare şi doamne care şi-au dat voturile pentru mine pe unul dintre cele mai populare site-uri pentru femei din Rusia şi ţin să le mulţumesc încă o dată pentru apreciere.

>> Ai suflat acest premiu de sub nasul mult iubitului şi nedetronabilului Dima Bilan. Cine sunt concurenţii tăi de acolo? Dima Bilan? Serghei Lazarev?
Cred că ambii. Dar m-am convins că, pe o piaţă muzicală şi mai ales pe cea din Rusia, este loc pentru fiecare. E foarte uşor să te împrieteneşti cu vedetele de la Moscova. Sunt în relaţii bune cu Timati, DJ Smash, Filip Kirkorov. E o atmosferă absolut lejeră şi prietenească la ceremonii precum „Zolotoy Gramophone”, unde poţi să comunici absolut cu toată lumea.

>> Dacă tot fetele ţi-au acordat premiul de cel mai sexy, pentru tine cum arată o fată sexy?
Nu neapărat trebuie să arate într-un fel. Desigur că e cea care te atrage fizic de la prima ei apariţie, pe care pur şi simplu o vrei. Cred că o fată e sexy prin energia pe care o emană, prin faptul cum priveşte, cum îşi mişcă corpul, cum gesticulează…

>> Ai mai adăugat nişte ani... Cum ţi se pare viaţa din perspectiva vârstei de peste 30 de ani?
Am îmbătrânit eu cumva? Nu mă simt aşa. Cred că abia la această vârstă am înţeles cum e viaţa, pentru că până acum am avut impresia că a fost aşa, ca un maculator, unde am experimentat, am încercat diferită muzică şi stiluri, am făcut greşeli şi am învăţat din ele. Acum mă simt mai echilibrat, poate până acum am fost prea orgolios, ambiţios, am aruncat cuvinte în vânt… Acum simt echilibrul în mine, sunt cu picioarele pe pământ, ştiu să mă controlez mai bine şi într-adevăr e o etapă nouă în viaţa mea, o stare psihologică care nu e legată de cariera mea.

>> Aproape în fiecare an, prin intermediul Companiei Orange, îţi surprinzi fanii cu lansări şi concerte speciale. Cum a început colaborarea ta cu Orange?
Colaborarea cu Orange este una deosebită pentru mine, care se pare că reprezintă  acea legătură permanentă şi frumoasă cu cei de acasă, mai ales în ajunul sărbătorilor de iarnă. Am început să colaborăm acum vreo cinci ani, când Orange a lansat proiectul Orange Music, de susţinere şi promovare a artiştilor din Moldova. Alături de Orange, am iniţiat mai multe proiecte comune, concerte de Ziua Oraşului, lansări în premieră mondială a unor melodii, clipuri, discuri chiar. În acest an, Compania Orange a lansat pentru publicul din Moldova „All the Hits”,  un disc cu 11 hituri mari ale mele.

>> Ştim că eşti superstiţios, dar ce planuri îţi faci pentru viitor, având în vedere că am trecut cu bine de sfârşitul lumii?
Am câteva în cap, dar nu vreau să le vociferez până nu le realizez. Sigur că îmi doresc o piesă internaţională, să-mi promovez noile albume, concerte în Europa.

>> Ce ai vrea să le urez cititorilor noştri pentru 2013?
Să-şi realizeze visurile, să aibă curajul de a visa. Să creadă în minuni, inclusiv în minunea că ţara noastră merită şi va avea o soartă mai bună. Nu am cum să nu spun aceste lucruri, pentru că îmi pasă de tot ce se întâmplă acasă.

 (Text: Rodica Trofimov. Fotografii: Gala Records)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Dan esti bravo..
Luminita   -  
03 August 2014, 23:15
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+21°